Програма

Празникът на цветовете и паметниците на ЮНЕСКО
17.03.2019 – 28.03.2019
За фестивала Холи


София → Истанбул → Делхи 1н Агра 1н – Фатепур Сикри – Джайпур 3н → Варанаси 2н → Катманду 3н → Истанбул → София
12 дни, 10 нощувки, 11 закуски, 10 вечери

Това пътуване ще Ви отведе до Индия – страната на многообразието, цветовете и древните традиции, и Непал – земята, приютила осем от десетте най-високи върха в света, дом на неповторими храмове и удивителни хора.

Индия, позната с богатството си от ритуали, религиозни чествания и фестивали, ще Ви плени с Холи – древен индийски празник, на който хората отправят „хола“ или молитва към Всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Чрез разнообразието от цветове се приветства пролетта, утвърждава се победата на доброто, вярата, предаността и любовта. Облечени изцяло в бяло, без значение от каста, класа или пол, хора от цял свят се обединяват в едно под дъжд от багри. Приключението продължава с Варанаси – един от най-древните градове в света, избраната резиденция на Шива и най свещеното място на земята за всички хиндуисти. Целогодишно хиляди индийци поемат своя път към Варанаси в последните си дни, за да приключат земния си път край водите на свещената река Ганг.

Непал, родното място на Буда, е страна с огромно разнообразие – от високата над 2 метра слонска трева, тропическа раститителност и спиращите дъха Хималаи до религиозните паметници, свещени за хиндуисти и будисти. Едно късче от земята, съхранило своята култура, религия, гостоприемство, забележителности на ЮНЕСКО и едни от най-привлекателните природни пейзажи.

 

17.03.2019нд. 1 ден София → Истанбул

В 16:00 ч. полет ТК 1032 от София за Истанбул Кацане в Истанбул в 18:20 ч.

В 20:55 ч. полет ТК 716 от Истанбул.

18.03.2019пн. 2 ден. → Делхи (закуска, вечеря)

В 05:15 ч. кацане в Делхи. Посрещане на летището и трансфер до хотела. Закуска. Панорамно разглеждане на Новия Делхи: минаване покрай кръглата сграда на Парламента и Президентския дворец „Ращрапати Бхаван“ – сграда, която създава впечатлението за многоизмерно изящество със своята спираща дъха архитектура. Построен е като резиденция на британския вицекрал, за да затвърди трайността на британското управление в Индия. Строежът му започва през 1911 г., когато е взето решението столицата на страната да бъде изместена от Калкута в Делхи, а години по-късно на 26.01.1950 г. се превръща в постоянна институция на демокрацията, откъдето първият президент на Индия пази и защитава Конституцията. Продължаваме с кратка разходка по главния булевард Радж Пат, където се провежда военният парад за Деня на Републиката, който е на 26 януари, за да стигнем до мемориалната арка Индия Гейт, построена през 1931 г. Върху нея са изписани имената на 70,000 индийски войници, сражавали се за Британската армия по време на Първата световна война и 13,516 британски и индийски войници, загинали на северозападния фронт по време на войната с Афганистан. Отправяме към мемориала Радж Гат – мястото, където е кремиран Махатма Ганди – „бащата на нацията“. След това ще посетим Гробницата на Хумаюн – последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящо повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. Връщане в хотела и настаняване. Вечеря и нощувка.

19.03.2019вт. 3 ден. Делхи – Агра (закуска, вечеря)

Закуска. Днес ще разгледаме Стария Делхи. Минаваме покрай крепостта Ред Форт (ЮНЕСКО), наричана „сърцето на Индия”. Построена е през 17 век от могулския император Шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в Делхи, и е служила за резиденция на могулските императори до идването на британците. Продължаваме към бахайския молитвен храм Лотос, един от осемте бахайски храма, издигнати на различни континенти, който привлича хора от всички раси и религии, за да се поклонят пред създателя на Вселената и да изразят обичта си пред Всевишния. Следва посе-щение на Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-високото тухлено минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, пос-троена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. Продължаваме към храмо-вия комплекс Акшардам, открит на 06.11.2005 г. в чест на индийските и хиндуистки култура, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десетки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е декорирана с 20,000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и хиндуистки светци. Централната сграда е огромна: има 9 купола, 234 колони и е изработена от 6,000 тона раджастанския камък – розов пясъчник и италиан-ски мрамор (без бетон и метал); има 148 слона в естествен размер и градина във формата на лотос, с бронзови скулптури на личности с принос в 5,000-годишната история и култура на Индия. Отправяме се към Агра – дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във фор-мирането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гробници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

* По желание посещение на комплекса Калакрити. В магазина ще видите най-добрите сувенири от мрамор и полускъпоценни камъни, ръчно изработени от потомците на строителите на Тадж Махал, по същата технология, използвана и преди 3 века, а в театъра, Мохабад Тадж – танцова драма, пресъздаваща любовната сага в стил „Боливуд” на фона на уникален декор, 3.5-метрова реплика на Тадж Махал.

20.03.2019ср. 4 ден. Агра – Фатепур Сикри – Джайпур (закуска, вечеря)

По изгрев посещение на Тадж Махал (ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проекти-ран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 21 години с труда на 20,000 души. Връщане в хотела за закуска и освобождаване на стаите. Разглеждане на Агра Форт (ЮНЕСКО) с перлената джамия, много дворци, градини и крепост-ни стени, дълги 2,5 км. Строежът е започнат от император Акбар, Шах Джахан построява нови дворци и джамии, а император Арангзеб – външните укрепления. Крепостта разказва историята на Могул-ската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. Отпътуване за Джайпур. По пътя разглеждаме Фатепур Сикри (ЮНЕСКО) – „градът на победата“, построен през 1571–1585 г. от най-великия могулски владетел – Акбар, в чест на пророка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син. По неизвестни причини градът е бил изоставен, но е с прекрасно съхранени дворци и зали. Пристигане в Джайпурстолица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в култу-рата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемст-вото. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. При желание, наблюдаване на ритуалите вечерта преди Холи. В навечерието на този най-обичан празник се палят специални огньове, пред които местните хора изпълняват религиозни ритуали и се молят за унищожаване на злото и победата на доброто. Вечеря и нощувка.

21.03.2019чт. 5 ден Джайпур – фестивалът Холи (закуска, вечеря)

Закуска. Днес ще участваме в празнуването на Холи – най-удивителният и обичан фестивал в Индия, който символизира идването на пролетта и надеждата. Сутринта всеки ще получи естес-твени цветни бои на прах, за да може да води своята „битка на цветовете”. И нека този Холи е време, когато сменяме не само цвета на нашите лица, но и цвета на нашите сърца.

По-късно ще посетим храма Бирла Мандир. Както името му подсказва, храмът е построен със средства, дарени от фондацията Бирла. Храмът е завършен през 1985 г., изграден е изцяло от бял мрамор, заобиколен е от зелени градини и се издига върху хълм, красиво осветен през нощта, което го превръща в истинско архитектурно чудо. Посветен е на бог Нараян (едно от превъплъщенията на Вишну) – Пазителят и съпругата му Лакшми – богинята на богатството и просперитета. Трите купола на храма символизират трите различни подхода към религията. Във вътрешността на храма са изобразени главните богове от хиндуисткия пантеон на боговете, а върху външната страна на храма – велики исторически личности от всички религии: Сократ, Зороастър, Христос, Буда и Конфуций. Ще наблюдавате вечерната молитвена церемония на молещите се хиндуисти. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

22.03.2019пт. 6 ден Джайпур (закуска, вечеря)

Закуска. Тръгваме за крепостта Амбър (ЮНЕСКО) – старата столица на империята на Раджпут (16 век) преди Джайпур да стане столица. Най-напред ще спрем за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Продължаваме към крепостта Амбър Форт, където ще разглеждаме най-важните дворци и зали, построени в смесен хинду-ислямски стил. Най-впечатляващите от тях са Шиш Махал, огледалният дворец, и Джай Мандир, залата на победата. Изкачването до крепостта дворец е на гърба на слон, спускането е с джип. На връщане в Джайпур спираме за снимки на двореца Джал Махал, разположен в центъра на езерото Ман Сагар. След това ще разгледаме градския дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.). Най-забележителното съоръжение е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. След краят на обиколката свободно време за пазаруване на известния в Джайпур пазар – Бапу. Вечеря и нощувка.

23.03.2019сб. 7 ден Джайпур → Варанаси (закуска, вечеря)

Закуска. Посещение на древния поклоннически хиндуистки център Галта със свещени басейни и храмове, построени сред хълмовете Аравали, които обграждат Джайпур. В най-висока част на хълма е Храмът на слънцето от 18 век, посветен на бога на слънцето – Сурия. Централният храм е Галта Джи от 16 век, построен от розов камък, около него има много павилиони с кръгли куполи и е разположен около естествен извор и водопад, които образуват най-високото храмово водохрани-лище, където хиляди поклонници идват за ритуално къпане. Ние ще видим храма Рамгопалджи, известен като Храмът на маймуните заради стотиците макаци, които живеят в и около него. Трансфер до летището. Полет за Варанаси, наричан още Каши. Както Марк Твен пише, „Варанаси (Бенарес) е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар от всички легенди и два пъти по-стар от всички тези неща взети заедно“. Той е един от най-старите обитавани градове в света, съвременник на Тива, Ниневия и Вавилон, избраната резиденция на Шива и най-свещеното за хиндуистите място на земята. Според вековната вяра, на всеки умиращ във Варанаси се гарантира мокша освобождаване на душата от цикъла на смърт и прераждане. Тази вяра е превърнала целия град Варанаси в свещена зона за индийската култура и бастион на индийската класическа музика. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. В късния следобед се отправяме към брега на река Ганг да наблюдаваме „Ганга Аарти церемония, която изразява благодарност и възхвала на река Ганг, която индусите вярват, че измива всичките грехове на живота и смъртта. Наричат я „майка Ганг“ и за местните хора тя е богиня. Церемонията винаги започват по залез слънце и се провежда от млади свещеници, облечени в шафранени и бели дрехи. В началото всеки един от тях поднася цветя на реката, после извършват синхронни движения с лампи и паунови пера, като свещениците изразяват преклонение пред реката с мантри, рапани, чинели и барабани, и прекратяват церемонията, като изсипват вода в реката. Тогава всеки от вярващите пуска в свещената река своята малка лодка, изработена от листа и украсена с лампа и цветя, а в края на церемонията може да видите хиляди малки лампи, които изглеждат като многобройни звезди във водата. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

24.03.2019нд. 8 ден Варанаси (закуска, вечеря)

Рано призори разходка с лодка по свещената река Ганг и посрещане на изгрева на слънцето с молещите се хиндусти. Наблюдаване от лодката на кейовете с платформи (гатове) за къпане, храмове и крематориуми от незнайни времена. Гледката е изумителна – пъстроцветните платформи са изпълнени с още по-пъстроцветна тълпа и жени с многоцветни сарита, които се молят, изпълняват своите сутрешни ритуали, потяпят се в реката и пълнят малки сребърни канички с вода за по-късно, а най-отдадените поклонници изпълняват и „пуджа“ (молитвен ритуал).

На връщане ще видим Каши Вишванат (Златният храм) най-свещеният храм, посветен на Шива – владетелят на Вселената. За него се споменава в древни хиндуистки писания и е бил многократно разрушаван и преустройван. Последният храм е бил разрушен от император Аурангзеб, 6-ят могулски император, който построява джамия на негово място. Настоящата сграда е построена от индийския владетел Марат през 1780 г. Други владетели даряват сребро за украсата, а през 1835 г. махараджа Ранджит Синг дарява един тон злато за покриване на трите купола на храма. Другият най-известен храм в свещения град Варанаси е Непали Мандир. По време на изгнанието си (1800-1804 г.) непалският крал Рана Бахадур Шах решава да построи реплика на храма Пашупатинат във Варанаси. Неговият син достроява храма, който днес принадлежи на правителството на Непал. Изграждането му отнема 30 години, той е в непалски стил на пагода, издълбан е от дърво, в него има скулптури, подобни на тези в Каджурахо и затова е известен още като „Мини Каджурахо“. Връщане в хотела за закуска. По-късно екскурзия до Сарнат едно от свещените за будистите места с руини на манастири отпреди 2000 години. Сарнат се намира в гористите предградия северно от Варанаси и е известен като мястото на първата, и както се твърди, последната проповед на Буда (по-късно учението му се излагало под формата на диалози като това на Сократ). След като Буда получил просветление в Бод Гая той извървял 200 км. до Сарнат, а под стъпките му разцъфвали лотоси. В Сарнат той събрал старите си последователи и им разкрил учението си за „благородния път“. Посещение на Музея на Сарнат, парка на сърните, колоната на император Ашока, ступата Дамок, дървото на Буда и много манастири. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

25.03.2019пн. 9 ден Варанаси → Катманду (закуска, вечеря)

Закуска. Посещение на храма Бхарат Мата (Майка Индия). Той е построен е от Бабу Шив Прасад Гупта, открит е през 1936 г. от Махатма Ганди и вместо образи на богове или светци в него, върху пода има огромна мраморна карта на Бхарат Мата Майка Индия, изобразяваща в мащаб неразделена Индия с нейните долини, планини, реки и океани. Посветен е на всички духовни лич-ности, борци за свобода и лидери, способствали за формирането на Индия преди нейното разделение. Отправяме се към Бенареския Хиндуистки Университет (BHU). Ще видим статуята на неговия създател Мадан Мохан Малвия, изтъкнат адвокат и индийски активист за независимост, който е смятал, че образованието е основно средство за пробуждане. Университетът и открит през 1914 г. и на територията му се намират най-големият студентски кампус в Азия и храмът Бирла Мандир. Храмът е построен от член на фамилията на индустриалеца Бирла по проект на Мадан Мохан Малвия и е точно копие на оригиналния храм Вишванат, затова го наричат Новият Вишванат. Изграждането му отнема 35 години. Той е един от най-високите в Индия (77 м.) и се състои от 9 храма, събрани в един. Открит е през 1966 г. и е отворен за хора от всички касти и религии. Бирла Мандир е едно от най-посещаваните места във Варанаси и е посветен на бог Шива. В центъра му има огромен Шива лингам, по стените му текстове от Бхагават Гита и строфи от хиндуистки текстове. Отправяме към внушителната крепост Рамнагар, построена в могулски стил през 1750 г. и украсена с красиви прозорци и балкони. Тя е дом на владетеля на Варанаси, а днес махараджа Анант Нараян Синг живее със семейството си в нея и малка част е отворена за посещения. Заради великолепния си външен вид, разположение на брега на река Ганг и историческата ѝ значимост Рамнагар Форт се използва като естествен декор при заснемането на много филми. Известният филм „Бенарес“ е сниман тук. В крепостта има малък музей Бхарат Кала Бхаван, който със залата Дърбар дават огледален образ за двора на владетеля от древността. В музея са събрани разнообразни кралски колекции като ретро автомобили, стари оръжия, брони, мечове, ками, наргилета, портрети на Махараджи, черни музикални инструменти, часовници, слонова кост, сребърни седла за слон, златни и сребърни палки, бижута, мебели и старинни традиционни костюми. Рамнагар форт е най-известното място за ежегодно празнуване на фестивала Рамлила (Душе) през октомври, когато хората изгарят макет на демонския цар Равана, което представлява победата на доброто над злото. Празникът започва в присъствието на краля на Каши и неговото семейство, който идва на панаира като язди богато украсен слон. Друг фестивал, който се празнува тук е „Радж Мангал“, който започва от парада на лодките по реката, след което се танцува и пее в крепостта. Трансфер до летището. В 18:05 ч. полет от Варанаси. В 18:55 ч. кацане в Катманду. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

26.03.2019вт. 10 ден Катманду (закуска, вечеря)

Закуска. *По желание, рано сутринта полет над Хималаите. Разглеждане на Катманду: площад Дурбар (ЮНЕСКО) сърцето на стария град, днес историческото, културно и художествено наслед-ство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур –„град на красотата”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, построен през 12 век в самия център от ствола на едно дърво. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека) е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са Кумари Гар – свещения храм дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храма на Шива и Парвати, 4-мет-ровия релеф на Шива, покровителят на Непал. Ще видите отвън стария кралски дворец, храма на Кришна и статуята на Кал Бхайраб. Екскурзия до Патан (ЮНЕСКО) в миналото център на будист-ката наука и култура, известен с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал (много статуи в манастирите в Тибет са направени тук). Можем да си спомним за този град от филма на Бертолучи „Малкият Буда”. Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), храма Кришна Мандир (1637 г.) най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изо-бразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. Разглеж-дане на храма посветен на Бимсен покровител на бизнеса и търговците (1680 г.), Златния храм Махавихар (12 век), посветен на Буда и други. В края на деня посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самият град, основан 723 г. пр. Хр. В превод Сваямбунат означава „цвят на лотоса, възникнал от небитието“. Ще научите легендата, свързана с изграждането на храма и ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен с всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар и двата храма – кули Шихара от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и розовеещия на свечеряване Катманду. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

27.03.2019ср. 11 ден Катманду (закуска, вечеря)

Ставане призори и тръгване за Нагаркот (2195 м.), за да наблюдаваме изгрева над Хималаите. Курортът е разположен върху хълм и предлага най-изумителната панорама към заснежените Хималайски върхове. От тук може да се видят 8 от 13-те Хималайски вериги на Непал, красивата долина на Катманду и националния парк Шивапури. След закуска в курорта се отправяме към доли-ната на Катманду, за да посетим Бактапур (ЮНЕСКО) столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, живи обичаи, култура, музика и фестивали. Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулптурни двойки на митични същества и животни, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастира от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др. Тук са знаменитият паунов прозорец с най-красивата дърворезба и храмът Байрабнат посветен на Шива. След това ще посетим Пашупатинат (ЮНЕСКО) – един от най-древните хиндуистки храмове, разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където принасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоре-дил хората, които се кремират тук, след смъртта в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху. Накрая ще разгледаме Боднат (ЮНЕСКО) най-голямата и красива ступа в Непал, известна е като „Касти“ (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света, построена през 2 век Пр.Хр. Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Тя е несамо най-голямата, но е построена най-хармонично външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Светинята има важно значение за будистите на Тибет, затова тук от 1950 г. са селищата на бежанците от Тибет. Вечеря. Нощувка.

28.03.2019чт. 12 ден Катманду → Истанбул → София (закуска)

Закуска. Освобождаване на хотела. Трансфер до летището. В 12:55 ч. полет ТК 727 от Катманду. Кацане в Истанбул в 18:50 ч. В 20:10 ч. полет TK 1029 от Истанбул. Кацане в София в 20:25 ч.

група 28.10.2018 – 04.11.2018

в двойна стая

в единична стая

2339 € / 4575 лв

2789 € / 5455 лв

 Хотели:

 

18 – 19.03.2019

1н

Делхи

Piccadily 5*

19 – 20.03.2019

1н

Агра

Cristal Sarovar Premier 5*

20 – 23.03.2019

3н

Джайпур

Park Regis 4*

23 – 25.03.2019

2н

Варанаси

Grapevine 4*

25 – 28.03.2019

3н

Катманду

Mulbery 4*

Визов режим:

 • Българските граждани се нуждаят от визи, за да посетят Индия и Непал. Агенцията предоставя формуляри, които да попълните за съответните визи.
 • Агенцията подава документите и заплаща индийската виза онлайн. Пътува се с полученото одобрение. Биометричните данни се събират от граничните служители при пристигане на летището в Делхи.
 • Виза за Непал се получава на място при пристигане на летището в Катманду.

Медицински изисквания:

 • Ваксинации не са необходими. В случай, че лицето е посещавало

Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 11 туристи.

 • Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 25 дни преди началната дата: 21.02.2019.

Информация:

 • Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.

 • В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.

 • Агенцията не носи отговорност за промяна в разписанията на авиокомпаниите; ако някой от обектите е в процес на реновиране, както и за дейности, които не са организирани от туроператора.

 • Непълнолетни, пътуващи без родител представят акт за раждане и нотариално заверено родителско разрешение.

 • За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, и ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.

 • Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови роднини, явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя.

Цената включва

 • Самолетни билети София – Истанбул – Делхи / Катманду – Истанбул – София с редовен полет на Turkish Airlines, включени летищни такси, багаж 40 кг и ръчен 7 кг;
 • Самолетен билет Джайпур – Варанаси с включени такси, багаж 15 кг и ръчен 7 кг;
 • Самолетен билет Варанаси – Катманду с включени такси, багаж 20 кг и ръчен 7 кг;
 • 10 нощувки – 1 в Делхи, 1 в Агра, 3 в Джайпур, 2 във Варанаси, 3 в Катманду;
 • 11 закуски, 10 вечери;
 • Празнуване на фестивала Холи;
 • Всички трансфери по програмата;
 • Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата;

– Обиколка на Новия Делхи: Парламента, Президентския дворец Раштрапати Бхаван, Индия Гейт, мемориала Радж Гат и гробницата на Хумаюн;
– Обиколка на Стария Делхи, посещение на храма Лотос; Китуб Минар и Акшардам;
– Посещение на Тадж Махал, Агра Форт и Фатепур Сикри;
– Посещение на храма Бирла Мандир и наблюдаване на вечерната церемония;
– Изкачване до Амбър Форт на гърба на слон, разглеждане на комплекса и спускане с джип;
– Посещение на Обсерваторията, Градския дворец на махараджата и пазара Бапу;
– Разглеждане на храмовия комплекс Галта Джи;
– Наблюдаване на вечерните религиозни церемонии ритуали край река Ганг;
– Разходка с лодка по река Ганг и наблюдаване на сутрешните церемонии; посещение на храма Вишванат (Златният храм) и Непалския храм;
– Екскурзия до Сарнат: парка на сърните, колоната на Ашока, ступата Дамок и дървото на Буда;
– Посещение на храма Майка Индия; Бенареския Хиндуистки Университет с Новия храм Вишванат и храма Бирла, крепостта Рамнагар и музея Бхарат Кала Бхаван.
– Разглеждане на Катманду – площад Дурбар, Патан и Сваямбунат;
– Екскурзия до Нагаркот;
– Разглеждане на Бактапур, Пашупатинат и Боднат;

 • Местни екскурзоводи на английски език;
 • Водач-преводач от агенцията;
 • Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ.д.

Допълнително се заплаща

 • Виза за Индия: 190 лв.;
 • Виза за Непал: 25 щ.д. (заплащат се на летището при влизане в страната);
 • Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 96 лв;
 • Лица на възраст над 70 г. доплащат за медицинската застраховка 26 лв;
 • По желание – спектакъл Мохабад Тадж - 60 лв.
 • По желание – полет над Хималаите – 401 лв.
 • По желание – застраховка „Отмяна на пътуване”: от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора;

Цената не включва:

 • непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Записване и плащане

 • Краен срок за записване: до 16.01.2019 г. или до изчерпване на местата.
 • При записване: лична карта, паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане (след 29.9.2019) и 2 свободни страници, 1 електронна снимка (от последните 3 месеца) на светъл фон с размери 5.08 см/5.08 см (мин. 350 х 350 pixels/мaкс. 1000 х 1000 pixels); 2 хартиени снимки с размер 3,5 см. х 4,5 см; данни за визовия формуляр и депозит 2000 лв.
 • Пълно плащане: до 16.01.2019

Анулации и неустойки

 • Туристът има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпъл-нението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

- до 7 дни след записване, освен ако не е „Пътуване в последния момент” – без неустойка

- до 91 дни преди тръгване се удържат 10% от общата цена (до 15.12.2018)

- от 90 до 61 дни преди тръгване се удържат 50% от общата цена (до 16.01.2019)

- от 60 до 31 дни се удържат 80% от общата цена (до 13.02.2019)

- под 30 дни до деня на отпътуване, или при неявяване се удържат 100% (след 14.02.2019)

 • В случай, че Потребителят доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, всички допълнителни разходи, включително транспортните, са за негова сметка.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:

 • Туристът може да преотстъпи правото си на пътуване при същите условия на друго лице до 61 дни преди тръгване, ако няма издадени самолетни билети и визи, и ако смяната на пътуващото лице не е свързана с допълнителни разходи. В този случай се заплаща такса административни разходи 100 лв.