Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия и сафари Индия - По следите на големите котки

Екскурзия и сафари Индия - По следите на големите котки
Делхи, Индия
индивидуално пътуване и малки групи
15 дни / 12 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София/ Варна - Доха/ Истанбул - Делхи - Джодхпур – Джавай - Нимадж – Джайпур – Рантамбор – Долпур – Агра - Делхи - Доха/ Истанбул - Варна / София
от 4652
лв./човек
Програма
Цени
Индия – една нация с безкрайно разнообразие във всичко. Земя на богато и древно културно наследство. Мистиката на Индия, нейната история, която е на повече от 5000 години, философията, историческите паметници, културните традиции и природа, всички те създават уникална многоцветна мозайка. Акцентът в това пътуване са големите котки, които се срещат на доста места из необятна Индия, но освен тях ще се потопите в мистиката на Раджастан и най-известният маршрут, наречен „Златният триъгълник“, който включва столицата Делхи, Джайпур – кралският град на Раджастан, и Агра – градът на паметника на любовта Тадж Махал. Ще се срещнете с много от лицата на Индия, нейните разнообразни природни пейзажи и великолепни шедьоври, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Ще се насладите на комбинация от екзотика, дивия свят на животни, култура и религия, за да попиете максимално от начина на възприемане на света от индийците.
Многоцветната Индия, разказваща хиляди приказки за богове, махараджи и митични животни - запознайте се с нея и ще я обикнете!

Подробна програма
1 ден София/ Варна →
Полет от България през транзитно летище.
2 ден. → Делхи
Кацане в Делхи. Посрещане на летището и трансфер до хотела. Нощувка.
Столицата е с население 25 млн. души и е третата по големина англомерация в света. Самият град е възникнал през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ център по времето на Делхийския султанат (13-16 век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който служи за столица на Моголската империя от 1649 до 1857 година. След британската окупация градът губи своето политическо и административно значение за сметка на Калкута. През 1911 година столицата отново се връща в Делхи, а през 20-те години на 20 век е изграден новия град Ню Делхи и той става столица след обявяване на независимостта от Великобритания през 1947 година.
3 ден. Делхи (закуска)
Закуска. Разглеждането на Делхи започва с обзорна обиколка на Стария Делхи по улиците на пазара Чандини Чок и ще видите как и до ден днешен фунционира, повече от 200 година по един и същ начин. Ще имате възможност да видите някои по-непознати обекти, да се потопите в духа и ежедневието на обикновения индиец. Пешеходната разходка ще приключи при Джама Масджид – една от най-големите джамии в Индия, построена от мoгулския император Шах Джахан между 1650 и 1656 година.
Обзорната обиколка продължава към Новия Делхи. Тук ви очаква Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-красивото и високо тухлено минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. Следва Гробницата на Хумаюн – последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящ повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. По време на обиколката ще видите и редица знакови сгради като Портата на Индия, Президентския дворец и други правителствени сгради. Нощувка.
4 ден. Делхи – Джодхпур (закуска)
След закуска отпътуване за градините Лодхи -прекрасно място за разходка в свежестта на утринта сред избуялата природа на Индия. Градините покриват 90 акра земя и в тях са разположени гробниците на кралете на Индия, както и прекрасни архитектурни образци от 15 и 16 век.
След обяд трансфер до летището и полет до Джодхпур.
Посрещане от представител на нашия партньор и трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.
5 ден. Джодхпур – Джавай (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще посетите красивия Форт Мехрангарх или Цитаделата на слънцето, която отдава почит към духа на Ратор – управялващия Раджпут клан. Крепостта е построена около 1459 година от Рао Джодха и е разположена на 125 метра над града. На територията ѝ има няколко двореца с невероятни и сложни резби и големи градини. Крепостта има седем порти, а около втората още могат да се видят следи от гюлета от времето на войната с Джайпур. Две от портите носят името „Порта на победата“ - едната, заради победата на Джайпур, а другата заради победата над Мугхалите. На север от Форт Мехрангарх, свързан с път, е кенотаф (надгробен паметник без тленни останки) Джасвант Тада – мраморен мемориал на уважавания управител от 1878 до 1895 година Джасвант Сингх II, по време на чието управление изгражда напоителни системи и икономиката претърпява развитие. Кенотафите на всички членове на неговото семейство са разположени в близост до неговия възпоменателен паметник.
След обяд отпътуване за Джавай. Настаняване в лагер.
Нощувка.
6 ден. Джавай (закуска, обяд, вечеря)
След закуска се отправяте в търсене на леопардите – тяхното наблюдение е основна атракция в Джавай. С помощта на местните шофьори и оборудвани 4x4 джипове ще можете да ги проследите и да ги видите в естествената им среда.
Нощувка.
7 ден. Джавай – Кумбхалгарх – Нимадж (закуска)
Закуска. Отпътуване за Нимадж като по път ще видите чудно издълбаните Храмове на Ранакпур и Форт Кумбхалгарх (обект на ЮНЕСКО) , датиран от XV век – истински архитектурни чудеса.
Пристигане в Нимадж. Настаняване в „Nimaj Palace”.
През вековете поколения такури (индийска феодална титла, която се превежда като „господар“ или „бог“) са ремонтирали двореца според своите харесвания, така че в днеш архитектурата и обзавежданото предизвикват благоговение и страхопочитание. Внушителните порти неминуемо ще ви напомнят за рицарските времена. Фасадата е издълбана от червен пясъчен камък, а многото типични индийски мотиви и дизайни, го правят уникален.
Късно следобяд, ако времето позволява предстои разходка до овчарско село, където ще можете да вникнете в богатата култура на Раджастан и да се потопите в селския живот. Около резервоара, откъдето местните се снабдяват с вода, ще видите жени, които носят ценната течност в големи съдове върху главите си. Ще видите занаятчии, обработващи глина,кожа и др.
Нощувка.
8 ден. Нимадж – Пушкар – Джайпур (закуска)
След закуска предстои кратка разходка из дивата природа по добре поддържани еко пътеки около Чхатрасагар. Тук се наблюдава голямо разнообразие на птици – над 200 вида.
Отпътуване към Джайпур, но преди да стигнете до „Розовия град“, ще посетите Пушкар. Селото е разположено в края на пустинята, а в сърцето му е едно от свещените езера на индийците. Около него има издигнати 52 гата и голям брой храмове. Един от тях е храма на Брахма – хиндуиски храм, датиран от XIV век, изграден от мрамор и каменни плочи. Вярва се,че самият Брахма е избрал мястото за този храм.
Продължаване към Джайпур.
Пристигане в Джайпур - столица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. Посещение на древния поклоннически хиндуистки център Галта със свещени басейни и храмове, построени сред хълмовете Аравали, които обграждат Джайпур. В най-висока част на хълма е Храмът на слънцето от 18 век, посветен на бога на слънцето – Сурия. Централният храм Галтаджи от 16 век е построен от розов камък, около него има много павилиони с кръгли куполи и е разположен около естествен извор и водопад, които образуват най-високото храмово водохрани-лище, където хиляди поклонници идват за ритуално къпане.
Настаняване в хотела.
9 ден Джайпур (закуска)
Закуска. Предстои да разглеждане на крепостта Амбър (ЮНЕСКО) – старата столица на империята на Раджпут (16 век), преди Джайпур да стане столица. Спиране за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Връщане в Джайпур. Свободно време за обяд. Разглеждане на градският дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.), в която има 17 забележителни съоръжения, които и днес работят. Най-интересен е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. Нощувка.
10 ден Джайпур – Рантамбор (закуска, вечеря)
Закуска и отпътуване за Рантамбор. Рантамбор е бил територия за лов на махараджите на Джайпур. От 1955 година е резерват, а от 1980 е национален парк. Покрива територия от 1334 кв.км. , от които само 392 кв. км. не са отворени за посетители. Разположен е между планинските вериги Аравали и Виндхя. Някога широколистините гори са били част от великолепните джунгли на Централна Индия. Теренът му е пресечен, със скалисти хребети, хълмове и открити долини с езера. От 1972 година по проект „Тигър“ - голямата котка намира сигурно убежище тук и основна причина за милионите туристи, които ежегодно посещават Рантамбор.
Пристигане, настаняване, вечеря и нощувка.
11 ден Рантамбор (закуска, обяд, вечеря)
Ранно сафари в националния парк.
Връщане в хотела за закуска. Свободно време. Обяд.
Сафари. Връщане в хотела.
Вечеря. Нощувка.
12 ден Рантамбор – Долпур (закуска)
След закуска отпътуване за Долпур или Дхавалпури, кръстен на името на някогашния владетел на града – Дхавал Део. С течението на времето името се е изменило до днешното. Тук ще видите двореца Радж Нивас, който е част от културното наследство на Индия и в момента функционира като хотел с всякакви удобства: библиотека, билярд, киносалон, бизнес център, магазин за подаръци и сувенири. В буйните озеленени градини около него се разхождат пауни. Едва ли много хора биха могли да се похвалят, че са нощували в дворец на махараджа!
След обяд посещение на храма Мучкунд – древно, свещено място, кръстено на раджа Мичучуканд – 24 от династията на „слънчевата раса“. Следва Форт Шергарх – старо укрепление, разположено на юг от Долпур и построено от Шер Шах Сури на мястото на по-ранна хиндуиска крепост.
Нощувка в двореца.
13 ден Долпур – Агра (закуска)
Още преди закуска отпътуване за речно сафари по Чамбал. Спокойните води на река Чамбал са прекрасен начин да се насладите на дивия живот по поречието ѝ. Умелите лодкари могат да маневрират и изключват двигателите на лодките, така че да се приближите до птиците и животните без да ги обезпокоите и да ги наблюдавате в естествения им хабитат.
Връщане в хотела и закуска.
Отвътуване за Агра - дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във форми-рането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гроб-ници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал.
Нощувка.
14 ден Агра – Делхи (закуска)
Закуска. Посещение на Тадж Махал (обект на ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 22 години с труда на 20,000 души. Когато през 1653 г. строежът бил завършен, много неща се били вече променилили – столицата на могулите била преместена от Агра в Делхи, а един от синовете на Шах Джахан възмъжал. Водещият суров и усамотен начин на живот Орангзеб организирал дворцов преврат, жестоко сломил съпротивата на тримата си братя и затворил Шах Джахан в Червената крепост, където той живял до края на дните си под домашен арест с гледката към Тадж Махал от другата страна на река Ямуна. Разстоянието от крепостта до Тадж Махал не било повече от 2 км., но на Шах Джахан не било позволено да го премине до края на земните си дни. Само в смъртта си той щял да се съедини с жена си Мумтаз Махал. Когато сваленият император починал, тялото му било погребано до нейното. Разглеждане на крепостта Агра Форт, известна като Ред Форт (ЮНЕСКО) – столица на императорите от Могулската династия до 1638 г., когато столицата е преместена в Делхи. Крепостта разказва историята на Могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. През 1530 г. Хумаюн е коронован в Агра, през 1565 г. Акбар започва строежа на крепостта от червен пясъчник. С времето тя ставала все по-голяма, а сегашния си вид придобила по времето на Шах Джахан, който разрушил някои от сградите в нея, за да построи свои дворци и джамии от бял мрамор. Неговият син, последният значим могулски император Орангзеб, завършил външните укрепления и масивните стени от червен пясъчник с дължина 2,5 км.
Продължаване за Делхи и трансфер до летището.
15 ден. Делхи → Истанбул/Доха → Варна / София
Полет за България през транзитно летище.

Програма

Индия – една нация с безкрайно разнообразие във всичко. Земя на богато и древно културно наследство. Мистиката на Индия, нейната история, която е на повече от 5000 години, философията, историческите паметници, културните традиции и природа, всички те създават уникална многоцветна мозайка. Акцентът в това пътуване са големите котки, които се срещат на доста места из необятна Индия, но освен тях ще се потопите в мистиката на Раджастан и най-известният маршрут, наречен „Златният триъгълник“, който включва столицата Делхи, Джайпур – кралският град на Раджастан, и Агра – градът на паметника на любовта Тадж Махал. Ще се срещнете с много от лицата на Индия, нейните разнообразни природни пейзажи и великолепни шедьоври, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Ще се насладите на комбинация от екзотика, дивия свят на животни, култура и религия, за да попиете максимално от начина на възприемане на света от индийците.
Многоцветната Индия, разказваща хиляди приказки за богове, махараджи и митични животни - запознайте се с нея и ще я обикнете!

Подробна програма
1 ден София/ Варна →
Полет от България през транзитно летище.
2 ден. → Делхи
Кацане в Делхи. Посрещане на летището и трансфер до хотела. Нощувка.
Столицата е с население 25 млн. души и е третата по големина англомерация в света. Самият град е възникнал през 6 век пр.н.е., но се превръща във водещ център по времето на Делхийския султанат (13-16 век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който служи за столица на Моголската империя от 1649 до 1857 година. След британската окупация градът губи своето политическо и административно значение за сметка на Калкута. През 1911 година столицата отново се връща в Делхи, а през 20-те години на 20 век е изграден новия град Ню Делхи и той става столица след обявяване на независимостта от Великобритания през 1947 година.
3 ден. Делхи (закуска)
Закуска. Разглеждането на Делхи започва с обзорна обиколка на Стария Делхи по улиците на пазара Чандини Чок и ще видите как и до ден днешен фунционира, повече от 200 година по един и същ начин. Ще имате възможност да видите някои по-непознати обекти, да се потопите в духа и ежедневието на обикновения индиец. Пешеходната разходка ще приключи при Джама Масджид – една от най-големите джамии в Индия, построена от мoгулския император Шах Джахан между 1650 и 1656 година.
Обзорната обиколка продължава към Новия Делхи. Тук ви очаква Китуб Минар (ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-красивото и високо тухлено минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. Следва Гробницата на Хумаюн – последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящ повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. По време на обиколката ще видите и редица знакови сгради като Портата на Индия, Президентския дворец и други правителствени сгради. Нощувка.
4 ден. Делхи – Джодхпур (закуска)
След закуска отпътуване за градините Лодхи -прекрасно място за разходка в свежестта на утринта сред избуялата природа на Индия. Градините покриват 90 акра земя и в тях са разположени гробниците на кралете на Индия, както и прекрасни архитектурни образци от 15 и 16 век.
След обяд трансфер до летището и полет до Джодхпур.
Посрещане от представител на нашия партньор и трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.
5 ден. Джодхпур – Джавай (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще посетите красивия Форт Мехрангарх или Цитаделата на слънцето, която отдава почит към духа на Ратор – управялващия Раджпут клан. Крепостта е построена около 1459 година от Рао Джодха и е разположена на 125 метра над града. На територията ѝ има няколко двореца с невероятни и сложни резби и големи градини. Крепостта има седем порти, а около втората още могат да се видят следи от гюлета от времето на войната с Джайпур. Две от портите носят името „Порта на победата“ - едната, заради победата на Джайпур, а другата заради победата над Мугхалите. На север от Форт Мехрангарх, свързан с път, е кенотаф (надгробен паметник без тленни останки) Джасвант Тада – мраморен мемориал на уважавания управител от 1878 до 1895 година Джасвант Сингх II, по време на чието управление изгражда напоителни системи и икономиката претърпява развитие. Кенотафите на всички членове на неговото семейство са разположени в близост до неговия възпоменателен паметник.
След обяд отпътуване за Джавай. Настаняване в лагер.
Нощувка.
6 ден. Джавай (закуска, обяд, вечеря)
След закуска се отправяте в търсене на леопардите – тяхното наблюдение е основна атракция в Джавай. С помощта на местните шофьори и оборудвани 4x4 джипове ще можете да ги проследите и да ги видите в естествената им среда.
Нощувка.
7 ден. Джавай – Кумбхалгарх – Нимадж (закуска)
Закуска. Отпътуване за Нимадж като по път ще видите чудно издълбаните Храмове на Ранакпур и Форт Кумбхалгарх (обект на ЮНЕСКО) , датиран от XV век – истински архитектурни чудеса.
Пристигане в Нимадж. Настаняване в „Nimaj Palace”.
През вековете поколения такури (индийска феодална титла, която се превежда като „господар“ или „бог“) са ремонтирали двореца според своите харесвания, така че в днеш архитектурата и обзавежданото предизвикват благоговение и страхопочитание. Внушителните порти неминуемо ще ви напомнят за рицарските времена. Фасадата е издълбана от червен пясъчен камък, а многото типични индийски мотиви и дизайни, го правят уникален.
Късно следобяд, ако времето позволява предстои разходка до овчарско село, където ще можете да вникнете в богатата култура на Раджастан и да се потопите в селския живот. Около резервоара, откъдето местните се снабдяват с вода, ще видите жени, които носят ценната течност в големи съдове върху главите си. Ще видите занаятчии, обработващи глина,кожа и др.
Нощувка.
8 ден. Нимадж – Пушкар – Джайпур (закуска)
След закуска предстои кратка разходка из дивата природа по добре поддържани еко пътеки около Чхатрасагар. Тук се наблюдава голямо разнообразие на птици – над 200 вида.
Отпътуване към Джайпур, но преди да стигнете до „Розовия град“, ще посетите Пушкар. Селото е разположено в края на пустинята, а в сърцето му е едно от свещените езера на индийците. Около него има издигнати 52 гата и голям брой храмове. Един от тях е храма на Брахма – хиндуиски храм, датиран от XIV век, изграден от мрамор и каменни плочи. Вярва се,че самият Брахма е избрал мястото за този храм.
Продължаване към Джайпур.
Пристигане в Джайпур - столица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на империята на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. Посещение на древния поклоннически хиндуистки център Галта със свещени басейни и храмове, построени сред хълмовете Аравали, които обграждат Джайпур. В най-висока част на хълма е Храмът на слънцето от 18 век, посветен на бога на слънцето – Сурия. Централният храм Галтаджи от 16 век е построен от розов камък, около него има много павилиони с кръгли куполи и е разположен около естествен извор и водопад, които образуват най-високото храмово водохрани-лище, където хиляди поклонници идват за ритуално къпане.
Настаняване в хотела.
9 ден Джайпур (закуска)
Закуска. Предстои да разглеждане на крепостта Амбър (ЮНЕСКО) – старата столица на империята на Раджпут (16 век), преди Джайпур да стане столица. Спиране за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Връщане в Джайпур. Свободно време за обяд. Разглеждане на градският дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.), в която има 17 забележителни съоръжения, които и днес работят. Най-интересен е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. Нощувка.
10 ден Джайпур – Рантамбор (закуска, вечеря)
Закуска и отпътуване за Рантамбор. Рантамбор е бил територия за лов на махараджите на Джайпур. От 1955 година е резерват, а от 1980 е национален парк. Покрива територия от 1334 кв.км. , от които само 392 кв. км. не са отворени за посетители. Разположен е между планинските вериги Аравали и Виндхя. Някога широколистините гори са били част от великолепните джунгли на Централна Индия. Теренът му е пресечен, със скалисти хребети, хълмове и открити долини с езера. От 1972 година по проект „Тигър“ - голямата котка намира сигурно убежище тук и основна причина за милионите туристи, които ежегодно посещават Рантамбор.
Пристигане, настаняване, вечеря и нощувка.
11 ден Рантамбор (закуска, обяд, вечеря)
Ранно сафари в националния парк.
Връщане в хотела за закуска. Свободно време. Обяд.
Сафари. Връщане в хотела.
Вечеря. Нощувка.
12 ден Рантамбор – Долпур (закуска)
След закуска отпътуване за Долпур или Дхавалпури, кръстен на името на някогашния владетел на града – Дхавал Део. С течението на времето името се е изменило до днешното. Тук ще видите двореца Радж Нивас, който е част от културното наследство на Индия и в момента функционира като хотел с всякакви удобства: библиотека, билярд, киносалон, бизнес център, магазин за подаръци и сувенири. В буйните озеленени градини около него се разхождат пауни. Едва ли много хора биха могли да се похвалят, че са нощували в дворец на махараджа!
След обяд посещение на храма Мучкунд – древно, свещено място, кръстено на раджа Мичучуканд – 24 от династията на „слънчевата раса“. Следва Форт Шергарх – старо укрепление, разположено на юг от Долпур и построено от Шер Шах Сури на мястото на по-ранна хиндуиска крепост.
Нощувка в двореца.
13 ден Долпур – Агра (закуска)
Още преди закуска отпътуване за речно сафари по Чамбал. Спокойните води на река Чамбал са прекрасен начин да се насладите на дивия живот по поречието ѝ. Умелите лодкари могат да маневрират и изключват двигателите на лодките, така че да се приближите до птиците и животните без да ги обезпокоите и да ги наблюдавате в естествения им хабитат.
Връщане в хотела и закуска.
Отвътуване за Агра - дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във форми-рането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гроб-ници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал.
Нощувка.
14 ден Агра – Делхи (закуска)
Закуска. Посещение на Тадж Махал (обект на ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 22 години с труда на 20,000 души. Когато през 1653 г. строежът бил завършен, много неща се били вече променилили – столицата на могулите била преместена от Агра в Делхи, а един от синовете на Шах Джахан възмъжал. Водещият суров и усамотен начин на живот Орангзеб организирал дворцов преврат, жестоко сломил съпротивата на тримата си братя и затворил Шах Джахан в Червената крепост, където той живял до края на дните си под домашен арест с гледката към Тадж Махал от другата страна на река Ямуна. Разстоянието от крепостта до Тадж Махал не било повече от 2 км., но на Шах Джахан не било позволено да го премине до края на земните си дни. Само в смъртта си той щял да се съедини с жена си Мумтаз Махал. Когато сваленият император починал, тялото му било погребано до нейното. Разглеждане на крепостта Агра Форт, известна като Ред Форт (ЮНЕСКО) – столица на императорите от Могулската династия до 1638 г., когато столицата е преместена в Делхи. Крепостта разказва историята на Могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. През 1530 г. Хумаюн е коронован в Агра, през 1565 г. Акбар започва строежа на крепостта от червен пясъчник. С времето тя ставала все по-голяма, а сегашния си вид придобила по времето на Шах Джахан, който разрушил някои от сградите в нея, за да построи свои дворци и джамии от бял мрамор. Неговият син, последният значим могулски император Орангзеб, завършил външните укрепления и масивните стени от червен пясъчник с дължина 2,5 км.
Продължаване за Делхи и трансфер до летището.
15 ден. Делхи → Истанбул/Доха → Варна / София
Полет за България през транзитно летище.

Цени

Индивидуално пътуване в периода от 01.10.2020 до 31.03.2021
Хотели Възрастен в двойна стая Доплащане за единична стая Възрастен в тройна стая
4* 2528 €/ 4944лв 1599 € / 3128 лв 2105 € /4118 лв.
5* 6779 € / 13258 лв. 5666 €/ 11081 лв. 6356 €/ 12431 лв.

Индивидуално пътуване в периода от 01.04.2021 до 30.06.2021
Хотели Възрастен в двойна стая Доплащане за единична стая Възрастен в тройна стая
4* 2378 €/ 4652лв 1455 € / 2846 лв 1961 € /3836 лв.
5* 5231 € / 10232 лв. 4113 €/ 8044 лв. 4814 €/ 9416 лв.

Хотели по програмата или подобни:
Град Нощувки Хотели 4* Хотели 5*
Делхи The Suryaa 5* The Oberoi 5*
Джодхпур Zone by the park 4* Taj Umaid Whawan Palace 5*
Джавай Godwad Safari Camp Sujan Jawaj Camp
Нимадж Nimaj Palace 5* Nimaj Palace 5*
Джайпур Lemon Tree 4* The Oberoi 5*
Рантамбор Ranthambor Regency 4* The Oberoi 5*
Дхолпур Raj Niwas Palace Raj Niwas Palace
Агра Radisson 4* The Oberoi Amarvilas5*

Цените включват:
12 нощувки със закуски в избраната категория хотели;
4 обяда и 4 вечери;
Всички трансфери и транспорт по маршрута с лека кола;
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите посочени в програмата:
- обзорна екскурзия на Стария Делхи: пазара Чандини Чок, Джама Масджид;
- обзорна обиколка на Новия Делхи: Китуб Минар, гробницата на Хумаюн. Портата на Индия, Президентския дворец и др.
- разходка из градините Лодхи
- посещение на Форт Мехрангарх (Цитаделата на слънцето) и кенотафа на Джасвант Тада;
- сафари в Джавай в търсене на ягуарите;
- Храмовете на Ранакпур и Форт Кумбхалгарх;
- посещение на овчарско село в Нимадж (при добри метереологични условия);
- разходка по екопътеките около Чхатрасагар;
- посещние на Пушкар: храма на Брахма;
- разглеждане на крепоста Амбър в Джайпур, фото пауза пред Хава Махал, разглеждане на градския дворец на махараджата; обсерваторията Джантар Мантар;
- две сафарита в Рантамбор в търсене на тигрите;
- посещение на двореца Радж Нивас в Долпур и храма Мучкунд;
- речно сафари по река Чамбал;
- посещение на Тадж Махал, крепостта Агра;
Местни екскурзоводи на английски език;
Допълнително се заплащат:
Виза за Индия – 190 лв.
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ – около 5% от общата цена по договора.
Цената не включва:
Самолетни билети София/Варна – Истанбул – Делхи – Истанбул – София/ Варна с летищни такси, багаж 23 кг и ръчен 7 кг (цената подлежи на препотвърждение към момента на резервация);
Медицинска застраховка с покритие до 100 000 лв. (включва COVID-19) - за лица до 65.99 г - 42,90 лв.; за лица над 66 г. - 108,60 лв.
Допълнителни посещения, които не са включени в програмата;
Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Индия – една нация с безкрайно разнообразие във всичко. Земя на богато и древно културно наследство. Мистиката на Индия, нейната история, която е на повече от 5000 години, философията, историческите паметници, културните традиции и природа, всички те създават уникална многоцветна мозайка. Акцентът в това пътуване са големите котки, които се срещат на доста места из необятна Индия, но освен тях ще се потопите в мистиката на Раджастан и най-известният маршрут, наречен „Златният триъгълник“, който включва столицата Делхи, Джайпур – кралският град на Раджастан, и Агра – градът на паметника на любовта Тадж Махал. Ще се срещнете с много от лицата на Индия, нейните разнообразни природни пейзажи и великолепни шедьоври, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Ще се насладите на комбинация от екзотика, дивия свят на животни, култура и религия, за да попиете максимално от начина на възприемане на света от индийците.
Многоцветната Индия, разказваща хиляди приказки за богове, махараджи и митични животни - запознайте се с нея и ще я обикнете!