Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Индия и Непал - Паметниците на ЮНЕСКО

Екскурзия Индия и Непал - Паметниците на ЮНЕСКО
Делхи, Индия
Очаквайте нова дата.
10 дни / 8 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София/Варна - Истанбул - Делхи – Джайпур - Фатепур Сикри – Агра – Делхи - Катманду: Нагаркот, Бактапур, Пашупатинат, Боднат, Патан, Сваямбунат - Истанбул - София/Варна
Програма
Настаняване
Условия
Информация
Програма
Тази екскурзия ще Ви отведе до Индия – страната на многообразието, цветовете и древните традиции, и Непал – земята, приютила 8 от 10-те най-високи върха в света, дом на неповторими храмове и удивителни хора.
По време на екскурзията я ще посетим изумителни забележителности, обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО, дали името на маршрута „Златният триъгълник“. От националната столица Делхи с най-грандиозния храм в цяла Индия – Акшардам, се отправяме към кралския град на Раджастан – Джайпур и столицата на великите могули Агра с най-великолепния паметник на любовта – Тадж Махал.
Непал, родното място на Буда, е страна с огромно природно разнообразие и религиозни паметници, свещени за хиндуисти и будисти. Едно късче от земята с най-привлекателните природни пейзажи от джунглата до Хималайските първенци, които не се срещат заедно другаде по света. Страна, съхранила своята религия и култура в прекрасните архитектурни шедьоври, забележителности на ЮНЕСКО.

Подробна програма
28.09.2021 1 ден София / Варна → Истанбул →
Полет за Индия през Истанбул.

29.09.2021 2 ден → Делхи (закуска, вечеря)
В 06:15 ч. кацане в Делхи. Посрещане на летището и трансфер до хотела.
Закуска. Почивка и освежаване. Панорамно разглеждане на Новия Делхи: минаване покрай крепостта Ред Форт (обект на ЮНЕСКО), наричана „сърцето на Индия“. Построена е през 17 век от могулския император Шах Джахан, след като премества столицата си от Агра в Делхи, и е служила за резиденция на могулските императори до идването на британците. Отправяме се към мемориала Радж Гат – мястото, където е кремиран Махатма Ганди - „бащата на нацията“. Продължаваме към Новия Делхи с кръглата сграда на Парламента и Президентския дворец Ращрапати Бхаван – сграда, която създава впечатлението за многоизмерно изящество със своята спираща дъха архитектура. Построен е по проект на архитекта Едуин Лютиенс като резиденция на британския вицекрал, за да затвърди трайността на британското управление в Индия. Строежът му започва през 1911 г., когато е взето решението столицата на страната да бъде изместена от Калкута в Делхи, а години по-късно на 26.01.1950 г. се превръща в постоянна институция на демокрацията, откъдето първият президент на Индия пази и защитава Конституцията. Продължаваме към главния булевард Радж Пат, където на 26 януари ежегодно се провежда военният парад за Деня на Републиката, и мемориалната арка Индия Гейт, построена през 1931 г. Върху нея са изписани имената на 70,000 индийски войници, сражавали се за Британската армия по време на Първата световна война и 13,516 британски и индийски войници, загинали на северозападния фронт по време на войната с Афганистан. Отправяме се към Гробницата на Хумаюн (обект на ЮНЕСКО)– последно убежище на могулския император Хумаюн, напомнящо повече на дворец, отколкото на гробница. Този мавзолей е един от най-добре запазените паметници, построени по времето на могулите, и съчетава елементи от индийската и персийската архитектури. Следва бахайският молитвен храм Лотос, един от осемте бахайски храма, издигнати на различни континенти, който привлича хора от всички раси и религии, за да се поклонят пред създателя на Вселената и да изразят обичта си пред Всевишния. Ще посетим Китуб Минар (обект на ЮНЕСКО) – шедьовър от 1193 г., издигнат в чест на победата на исляма над делхийското Хиндуистко кралство. Кулата е най-високото тухлено минаре в света (високо 73 м), върху чиито стени са изписани текстове от Корана. В основите на минарето е първата джамия, построена в Индия върху основите на 27 хиндуистки и джайнистки храма. Тук е и 7-метровият стълб от свръхчисто желязо, по който дори след 1500 години няма никаква ръжда. Връщане в хотела, настаняване. Вечеря и нощувка.

30.09.2021 3 ден Делхи – Джайпур (закуска, вечеря)
Закуска. Отправяме се към Джайпур – столица на щата Раджастан, известен като „Розовия град”. В розов цвят са боядисани крепостните стени и сградите на стария град, а в културата на импе-рията на Раджпут по традиция розовият цвят се счита за символ на гостоприемството. Градът е планиран, построен и наречен така на името на великия астроном и воин махараджа Джай Синг II. Настаняване в хотела. По-късно посещение на храма Бирла Мандир и наблюдаване на вечерните молитвени церемонии. Както името му подсказва, храмът е построен със средства, дарени от фондацията Бирла. Храмът е завършен през 1985 г., изграден е изцяло от бял мрамор, заобиколен е от зелени градини и се издига върху хълм, красиво осветен през нощта. Посветен е на бог Нараян (едно от превъплъщенията на Вишну) – Пазителят и съпругата му Лакшми – богинята на богатството и просперитета. Трите купола на храма символизират трите различни подхода към религията. Във вътрешността на храма са изобразени главните богове от хиндуисткия пантеон на боговете, а върху външната страна на храма – велики исторически личности от всички религии: Сократ, Зороастър, Христос, Буда и Конфуций. Ще наблюдаваме вечерната молитвена церемония на молещите се хиндуисти. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

01.10.2021 4 ден Джайпур (закуска, вечеря)
Закуска. Тръгване за крепостта Амбър като най-напред ще спрем за снимки пред Хава Махал, символ на Джайпур и познат като 5-етажният дворец на ветровете. Всъщност той е фасада с 900 многоъгълни прозорци, зад които жените от кралския двор са наблюдавали церемониите и живота по улиците без да бъдат виждани. Продължаваме към крепостта Амбър Форт (обект на ЮНЕСКО) – старата столица на империята на Раджпут (16 век) преди Джайпур да стане столица. До крепостта ще се изкачим на гърба на слон и ще разгледаме най-важните дворци и зали, построени в смесен хинду-ислямски стил. Най-впечатляващите от тях са Шиш Махал, огледалният дворец, и Джай Мандир, залата на победата. Спускането е с джип. На връщане в Джайпур ще спрем за снимки пред двореца Джал Махал, разположен в центъра на езерото Ман Сагар. След това ще разгледаме градския дворец на махараджата с множество дворове, градини и сгради. Днес бившият махараджа живее в част от него, а другата е превърната в музей с няколко зали, в които са изложени колекции от текстил и облекла на махараджата и семейството му, оръжия, картини, килими, каляски и двата най-големи сребърни съда за вода с вместимост от 400 л., влезли в „Книгата за рекордите на Гинес“. До двореца е обсерваторията Джантар Мантар, създадена от махараджа Джай Синг II (1728 г.). Най-забележителното съоръжение е 30-метровият часовник, който показва времето с точност до 2 сек., а сянката, която пада, се измества с 4 м на час. Накрая ще посетим известния пазар Бапу. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

02.10.2021 5 ден Джайпур – Фатепур Сикри – Агра (закуска, вечеря)
Закуска и отпътуване. На път за Агра разглеждане на Фатепур Сикри (обект на ЮНЕСКО) – „градът на победата“, построен през 1571–1585 г. от най-великия могулски владетел – Акбар, в чест на проро-ка Салим, който предсказал на императора, че ще му се роди син. По неизвестни причини мястото е било изоставено, но е останал един приказен град в съвършено съхранен вид с чудни дворци и зали. Пристигане в Агра – дом на едно от Седемте чудеса на света, град, изиграл важна роля във форми-рането на историята на Индия. За него се споменава още в Махабхарата – един от двата основни санскритски епоса на древна Индия, но разцветът му настъпва по времето на Могулската империя. Любовта на великите императори към архитектурата, изкуството и културата формират облика на града. От персийските градини по поречието на Ямуна до впечатляващите паметници и гроб-ници, Агра заема място в сърцето на всеки, докоснал се до историята на великата любов, увековечена с построяването на Тадж Махал. Настананяване в хотела. *По желание посещение на комплекса Калакрити. В магазина ще видите най-добрите сувенири от мрамор и полускъпоценни камъни, ръчно изработени от потомците на строителите на Тадж Махал, по същата технология, използвана и преди 3 века, а в театъра, Мохабад Тадж – танцова драма, пресъздаваща любовната сага в стил „Боливуд” на фона на уникален декор, 3.5-метрова реплика на Тадж Махал. Вечеря и нощувка.

03.10.2021 6 ден Агра – Делхи (закуска, вечеря)
Закуска. Посещение на Тадж Махал (обект на ЮНЕСКО) – най-големият паметник на любовта, изграден от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Арджуманд Бан Бегум, известна като Мумтаз Махал (избраницата на двора). Легендата е тъжна и сърцераздирателна. Тадж Махал бил проектиран като „сълза, стичаща се по бузата на времето“, както писал бенгалският поет Рабиндранат Тагор. Построен е за 22 години с труда на 20,000 души. Когато през 1653 г. строежът бил завършен, много неща се били вече променилили – столицата на могулите била преместена от Агра в Делхи, а един от синовете на Шах Джахан възмъжал. Водещият суров и усамотен начин на живот Орангзеб организирал дворцов преврат, жестоко сломил съпротивата на тримата си братя и затворил Шах Джахан в Червената крепост, където той живял до края на дните си под домашен арест с гледката към Тадж Махал от другата страна на река Ямуна. Разстоянието от крепостта до Тадж Махал не било повече от 2 км., но на Шах Джахан не било позволено да го премине до края на земните си дни. Само в смъртта си той щял да се съедини с жена си Мумтаз Махал. Когато сваленият император починал, тялото му било погребано до нейното. Разглеждане на крепостта Агра Форт, известна като Ред Форт (ЮНЕСКО) – столица на императорите от Могулската династия до 1638 г., когато столицата е преместена в Делхи. Крепостта разказва историята на Могулската империя и отразява умението на индийските архитекти, строители и художници. През 1530 г. Хумаюн е коронован в Агра, през 1565 г. Акбар започва строежа на крепостта от червен пясъчник. С времето тя ставала все по-голяма, а сегашния си вид придобила по времето на Шах Джахан, който разрушил някои от сградите в нея, за да построи свои дворци и джамии от бял мрамор. Неговият син, последният значим могулски император Орангзеб, завършил външните укрепления и масивните стени от червен пясъчник с дължина 2,5 км.
Отпътуване за Делхи. Посещение на храмовия комплекс Акшардам, открит на 6.11.2005 г. в чест на индийските и хиндуистки култура, душевност и архитектура. Построен е за 5 години с денонощния труд на десетки хиляди строители, майстори резбари и доброволци. Фасадата е декорирана с 20,000 изображения и скулптури на цветя, животни, танцьорки, музиканти, садху и хиндуистки светци. Централната сграда е огромна: има 9 купола, 234 колони и е изработена от 6,000 тона раджастанския камък – розов пясъчник и италиански мрамор (без бетон и метал); има 148 слона в естествен размер и градина във формата на лотос, с бронзови скулптури на личности с принос в 5,000-годишната история и култура на Индия. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

04.10.2021 7 ден Делхи → Катманду, Сваямбунат (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището. Полет за Катманду. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. По-късно разглеждане на Катманду: площад Дурбар (ЮНЕСКО) – сърцето на стария град, днес част от историческото, културно и художествено наследство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур –„град на красотата”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, постро-ен през 12 век в самия център от ствола на едно дърво. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека) е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значи-мите са свещеният храм Кумари Гар – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храма на Шива и Парвати, 4-метровият релеф на Шива, покровителят на Непал. Ще видим отвън стария кралски дворец, храма на Кришна и статуята на Кал Бхайраб. Посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) – един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самият град, основан 723 г. пр. Хр. В превод Сваямбунат означава "цвят на лотоса, възникнал от небитието". Ще научим легендата, свързана с изграждането на храма и ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен с всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар и двата храма – кули Шихара от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и розовеещия на свечеряване Катманду. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

05.10.2021 8 ден Катманду: Нагаркот, Бактапур, Пашупатинат, Боднат (закуска, вечеря)
Ставане призори и тръгване за Нагаркот (2195 м.), за да наблюдаваме изгрева над Хималаите. Курортът е разположен върху хълм и предлага най-изумителната панорама към заснежените Хималайски върхове. Оттук може да се видят 8 от 13-те Хималайски вериги на Непал, красивата долина на Катманду и националния парк Шивапури. След закуска в курорта се отправяме към долината на Катманду, за да посетим Бактапур (ЮНЕСКО) – столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, живи обичаи, култура, музика и фестивали. Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулптурни двойки на митични същества, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастира от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др. Тук са знаменитият паунов прозорец с най-красивата дърворезба и храма Байрабнат посветен на Шива. Отправяме се към Пашупатинат (ЮНЕСКО) – един от най-древните хиндуистки храмове, разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където принасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоредил хората, които се кремират тук, след смъртта в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху. Накрая ще разгледаме Боднат (ЮНЕСКО) – най-голямата и красива ступа в Непал, известна като "Касти" (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света, построена през 2 век Пр.Хр. Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Тя е не само най-голямата, но е построена най-хармонично - външният радиус е като стена с молитвени за барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път Тибет. Светинята има важно значение за будистите на Тибет, затова тук от 1950 г. са селищата на бежанците от Тибет. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

06.10.2021 9 ден Катманду: Патан (закуска, вечеря)
  • По желание, рано сутринта полет над Хималаите. Предоставя Ви се възможност да разгледате красивата планинска верига и най-високия връх на света Еверест, като преживеете един от най-вълнуващите часове в живота си.
Закуска. Екскурзия до Патан (ЮНЕСКО) – в миналото център на будистката наука и култура. Градът е известен с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал (много статуи в манастирите в Тибет са направени тук). Можем да си спомним за този град от филма на Бертолучи „Малкият Буда”. Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), Кришна Мандир (1637) – най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. Разглеждане на храма, посветен на Бимсен – покровител на бизнеса и търговците (1680) и Златния храм – будисткия храм Махавихар (12 век), който представлява позлатена 3-етажна пагода, в която се пазят златната статуя на Буда и огромно молитвено колело. Свободно време. Вечеря с фолклорна програма в традиционен непалски ресторант и нощувка.

07.10.2021 10 ден Катманду → Истанбул → София/Варна (закуска)
Закуска. Трансфер до летището. Полет за България през Истанбул.
Вечерта пристигане в България.

Екскурзия Индия и Непал 2024

Настаняване
Piccadily - 5*
Уебсайт:
Локация:Делхи, Индия
Брой нощувки:2
Cristal Sarovar Premier - 5*
Уебсайт:
Локация:Агра, Индия
Брой нощувки:1
Park Regis - 4*
Уебсайт:
Локация:Джайпур, Индия
Брой нощувки:2
Grapevine - 4+
Уебсайт:
Локация:Варанаси, Индия
Брой нощувки:2
Mulbery - 4*
Уебсайт:
Локация:Катманду, Непал
Брой нощувки:2
Условия
Условия за резервация и плащане:
10% от пакетната цена до: 30.06.2021
50% от пакетната цена до: 30.07.2019
Пълно плащане до: 30.08.2021

Необходими документи:
Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на приключване на пътуването (06.10.2020) и 4 свободни страници;
1 електронна снимка (от последните 3 месеца) на светъл фон с размери 5.08 см/ 5.08 см (мин. 350 х 350 pixels/мaкс. 1000 х 1000 pixels); 2 хартиени снимки с размер 3,5 см. х 4,5 см и данни за визовите формуляри.
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – до 20 дни преди тръгване: до 08.08.2021.
При недостигнат минимален брой от 15 туристи, но не по-малко от 12 – доплащане 146 лв, при 10 – 179 лв.
Цените са при курс 1 евро = 1,95583 лв.
При промяна с повече от 5% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от визи, за да посетят Индия и Непал. Агенцията предоставя формуляри, които да попълните, подава документите и заплаща индийската виза онлайн. Пътува се с полученото одобрение. Биометричните данни се събират от граничните служители при пристигане на летището в Делхи. Визата за Непал се заплаща на летището в Катманду.

Медицински изисквания:
За посещение на Индия и Непал не са необходими ваксинации.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Потребителят може да преотстъпи пътуването си при същите условия на друго лице в срок не по-късно от 29.12.2019 г., като заплаща административна такса 100 лв. и съобразно спецификата на дестинацията, само дължимите суми, свързани с тази промяна и анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор.
Ако туристът има сключена Застраховка Отмяна на пътуване, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.
Информация
Хотели по програмата или подобни:
Делхи Taj Vivanta Dwarika 5*
Джайпур Park Regis 4*
Агра Cristal Sarovar Premier 5*
Делхи Radisson Paschim Vihar 5*
Катманду Aloft 5*

Цената включва:
Самолетни билети София/Варна – Истанбул – Делхи / Катманду – Истанбул/Варна – София с редовен полет на Turkish Airlines, включени летищни такси, багаж до 30 кг. (общ размер 300 см.) и ръчен до 7 кг. (50x37x25 см);
Самолетен билет Делхи – Катманду с включени такси, багаж до 20 кг и ръчен до 7 кг;
8 нощувки, 9 закуски, 9 вечери;
Всички трансфери и транпорт с туристически автобус / бус по програмата;
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата;
Обиколка на Стария и Новия Делхи: мемориала Радж Гат, гробницата на Хумаюн; Парламента, Президентския дворец, Индия Гейт, храма Лотос и Китуб Минар;
Разглеждане на храмовия комплекс Галта Джи и Храма на маймуните;
Посещение на храма Бирла Мандир и наблюдаване на вечерната церемония;
Изкачване на гърба на слон до Амбър Форт, разглеждане на комплекса и спускане с джип;
Посещение на Градския дворец на махараджата, Обсерваторията и пазара Бапу;
Разглеждане на Фатепур Сикри;
Посещение на Тадж Махал и Агра Форт;
Посещение на храмовия комплекс Акшардам;
Разглеждане на Катманду – площад Дурбар;
Екскурзия до Нагаркот;
Разглеждане на Бактапур, Пашупатинат и Боднат;
Разглеждане на Патан и Сваямбунат
Местни екскурзоводи на английски език,
Водач-преводач от агенцията,
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 щ.д. (за лица 70–85 г. с покритие 5,000 щ.д.)

Допълнително се заплаща:
Виза за Индия и такса за подаване на документите – 140 лв.
Виза за Непал, заплаща се на летището при влизане в страната – 30 щ.д.
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 80 лв;

Цената не включва допълнителни услуги, които са по желание :
Посещения, екскурзии и спектакли, които се заплащат предварително: спектакъл Мохабад Тадж – 60 лв.; полет над Хималаите – 460 лв;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване”: от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора;
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

  • Пълно плащане до 2019-08-09
  • Уведомление за ненабран минимален брой туристи до 25 дни преди датата на отпътуване.
  • Депозит: 1000 лв..
  • Второ плащане 70 %.
  • Второ плащане до: 09.08.2019 .
  • Транспортна фирма Qatar Airways.
Тази екскурзия ще Ви отведе до Индия – страната на многообразието, цветовете и древните традиции, и Непал – земята, приютила 8 от 10-те най-високи върха в света, дом на неповторими храмове и удивителни хора.
По време на екскурзията я ще посетим изумителни забележителности, обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО, дали името на маршрута „Златният триъгълник“. От националната столица Делхи с най-грандиозния храм в цяла Индия – Акшардам, се отправяме към кралския град на Раджастан – Джайпур и столицата на великите могули Агра с най-великолепния паметник на любовта – Тадж Махал.
Непал, родното място на Буда, е страна с огромно природно разнообразие и религиозни паметници, свещени за хиндуисти и будисти. Едно късче от земята с най-привлекателните природни пейзажи от джунглата до Хималайските първенци, които не се срещат заедно другаде по света. Страна, съхранила своята религия и култура в прекрасните архитектурни шедьоври, забележителности на ЮНЕСКО.
Facebook Youtube Instagram