Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Бразилия

Бразилия
Бразилия
Столица
Бразилия
Официален език
португалски
Валута
бразилски реал (BRL)
Код
BR
Население
210 147 125 души
Територия
8 514 876 км2
Часово зона
UTC -2 до -5
Информация
Визи
Големи градовеСао Пауло, Рио де Жанейро, Салвадор, Бразилия
Климатекваториален, мусонен, степен, пустинен, саванен, средиземноморски, влажен субтропичен
Интернет домейн.br
Телефонен код +55
Държавно устройствоФедеративна република
ХимнHino Nacional Brasileiro
Религия Католици

Бразилия (Федеративна република Бразилия) е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка и петата по големина в света. По крайбрежието на Атлантически океан живее 90% от населението.Етническият състав е разнообразен.Около 60% са потомци на европейските преселници-предимно португалци,30% са метиси и мулати,останалите са негри и индианци.Официален език е португалският.Интересен момент от бита на населението са пищните празнични шествия,наречени фиести. По-голямата част от територията на Бразилия е заета от Бразилската планинска земя и Амазонската низина. На север от Амазонка е Гвианската планинска земя. Климатът се мени от северозапад към югоизток от влажен екваториален до субтропичен като валежите са между 3000 и 500 мм. Бразилия е изключително надарена от природата с разнообразен растителен и животински свят. Уникални са влечугите(боа,анаконда),птиците с пищна окраска(тукан,макау) Страната е много богата на железни,алуминиеви и калаени руди,както и на злато и диаманти. Река Амазонка е най-пълноводната река в света.В областта Амазония се намира най-голямата "Тропическа гора".Валежи падат всекидневно.В нея има много високи дървета,някои достигат до 60 метра.Има разнообразни животински видове-папагали,маймуни,паяци и др.

Бразилската култура е тясно свързана с португалската, поради силното влияние на Португалската империя за трите столетия на колониално владение. Основните въздействия, оставили своя най-ярък отпечатък са португалският език, римокатолицизма и колониалните архитектурни стилове. В голяма степен тя е повлияна и от африканските, местните и други европейски (непортугалски) традиции и обичаи. В някои аспекти на бразилската култура важен принос имат италианци, германци и други европейски имигранти, които пристигат на големи вълни, особено в южните части на страната. Местните индианци оставят своята следа в езика и в кухнята на страната, а пък африканците – както в езика и кулинарията, така и в музиката, танците и религията.

Около 2/3 от брутния вътрешен продукт и от броя на заетите в Бразилия се пада на сектора на услугите. Основните подсектори са телекомуникациите, финансовите услуги, електроснабдяването, търговията и информационните технологии. С пет милиона чуждестранни посетители през 2008 Бразилия е водеща дестинация за международен туризъм (на второ място в Латинска Америка след Аржентина).