Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Камбоджа

Камбоджа
Камбоджа
Столица
Пном Пен
Официален език
кхмерски
Валута
камбоджански риел (KHR)
Код
CAM
Население
16 245 729 души
Територия
181 035 km²
Часово зона
UTC+7
Информация
Визи
Големи градовеПном Пен, Сием Рип, Батамбанг
Климаттропически
Интернет домейн.kh
Телефонен код +855
Държавно устройствопарламентарна монархия
ХимнNokor Reach
Религия будизъм

Камбоджа - земята на кхмерите е едно от малкото места в света, където човек може да открие загубени в джунглата храмове, обвити от гъста тропическа растителност. Кралство Камбоджа е държава в Югоизточна Азия, граничеща на юг с Тайландския залив (известен още като Сиамски залив), на запад с Тайланд, на север с Лаос, и на изток с Виетнам.

Земеделието от дълго време е основният икономически отрасъл в Камбоджа, в който са заети 59% от населението (основно се отглежда ориз). Важни за икономиката са също така и текстилната промишленост, туризмът и строителството. През 2005 г. са открити залежи на нефт и природен газ в камбоджански териториални води, като се очаква извличането им да започне към 2011 г., което ще окаже благоприятен ефект върху икономиката на кралството.

Най-характерната топографична особеност е езерната равнина, образувана вследствие на наводненията на Тонле Сап (на кхмерски: Голямо езеро). Тази гъсто населена равнина, която се използва за култивиране на влажен ориз, представлява много важна област за населението на Камбоджа. 75% от страната са разположени на възвишения от по-малко от 100 метра надморска височина, освен Кардамонските планини (най-високата точка там е 1771 метра), техните продължения на изток, Слонската верига (средна височина 500 – 1000 метра) и стръмният склон в Дангрекските планини (средна височина 500 метра) покрай северната граница с Тайланд. В най-североизточния край на страната попадат части от Анамските планини.

Камбоджа има еднороден етнически състав, като повече от 90% от населението са кхмери (кусокорай). Чам, ислямски народ, представляват най-значителното малцинство. Различни племена живеят в планинските и горски местности в страната. Има и виетнамски и китайски малцинства.

Националната кухня на Камбожда: силно застъпени са застъпени са ориза и юфката. Използват се за приготвянето на супи, основния ястия с свинско, говеждо месо или морски дарове. Рибните деликатеси са основна храна на местното население - рибената чорба, рибен сос, сушени морски дарове. Като подправки често се използват кориандър, джинджифил, лимонов сок, а в много ястия се добавя ананас, за да се подсили вкуса му.


Facebook Youtube Instagram