Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Сафари в Кения - От двете страни на екватора

Кения - От двете страни на екватора
Найроби, Кения
групово пътуване през 2021
10 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София – Истанбул – Найроби – Самбуру – Суийтуотърс – езерото Накуру – Масай Мара – Найроби – Истанбул – София
от 5376
лв./човек
Програма
Информация
Видео
Програма
Кения е сред 13-те страни в света, през които минава екваторът, и предлага някои от най-впечатляващите пейзажи и дива природа на земята. Това пътешествие ще Ви отведе в най-известните зони за сафари. Със заснежените върхове на планината Кения като фон, Вашето сафари ще бъде колкото красиво, толкова и разнообразно - ще имате възможност да посетите в един и същи ден както Северното, така и Южното полукълбо.
Започваме от подножието на планината Кения, около която има няколко растителни пояса, а централната ѝ част е превърната в национален парк под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се срещат уникални растителни и животински видове, приспособили се към големите температурни амплитуди. Резерватът „Суитуотърс“ предлага безопасно убежище на спасени от конфликти шимпанзета, тук е и най-големият резерват за черни носорози в Източна Африка. Продължаваме към резервата Самбуру, където хребети и речни долини добавят към красотата на планинските пейзажи, а дивите животни лесно се виждат по време на сафари. Спускаме се към долината на Големия разлом и езерото Накуру – птичият рай. Ако имате късмет, може да видите фламинго и бял носорог. Сафарито завършва в Масай Мара – един от най-големите природни резервати в света.

Подробна програма
23.06.2021-ср 1 ден София → Истанбул →
В 15:40 ч. полет TK 1032 от София за Истанбул. В 17:05 ч. пристигане. Следващ полет TK 607 в 20:15 .

24.06.2021-чт 2 ден → Найроби – Самбуру (обяд, вечеря)
В 02:55 ч. пристигане в Найроби. Посрещане и трансфер до хотел в Найроби за кратко освежаване. Продължаване към Самбуру. При Нанюки прекосяваме екватора, който разделя Кения почти през средата. Тук може да се снимате, стъпили с едния крак в северното, с другия – в южното полукълбо. Докато сме на екватора и над главите ни грее ярко слънце, пред нас е покритата със сняг планина Кения – невероятна гледка в тропиците. Пристигане в лоджа за обяд. Свободно време за почивка. Следобедно сафари в националния парк Самбуру. Вечеря в лоджа. Нощувка.

25.06.2021-пт 3 ден Самбуру (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Целия ден ще посветим на природния резерват Самбуру, с две сафарита - сутрешно и вечерно. Националният парк Самбуру, чиято южна граница е напоена щедро от река Уасо Ниеро, е неповторима екосистема, зелен оазис и дом на огромна популация от слонове, много северни видове хищници и тревопасни, птици, характерни само за тази част на Кения, крокодили и хипопотами, където много животни идват, за да отдъхнат и да се разхладят. Районът има своя „уникална петорка“ от редки ендемични животни: мрежестият жираф, антилопата Геренук, сомалийският щраус, зебрата на Грейви и източноафрикански орикс. Паркът е и родно място на племето, което гордо носи същото име. Самбуру са умели скотовъди и ревностни пазители на своите интересни обичаи и традиционен начин на живот. Типични за тях са облеклото в червен цвят и мънистените украшения, които носят – всеки накит е носител на информация за социалния статус на притежателя му. Вечеря и нощувка.

26.06.2021-сб 4 ден Суийтуотърс (закуска, обяд, вечеря)
Отпътуване към планината Кения и Суийтуотърс (155 км/3ч). Пристигане и настаняване в лоджа. Обяд. Следобед излизаме на сафари. Ще видим черния носорог Морани и ще посетим приюта за шимпанзета. Резерватът Суийтуотърс е разположен на екватора, на 1810 м., в подножието на планината Кения и през него протича река Уасо Ниеро (кафява вода). Тук е единственият по рода си приют за шимпанзета, спасени от конфликти в района на големите езера. В момента в резервата живеят 35 шимпанзета, за които се полага 24-часова ветеринарна грижа. Те имат определени часове за хранене, прекарват времето си през деня в проучване, катерене, общуване и разходки, а през нощта се връщат в закритите си заграждения. Когато са готови, шимпанзетата се въвеждат в една от двете големи групи, които живеят в резервата, разделен от река Уасо Ниеро. Тя преминава през северните резервати, създавайки оазис от зеленина, а водите й привличат дивите животни към бреговете: огромни стада слонове, които през сухия период копаят с хоботите си дълбоки дупки по брега на реката, търсейки вода; лъвове; леопарди; жирафи; зебри; камили; кози и др. Вечеря и нощувка.

27.06.2021-нд 5 ден Суийтуотърс – езерото Накуру (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуване към долината на езерата (150км/4ч), разположена около Големият разлом, видим от Луната. Този природен феномен е едно от геологическите чудеса на планетата ни и представлява огромна цепнатина, образувана преди повече от 35 млн. години, която се простира от Сирия в Югоза-падна Азия и преминава през Мозамбик в Източна Африка надолу по Африканския континент. Най-красивата ѝ част е в Кения и е заобиколена от спящи вулкани и езера, които привличат милиони птици и животни. Кратък престой на красивия водопад Томсън. Пристигане за обяд в лоджа на езерото Накуру ‒ рай за любителите на птици. Срещат се около 450 вида, сред които фламинго, корморани, пеликани, сини рибарчета, щъркели, орли и други птици, хранещи се с риба. Ако имаме късмет, ще наблюдаваме уникален спектакъл, изпъстрен с феерия от багри ‒ стотици фламинго, които като пулсиращ розов килим покриват езерото - един от най-популярните изгледи от Кения. Екологичното разнообразие е огромно – има 56 вида бозайници, включително редкия бял носорог, хипопотами, павиани, глигани, диви прасета, зебри, биволи, застрашения Ротшилдски жираф и др. Този район предлага една от най-добрите възможности да се види гепард, готвещ се да улови плячката си при залез слънце, има и няколко огромни лъва. В късния следобед – сафари. Вечеря и нощувка.

28.06.2021-пн 6 ден езерото Накуру – Масай Мара (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Масай Мара (330 км/5ч30мин). Пристигане за обяд в лоджа на националния резерват Масай Мара ‒ най-големият резерват в Африка с площ от 1519 кв. км. Той е разположен в югозападната част на Кения и се явява естествено продължение на долината Серенгети в Танзания. Покрит е от савана, открити равнини и крайречни гори, обитавани от 80 вида млекопитаещи: зебри, жирафи, газели, антилопи, хиени, чакали, пантери, маймуни и хиляди птици. Най-голям интерес представлява “Голямата петорка” – слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог, а най-грандиозният природен спектакъл е “голямата миграция от Серенгети”. Два пъти в годината стотици хиляди антилопи, газели, зебри, слонове, биволи и други стадни видове мигрират на север през юни и обратно на юг през октомври. Тези придвижвания са известни като Великото преселение и представляват впечатляваща гледка – хоризонтът се покрива от зебри, над 1.3 млн. антилопи гну и други животни. Голяма част от тях стават жертва на лъвове, хиени и крокодили. В късния следобед – сафари. Вечеря и нощувка.

29.06.2021-вт 7 ден Масай Мара (закуска, обяд, вечеря)
*По желание, сафари с балон над Масай Мара (включва: трансфер, 1-часов полет с балон, след полета – шампанско, английска закуска в буша и сертификат). Рано сутринта сафари. Късна закуска. Почивка. Обяд. В късния следобед – отново сафари. Вечеря и нощувка.

30.06.2021-ср 8 ден Масай Мара – Найроби (закуска)
Закуска. Отпътуване за Найроби (280 км/5ч). Последно попътно сафари в Масай Мара. Спиране за обяд (заплаща се на място). Привечер пристигане и настаняване в хотела в Найроби. Нощувка.

01.07.2021-чт 9 ден Найроби (закуска, вечеря)
Закуска. Освобождаване на хотела. Свободно време за пазаруване. Кратка обиколка на Найроби с посещение на къщата на Карен Бликсен – писателката, прославила Кения с произведението „Извън Африка“ и приюта за слонове и носорози „Дейвид Шелдрик“. Ще спрем на място, откъдето се открива красива панорама към целия град. За довиждане сме предвидили вечеря в ресторант Карнивор с богат избор от различни видове меса на шиш, салати, сосове, местния коктейл "дава". Трансфер до летището.

02.07.2021-пт 10 ден Найроби → Истанбул → София
В 04:25 ч. полет TK 608 от Найроби, пристигане в Истанбул в 11:10 ч. В 13:30 ч. полет TK 1031 от Истанбул, пристигане в София в 14:50 ч.
Информация
Група: 23.06.2021 – 02.07.2021
цена на човек в двойна стая цена на човек в единична стая
2743 € / 5376 лв. 3056 € / 5991 лв.

Хотели по програмата или подобни:
24.06 – 26.06 Самбуру Sarova Shaba
26.06 – 27.06 Суийтуотърс Sweetwaters Serena
27.06 – 28.06 Накуру Sarova Lion Hill
28.06 – 30.06 Масай Мара Keerok Lodge
30.06 – 01.07 Найроби Panafric Hotel

Пакетната цена включва:
Самолетни билети София – Истанбул – Найроби – Истанбул – София с редовен полет на Турските авиолинии, включени такси, багаж до 30 кг. и ръчен до 7 кг;
7 нощувки в хотели и лоджове 4*/5*:
1 със закуска в Найроби,
6 пълни пансиона (закуска, обяд и вечеря) в дните на сафари,
1 вечеря в ресторант „Карнивор“ в деня на отпътуване;
Трансфери при пристигане и отпътуване, пътуване между населените места с джипове 4х4 и опитен шофьор-екскурзовод,
Всички описани сафарита, входни такси за националните паркове и резервати, разрешителни за шофьора, джипа и държавни такси,
По 1 бутилка вода на човек всеки ден,
Кратка обиколка на Найроби,
Водач-преводач от фирмата.
Застраховка „Flying doctor”

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори – 80 лв.

Цената не включва допълнителни услуги:
Сафари с балон над Масай Мара – 920 лв.
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 100,000 лв. (включва покрит риск от заразяване с COVID-19) - 33.30 лв. за лица до 65 г.; за лица над 66 г. - 84.60 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване” с покритие в случай на Covid-19.

Условия за резервация:
Данни по лична карта, копие на паспорта, сключване на договор и заплащане на депозит:

Срокове и начин на плащане:
Депозит в размер на 500 лв.
Втори депозит в размер на 1000 лв. до 65 дни преди тръгване
Пълно плащане до: 23.05.2021 г.
Заплащането се извършва в брой или по банков път.

Анулации и неустойки:
До 96 дни преди заминаване – без неустойка
От 95 до 61 дни преди заминаване – 50 лв.
От 60 ден до 40 ден преди заминаване - 500 лв.
От 40 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването – 02.01.2022 г. и 2 свободни страници;
За лица под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 14
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване: до 03.06.2021г.
При недостигнат минимален брой от 14 туристи, но не по-малко от 11 – се доплащат 256 лв.

Визов режим:
Пътуващите в Кения български граждани се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Кения в Берлин или при пристигане на летището в страната. На летището се подава попълнен визов формуляр с 1 снимка (3,5 x 4,5 см) и се заплаща такса 50 щ.д.

Медицински изисквания:
При влизане в страната от европейските държави не се изисква документ за задължителни ваксини. Препоръчителни са характерните ваксини за държавите от Източна Африка (жълта треска, коремен тиф, тетанус, дифтерия и хапчета против малария). Към 25.01.2021 е необходим отрицателен резултат от PCR тест за влизане в Кения. Относно последните здравни изисквания, свързани с COVID-19 ще бъдете уведомени допълнително с наближаване на датата на отпътуване.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет, 4х4 Land Cruiser

Полетно разписание:
23.06.2021 ТК 1032 София, Т2 – Истанбул 15:40 – 17:05
23.06.2021 ТК 607 Истанбул – Найроби 20:15 – 02:55 (+1)
02.07.2021 ТК 608 Найроби – Истанбул 04:25 – 11:10
02.07.2021 ТК 1031 Истанбул – София, Т2 13:30 – 14:50

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,65 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Кения.

Видео
Кения е сред 13-те страни в света, през които минава екваторът, и предлага някои от най-впечатляващите пейзажи и дива природа на земята. Това пътешествие ще Ви отведе в най-известните зони за сафари. Със заснежените върхове на планината Кения като фон, Вашето сафари ще бъде колкото красиво, толкова и разнообразно - ще имате възможност да посетите в един и същи ден както Северното, така и Южното полукълбо.
Започваме от подножието на планината Кения, около която има няколко растителни пояса, а централната ѝ част е превърната в национален парк под закрилата на ЮНЕСКО. Тук се срещат уникални растителни и животински видове, приспособили се към големите температурни амплитуди. Резерватът „Суитуотърс“ предлага безопасно убежище на спасени от конфликти шимпанзета, тук е и най-големият резерват за черни носорози в Източна Африка. Продължаваме към резервата Самбуру, където хребети и речни долини добавят към красотата на планинските пейзажи, а дивите животни лесно се виждат по време на сафари. Спускаме се към долината на Големия разлом и езерото Накуру – птичият рай. Ако имате късмет, може да видите фламинго и бял носорог. Сафарито завършва в Масай Мара – един от най-големите природни резервати в света.
Полезни връзки

екскурзия до Кения | сафари в Кения |
Facebook Youtube Instagram