Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзии до Иран

Екскурзии до Иран с тръгване от България.
София - Истанбул - Шираз - Персеполис - Накш-е Рустам - Пасаргада - Абаркух - Язд - Мейбод - Наин - Исфахан - Кашан - Техеран - Истанбул - София
ИРАН – сърцето на Средна Азия, наследник на древна Персия, пътешествие до земята на арийците!

-Иран - магията на древна Персия
 

-История на Иран - древна Персия

Иран е планинска, безводна и етнически разнообразна страна в югозападна Азия. Голяма част от територията се състои от централно пустинно плато, което е обградено от всички страни с високи планински вериги, които позволяват достъп до вътрешността през дълбоки проходи. По-голямата част от населението живее по периферията на тази безводна територия.

Столицата на Иран - Техеран е мегаполис в южното подножие на планината Елбурз. Той е известен с красивата си архитектура и зелени градини. Техеран, както и Ишфахан и Шираз съчетават модерни сгради със забележителности от миналото, които служат като основни центрове на образование, култура и търговия.


Иран е сърцето на Персийската империя от древността. От тогава играя важна роля в региона като имперска сила, а в по-късни векове не губи значението си, поради стратегическото си положение и изобилните си природни ресурси, най-вече петрол. Отличителната култура на страната датира от Ахеменския период, започващ през 550 г.пр.н.е. Реално Иран е дом на една от най-старите непрекъснати големи цивилизации в света, с исторически и градски селища, датиращи от 7000 г.пр.н.е. Югозападната и западната част на Иранското плато  са участвали в традиционния древен Близък изток с Елам (3200 - 539 г.пр.н.е.), т.е. ранната бронзова епоха. А по-късно с различни други народи като каситите, манейците и гутите. През 625 г.пр.н.е. Медийците обединяват Иран като нация и империя. От 550 до 330 г.пр.н.е. Кир Велики създава Ахеменидската империя, която е първата истинска глобална суперсилна държава, която владее територии от Балканите до Северна Африка и  Централна Азия. Столицата на империята е Персида (Персеполис).


Митологичен основател на древноперсийското царство е Ахемен (705 - 675 г.пр.н.е.) - син на героя Персей.
Според гръцкия историк Херодот Персийската империя започва своето съществуване от началото на 6 век пр.н.е. С цар Кир II Велики, който обединява персийските племена и разгромява Мидийското царство. От там насетне властта и влиянието на империята се разрастват до битката при Платея през 479 г.пр.н.е., когато неуспешно се опитват да завладеят Гърция.
В Персия е и възникнал зороастризмът с основател Зороастър. Тази религия става важна част от персийската култура и оказва световно влияние.
 

14 факта за Иран

1.Иран не е арабска държава.

Повечето държави в Средния изток, говорят арабски, но в Иран официалният език е персийски, известен още като фарси.
 

2. Иран има собствен календар.

В Иран се ползва собствен календар, който е базиран на слънчевите цикли и движението на Земята около небесното светило. Първият ден на година е първият ден на пролетта, а първите шест месеца имат по 31 дни, следващите 5 по 30 дни, а последния по 29 (или 30) дни.
 

3. Иран или Персия?

Персия е старото име на Иран. Шах Реза, цар на Иран, сменя името Персия през 1935 година на Иран. А думата “иран” означава “земя на арийците”.

4. Иранската кухня е вкусна.

Иранските ястия са обикновено с ориз и плоски хлябове. Бавноприготвените яхнии с ориз са най-популярните ястия в страната, но има и огромно разнообразие от ястия с кебап. Иранците обичат да имат гарнитури като салати или пресни билки при всяко хранене.

5. Почивните дни

Уикендът в Иран започва от четвъртък и включва петък. Т.е. Нашата събота в Иран е четвъртък - тогава по-важните институции работят с намалено работно време, а други почиват. Докато петъка в Иран е точно като нашата неделя - всичко е затворено.

6. Не вдигайте палец в Иран.

Когато сте в Иран никога не вдигайте палец. Ние сме свикнали, че вдигнатия юмрук с изпънат нагоре палец е знак, че всичко е наред, но в Иран това е все едно да покажеш среден пръст.

7. Иран е родината на една от най-старите религии в света.

Зороастризмът е религия създадена от пророка Зороастър през 6 век пр.н.е. До наши дни религията е жива, въпреки че повечето иранци вече са мюсюлмани. Празници, характерни за зороастризма се празнуват и днес - такива са Новруз (първият ден на пролетта и начало на Новата година), Ялда, Чаршанбе Сури и др.

8. Иранците казват неща, които нямат предвид.

Koгато иранците говорят с приятели и членове на семейството, те често казват фрази в смисъла на “Бих умрял за теб”. Но те нямат това в прекия смисъл на думите. Просто искат да покажат голямата си любов или да бъдат любезни.
 

9. Културата Таароф.

Това е свързано с предния факт за любезност, но тук леко се усложнява. Таароф е социален принцип, при който хората са склонни до крайност да бъдат учтиви. Например, когато сте на гости, вашият домакин може да ви предложи нещо, а вие винаги трябва да отговаряте с “не, благодаря”. Този отказ е отказ от учтивост, но вашият домакин ще продължи да ви предлага, така че на края ще приемете предложението.

10. Издухването на носа е грубост.

Да си издухаш носа се приема за нещо нормално, но на публично място в Иран, това е грубост и ще привлечете гневни погледи върху себе си. Така че, ако имате хрема, по-добре го направете в тоалетната или на друго усамотено място.
 

11. В Иран обожават чая.

Иранците обожават да пият чай. Той е сварен черен чай без добавки като мляко и се сервира при всяко хранене.

12. Ритуалите пахлевани и зоорханей.

Тези два ритуала са едни от древните традиционни спортовете в Иран, включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. С тях са обучавани воините в миналото.
 

13. Женско превъзходство.

По-голямата част от студентите в университетите са жени. Въпреки значителните ограничения за жени, които им пречат да се присъединят към някои университетски курсове, повече от 65% от студените в Иран са жени. Получаването на диплома за висше образование е много обичайно за иранските жени.

14. Силната иранска напитка.

Алкохолът е незаконен в Иран от повече от 40 години, но това не означава, че иранците са забравили традицията си. Някои все още пият тайно Ара Саги (Aragh Sagi), известна като персийска водка или ракия и съдържа около 50% алкохол. Понякога процентът може да стигне до 80%. Висококачественият им алкохол има вкус на грапа.
Иранското гостоприемство
Иран е красива страна със зашеметяващи планини, буйни гори и невероятни пейзажи и безкрайни пустини. Иранците са известни със своето гостоприемство. Когато ви изпращат, те често казват: “Be omide didar”, което се превежда като “Надявам се да те видя отново.”

 

Facebook Youtube Instagram