Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Намибия - Африка извън всички представи

Екскурзия Намибия - Африка извън всички представи
Виндхук, Намибия
15 дни / 12 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София → Франкфурт → Виндхук 1н – Калахари 1н – каньона на река Фиш 2н – Сосусвлей 2н – Свакопмунд 2н – Твифелфонтейн 1н – Етоша Юг 1н – Етоша Изток 1н - Метеоритът Хоба– Виндхук 1н → Франкфурт → София
от 9551
лв./човек
Програма
Дати и цени
Условия
Информация
Програма
Представяме едно бутиково пътуване до Намибия, коeто ще ви предложи уникални срещи с „дивото“, незабравими гледки и преживявания, съчетани с комфорта за пътешественика.
Намибия е огромна страна с население едва 2-ма души на кв.км, което създава удивителното усещане за безлюдност, но предлага едни от най-силните усещания, където се случва невъзможното – море от пясъци се среща с океана, марсиански и лунни пейзажи, каменни дървета и планини създават впечатление за сюрреалистични пейзажи. Срещат се пустинни слонове и лъвове, а пустинното дърво джудже Велвечия Удивителната, чиито най-едри екземпляри стигат до 1 м. височина и възраст 2000 години, е изобразено върху националния герб на Намибия като символ на издържливост, приспособяване и оцеляване. Тук са най-големите солници на африканския континент, където цветът на водата се сменя от яркозелен до розовочервен, създавайки изумителен контраст; във водите на Атлантическия океан се среща голямата морска петорка: кит, делфин, рибата мола, черногърбестата морска костенурка и африканският тюлен, а водоемите на националния парк Етоша в полуизсъхналата савана извикват представата за Ноев ковчег, където може да се види наведнъж смайващ брой животни. Тук европейската цивилизация е оставила прекрасни селища, и пак тук, живеят хората Химба – последният полуномадски народ на Намибия и хората Сан, познати като бушмени – най-старите коренни жители, обитавали територията на Южна Африка, Намибия и Ботсвана. Те са известни като отлични ловци, чиито предци преди 6000 години са оставили своето културно наследство върху скални рисунки и петроглифи в свещената планина Брандберг. Намибия – страната с едни от най-завладяващите и непознати природни красоти, чиято аскетична хармония поразява въображението, предлага едни от най-силните усещания за пътешествениците из Африка.

17.05.2023–ср.  1 ден  София → Франкфурт  
В 18:35 полет LH 1431 от София. Кацане във Франкфурт в 19:55. Полет LH4298 от Франкфурт в 21:55.

18.05.2023–чт.  2 ден  → Виндхук 47 км.                                                                                               (закуска, вечеря)
В 08:00 ч. кацане във Виндхук. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела.
Столицата на Намибия Виндхук е разположена на 1700 м в суровите планини Хомас-Хохланд в географския център на страната. Първото селище възниква около воден източник през 1840 г., но след много битки и войни е разрушено. Градът е издигнат за втори път през 1890 г., когато страната е колонизирана от Германия. Със своите 325 000 жители, днес той е най-големият град в Намибия. Съвременен, космополитен, чист, безопасен и скъп, градът е пълен с кафенета, модни бутици, магазини, ресторанти и хотели с нощни клубове.
Разглеждане на Виндхук. Отправяме се към Хълма на влюбените, откъдето се открива панорама към целия град. Тук ще се запознаем с историята на града и страната от колониални времена до днес. Ще видим църквата “Исус Христос” - символ на града, паметника на ездача, градините на парламента, Тинтенпалас (Инк Палас) ‒ Парламента и Националния Съвет, и Алте Фесте ‒ най-старата сграда във Виндхук, построена през 1890 г. от немските колонизатори на Югозападна Африка като буферна зона между племената Нама и Хереро. Днес в старата крепост се помещава Националният музей. *При желание може да посетим фабрика за диаманти, където ще видим целия процес на обработка на този най-скъпоценен камък, така богато надарил страната. Обиколката включва кварталите Комасдал, Лудвигсдорф и Катутура – „врящото гърне“ на Намибия, където живеят две трети от населението и има представители на 8 различни култури.
Вечеря в „Бирарията на Джо“ – най-популярният ресторант във Виндхук. В историята на страната немските колонизатори са оставили значителни следи. Благодарение на тях тук правят отлична бира и се чества празник, подобен на Октоберфест.  
Нощувка в Safari Court Hotel.

19.05.2023–пт.  3 ден  Виндхук – пустинята Калахари 281 км.                                        (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуване за пустинята Калахари. Нейното име се превежда като „голямата жажда“ и заема територията на три африкански държави – Ботсвана, Южна Африка и Намибия. Характеризира се като огромна полусуха савана, покрита с „вътрешно море“ от пясък. Намибийската ѝ част е съставена от червени пясъци, покрити с рехава златиста тревица и осеяна с акациеви дървета. Калахари е местообитание на широка гама диви животни като гемсбок, импала, чакали, гепарди и др. Ще имаме възможност да се насладим на живописната природа, предлагаща уникални гледки, а защо не и да зърнем някои от обитателите на това място, което бушмените наричат „Душата на света“.
Нощувка в Kalahari Anib Lodge Gondwana Collection Namibia.   

20.05.2023–сб.  4 ден   каньона на река Фиш 438 км.                                                             (закуска, обяд, вечеря)
След закуска продължаваме още на юг през сухи и обширни скалисти равнини. По път ще посетим впечатляващата гора с колчанови дървета Гарас, наподобяващи изкуствени склуптури от скрап. Контрастът на тези дървета с околния пейзаж е впечатляващ.  
Пристигане в лоджа, разположен в непосредствена близост до каньона на река Фиш, което ще ни позволи да се разходим и насладим, както на колчановите дървета, така и на главозамайващите скални образувания, които природата с необятната си фантазия е създала като магия.
Вечеря и нощувка в Canyon Lodge Gondwana Collection Namibia.

21.05.2023–нд.  5 ден  каньона на река Фиш                                                                               (закуска, обяд, вечеря)
Нашата утрин започва от ръба на каньона на река Фиш, за да наблюдаваме този великолепен геоложки феномен. Каньонът се намира в северната част на Нама Кару и е вторият по големина каньон на земята. Той включва гигантска клисура с обща дължина около 160 км, ширина до 27 км и дълбочина на места до 550 метра. Самата река Фиш е най-дългата вътрешна река в Намибия, но в наши дни потокът ѝ е само капка в сравнение с огромния обем вода, който се е изливал по дължината ѝ през миналите векове.
Вечеря и нощувка в Canyon Lodge Gondwana Collection Namibia.

22.05.2023–пн.   6 ден    Фиш Ривър – Сосусвлей  585 км.                                               (закуска, обяд, вечеря)
Очаква ни вълнуващ ден. След закуска се отправяме към Сосусвлей, разположен в живописия Национален парк Намиб–Науклуфт – мястото с емблематичните пясъчни дюни на пустинята Намиб, които варират от бледо кайсиево до яркочервено. Тук ясното синьо небе контрастира с гигантските червени дюни, някои от които се издигат на 400 метра и създават най-вдъхновяващата дестинация в Намибия. Тази уникална гледка привлича любители на фотографията от цял свят.
На път за Сосусвлей спираме за обяд в Солитър.
Разположено в района на Хомас в Централна Намибия, пустинното селище Солитър е като оазис в пустинята Намиб и е важна спирка по пътя към древните дюни на Сосусвлей, тъй като осигурява единствената бензиностанция, универсален магазин и пощенска станция между Сосусвлей и Валвис Бей. В него има малък бар, известен с ябълковия си пай, за който се казва, че е най-вкусният в Намибия. Оттук се открива красива гледка към непокътнатата природа на грандиозната пустиня Намиб.
Продължаваме към пустинния лодж, разположен върху фосилизирани дюни. След настаняване и освежаване се отправяме с открити джипове в пустинята да наблюдаваме залеза над вкаменените дюни. Отпускайки се в обятията на Намиб и заобиколен от пясъчен разкош, човек съзерцава залеза, когато тези уникални дюни оживяват във вечерната светлина на древната пустиня и може само да се удивлява на великото творение на майката природа.
Вечеря и нощувка в  Namib Desert Lodge Gondwana Collection Namibia.

23.05.2023–вт.   7 ден   Сосусвлей  249 км.                                                                              (закуска, обяд, вечеря)
Ставаме рано и се отправяме към живописния национален парк Намиб-Науклуфт, за да пристигнем преди изгрев. Закуската е пикник около уединена дюна, откъдето ще се насладим на изгрева над пустинните пясъци, които според светлината сменят цвета си от прасковено жълто през огнено червено до тъмно бордо. Акцентите ни днес са природните феномени Дюна 45, Дедвлей и Каньонът Сесрием, формирани от слънцето, вятъра и водата. Преди хиляди години пясъчните дюни, които се намират на 50 км. от океана, започнали да обграждат влажната долина, в нея всичко започнало да изсъхва, а животинският свят също започнал да се приспособява към  новите условия.  
Дюна 45 е наречена на местоположението си. Тя се намира на 45 километра от град Сесрием. Известна с позицията си в близост до пътя и елегантната си форма, тя си е спечелила отличието „най-сниманата дюна в света“. Тя е една от малкото, разрешени за катерене. Висока е само 80 метра, отличава се с нежен наклон и не изисква напрегнат поход до върха.
Дедвлей е малко бяло глинено плато, някогашен оазис, обсипан с акации и подхранван от река Цаучеб, която внезапно променила курса, оставяйки земята да изсъхне заедно с дърветата. „Дед“ на английски означава мъртъв, „влей“ на африкаанс – плато, заливано от вода, а името „Дедвлей“ – Мъртво плато. Въздухът бил толкова сух, че дърветата никога не изгнили – вместо това те били изцяло изцедени от влагата, така че днес, 900 години по-късно, те остават като изсушени, почернели стражи, изпъстрящи напуканата повърхност. Заобиколени от червено-розовите дюни на Намиб и на фона на синьото небе, те създават сюрреалистичен спектакъл, мечта на всеки фотограф.
Връщаме се в Sosussvlei Lodge.  Обяд и почивка.
След обяд ще посетим друга природна забележителност – Каньона Сесрием, дълбока пропаст, издълбана от вода през скали с каменисти стени, които се издигат рязко от двете страни. Името му е идва от древни времена, когато ранните заселници са го използвали като източник на вода, връзвайки заедно шест кожени ремъка („ses riem“ - шест ремъка), за да спускат кофи във водата в основата на каньона.
Вечеря и нощувка в  Namib Desert Lodge Gondwana Collection Namibia.

24.05.2023–ср.   8 ден   Сосусвлей – Свакопмунд  315 км.                                                (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътуваме за крайбрежния град Свакопмунд. Пътят минава през район с необикновени пейзажи, извива се през каньони и ни връща назад във времето, преди появяването на човека. Тази зона е пресечена от Тропика на Козирога и е предимно плоска и камениста, в някои райони се намират живописни каньони и възвишения, където ще спрем за снимки.
Проходът Куйсеб ни превежда през каньона Куйсеб, откъдето водите на едноименната река текат само от време на време, но достатъчно често, за да спрат напредването на червените пясъци на Намиб.
Луннната долина, едно непокътнато място, е истинско напомняне за чудото, което е сътворила природата. Пейзажът е създаден от река Свакоп в резултат на години ерозия на меки пластове земя, които са били отложени в долината преди повече от 450 милиона години. Почвата тук е основно камениста, но в този регион се намират пясъчните дюни, които заемат голяма част от бреговата ивица между залива Валвис и Свакопмунд.
На около 50-60 км от крайбрежието се среща необикновеното пустинно растение Велвечия удивителната (Welwitschia Mirabilis), която е изобразена върху националния герб на Намибия като символ на издържливост и оцеляване. Наричат я „живият фосил“. Поради своята уникалност тя е защитен от закона вид. Велвечията е истински феномен на живота в пустинята. Възрастта на този ендемичен вид е около 600 години, като при най-едрите екземпляри на това пустинно дърво джудже стига до 2000 години. От късия пънообразен ствол на растението израстват две широки жилави листа, които с нарастването му започват да се разцепват на широки дълги ленти, стигащи 5-6 метра, а краища им загниват, създавайки впечатлението, че растението е мъртво. В някои случаи листата могат да достигнат до 8 метра, а стволът на дървото – до 1 метър в диаметър. Тя поема вода от росата и мъглата и я складира в огромните си подземни корени, които стигат до 30 метра в диаметър и се спускат до 3 метра под земята. Сърцевината на растението, опечено на жар, се използва за храна от племето хереро.
По обяд пристигаме в най-красивия град в Намибия – Свакопмунд. Обяд в местен ресторант.
Свакопмунд е разположен в централната част на атлантическото крайбрежие на Намибия, на север от мястото, където река Свакоп се влива в Атлантическия океан. По суша градът е заобиколен от пустинята Намиб и Брега на скелетите. Заради хладното течение тук цари мек климат и го наричат „най-южния курорт на Северно море“. Целогодишните дневни температури са между 15°C – 25°C, рядко вали, но има гъсти мъгли и влажността на въздуха през нощта е висока. Срещата на хладния морски въздух и нажежената пустиня създават уникалния морско-пустинен климат, към който са се приспособили местната флора и фауна, получаващи необходимата вода от росата или направо от въздуха. Освен океана и приятния климат, Свакопмунд привлича с величествените и необикновени пейзажи на пустинята Намиб, съхранената атмосфера от колониални времена и кухнята, в която традиционните немски ястия се приготвят с африкански продукти.
Вечеря в The Tug – Pub & Restaurant – един от известните ресторанти на Свакопмунд с вкусна кухня и изглед към Атлантическия океан.
Нощувка в Hansa Hotel.

25.05.2023–чт.   9 ден   Свакопмунд – Валвис Бей  91 км.                                               (закуска, обяд, вечеря)
Закуска и тръгване към пристанищния град Валвис Бей, разположен на 50 км южно от Свакопмунд. Денят ни предлага среща с Атлантическия океан, Солниците и Лагуната на Валвис Бей.
Отправяме се на разходка с ветроходен катамаран в търсене на голямата морска петорка: кит, делфин, рибата мола мола (вид, достигащ до 14 м), черногърбестата морска костенурка (най-големият вид косте-нурка с кожа вместо с черупка) и африканския тюлен (покрит с козина). Наслаждавайки се на безбрежната синева на океана и неговите обитатели, стигаме до „Пеликан Пойнт“, чиято забележителност са фарът и колонията от над 60 000 африкански тюлена. Удоволствието от морското приключение ще допълнят лек обяд на борда, свежо уловени стриди и шампанско.
Солниците на Валвис Бей са едни от най-големите солни изпарителни полета на африканския континент, които обхващат 3500 хектара и превръщат милиони тонове океанска вода в сол всяка година. В зависимост от нивото на изпаряване и съответната соленост, в платата преобладават различни микроорганизми, които променят цвета на водата от зелено до розово-червено, създавайки ярки цветови контрасти. Продължаваме към естествената лагуна Валвис Бей – рай за морските птици, включително ярки ята фламинго, големи пеликани и лъскави черни корморани. Освен това тя е популярно място за уиндсърф, кайтсърф и каяк, докато алеята, простираща се на три километра по ръба на водата, е чудесно място за живописна разходка.
Вечеря в ресторант Jetty 1905 – един от най-добрите ресторанти на Свакопмунд със спиръща дъха гледка към океана, Свакопмунд и красивото крайбрежие.
Нощувка в Hansa Hotel.

26.05.2023–пт. 10 ден   Свакопмунд – Твифелфонтейн 351 км.                                               (закуска, обяд, вечеря)
След закуска се отправяме към Кунене в северозападна Намибия през района със зловещото име Скелетон Кост („Брегът на скелетите) – място, наричано от местните „Земята, която Господ направи в гнева си“. Ще видим останки на корабокрушенчески кораб и продължаваме към областта Дамара. Настаняване в лодж, който е много повече от просто настанване, той е дестинация, сам по себе си. След обяд в лоджа ще посетим Твифелфонтейн и Живия музей Дамара, който е единствен по рода си.
Името Дамараленд е дадено на северо-централната част на онова, което по-късно става Намибия, обитавана от Дамарите. Територията обхваща района от Овамболанд на север, пустинята Намиб на Запад, пустинята Калахари на изток и Виндхук на юг. Районът е разположена югозападно от националния парк Етоша – една от най-големите забележителности в Намибия, и е отделен от Атлантическия океан чрез Брега на Скелетите. Това е край на високите планини, безкрайните пясъци, руслата на отдавна пресъхнали реки и удивителни скални образувания – резултат от хилядолетната работа на вятъра, дъжда и промените в температурите. Преди повече от 120 млн. години изригва вулкан, който разхвърля огромни късове гранит и превръща цялата местност в пустиня с малки дюни, в която се извисяват гранитни планини. Тук е най-високата планина в Намибия – Брадберг с най-високия връх Кунигщтай – 2464 м. Името ѝ означава „Огнена планина“ заради изумителния оранжево-червен цвят, в който се обагрят скалите при залез слънце.
В местността Твифелфонтейн, чието име в превод означава „Фонтан на съмнението“, е концентрирано най-богатото и интересно скално изкуство на територията на Африка. Хиляди туристи идват тук всяка година, за да видят 2500 скални рисунки от каменната ера, чиито автори са местни ловци-събирачи, обитавали тези земи преди хилядолетия. Районът е дом на 17 обекта на скално изкуство върху общо 212 гравирани каменни плочи, които изобразяват ловни сцени, различни животни и ритуални практики. Има още 13 обекта, показващи скални рисунки. Неслучайно през 2007 г. Твифелфонтейн е първият обект в Намибия, обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Живият музей Дамара е в сърцето на земите на дамарите, които традиционно се занимават със  скотовъдство, и ни дава уникална възможност да видим един начин на живот, който бавно отмира.
Вечеря и нощувка в Twyfelfontein Country Lodge.

27.05.2023–сб.   11 ден   Твифелфонтейн – Етоша Юг  383 км.                                               (закуска, обяд, вечеря)
Закуска и тръгване за Етоша - раят на дивите животни. Пътят ни продължава през Дамараленд.
Днес ще видим природния феномен Каменната гора и ще се срещнем с хората от племето Химба.
На около 50 км западно от град Хориксас ще спрем при Каменната гора, обявена за национален паметник през 1950 г. (Вземането на парченце от нея се санкционира с глоба и наказва със затвор.) Тази уникална „гора“ е находище на масивни древни стволове, замразени във времето чрез процес на диагенеза (естествен процес на трансформация в скала). Вкаменените дървесни стволове са дълги до 34 метра, обиколката им е 6 метра и са на приблизително 260 милиона години. Поради липсата на останки от корен или клон, учените смятат, че стволовете на вкаменената гора не са ендемични за района. Вместо това те вярват, че са били измити в мащабно наводнение след ледниковата епоха и пренесени на това място от древна река, а след милиони години натиск силициевата киселина разтворила дървесината и я заместила с кварц. И така се образували вкаменените стволовете, каквито ги виждаме днес.
Селцето Омафа Химба, в близост до Етоша Юг е дом на коренното племе Химба, смятано за последният полуномадски народ на Намибия. Хората Химба от северната част на страната са известни с това, че живеят в хармония с природата и по законите на своите предци. Химба са гордо племе, останало непроменено от цивилизацията, което се наблюдава в тяхното облекло, храна, занаяти, търговия, начина им на общуване и жилищата, подобни на тези от каменната ера. Жените извършват трудоемката работа като носене на вода, изграждането на домове от мопаново дърво със смес от червена глинена почва и кравешки тор, съби-ране на дърва за огрев, готвене на храна и изработка на дрехи и бижута. Мъжете се грижат за добитъка, земеделието, клането на животни и политиката. Химба са известни със своите традиционни прически и оцветена кожа – за жените в червен цвят, за мъжете в черен. Те се разпознават и по дрехите, изработени от телешка кожа, покрита за защита с паста – смесица от мазнина и червена охра. Подрастващите момчета имат една сплетена плитка, а момичетата – многобройни плитки, покрити с паста. Една от най-важните традиции на Химба е техният свещен огън „окуруво“. Винаги запален, той представя предците на селяните, които действат като посредници при бога на Химба Мукуру. При посещение е важно никой да не се разхожда в свещената зона между дома на вожда и огъня.
Пристигаме в частния резерват „Онгава“, разположен на южната граница с Националния парк Етоша с изглед към живописни пейзажи, осеяни от диви животни. Обяд в Etosha Safari Camp.
Настаняване и свободно време за наблюдаване на дивите животни, сред които може да зърнете лъв, слон,  жираф, бял и черен носорог и спокойно да наблюдавате залеза над великолепния африкански пейзаж.
Вечеря и нощувка в Etosha Safari Lodge Gondwana Collection Namibia.

28.05.2023–нд.   12 ден   Етоша Юг – Етоша Изток   184 км.                                                        (закуска, обяд, вечеря)
Очаква ни вълнуващ ден. Ставаме рано и след закуска и започва целодневното ни сафари с открити джипове в Националния парк Етоша в търсене на неговите обитатели: хищници, равнинни диви животни, влечуги и птици, които се скупчват около пръснатите из саваната водни източници, за да утолят жаждата си. Обяд в Halali Camp в парка, в близост до едни от големите водоизточници и гъста растителност, заради която тук идват леопарди, носорози, слонове, и други диви животни.
Националният парк Етоша е огромен и ще трябва цял ден, за да опознаем многобройните му обитатели. Той е един от най-големите резервати в света с площ 22 270 кв.км. През 1907 г., когато Намибия е била германска колония, той е бил най-големият ловен резерват в света с площ 100 000 кв. км. Паркът носи името на езерото Етоша, което на езика на местното племе овамбо означава “Голямо място“. Преди милиарди години то е било част от огромния воден басейн Калахари-Окаванго с площ 2.5 млн. кв.км. и e обхващало територии от Ботсвана, Намибия, Ангола, Замбия, Зимбабве и Южна Африка. Поради климатичните промени реките, които го захранвали с вода, пресъхнали и днес в него се вливат две реки, а площта му е 5000 кв.км. Сега Етоша Пан представлява блестяща сребристо-зелена солена падина, заобиколена от саванни равнини и гори, обитавани от големи стада слонове. През сухия сезон тук има малко живот. В този период около постоянните водоизточ-ници се събират стотици животни, чийто живот зависи от местните водоеми. През дъждовния период Етоша Пан се превръща в плитко езеро, където се размножават и хранят фламинго, пеликани и различни бозайници идват да утолят жаждата си, включително леопарди, лъвове, бели носорози, хиени, антилопи и други. Етоша е дом на 4 от ‘’Големите 5’’ (слон, носорог, бивол, леопард и лъв), изключение прави само биволът. Тук може да се видят над 114 различни вида бозайници – от най-големите в света слонове, стигащи до 4 м. височина, до джуджетата антилопи дик-дик, тежащи около 5 кг., зебри, жирафи, сини антилопи гну, дребни южно-африкански газели, лъвове, застрашения черен носорог и редкия бял носорог, чиято популация наскоро бе възстановена, около 340 вида птици, 110 вида влечуги, 16 амфибиеподобни и, учудващо, само 1 вид риба.
След много нови впечатления напускаме територията на парка Етоша в източната му част и се настаняваме в лодж със собствен резерват 4000 хектара, който граничи с внушителния парк.
Вечеря и нощувка в  Emanya@Etosha Game Lodge.
 
29.05.2023–пн.   13 ден   Етоша Изток – Виндхук 529 км.                                                            (закуска, обяд, вечеря)
След закуска се отправяме на изток към Грутфонтейн. Ще видим бездънното „хълмисто“ езерото Оджикото с изумрудена зелена вода и продължаваме за Виндхук като по пътя ще спрем на занаятчийския пазар в Окаханджа. Обядът е пакет.
Оджикото е едно от двете постоянни езера в Намибия. То е потънало езеро, което е създадено от рушаща се карстова пещера и е с диаметър 102 м., а дълбочината му се измерва от 63 до 142 м. Езерото се стеснява в странична пещерна система, което прави невъзможно да се определи точната му дълбочина. По време на Първата Световна война през юни 1915 г. германските войски изхвърлят оръдия и боеприпаси в езерота, за да не могат южноафриканските и британските войски да ги използват. Част от тях са открити и са изложени в музея в Цумеб, но в езерото има поне още 2 оръдия и боеприпаси. Ще чуете и легендата за огромното златно съкровище, изхвърлено в езерото...
Метеоритът Хоба е  ударил планетата ни преди около 80 000 години и е паднал на около 25 км западно от Гроотфонтейн. Открит е през 1920 година, когато фермер, който обработвал нивите си, се натъкнал на него. Метеоритът е кръстен на името на фермера Хоба. Метеоритът е изкопан, но не е транспортиран, поради не-вероятното си тегло от около 60 тона, размери приблизително 3 на 3 метра и средна дебелина около 1 метър. Възрастта на това късче от Космоса се определя между 200 и 400 млн. години и той е най-голямото органично парче желязо (82%) и никел (16%), известно на човека, но също така съдържа следи от вещества, които не се срещат естествено на Земята. През 1987 г. е обявен за национален паметник.
Занаятчийският пазар в Окиханджа е мястото, където идват от цяла североизточна Намибия майсторите на дърворезби, които практикуват древните си умения, за да продават своите стоки. Тъй като дървесината не е устойчива на времето,  дървените скулптури оцеляват по-малко от другите форми на изкуство и са скрит елемент в историята на изкуствата на много култури. Може да изберете от голямото разнообразие от ръчно резбовани дървени животни, купи или кутии за бижута.
След около час пристигане във Виндхук и настаняване в хотела.
Вечеря. Нощувка в Safari Court Hotel.

30.05.2023–вт.   14 ден   Виндхук   →                                                                                                                                           (закуска)
След закуска свободно време.
Трансфер до летището. Отпътуване с полет LH 4357 в 19:35 ч.

31.05.2023–ср.   15 ден  Франкфурт → София
В 06:10 кацане във Франкфурт. В 08:05 полет LH 1456 от Франкфурт. Кацане в София в 11:14.

Дати и цени
в двойна стая в единична стая
4873 € / 9351 лв.
5222 € / 10214 лв.

Цената включва:
Самолетни билети до/от Виндхук през Франкфурт с включени такси, чекиран багаж 23 кг. и ръчен 7 кг.
12 нощувки, 13 закуски , 11 обяда и 12 вечери
Всички екскурзии и входни такси за парковете и резерватите
обиколка на Виндхук
посещение на пустинята Калахари
разходка сред колчановите дървета в парка Гарас
посещение на каньона на река Фиш
екскурзия с открити джипове до каменните дюни по залез слънце
екскурзия до Дюна 45, Дедвлей и Каньона Сесрием
разходка с ветроходен катамаран, посещение на Солниците и Лагуната на Валвис Бей
посещение скалните рисунки в Твифелфонтейн и на Живия музей Дамара
посещение на Каменната гора и племето Омафа Химба
целодневно сафари с открити джипове в Националния парк Етоша
посещение на бездънното езеро Оджикото, метеорита Хоба и пазара на дърворезбарите в Окаханджа
Местен англоговорящ водач по маршрута
Представител на туроператора
Допълнително се заплаща:
Такси обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 140 лв.
Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19
Условия за записване и плащане:
Депозит при записване – 2500 лв.
Доплащане до 01.03.2023 – 3500 лв.
Пълно плащане – до 01.04.2023
Анулации и неустойки:
до 7 дни след след сключване на договор – без неустойка
до 95 дни преди отпътуване се удържат 10% от общата сума по договор
до 66 преди отпътуване се удържат 30% от общата сума по договор
от 65 до 41 дни преди отпътуване се удържат 50% от общата сума по договор
от 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване
Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Условия
Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (31.11.2023) и 2 свободни страници
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
Минимален брой участици в пътуването: 12 туристи
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване;
Цените са при 12 туристи. При по-малък брой участници, цените могат да бъдат променени. При 10 туристи се доплащат 469 лв.
Визов режим / Виза за Намибия;
Визата за Намибия се заплаща на летището 1200 NAD / около 80 щ.д. (в зависимост от курса на щ.д.)
Медицински изисквания:
Ваксинации не са необходими
Информация за необходимостта от PCR тестове ще бъде предоставена преди отпътуване
Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус / открит джип
ветроходен катамаран
Полетно разписание:
17.05.2023 LH 1431 София, Т2 – Франкфурт 18:35 – 19:55
17.05.2023 LH 4298 Франкфурт – Виндхук 21:55 – 08:00 (+1)
30.05.2023 LH 4357 Виндхук – Франкфурт 19:35 – 06:10 (+1)
31.05.2023 LH 1456 Франкфурт – София, Т2 08:05 – 11:15
Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, бутилирана вода, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 USD = 1,80 BGN и 1 USD = 14,69454 NAD
При промяна с повече от 5% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в страните по маршрута.
Важно:
Климат:
В Намибия като цяло, климатът е сух. Май-юни са едни от най-приятните месеци със свеж въздух и зеленина. През юни започва да става по-сухо, нощите по-студени, температурата през деня и нощта е около 20oC–10oC, а в някои от пустинните зони може да падне през нощта до 7oC, а животните се скупчват около водните източници и лесно се наблюдават.
Облекло:
Подходящи са дълги панталони и дрехи с дълъг ръкав от памук и лен в цвят каки. Избягвайте черния и синия цвят, тъй като той привлича мухата цеце, която причинява сънна болест. Носете топла връхна дреха, яке против дъжд и вятър, слънчеви очила, бинокъл, репелент против комари, балсам за устни и овлажняващ крем.
Електричество: 220/240 V, контакти – европейски и с 3 кръгли щифта.
Валута:
Намибийският долар (NAD) и USD, на много места се приема плащане с карти.
Може да се използва южноафриканския ранд 1 NAD=1 ZAR.

Информация
хотели / или подобни
18.05 – 19.05 Виндхук Safari Court Hotel 4*
19.05 - 20.05 Пустинята Калахари Kalahari Anib Lodge 3*
20.05 – 22.05 Каньон Фиш Ривър Canyon Lodge 4*
22.05 – 24.05 Сосусвлей Namib Desert Lodge Gondwana Collection Namibia 4*
24.05 – 26.05 Свакопмунд Hansa Hotel 4*
26.05 – 27.05 Дамараленд Twyfelfontein Country Lodge 3*
27.05 – 28.05 Етоша Юг Etosha Safari Lodge Gondwana Collection Namibia 4*
28.05 – 29.05 Етоша Изток Emanya @ Etosha Game Lodge 4*
29.05 – 30.05 Виндхук Safari Court Hotel 4*

Представяме едно бутиково пътуване до Намибия, коeто ще ви предложи уникални срещи с „дивото“, незабравими гледки и преживявания, съчетани с комфорта за пътешественика.
Намибия е огромна страна с население едва 2-ма души на кв.км, което създава удивителното усещане за безлюдност, но предлага едни от най-силните усещания, където се случва невъзможното – море от пясъци се среща с океана, марсиански и лунни пейзажи, каменни дървета и планини създават впечатление за сюрреалистични пейзажи. Срещат се пустинни слонове и лъвове, а пустинното дърво джудже Велвечия Удивителната, чиито най-едри екземпляри стигат до 1 м. височина и възраст 2000 години, е изобразено върху националния герб на Намибия като символ на издържливост, приспособяване и оцеляване. Тук са най-големите солници на африканския континент, където цветът на водата се сменя от яркозелен до розовочервен, създавайки изумителен контраст; във водите на Атлантическия океан се среща голямата морска петорка: кит, делфин, рибата мола, черногърбестата морска костенурка и африканският тюлен, а водоемите на националния парк Етоша в полуизсъхналата савана извикват представата за Ноев ковчег, където може да се види наведнъж смайващ брой животни. Тук европейската цивилизация е оставила прекрасни селища, и пак тук, живеят хората Химба – последният полуномадски народ на Намибия и хората Сан, познати като бушмени – най-старите коренни жители, обитавали територията на Южна Африка, Намибия и Ботсвана. Те са известни като отлични ловци, чиито предци преди 6000 години са оставили своето културно наследство върху скални рисунки и петроглифи в свещената планина Брандберг. Намибия – страната с едни от най-завладяващите и непознати природни красоти, чиято аскетична хармония поразява въображението, предлага едни от най-силните усещания за пътешествениците из Африка.
Facebook Youtube Instagram