Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Намибия: Диамантът на Африка

Намибия: Диамантът на Африка
Виндхук, Намибия
Очаквайте нова дата
11 дни / 8 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Доха - Виндхук – Сосусвлей: пустинята Намиб – Свакопмунд – Валвис Бей – национален парк Етоша – Виндхук - Доха - София
от 6782
лв./човек
Програма
Условия
Информация
Програма
Подробна програма
Намибия е огромна, красива и разнообразна. Намибия – страна на марсиански пейзажи е място, където се случва невъзможното – тук пустинята се среща с океана. Пустинята Намиб, най-старата пустиня на планетата ни, възникнала преди около 55 милиона години се простира на 1500 км. покрай брега на Атлантическия океан. Аскетичната хармония и хилядите отенъци на цветовете на извисяващите се дюни на Намиб освобождават въображението и тук може да се усети първозданната енергия на нашaта планета във времето, когато още не е имало хора. Водоемите на националния парк Етоша в северната полуизсъхнала савана, след дъжд извикват представата за Ноевия ковчег и може да видите наведнъж смайващ брой животни. Въпреки голямата територия, населението на Намибия е малобройно с гъстота едва 2-ма души на кв.км., което създава удивителното усещане за безлюдност. Тази невероятна страна има едни от най-завладяващите и непознати природни красоти в света, с разнообразна и изобилна фауна, която се е приспособила към трудностите на почти пустинните условия. Намибия е рай за фотографите и предлага едни от най-силните усещания за пътешествениците из Африка. Известна като най-големия износител на диаманти в света, самата Намибия блести като скъпоценен камък сред останалите държави на Африка.

21.05.2020-чт. 1 ден София → Доха
В 13.00 ч. полет QR 228 от София. Кацане в Доха в 17:50 ч. *По желание обиколка на Доха.

22.05.2020-пт. 2 ден Доха → Виндхук (вечеря)
В 02:15 ч. полет QR 1373 от Доха. Кацане във Виндхук в 10:40 ч. Трансфер и настаняване в хотела.
Столицата на Намибия Виндхук е разположена на 1700 м. в суровите планини Хомас-Хохланд в географския център на страната. Първото селище възниква около воден източник през 1840 г., но след много битки и войни е разрушено. Градът е издигнат за втори път през 1890 г, когато страната е колонизирана от Германия. Със своите 325,000 жители, днес той е най-големият град в Намибия. Съвременен, космополитен, чист, безопасен и скъп, градът е пълен с кафенета, модни бутици, магазини, ресторанти и хотели с нощни клубове.
След кратка почивка разглеждане на Виндхук. Отправяме се към Хълма на влюбените, откъдето се открива панорама към целия град. Тук ще се запознаем с историята на града и страната от колониални времена до днес. След това ще разгледаме църквата “Исус Христос”, паметника на ездача, градините на парламента, Тинтенпалас (Инк Палас) ‒ сградата на Парламента и Националния Съвет, и Алте Фесте ‒ най-старата сграда във Виндхук, построена през 1890 година от немските колонизатори на Югозападна Африка като буферна зона между племената Нама и Хереро. Днес в старата крепост се помещава Националният музей. При желание може да посетим фабрика за диаманти, където ще видим целия процес на обработка на този най-скъпоценен камък, така богато надарил страната. Продължаваме към квартала Катутура – „врящото гърне“ на Намибия, където живеят две трети от местното население и има представители на 8 различни култури. Обиколката включва посещение на Женския център Пендука, организация с нестопанска цел, която обучава местните жени на нови умения и им дава възможност да се издържат сами. Ще посетим местния пазар и ще преминем през „Single Quarters”.
Вечеря в „Бирарията на Джо“ – най-популярният ресторант във Виндхук. В историята на страната немските колонизатори са оставили значителни следи. Благодарение на тях тук правят отлична бира и се чества празник, подобен на Октоберфест. Връщане в хотела. Нощувка.

23.05.2020-сб. 3 ден Виндхук ‒ Солитер ‒ пустинята Намиб: Сосусвлей (закуска, обяд, вечеря)
Закуска и се отправяме към Сосусвлей. Разположен в националния парк Намиб-Науклуфт, това е мястото, където ще намерите емблематичните червени пясъчни дюни на пустинята Намиб. Ясното синьо небе контрастира с гигантските червени дюни, за да направи това място едно от най-живописните природни чудеса на Африка и рай за фотографите. Тази вдъхновяваща дестинация е може би най-голямата атракция на Намибия, с уникалните си дюни, извисяващи се почти 400 метра – едни от най-високите в света. Сосувлей е дом на разнообразни пустинни диви животни, включително орикс, спрингбок, щраус и различни влечуги. Посетителите могат да изкачат „Големия татко“, една от най-високите дюни на Сосусвлей; да разгледат Дедвлей – бяло мъртво езеро с глинесто дъно, осеяно с 900-годишни изгорени от слънцето дървета, а други пък се възползват от възможностите за живописен полет с балон с горещ въздух, последван от закуска с шампанско сред величествените дюни. На път за Сосусвлей ще се отбием в пустинното градче Солитър – истински оазис в пустинята. Разположено в района на Хомас в Централна Намибия, Солитър е важна спирка спирка по пътя към древните дюни на Сосусвлей, тъй като осигурява единствените бензиностанция, универсален магазин и пощенска станция между Сосусвлей и Валвис Бей. Преди да продължим за лоджа ще обядваме в Солитър и ще опитаме ябълковия пай, за който се казва, че е най-вкусният в Намибия. След кратко пътуване по пустинния път се настаняваме в лоджа, където ще нощуваме. Разположен под поразителните фосилизирани дюни, удобният лодж осигурява невероятно изживяване в древната пустиня. Разполага с два басейна и езерце, заобиколени от пясъчен разкош. Отпуснете се в обятията на Намиб и се насладете на залеза и променящите се цветове на пустинята. Нощувка.

24.05.2020-нд. 4 ден Пустинята Намиб: Сосусвлей (закуска, обяд, вечеря)
Днес ставаме рано, за да може да се насладим на изгрева над гигантските червени дюни на фона на синьото небе и да уловим момента, когато те сякаш оживяват при сутрешната светлина – една от най-живописните гледки в Африка. Тръгваме за Сосусвлей, където ще имате възможност да изкачите Дюна 45, Големия татко и Дедвлей. Дюна 45 – наречена така, заради местоположението ѝ на 45 километра от град Сесрим, е известна с формата си, която заедно с близоста ѝ до пътя, ѝ е спечелила отличието „най-сниманата дюна в света“. Тя се издига само на 80 метра, по-достъпна е от Големия татко и катеренето по нея до върха е около 30 минути. Ако желаете да се похвалите, че сте изкачили Големия татко – най-високата дюна в района на Сосусвлей – 250 м., вземете си много вода и тръгнете към върха на тази великолепна дюна. Тя е разположена между Сосусвлей и Дедвлей и пред нея другите дюни изглеждат като джуджета. После се отправяме се към Дедвлей – бяла глинена местност, която някога е била оазис, обсипан с акации и напояван от река, която внезапно променила курса си, оставяйки земята да изсъхне заедно с дърветата, които преди това подхранвала. Климатичните условия били толкова сурови, така че днес, 900 години по-късно, дърветата остават като изсушени, почернели стражи, изпъстрящи напуканата повърхност. Заобиколени от червено-розовите дюни на Намибийската пустиня, те създават сюрреалистичен спектакъл, който е мечта за всеки фотограф. Пристигаме за обяд и почивка в Сесрием, след което ще се разходим в каньона Сесрием – природна забележителност, представляваща дълбока пропаст, издълбана от вода през скалите с каменисти стени, които се издигат рязко от двете страни. Името на каньона е измислено още когато ранните заселници са го използвали като източник на вода, връзвайки заедно шест кожени ремъка („ses riem“ - шест ремъка), за да спускат кофи във водата в основата на каньона. Вечеря и нощувка в лоджа.

25.05.2020-пн. 5 ден Пустинята Намиб ‒ Свакопмунд (закуска, обяд, вечеря)
Закуска и отпътуване за крайбрежния град Свакопмунд. Пътят ни минава през живописния парк Намиб Науклуфт – район с необикновени пейзажи и непокътната природа, която ни връща назад във времето, преди появяването на човека. Проходът Куйсеб ни превежда през каньона Куйсеб, откъдето водите на едноименната река текат само от време на време, но достатъчно често, за да спрат напредването на червените пясъци на Намиб. Лунният пейзаж – тази зона се прекосява от Тропика на Козирога и е предимно плоска и камениста, въпреки че в някои райони се намират живописни каньони и възвишения, например в Лунната долина. Създаден е от природата и река Свакоп в резултат на години ерозия на меки пластове земя, които са били отложени в долината преди повече от 450 милиона години. Почвата тук е основно камениста, но в този регион се намират пясъчните дюни, които заемат голяма част от бреговата ивица между залива Валвис и Свакопмунд. Ще видим и едно от най-интересните растения на земята Велвечия удивителната (Welvechia mirabilis) – ендемично растение на намибийската пустиня, изобразено на герба на страната като символ на издържливост и оцеляване. Наричат я „живият фосил“. Възрастта на този пустинен екземпляр на дърво джудже може да достигне 1500 - 2000 години. От късия пънообразен ствол на растението растат две огромни листа, които според големината се разкъсват на ленти, и крайчетата им винаги изсъхват. Възрастта на тези гигантски листа е като възрастта на дърветата. В някои случаи листата на растението могат да достигнат 8 метра, а стволът на дървото до 1 метър в диаметър. Велвечията се среща на около 50 – 60 км от крайбрежието. Тя поема вода от росата и мъглата и я складира в огромните си подземни корени, които стигат до 30 метра в диаметър и се спускат до 3 метра под земята. Продължаваме към Свакопмунд – разположен в централната част на атлантическото крайбрежие на Намибия, на север от мястото, където река Свакоп се влива в Атлантическия океан. По суша градът е заобиколен от пустинята Намиб и Брега на скелетите. Заради хладното течение в Свакопмунд цари мек климат и го наричат „най-южния курорт на Северно море“. Целогодишните дневни температури са между 15°C - 25°C. Тук рядко вали, но има гъсти мъгли и влажността на въздуха през нощта е висока. Срещата на хладния морски въздух и нажежената пустиня създават уникалния морско-пустинен климат, към който са се приспособили местната флора и фауна, получаващи необходимата вода от росата или направо от въздуха. Освен океана и приятния климат, Свакопмунд привлича с величествените и необикновени пейзажи на пустинята Намиб, съхранената атмосфера от колониални времена и кухнята, в която традиционните немски ястия се приготвят с африкански продукти. При пристигането си в Свакопмунд ще имате време да се разходите по плажа или в града. По-късно вечеря в „Тъг Пъб“, ресторант с вкусна кухня, незабравима атмосфера и изглед към Атлантическия океан и историческия мост Свакопмунд. Нощувка.

26.05.2020-вт. 6 ден Свакопмунд: Валвис Бей, Дюна 7 (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Днешният ден ни предлага среща с Атлантическия океан и пустинята Намиб. Отправяме се на 50 км. южно от Свакопмунд към следващия пристанищен град – Валвис Бей, откъдето започва разходката ни с катамаран в изучаване на морския свят и търсене на голямата морска петорка: кит, делфин, рибата мола мола (вид, достигащ до 14 м.), черногърбестата морска костенурка (най-големият вид костенурка с кожа вместо с черупка) и африканския тюлен (покрит е с козина). Наслаж-давайки се на безбрежната синева на океана и неговите обитатели, стигаме до „Пеликан Пойнт“, чиято забележителност са фарът и колонията от над 60,000 африкански тюлена. Удоволствието от морското приключение ще допълнят лек обяд на борда, свежо уловени стриди и шампанско. Продъл-жаваме разглеждането на Валвис Бей с автобус и се отправяме към Дюна 7 – планина от златист пясък, издигаща се 130 метра над морското ниво, която е най-високата дюна по крайбрежието. Местните власти са създали един малък оазис с палмови дървета, от където може да се насладите на невероятните гледки. След това ще посетим селището Мондеса, създадено през 50-те години, за да осигури жилища за чернокожите, работещи в Свакопмунд. Ще се запознаем с живата история, преми-навайки от областите Оуамбо до тези, обитавани от Дамара и Хереро. Ще научим за традиционните облекла, ястия и напитки от Ошивамбо и при възможност ще разговаряме с местните хора, за да разберем техните обичаи и традиции. Вечеря в ресторант „Джети 1905“ с гледка към Атлантическия океан историческите колониални сгради на Свакопмунд и прекрасна кухня. Нощувка.

27.05.2020-ср. 7 ден Свакопмунд – Етоша Юг – сафари (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за Националния парк Етоша. Престой в Омаруру – административен център на едноименната провинция. Градът е известен с въстанието от 1904 г. на народността хереро срещу разквартированите тук германски военни. Ще видим Кулата на Франки, издигната през 1907 г. в чест на победата на германците над племето херера. Кулата на Франки е обявена за национален паметник на Намибия през 1972 година. Разположена е на южния бряг на река Омаруру. Ще посетим имението Кристал Келерай, основано през 1990 г., първата година от независимостта на Намибия. От 2008 г. винената ферма е собственост на фамилията Ведер, която произвежда едно от най-хубавите сухи бели вина „Коломбард“, изключително рядък вид бренди и ракия, като използват различни плодове и цитруси, осигурявайки поминък на селските общности. След кратка разходка из лозовите насаждения ще видим дестилаторните и избите. Очаква ни лек обяд – плато студени меса и сирена и дегустация на вино. Продължаваме за Етоша и още с пристигането ни започва нашето първо сафари. Националният парк Етоша е един от най-големите резервати в света с площ 22,270 кв.км. Разположен е в северозападната част на Намибия. В сърцето на парка е плоската падина „Етоша Пан“, която обхваща площ от 5,000 кв. км. Настаняване в лоджа. Вечеря. Нощувка.

28.05.2020-чт. 8 ден Етоша Юг – целодневно сафари (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Целодневно сафари с обяд на територията на парка. Днес ще посетим различни водоизточници, където се струпват най-много животни, за да утолят жаждата си и да се изкъпят. През сухия сезон от май до октомври около постоянните водоизточници се събират стотици животни, чийто живот зависи от местните водоеми. В Етоша може да се видят над 114 различни вида бозайници – от най-големите в света слонове, стигащи до 4 м. височина, до джуджетата антилопи дик-дик, тежащи около 5 кг., зебри, жирафи, сини антилопи гну, дребни южноафрикански газели, лъвове, застрашения черен носорог и около 340 вида птици, 110 вида влечуги, 16 амфибиеподобни и, учудващо, само 1 вид риба. Връщане в лоджа. Вечеря. Нощувка.

29.05.2020-пт. 9 ден Етоша – Виндхук (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Виндхук през Очиваронго и Окаханджа. Ще посетим разположеното съвсем близо до Етоша традиционно селце Омафа на племето Химба – полуномадско племе, което живее в хармония с природата по законите на своите предци. Химба са гордо племе, останало непроменено от цивилизацията, което се наблюдава в тяхното облекло, храна, занаяти, търговия, начина им на общуване и жилищата, подобни на тези от каменната ера. Химба са известни със своите традиционни прически и оцветена кожа – за жените в червен цвят, за мъжете в черен. Продължаваме за Виндхук като по пътя ще спрем на занаятчийския пазар в Окаханджа. Майсторите на дърворезби от цяла североизточна Намибия, които практикуват древните си умения, идват тук, за да продават своите стоки. Тъй като дървесината не е устойчива на времето, дървените скулптури оцеляват по-малко от другите форми на изкуство и са скрит елемент в историята на изкуствата на много култури. Може да изберете от голямото разнообразие от ръчно резбовани дървени животни, купи или кутии за бижута. Пристигане във Виндхук. Вечеря. Нощувка.

30.05.2020-сб. 10 ден Виндхук – Доха (закуска)
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището.
В 13:10 ч. полет QR 1374 от Виндхук. Кацане в Доха в 23:25 ч.

31.05.2020-нд. 11 ден Доха – София
В 06:50 ч. полет QR 227 от Доха. Кацане в София в 12:00 ч.
Условия
Условия за резервация:
Данни по лична карта, сканирано копие на паспорта на пътуващите (с валидност 6 месеца след датата приключване на пътуването), сключване на договор и заплащане на депозит.

Срокове и начин на плащане:
при записване – 10% от пакетната цена
до 20.02.2020 – 50% от пакетната цена
до 17.03.2020 – доплащане до 100%

Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 15 туристи.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 25 дни преди началната дата: 26.04.2020
При недостигнат минимален брой от 15 туристи, но не по-малко от 11 туристи – доплащане 254 лв.
Цените са при курс 1 USD = 14,18 NAD и 1 EUR = 15.75 NAD. При промяна на валутния курс цената може да бъде актуализирана към момента на доплащане.

Визов режим:
Намибия – визата се получава и заплаща при пристигане на летището във Виндхук.

Медицински изисквания:
Ваксинации за Намибия не се изискват.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Потребителят има право да преотстъпи пътуването си при същите условия на друго лице в срок не по-късно от 17.03.2020 като заплаща административна такса 100 лв и съобразно спецификата на дестинацията, само дължимите суми, свързани с тази промяна и анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор.
Ако туристът има сключена Застраховка Отмяна на пътуване, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.

Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:
Потребителят има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, като Туроператорът възстановява платената сума за пътуването след заплащане на следните неустойки:
- до 7 дни след записване, освен ако не е „Пътуване в последния момент” – без неустойка
- до 121 дни преди тръгване се удържат 10% от общата цена (до 21.01.2020)
- от 120 до 91 дни преди тръгване се удържат 40% от общата цена (до 20.02.2020)
- от 90 до 65 дни се удържат 60% от общата цена (до 17.03.2020)
- от 64 до 46 дни преди тръгване се удържат 80% от общата цена (до 05.04.2020)
- под 45 дни до деня на отпътуване, или при неявяване се удържат 100% (след 06.04.2020)
В случай, че Потребителят доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, суми не се възстановяват и всички допълнителни разходи, включително транспортните, са за сметка на туриста.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус

Полетно разписание:
21.05.2020 (чт) QR 228 София 13:00 – Доха 17:50
22.05.2020 (пт) QR 1373 Доха 02:15 – Виндхук 10:40
30.05.2020 (пт) QR 1374 Виндхук 13:10 – Доха 23:25
31.05.2020 (сб) QR 227 Доха 06:50 – София 12:00

Информация:
Точните часове на екскурзиите се определят на място.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
Агенцията не носи отговорност за анулиране на полети, промяна в разписанията на авиокомпаниите; ако някой от обектите е в процес на реновиране, за дейности и събития, възникнали в резултат на форсмажор, за мероприятия и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително транспортните, са за сметка на потребителя.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. . Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и туристи от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови роднини, явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя.

Допълнителна информация:
Валута: Намибийски долар (NAD).
Носете USD или NAD, на много места се приема плащане с карти.
Климат: в Намибия като цяло, климатът е сух. Дните са горещи, а нощите студени.
Декември – Март: в някои дни следобед има локални валежи и гръмотевици;
Април – Май: едни от най-приятните месеци, значително по-сухи, със свеж въздухът и много зеленина;
Юни – Август: става много сухо, нощите са студени, температурата пада под 0 в някои от пустинните зони, животните се скупчват около водните източници и лесно се наблюдават.
Септември – Октомври: отново се затопля, времето е подходящо за наблюдаване на животните, въпреки, че е доста прашно и няма зеленина.
Ноември: времето е колебливо – някои дни са много горещи и сухи, в други - небето се покрива с облаци и като че ли ще се излее дъжд, но ако имате късмет да наблюдавате първия дъжд, никога няма да забравите това изживяване.
Облекло: подходящи са дълги панталони и дрехи с дълъг ръкав от памук и лен в цвят каки. Избягвайте черния и синия цвят, тъй като той привлича мухата цеце, която причинява сънна болест. Носете топла връхна дреха, яке против дъжд и вятър, слънчеви очила, бинокъл, репелент против комари, балсам за устни и овлажняващ крем.
Електричество: 220/240 V, контакти – европейски и с 3 кръгли щифта.
Информация
група екскурзия Намибия 21.05.2020 – 31.05.2020
цена на човек

в двойна стая в единична стая
3467 € / 6782 лв. 3752 € / 7339 лв.

Цената включва:
Самолетни билети с включени такси София ‒ Доха ‒ Виндхук ‒ Доха ‒ София с редовен полет на Катарските авиолинии, включени летищни такси, багаж 30 кг и ръчен 7 кг.
8 нощувки, 8 закуски, 7 обяда, 8 вечери;
Всички трансфери, екскурзии, сафарита и входни такси за посещаваните обекти:
- разглеждане на Намибийската столица Виндхук, квартала Катутура, центъра Пендука и местния пазар;
- пустинята Намиб и пустинното градче Солитър;
- Сосусвлей: Дюна 45, Големия татко, Дедвлей и каньона Сесрием;
- Националния парк Намиб Науклуфт - прохода Куйсеб, Лунния пейзаж и Велвечия великолепната
- разходка с катамаран във Валвис Бей, посещение на Дюна 7 и селището Мондеса;
- градчето Омаруру и дегустация на вино в имението Кристал Келерай;
- сафари при пристигане в Националния парк Етоша;
- целодневно сафари с джипове в националния парк Етоша;
- посещение на селицето Омафа на местното племето Химба и разглеждане на пазара в Окаханджа
Местен екскурзовод
Водач-преводач от фирмата
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 щ.д. (за лица 70-85 г. с покритие 5,000 щ.д.)

Допълнително се заплащат:
На отиване – по желание обиколка на Доха – 76 лв
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 72 лв.;
По желание - застраховка „Отмяна на пътуване”: от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора;

Цената не включва:
Виза за Намибия – 1080 NAD;
На връщане – в Доха може да се ползва залата Oryx (храна, напитки, интернет) с доплащане 55 щ.д.
Непосочените в програмата хранения, напитки по време на хранене, бакшиши за обслужващия персонал в хотела, ресторантите и други лични разходи.

хотели / или подобни22.05 – 23.05 Виндхук Safari Court Hotel 4*
23.05 – 25.05 Сосусвлей Namib Desert Lodge 4*
25.05 – 27.05 Свакопмунд The Delight Swakopmund 4* / Hansa Hotel 4*
27.05 – 29.05 Етоша Etosha Safari Lodge Gondwana Collection Namibia 4*
29.05 – 30.05 Виндхук Safari Court Hotel 4*
Полезни връзки

Африка | екскурзии | Намибия |
Facebook Youtube Instagram