Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Азербайджан - Кавказко гостоприемство в "Земята на огъня"

Азербайджан - Кавказко гостоприемство в "Земята на огъня"
Баку, Азербайджан
от 08 май
7 дни / 5 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Истанбул - Баку - Гобустан - Абшерон - Шамаки - Габала - Шаки - Баку - Истанбул - София
от 2797
лв./човек
Програма
Условия
Информация
Програма
Подробна програма
Азербайджан е от онези странни смесици от изток и запад, които едновременно ви изумяват и объркват. "Земя на огъня” е метафора, но важи в пълна сила тук. Азербайджан е земя, богата на плитки находища на нефт и природен газ, които бликат като факли пред смаяния поглед на пътешественика. Но само ако доближите вечните огнени езици на Абшерон, направите селфи в Баку с трите кули във форма на пламъци зад вас, ще осъзнаете на практика как уникалната природа се преплита със съвременните човешки творения.
Природата тук поразява: на сравнително малка територия наблюдаваме събрани 9 климатични зони! Архитектурните предизвикателства, втурналите се към небето небостъргачи - оригиналният градски стил на най-големия град в Кавказ и главно пристанище - Баку съжителстват със старинни сгради, древни дворци и крепости. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато.
Тук можете да опитате знаменитата азербайджанска кухня, да се отпуснете сред уютното гостоприемство на местните жители – приветливи, дружелюбни, открити!


ПРОГРАМА:

Ден 01/ 08.05.2020/ София – Истанбул
Oпътуване от Летище София, Терминал 2 за полет на Турските Авиолинии в 21:40 ч. за Истанбул. Пристигане в Истанбул в 23:05 ч.

Ден 02/ 09.05.2020 / Истанбул - Баку ( закуска , - , вечеря)
Отпътуване за Баку с полет в 01:40 ч. Пристигане на летището в Баку в 5:35 ч.
Среща с представител на партниращата агенция. Трансфер от летището до хотел 4*.
Настаняване. Кратка почивка. Закуска.
Баку е столица и най-голям град в Азербайджан - място, на което се срещат минало и настояще, източна и западна култура, традиция и съвремие. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Азербайджан отдавна се радва на славата на модерна мюсюлманска общност, в която за първи път са отворени библиотека, театър и дори опера. Въпреки че Баку е столица на бивша съветска република, днес градът е придобил модерен облик и все повече бива сравняван с екстравагантния Дубай, символ на дръзка и модерна източна архитектура.
Днес ще посетим Планинския парк , за да се насладим на разкриващата се панорама към Баку и Каспийско море, а също и към „езиците“ на знаменитите Огнени кули - ултрамодерен архитектурен ансамбъл, признат за символ на съвременната азербайджанска столица. Кулите на пламъка са едни от най-високите небостъргачи в Баку, с височина от 190 м. Кулите са изцяло покрити с LED екрани, които пресъздават светлините и движението на огън и възхищават туристите дори от най-далечните точки на града. Сградите се състоят от апартаменти, хотелска и офисна част. Приблизителната стойност е около 350 милиона долара. Строителството започва през 2007 г. и завършва през 2012 г.
Ще направим пешеходен тур из Стария град, оградения „Ичери Шехер“ - тази част на Баку е най-интересна и наситена с архитектурни и исторически паметници, някои от тях защитени под егидата на ЮНЕСКО. Интерес представляват Крепостните стени, Портите на града «Гоша гала гаписи», Дворецът на шаховете на Ширван (15 век), Девичата кула (12 век), Керван Сарай, Замъкът Синик Гала, средновековните бани, занаятчийските ателиета и антикварни магазини.
Ще се разходим по улица „Низами“ – една от най-известните модни улици в Баку. Няма да пропуснем разходката и по дългия 6 км. булевард разположен успоредно на брега на Каспийско море – най- голямото солено езеро в света ( над 35 000 кв. м.).
Вечеря в ресторант Dolma.
Нощувка в Continental Hotel 4* ( МОЛ Генчлик – най-големият в Баку е на 5 км.)

Ден 03/ 10.05.2020: Баку – Абшеронски полуостров – Гобустан (100 км.) (з, - , в)
Днес след закуска ще поемем към Абшеронския полуостров, на западния бряг на Каспийско море – символ на Неугасващия пламък. По прищявка на природата земята тук е изпълнена с подземни източници на нефт и газ, които непрекъснато се просмукват към повърхността. На много места е достатъчна малка клечка кибрит, която да послужи като факел и да предизвика пожар, който ще гори, докато изчерпи цялото количество газ. От древни времена тази земя била известна като земята на поклонниците на огъня – последователите на Зороастрийските култове. Хората приемали огнените извори като проявление на божествената сила, почитали ги, построили олтари и храмове.
Ще посетим село Гала и Етнографския музей, за да се запознаем с културата, традициите и занаятите на местното население през Средновековието.
Ще посетим известния хълм Янардаг, на чийто склон от древни времена гори природен газ. Огнените езици обхващат земята на около 10 метра в диаметър. Думата „янар“ на азербайджански език означава „изгаряне“, а „даг“ – „планина“. И това наистина е изгаряща планина – не метафорично, а буквално.
Някога в Абшерон имало много места, където природен газ, излизащ от недрата на земята на повърхността, се запалва спонтанно, но с началото на масовото добиване на нефт и газ в Абшерон тези места започнаха да изчезват. Горещите изходи на природния газ, който в съприкосновение с кислорода се запалва, е уникален природен феномен.
Най-екзотичното място е храмът на огнепоклонниците Атешгях. Храмът е строен през 17-18 век, поддържан от индуската общност в Баку, принадлежаща към кастата на сикхите. Но историята на храма Атешгях е много по-стара. Още в началото на нашата ера тук имало светилище на зороастрийците. Те придавали на неугасващия пламък мистично значение и идвали тук, за да се поклонят на светинята. В бившите килии, където са отсядали поклонниците от цял свят, сега е разположена експозицията на музея, съдържащ множество уникални оригинални експонати.
Отпътуваме за селището Гобустан. Обитавано в миналото от първобитните хора, оставили след себе си голямо количество следи. Ще видим удивителния свят на скалните изображения, паметници на изкуството, изобразяващи бита и традициите на древните хора. Това е музей на повече от 6000 скални рисунки под открито небе, свят на загадки и тайни! Сюжетите на скалните рисунки от преди 10 хиляди години са документални свидетелства за живота на хората по тези земи и за отдавна изчезнали древни животни, обитавали тази територия.
Ще ви изненадаме с едно чудо на природата - калните вулкани, които могат да бъдат не по-малко внушителни от стандартните вулкани с лава. Защо ли? Когато калните вулканите не изригват, пейзажът около тях силно напомня на калната повърхност. Нямате нужда от костюм на космонавт, а само от самолетен билет за Азербайджан.
Интересно е, че в света има общо около 800 кални вулкана, като близо половината - 350 от тях - се намират на територията на Азербайджан.
Изследванията на НАСА установяват, че калните вулкани в Азербайджан по структура и състав се доближават до възвишенията на повърхността на Марс. Смята се, че първият кален вулкан е избухнал в Азербайджан преди 25 милиона години, а през последните 200 години са регистрирани 200 големи изригвания. 25 от калните вулкани в Азербайджан и територията около тях са обявени за национални паркове.
Вечеря в ресторант Садаф.
Нощувка в Continental Hotel 4*.

Ден 04/ 11.05.2020: Баку – Шамакхи – Лахидж – Габала (230 км.) (з, - , в)
След закуска отпътуваме за Габала.
Историята й започва преди две хиляди години. Разположена в предпланините на високия Кавказки масив, в продължение на 600 години Габала била столица на Кавказка Албания, споменавана от античните историци от 1 век от н.е. Планинският въздух опиянява, прекрасните реки, водопади и езера радват очите – причина Габала да бъде наречена „Азербайджанската Швейцария”!
По пътя към Шамакхи – разположен на големия Път на коприната, ще спрем в селището Мараза, за да видим отблизо с джамията Мавзолей Дири-Баба. Местните хора свързват много мистични събития с този паметник. Затова мавзолеят привлича много поклонници и посетители от датата на построяването му до днес.
В Шамакхи ще посетим най-голямата джамия на Азербайджан – Джума Джамия. Това е една от първите джамии на Азербайджан след арабската окупация на Кавказ. Арабските писания, отразени по стените на джамията, показват годината на строителство като 744 г. сл. Хр.
Ще посетим едно много забележително място, на 1211 м. надморска височина, основано в V -ти в.н.е в каньона на река Гирдиманчай, Горен Кавказ – селището Лахидж, известно с автентичните си занаятчийски традиции, особено свързани с изработка на необикновени медни съдове. Майсторите в района са добре познати с ръчната изработка на килими и кинжали.
Лахидж има запазена средновековна канализационна система и водопровод (някои експерти твърдят, че са построени преди 1000 – 1500 години). Поради честите земетресения местните хора са развили сложни и автентични строителни техники. Природната изолация е направила Лахидж много нетипично селище в Азербайджан. Езиковата плетеница на диалектите на стария персийски език, на който говорят жителите, остава до ден днешен първичен език в Лахидж и околните села. В течение на много столетия хората, живеещи в планинската местност и в долината, са говорили не само на азерски, но и активно са използвали фарси, арабски и руски език. Тук обаче, в това планинско селище, където днес живеят не повече от 2000 човека, жителите по старому говорят на уникален диалект на фарси.
Ще спрем за почивка и фото-пауза при езерото Нохур , заобиколено от тикова гора.
Настаняване в Qafkaz Karvansaray Hotel 4*
Какво ни остава преди вечеря?!? Увеселителен парк Габалаленд – пълен с развлечения носещи радост за деца и възрастни. Габалаленд - е идеалното място за семеен отдих, с прекрасна гледка към планината, чист въздух, вкусни ястия в ресторантите и кафенетата и красива градина, пълна с ароматни цветя.
Вечеря в хотела. Нощувка.

Ден 05/ 12.05.2020: Габала – Туфандаг – Киш – Шaки – Баку (100 км) (з, - , в)
След закуска отпътуваме за Туфандаг – високопланински курорт, където ще се разходим с въжената линия и ще се насладим на красивата панорама на Кавказките планини.
Продължаваме към Шаки, като по пътя ще направим спирка в живописното селище Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава. Легендата гласи, че през I век Свети Елисей, един от учениците на апостол Тадеус, основава този храм, който се счита за "Майката на албанските църкви" в древната азербайджанска държава Кавказка Албания. Местните грижливо пазят храма и се отнасят към светинята си с най-голяма почит.
В Киш също се намират - Древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Норвежкият учен има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите и след разкопки на християнската църква, изследователите намират надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени, че главите им били на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни. При посещение в Гобустан и земите около Каспийско море, той се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с корабите на викингите от средновековието. Въз основа на това, както и находката на исполинските руси хора, разработва теория като твърди, че всъщност скандинавския бог Один е бил истински човек дошъл от Азовския район.
Град Шaки, разположен в живописния планински район с тесни ждрела и зелени долини, реки, водопади, минерални извори сред гъстите гори. Градът е едно от най-старите селища в Кавказ , с богато историческо и културно наследство от над 2500 г.
Ще посетим и Двореца на хана на Шаки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Зданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в североизточната част на града и е оградена от крепостните стени. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви. В центъра му се разполага огромен прозорец витраж от разноцветни стъклени мозайки.
По-късните заселници са ирански племена, които дошли през VII в.пр.н.е., а от I в. Шаки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. От тук е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната. Заради оживената търговия били построени много кервансараи, където изморените пътници да отдъхват. Два от тях са запазени и до днес – Горният и Долният, от 18-и век. Горен Кервансарай е бил много добре познат по целият Кавказ. Славата му бързо се разнесла между търговците. Просторно място за отдих и търговия. Търговците по онова време са съхранявали стоките си в мазето, търгували са на партерния етаж, а са живеели на първия. Дворът на сарая е прилежно оформен, с еднакви по размер сводести куполи и веранди. Там е и една малка райска градина със зелени морави, езеро и градина от рози, които композират цялостната визия на Кервансарая. Долният Кервансарай се отличава със специфични архитектурни елементи, характерни само за господарите на Шаки. Всъщност орнаментите крият в себе си кодове, които показват родословията и династиите на хановете.
Най-изтънченият занаят в града е традиционната бродерия Такалдуз. Създават го шакинските майстори-художници. Самите бродерии разказват многовековната история на Азербайджан. И тази история е написана с иглата и конеца върху огромни платна, които се ползват като пердета, покривки, покривала, пелерини и други. Червено, черно и тъмно синьо кадифе и сукно се използват като основен материал за бродерията
Няма как да не опитаме от виното на Азербайджан! За целта ще посетим винарна Savalan и прилежащите й лозя. Дегустация на вино.
Пристигаме в Баку, около 19:00 ч.
Вечеря в местен ресторант.
Нощувка в Continental Hotel 4*.

Ден 06/ 13.05.2020: Баку (закуска, - вечеря)
Закуска в хотела.
Днес ни предстои да разгледаме:
-Музей Низами за Азербайджанска литература
-Историческият музей с над 300000 артефакта.
-Музеят на килимите създаден през 1967 г.
-Музеят на миниатюрната книга – единствен по рода в света, в този безплатен частен музей, намиращ се в Стария град, са изложени повече от 4000 мини книги. Колекционерката Зарифа Салахова посвещава повече от 30 години от живота си на своята страст. Събрала е над 8700 мини издания от над 80 държави. И най-интересните от тях са в музея. Тук се намира най-малката книга в света. Тя е дълга и широка само 0,75 милиметра и може да се побере върху иглено ухо. Микро-книгата от 22 страници се съхранява в малка бяла кутийка. Произведена е в Япония и разказва за цветята и растенията там и върви заедно със специална лупа. Край нея са още 3 японски книги с формат по 2 милиметра.
Най-старата малка книга тук е копие на Корана от 17 век. Има и миниатюрни копия на Библията. А всеки дошъл търси любимите си книги на неговия език.
Има творби на Пушкин, Шекспир, Данте, Достоевски, Екзюпери, а също и книги на български език. Истински вълнуващо е да видите някои от световните класики в такива малки размери.
- Пешеходният площад Fountain, с десетките си фонтани, простиращ се от улица Низами, до източните стени на Ичери Шерер.
-Трансфер до МОЛ Генчлик. Свободно време за пазаруване.
Гала вечеря в един от най-хубавите ресторанти в Баку - Mugham Ojaghy с включена програмата от традиционни кавказки танци и оркестър.
Нощувка в Continental Hotel 4*.

Ден 07/ 14.05.2020: Баку – Истанбул – София ( закуска, - , - )
Закуска в хотела.
Трансфер до летището за полет в 12:55 ч. за Истанбул. Пристигане в Истанбул в 15:10 ч. Отпътуване от Истанбул в 19:25 ч. Пристигане в София в 20:45 ч.


Условия
УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
При записване и сключване на договора се внася депозит в размер на 50%. Доплащането се прави 50 дни преди отпътуване – 17.03.2020

ПРАКТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ:
Местна валута: Манат - 1 USD = 1,80 AZN. Носете си EUR или USD .
Часови пояс: два часа разлика. България 12:00 часа – Азербайджан 14:00 часа.
АТМ могат да бъдат намерени само в големите градове.
Кредитни карти се приемат на определени места в големите градове.
Азербайджан е светска страна въпреки силните мюсюлмански и кавказки традиции. В Баку и другите големи градове по-голяма част от населението говори руски език, младите говорят и английски. Безопасно е да се пътува в страната, а нивото на криминалност е ниско.
Времето в Азербайджан е променливо. На север и по високите части е студено, особено през нощта и е необходимо да носите топли дрехи.
През лятото е горещо и е необходимо да си носите слънцезащитни продукти и шапка. Когато се посещават църкви и джамии дамите трябва да покриват главата си с шал.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
Виза
Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариално заверено пълномощно от единия или двамата родители! При пътуване на дете само с единия родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия, по време на пътуването родител.

СРОКОВЕ ЗА АНУЛАЦИИ И НЕУСТОЙКИ:
До 61 дни преди датата на пътуването – Потребителят дължи такса прекратяване в размер на внесения депозит при резервиране на пакета.
Ако прекратяването е от 60 дни до 51 дни преди датата на пътуване – Потребителят дължи такса за прекратяване в размер на 70% депозита, заплатен от него.
Ако прекратяването е 50 дни преди датата на пътуването - Потребителят дължи такса за прекратяване в размер на 100% от общата стойност на пътуването.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНЕТО ПО ЧЛ.82 ОТ ЗАКОНА ЗА ТУРИЗМА
Дестинация: Азербайджан
Хотели: 4*
Офертата важи при минимум 10 туристи.
Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.80 BGN и курс на еврото 1 EUR = 1,956 BGN
Срок за уведомление за несъбран минимум – 20 дни преди заминаване.
Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Азербайджан.
Туроператорът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с други в същата категория, но идентични по качество.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.
В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 19.04.2020 г., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.
Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на съответните суми според условията за анулации и неустойки.
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 19 100 1315 0000844587 на ЗАД „Армеец”. Валидна до 02.06.2020 г.

Информация
Цена на възрастен при двойно настаняване: 2797 лева
Цена на възрастен при единично настаняване: 3097 лева
Отстъпка 100лв. за Ранни записвания до 31.12.2019

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
София - Истанбул: TK1030 08MAY SOFIST 2140 2305 - продължителност 1 ч. и 25 мин.
Истанбул - Баку: TK 338 09MAY ISTGYD 0140 0535 - продължителност 2 ч. и 55 мин.
Баку - Истанбул: TK 333 14MAY GYDIST 1255 1510 - продължителност 3 ч. и 15 мин.
Истанбул - София: TK1029 14MAY ISTSOF 1925 2045 - продължителност 1 ч. и 20 мин.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
Самолетен билет София – Истанбул – Баку – Истанбул – София с Турски авиолинии с позволен багаж:
Един брой салонен багаж до 8 к.г на борда на самолета;
Чекиран багаж до 40 кг., разпределен в два куфара, с максимално тегло на единия до 32 кг. (Ако багажът ви е над 32 кг. трябва да бъде разпределен в два куфара, единият с максимално тегло до 32 кг., а другият с максимално тегло до 8 кг, така общо максималното тегло на чекиран багаж става 32 кг. + 8 кг. = 40 кг. Може например да носите и 2 куфара чекиран багаж по 20 кг всеки (20 кг. + 20 кг. = 40 кг.);
Летищни такси;
Трансфер летище – хотел – летище;
4 нощувки със закуски в Continental Hotel 4*: https://continentalhotel.az/ в Баку или подобен
1 нощувка със закуска в Qafkaz Karvansaray Hotel 4*: https://qafqazhotels.com/hotels/qafqaz-karvansaray-hotel в Габала или подобен
4 вечери в местни ресторанти и 1 вечеря в Qafkaz Karvansaray Hotel 4*
0,500 мл. вода на човек/ ден по време на туровете;
Всички трансфери по програмата;
Входни такси за посещаваните музеи и обекти по програмата;
Екскурзоводско обслужване от местни лицензирани екскурзоводи с превод на български език от водача на групата;
Водач от България по време на пътуването, който съдейства за организацията и помага за превода на български език;
Медицинска застраховка с покритие 30000 евро за периода на пътуване със ЗАД „Армеец”
Виза - Необходими документи в JPEG - формат: попълнен визов формуляр, актуална цветна снимка формат 3х4 см, цветно копие на паспорта – предоставят се най-късно 40 дни преди датата на отпътуване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
Бакшиши;
Разходи от личен характер;
Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата
Лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 30 лв.
Застраховка „Отмяна от пътуване“, която се сключва по желание на клиента. Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма със ЗАД Армеец, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Застраховката се сключва най-късно до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит. Размерът на застрахователната премия ориентировъчно е около 3% от застрахованата сума. Повече информация в офиса на фирмата.Полезни връзки

екскурзии | екзотика | Азия |
Facebook Youtube Instagram