Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Азербайджан - Земята на вечния огън

Азербайджан - Земята на вечния огън
Баку, Азербайджан
8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Баку - Абшерон – Лагич - Габала - Шеки - Баку - София
от 3200
лв./човек
Програма
Условия
Информация
Програма
Азербайджан е известна като земята на вечния огън, заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада, определя нейната бурна, но богата история. Това определя и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилития столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемството ѝ, така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят.

Подробна програма
24.03.2023-пт./24.08.2023-чт. 1 ден София → Варшава →
В 18:25 полет LO634от София, кацане във Варшава в 19:30 ч. Полет LO721 от Варшава в 23:00 ч.

25.03.2023-сб./25.08.2023-пт. 2 ден→ Баку – Стария град и Земята на вечния огън (закуска,вечеря)
Кацане в Баку в 06:510. Посрещане, трансфер и настаняване.
След закуска започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големият град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента – Европа и Азия и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразние на исторически паметници. По време на обиколката ще разгледаме стария Баку (обект на ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешен град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения.
Пътуването ни е в периода на празнуването на Новруз, свързван с персийската нова година. Празниците започват от 21 март (+/- 1 ден), когато е пролетното равноденствие и продължават седмица. В „Стария град“ ще има редица инициативи – ще се пеят песни, свързани с пролетта и новата година, ентусиасти ще демонстират майсторство и акробатичност с ходене по въже, а пък други ще участват в борби. Традиционната, комедиина пиеса, разказваща историята на Коса и Кесел - герои от празнична, приказна история, също ще бъде представена.
Ще видим Девичата (момина) кула от 12 век – една от най-големите забележителности на страната, чиито основи са дело на майстори от персийската империя (III – VII в.) - част от свещено зороастрийско място, най-вероятно храм. Има две легенди за името на кулата. Едната гласи, че девойка отказва да се омъжи насила и се хвърля от върха ѝ, а другата, че името идва от факта, че кулата никога не е била превземана от врагове. След това ще видим Кервансарая от 14-15 век и музейния дворцов комплекс Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО), разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер. Ширван шах е титла в средновековния ислямски свят от арабски произход, а самият комплекс се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей, джамия, хамам и мавзолей на Сеид Яхя Бакуви. Няма да пропуснем да посетим и джамията Джума (петъчна джамия) от XII век, пострена върху по-стар храм на поклонници на огъня. Сегашната сграда е завършена през 1899 г. След обяд се завръщаме към новия Баку, чиято архитектура представлява еклектика на различни стилове от 19-20 век: ул. Низами, площада на фонтаните, паметника на Низами Гянджеви, улица Расул Заде. Ще се отправим към Крайморския парк, за да посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. А след това отиваме в културния център Гейдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и, въпреки че е на над 10 етажа и площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Хубаво е да я разгледате от всички страни – тя е напълно различна, откъдето и да я погледнете и е разположена сред голяма градина на върха на хълм. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

26.03.2023-нд./26.08.2023-сб. 3 ден Баку – Гобустан (закуска, вечеря)
Закуска. Отправяме към полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен истори-ческо-художествен резерват. Гобустан (обект на ЮНЕСКО) е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите петроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от каменната епоха и съдържа свиделства за заселниците като скални изображения, надгробни паметници, сечива и др. Самите кални вулкани представляват малки могили, пръснати на стотина метра една от друга, а кратерите им са широки от два – три до десетина метра. В тях непрестанно клокочи лепкава сива субстанция, която образува мехури, които се пукат периодично на височина до половин – един метър. Съставът ѝ е богат на 30 микроелемента, минерали и органични вещества, изключително полезна за ставни и кожни болести.
След обяд се отправяме към Янардаг и Атешгах. Огнената планина Янардаг се намира в близост до село Мамедли. Там от недрата на земята изригва горяща газ, чийто отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Продължаваме към село Сурахани, известно с Храма на огъня Атешгах, построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Завръщане в Баку. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

27.03.2023-пн./27.08.2023-нд. 4 ден Баку – Лагич – Габала (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за Габала – град с история на повече от 2500 години, много исторически и културни паметници, наричана "азербайджанска Швейцария". Интересно е, че Габала е била столица на Кавказка Албания от 4 в.пр.н.е. и се намира точно по средата на древния път на коприната. На път за Габала ще минем през региона Исмайли и ще спрем във високопланинското селище Лагич, което само по себе си представлява оригинален паметник на древното архитектурно изкуство и градостроителство. Това средновековно градче с калдъръмени улици, площади и къщи, изградени изцяло от камък, има прекрасно конструирана отводнителна система отпреди 1000 – 1500 години и е най-известното селище в Кавказ също и с автентичните традиционни занаяти, свързани с обработването на мед, кожа, щамповане, грънчарство, дърворезба и килимарство, а прочути още от древността са красиво гравираните хладните оръжия и изделия от мед за бита, които десетките наследствени ковачи изработват. Пристигане в Габала. Настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

28.03.2023-вт./28.08.2023-пн. 5 ден Габала и Седемте красавици (закуска, вечеря)
Закуска. Обзорна екскурзия на Габала. Недалеч от Габала се намира уникалният архитектурен паметник - удинския храм в село Нидж, който ще посетим. Удините се считат за потомци на древните албанци и представляват особена етническа група (останали са над 10 000 човека), която е успяла да съхрани и до днес своя език и културни традиции. Освен в Азербайджан, част от тази общност населява Грузия и Русия (главно ростовска област). Храмът е наскоро реставриран и отворен за посещения. След кратка почивка за обяд ще посетим водопада „Седемте красавици”, разположен около селцето Вандам, недалеч от Габала. Името на водопада идва от това, че трябва да се минат седем каскади. На туристите се разрешава да се изкачат до 5-та каскада (не се препоръчва на хипертоници и лица със сърдечни проблеми). В най-високата част на водопада има чаена къща, където бихте могли да опитате чай, направен с вода от „Седемте красавици“ и да вкусите традиционно сладко. Разходка с кабинков лифт до връх Туфандаг (1660 м.) – най-модерният ски курорт не само в Азербайджан, но и във всички страни от бившия Съветски Съюз. Открит е през 2014 година. Връщане в хотела в късния следобяд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

29.03.2023-ср./29.08.2023-вт. 6 ден Габала – Шеки (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Шеки – един от най-старите градове в Кавказ. На това място има следи от древни поселища на повече от 2700 години, а първоначалното селище датира от бронзовата епоха. По-късните заселници са ирански племена, които дошли през VII в.пр.н.е., а от I в. Шеки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. Кралство Шеки е било разделено на 11 административни провинции и е представлявало важен политически и икономически център преди арабската инвазия. Оттук е са минавали керваните по Великия път на коприната и ще разгледаме кервансарай и останки от средновековната крепост. Ще посетим Двореца на хана на Шеки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Зданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в североизточната част на града и е оградена от крепостните стени. Двуетажният хански дворец е с обща площ около 300 кв.м. и се състои от 6 зали, 4 коридора и 2 остъклени балкона. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви. В центъра му се разполага огромен витраж от разноцветни стъклени мозайки.
Следва свободно време за обяд в някой от кервансараите, след което се отправяме към село Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намират първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава, древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюст на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Норвежкият учен има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите и след разкопки на християнската църква, изледователите намират надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени, че главите им били на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни. Всъщност тези разкопки били много важни за великия учен и мореплавател, защото преди това той е посещавал Гобустан и земите около Каспийско море, където се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с викингските кораби от средновековието. Въз основа на това, както и находката на исполинските руси хора, разработва теория като твърди, че всъщност скандинавския бог Один е бил истински човек дошъл от Азовския район. Вечерта се връщаме в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

30.03.2023-чт./30.08.2023-ср. 7 ден Шеки – Баку (закуска, вечеря)
След закуска отпътуване за Баку, където ще пристигнем след 3-4 часа. Настаняване в хотела. По-късно - вечерна екскурзия „Огньовете на Баку”: площад „Азадлиг”, Музикалната академия, двореца Гейдар Алиев, проспектите „Иншаатчилар” и „Хюсейн Джавид”, площада с паметника на Нариман Нариманов и др. След което ще се изкачим до хълма за панорамен изглед към нощно Баку, където са разположени горният парк, улица „Истиглалийат”, улица „Ниязи” и проспектът на Нефтяниците. Гала вечеря в ресторант с жива музика. Нощувка.

31.03.2023-пт./31.08.2023-чт. 8 ден Баку → София
Трансфер до летището. В 06:10 полет LO722 от Баку. Кацане във Варшава в 08:40 ч. В 10:50 ч. полет LO631 и пристигане в София в 13:50 ч.
Условия
Условия за резервация и плащане:
Депозит при записване в размер на 1000 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване ;

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници; сканирано цвето копие на паспорта, паспортна снимка за виза.
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 12
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване;
При недостигнат минимален брой от 12 туристи, но не по-малко от 10 туристи се доплащат – 76 лв;

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Азербайджан. Виза се получaва преди отпътуване онлайн;

Медицински изисквания:
Към 04.07.2022 за осъществяване на пътуването се изисква сертификат за поставена COVID ваксина (пълен ваксинационен курс), минимум 14 дни преди пристигане, преведен на английски език, или отрицателен резултат от проведен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пристигане. Пътуващите могат да бъдат тествани от властите на летище и подлежат на карантина за тяхна сметка при положителен тест.
Не се изискват други задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
LO634 София, Т2 - Варшава 18:25 – 19:30
LO721 Варшава – Баку 23:00 – 06:10 + 1
LO722 Баку – Варшава 06:10 – 08:40
LO631 Варшава - София, Т2 10:50 – 13:50

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,80 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Азербайджан.
Информация
група: 24.03.2023 – 31.03.2023

в двойна стая в единична стая
3200 лв. 3533 лв.

група: 24.08.2023 – 30.08.2023

в двойна стая в единична стая
3444 лв. 3849 лв.

Хотели по програмата или подобни:
дати брой нощувки населено място хотели
25.03 – 27.03/24.08 – 26.08 2+н Баку City Park Hotel 4*
27.03 – 29.03/26.08 – 28.08 2 н Габала Garden Hotel 5*
29.03 – 30.03/28.08 – 29.08 1 н Шеки Sheki Macara City Hotel 4*
30.03 – 31.03/29.08 – 30.08 1 н Баку City Park Hotel 4*

Цената е на човек и включва:
Самолетни билети София – Варшава - Баку – Варшава - София с редовни полети на LOT Polish airlines, включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 23 кг.;
6 нощувки: 3 в Баку, 2 в Габала, 2 в Шеки, ранно настаняване в Баку при пристигане;
6 закуски;
6 вечери в местни ресторанти;
Всички трансфери и екскурзии с климатизиран автобус, местен екскурзовод и входни такси:
целодневно разглеждане на Баку – стария и новия град, музея на килимите, крайморския и планинския парк;
целодневна екскурзия до полустров Абшерон с посещение на музея Гобустан, „горящата планина“ Янардаг и зорооастрийския храм Атешгах;
посещение на средновековното градче Лагич;
обзорна екскурзия на Габала, посещение на удинския храм в Нидж;
разглеждане на двореца на хана на Шаки и село Киш;
обзорна екскурзия „Огньовете на Баку“
Представител на туроператора по време на пътуването;

Допълнително се заплаща:
Виза за Азербайджан - 60 лв.
Билет за кабинков лифт до Туфандаг - около 15 USD заплащат се на място;

Цената не включва:

Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.Азербайджан е известна като земята на вечния огън, заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада, определя нейната бурна, но богата история. Това определя и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилития столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемството ѝ, така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят.
Полезни връзки

Азербайджан | Азия | екскурзии | екзотика |
Facebook Youtube Instagram