Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Азербайджан - Земята на вечния огън

Азербайджан - Земята на вечния огън
Баку, Азербайджан
Очаквайте нова дата
8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Баку: Абшерон – Лагич - Габала - Шеки - Баку - София
от 2323
лв./човек
Програма
Настаняване по програма
Цени
Подробна програма
Азербайджан е известна като „земята на вечния огън” заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада, определя нейната бурна, но богата история. Това обяснява и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилития столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемството ѝ, така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите, и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят. Сега, когато има директни полети на Азербайджанските авиолинии, Баку е още по-близо и по-достъпно за любознателните пътешественици, интересуващи се от история, традиции и неповторими преживявания. Така че нека стегнем багажа си и да се качим на самолета – след малко повече от три часа, ще сме в Земята на вечния огън!

24.08.2020-пн. 1 ден София → Баку (вечеря)
В 14:25 полет от София, кацане в Баку в 18:35. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

25.08.2020-вт. 2 ден Баку – Стария град и Земята на вечния огън (закуска, вечеря)
След закуска започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големият град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента – Европа и Азия, и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразние на исторически паметници. По време на обиколката ще разгледаме стария Баку (обект на ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешен град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения. Девичата (момина) кула от 12 век – една от най-големите забележителности на страната, чиито основи са дело на майстори от персийската империя (III – VII в.) - част от свещено зороастрийско място, най-вероятно храм. Има две легенди за името на кулата. Едната гласи, че девойка отказва да се омъжи на сила и се хвърля от върха ѝ, а другата, че името идва от факта, че кулата никога не е била превземана от врагове. След това ще видим Кервансарая от 14-15 век и музейния дворцов комплекс Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО), разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер. Ширван шах е титла в средновековния ислямски свят, а самият комплекс се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей, джамия, хамам и мавзолей на Сеид Яхя Бакуви. Няма да пропуснем да посетим и джамията Джума (петъчна джамия) от XII век, пострена върху по-стар храм на поклонници на огъня. Сегашната сграда е завършена през 1899 г. След обяд се завръщаме към новия Баку, чиято архитектура представлява еклектика на различни стилове от 19-20 век: ул. Низами, площада на фонтаните, паметника на Низами Гянджеви, улица Расул Заде. Ще се отправим към Крайморския парк, за да посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. А след това отиваме в културния център Гейдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и, въпреки че е на над 10 етажа и с площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Хубаво е да я разгледате от всички страни – тя е напълно различна, откъдето и да я погледнете и е разположена сред голяма градина на върха на хълм. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

26.08.2020-ср. 3 ден Баку – Гобустан (закуска, вечеря)
Закуска. Отправяме към полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен историческо-художествен резерват. Гобустан (обект на ЮНЕСКО) е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите петроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от каменната епоха и съдържа свиделства за заселниците като скални изображения, надгробни паметници, сечива и др. Самите кални вулкани представляват малки могили, пръснати на стотина метра една от друга, а кратерите им са широки от два–три до десетина метра. В тях непрестанно клокочи лепкава сива субстанция, която образува мехури, които се пукат периодично на височина до един метър. Съставът ѝ е богат на 30 микроелемента, минерали и органични вещества, изключително полезна за ставни и кожни болести.
След обяд се отправяме към Янардаг и Атешгах. Огнената планина Янардаг се намира в близост до село Мамедли. Там от недрата на земята изригва горяща газ, чийто отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Продължаваме към село Сурахани, известно с Храма на огъня Атешгах, построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Завръщане в Баку. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

27.08.2020-чт. 4 ден Баку – Лагич – Габала (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за Габала – град, с история на повече от 2500 години, много исторически и културни паметници, наричана "азербайджанска Швейцария". Интересно е, че Габала е била столица на Кавказка Албания от 4 в.пр.н.е. и се намира точно по средата на древния път на коприната. На път за Габала ще минем през региона Исмайли и ще спрем във високопланинското селище Лагич, което само по себе си представлява оригинален паметник на древното архитектурно изкуство и градостроителство. Това средновековно градче с калдаръмени улици, площади и къщи, изградени изцяло от камък, има прекрасно изградена отводнителна система отпреди 1000 – 1500 години и е най-известното селище в Кавказ също и с автентичните традиционни занаяти, свързани с обработването на мед, кожа, щамповане, грънчарство, дърворезба и килимарство, а най-известни още от древността са красиво гравираните хладните оръжия и изделия от мед за бита, които десетките наследствени ковачи изработват. Пристигане в Габала. Настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

=28.08.2020-пт. 5 ден Габала и Седемте красавици (закуска, вечеря)
Закуска. Обзорна екскурзия на Габала. Недалеч от Габала се намира уникалният архитектурен паметник - удинския храм в село Нидж, който ще посетим. Удините се считат за потомци на древните албанци и представляват особена етническа група (останали са над 10 000 човека), която е успяла да съхрани и до днес своя език и културни традиции. Освен в Азербайджан, част от тази общност населява Грузия и Русия (главно ростовска област). Храмът е наскоро реставриран и е отворен за посещения. След кратка почивка за обяд, ще посетим водопада „Седемте красавици”, разположен около селцето Вандам, недалеч от Габала. Името на водопада идва от това, че трябва да се минат седем каскади. На туристите се разрешава да се изкачат до 5-та каскада (не се препоръчва на хипертоници и лица със сърдечни проблеми). В най-висо-ката част на водопада има чаена къща, където бихте могли да опитате чай, направен с вода от „Седемте красавици“ и да вкусите традиционно сладко. Разходка с кабинков лифт до връх Туфандаг (1660 м.) – най-модерният ски курорт не само в Азербайджан, но и във всички страни от бившия Съветски Съюз. Открит е през 2014 година. Връщане в хотела в късния следобяд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

29.08.2020-сб. 6 ден Габала – Шеки (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Шеки – един от най-старите градове в Кавказ. На това място има следи от древни поселища на повече от 2700 години, а първоначалното селище датира от бронзовата епоха. По-късните заселници са ирански племена, които дошли през VII в.пр.н.е., а от I в. Шеки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. Кралство Шеки е било разделено на 11 административни провинции и важен политически и икономически център преди арабската инвазия. Оттук е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната и ще разгледаме кервансарай и останки от средновековната крепост. Ще посетим и Двореца на хана на Шеки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Зданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в североизточната част на града и е оградена от крепостните стени. Двуетажният хански дворец е с обща площ около 300 кв.м. и се състои от 6 зали, 4 коридора и 2 остъклени балкона. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви. В центъра му се разполага огромен витраж от разноцветни стъклени мозайки. Следва свободно време за обяд в някой от кервансараите, след което се отправяме към село Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава, древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Норвежкият учен има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите и след разкопки на християнската църква, изледователите намират надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени, че главите им били на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни. Всъщност тези разкопки били много важни за великия учен и мореплавател, защото преди това той е посещавал Гобустан и земите около Каспийско море, където се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с викингските кораби от средновековието. Въз основа на това, както и находката на исполинските руси хора, разработва теория като твърди, че всъщност скандинавския бог Один е бил истински човек дошъл от Азовския район. Вечерта се връщаме в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

30.08.2020-нд. 7 ден Шеки – Баку (закуска, вечеря)
След закуска отпътуване за Баку, където ще сме след 3-4 часа. Настаняване в хотела. По-късно - вечерна екскурзия „Огньовете на Баку”: площад „Азадлиг”, Музикалната академия, двореца Гейдар Алиев, проспектите „Иншаатчилар” и „Хюсейн Джавид”, площада с паметника на Нариман Нариманов и др. След което ще се изкачим до хълма за панорамен изглед към нощно Баку, където е разположен горния парк, улица „Истиглалийат”, улица „Ниязи” и проспектът на Нефтяниците. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

31.08.2020-пн 8 ден Баку → София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището. В 11:00 полет от Баку, пристигане в София в 13:25.

Програма

Подробна програма
Азербайджан е известна като „земята на вечния огън” заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада, определя нейната бурна, но богата история. Това обяснява и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилития столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемството ѝ, така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите, и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят. Сега, когато има директни полети на Азербайджанските авиолинии, Баку е още по-близо и по-достъпно за любознателните пътешественици, интересуващи се от история, традиции и неповторими преживявания. Така че нека стегнем багажа си и да се качим на самолета – след малко повече от три часа, ще сме в Земята на вечния огън!

24.08.2020-пн. 1 ден София → Баку (вечеря)
В 14:25 полет от София, кацане в Баку в 18:35. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

25.08.2020-вт. 2 ден Баку – Стария град и Земята на вечния огън (закуска, вечеря)
След закуска започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големият град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента – Европа и Азия, и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразние на исторически паметници. По време на обиколката ще разгледаме стария Баку (обект на ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешен град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения. Девичата (момина) кула от 12 век – една от най-големите забележителности на страната, чиито основи са дело на майстори от персийската империя (III – VII в.) - част от свещено зороастрийско място, най-вероятно храм. Има две легенди за името на кулата. Едната гласи, че девойка отказва да се омъжи на сила и се хвърля от върха ѝ, а другата, че името идва от факта, че кулата никога не е била превземана от врагове. След това ще видим Кервансарая от 14-15 век и музейния дворцов комплекс Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО), разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер. Ширван шах е титла в средновековния ислямски свят, а самият комплекс се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей, джамия, хамам и мавзолей на Сеид Яхя Бакуви. Няма да пропуснем да посетим и джамията Джума (петъчна джамия) от XII век, пострена върху по-стар храм на поклонници на огъня. Сегашната сграда е завършена през 1899 г. След обяд се завръщаме към новия Баку, чиято архитектура представлява еклектика на различни стилове от 19-20 век: ул. Низами, площада на фонтаните, паметника на Низами Гянджеви, улица Расул Заде. Ще се отправим към Крайморския парк, за да посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. А след това отиваме в културния център Гейдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и, въпреки че е на над 10 етажа и с площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Хубаво е да я разгледате от всички страни – тя е напълно различна, откъдето и да я погледнете и е разположена сред голяма градина на върха на хълм. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

26.08.2020-ср. 3 ден Баку – Гобустан (закуска, вечеря)
Закуска. Отправяме към полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен историческо-художествен резерват. Гобустан (обект на ЮНЕСКО) е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите петроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от каменната епоха и съдържа свиделства за заселниците като скални изображения, надгробни паметници, сечива и др. Самите кални вулкани представляват малки могили, пръснати на стотина метра една от друга, а кратерите им са широки от два–три до десетина метра. В тях непрестанно клокочи лепкава сива субстанция, която образува мехури, които се пукат периодично на височина до един метър. Съставът ѝ е богат на 30 микроелемента, минерали и органични вещества, изключително полезна за ставни и кожни болести.
След обяд се отправяме към Янардаг и Атешгах. Огнената планина Янардаг се намира в близост до село Мамедли. Там от недрата на земята изригва горяща газ, чийто отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Продължаваме към село Сурахани, известно с Храма на огъня Атешгах, построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци. Завръщане в Баку. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

27.08.2020-чт. 4 ден Баку – Лагич – Габала (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за Габала – град, с история на повече от 2500 години, много исторически и културни паметници, наричана "азербайджанска Швейцария". Интересно е, че Габала е била столица на Кавказка Албания от 4 в.пр.н.е. и се намира точно по средата на древния път на коприната. На път за Габала ще минем през региона Исмайли и ще спрем във високопланинското селище Лагич, което само по себе си представлява оригинален паметник на древното архитектурно изкуство и градостроителство. Това средновековно градче с калдаръмени улици, площади и къщи, изградени изцяло от камък, има прекрасно изградена отводнителна система отпреди 1000 – 1500 години и е най-известното селище в Кавказ също и с автентичните традиционни занаяти, свързани с обработването на мед, кожа, щамповане, грънчарство, дърворезба и килимарство, а най-известни още от древността са красиво гравираните хладните оръжия и изделия от мед за бита, които десетките наследствени ковачи изработват. Пристигане в Габала. Настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

=28.08.2020-пт. 5 ден Габала и Седемте красавици (закуска, вечеря)
Закуска. Обзорна екскурзия на Габала. Недалеч от Габала се намира уникалният архитектурен паметник - удинския храм в село Нидж, който ще посетим. Удините се считат за потомци на древните албанци и представляват особена етническа група (останали са над 10 000 човека), която е успяла да съхрани и до днес своя език и културни традиции. Освен в Азербайджан, част от тази общност населява Грузия и Русия (главно ростовска област). Храмът е наскоро реставриран и е отворен за посещения. След кратка почивка за обяд, ще посетим водопада „Седемте красавици”, разположен около селцето Вандам, недалеч от Габала. Името на водопада идва от това, че трябва да се минат седем каскади. На туристите се разрешава да се изкачат до 5-та каскада (не се препоръчва на хипертоници и лица със сърдечни проблеми). В най-висо-ката част на водопада има чаена къща, където бихте могли да опитате чай, направен с вода от „Седемте красавици“ и да вкусите традиционно сладко. Разходка с кабинков лифт до връх Туфандаг (1660 м.) – най-модерният ски курорт не само в Азербайджан, но и във всички страни от бившия Съветски Съюз. Открит е през 2014 година. Връщане в хотела в късния следобяд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

29.08.2020-сб. 6 ден Габала – Шеки (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Шеки – един от най-старите градове в Кавказ. На това място има следи от древни поселища на повече от 2700 години, а първоначалното селище датира от бронзовата епоха. По-късните заселници са ирански племена, които дошли през VII в.пр.н.е., а от I в. Шеки е един от най-големите градове на Кавказка Албания. Техния главен храм е бил разположен тук. Кралство Шеки е било разделено на 11 административни провинции и важен политически и икономически център преди арабската инвазия. Оттук е минавал пътят на керваните по Великия път на коприната и ще разгледаме кервансарай и останки от средновековната крепост. Ще посетим и Двореца на хана на Шеки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Зданието на двореца е построено през XVIII век в персийски стил в североизточната част на града и е оградена от крепостните стени. Двуетажният хански дворец е с обща площ около 300 кв.м. и се състои от 6 зали, 4 коридора и 2 остъклени балкона. Фасадата му е богато украсена и изрисувана със сцени на битки и лов, геометрични и флорални мотиви. В центъра му се разполага огромен витраж от разноцветни стъклени мозайки. Следва свободно време за обяд в някой от кервансараите, след което се отправяме към село Киш, където живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I в.пр.н.е. по време на Албанската държава, древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Норвежкият учен има теория, че от тези кавказки земи произхождат викингите и след разкопки на християнската църква, изледователите намират надгробни могили на светли хора с ръст над 2 метра! Телата им били така положени, че главите им били на запад, а краката на изток, което вероятно означава, че са били християни. Всъщност тези разкопки били много важни за великия учен и мореплавател, защото преди това той е посещавал Гобустан и земите около Каспийско море, където се натъкнал на скални рисунки на лодки и кораби, които имат огромно сходство с викингските кораби от средновековието. Въз основа на това, както и находката на исполинските руси хора, разработва теория като твърди, че всъщност скандинавския бог Один е бил истински човек дошъл от Азовския район. Вечерта се връщаме в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

30.08.2020-нд. 7 ден Шеки – Баку (закуска, вечеря)
След закуска отпътуване за Баку, където ще сме след 3-4 часа. Настаняване в хотела. По-късно - вечерна екскурзия „Огньовете на Баку”: площад „Азадлиг”, Музикалната академия, двореца Гейдар Алиев, проспектите „Иншаатчилар” и „Хюсейн Джавид”, площада с паметника на Нариман Нариманов и др. След което ще се изкачим до хълма за панорамен изглед към нощно Баку, където е разположен горния парк, улица „Истиглалийат”, улица „Ниязи” и проспектът на Нефтяниците. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

31.08.2020-пн 8 ден Баку → София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището. В 11:00 полет от Баку, пристигане в София в 13:25.

Настаняване по програма

Qafqaz Baku City - 4*
Уебсайт:
Локация:Баку, Азербайджан
Брой нощувки:3
Qafqaz Karvansaray Boutique Hotel - 5*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:2
Sheki Palace - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:2

Цени

група: 24.08.2020 – 31.08.2020

в двойна стая в единична стая
2323 лв. 2721 лв.

Хотели по програмата или подобни:
24.08 – 27.08 3 н Баку Qafqaz Baku City 4*
27.08– 29.08 2 н Габала Qafqaz Karvansaray Boutique Hotel 5*
29.08 – 30.08 1 н Шеки Sheki Palace 4*
30.08 – 31.08 1 н Баку Qafqaz Baku City 4*

Цената е на човек и включва:
Самолетни билети София – Баку – София с редовни полети на Азербайджанските авиокомпании Buta Airways, включени летищни такси, и багаж до 23 кг;
7 нощувки със закуски в хотели 4*: 4 в Баку, 2 в Габала и 1 в Шеки;
7 вечери в местни ресторанти;
Всички трансфери и екскурзии с климатизиран автобус и с включени входни такси по програмата:
- целодневно разглеждане на Баку – стария и новия град, музея на килимите, крайморския и планинския парк;
- целодневна екскурзия до полустров Абшерон с посещение на музея Гобустан, „горящата планина“ Янардаг и зорооастрийския храм Атешгах;
- посещение на средновековното градче Лагич;
- обзорна екскурзия на Габала, посещение на удинския храм в Нидж;
- разглеждане на двореца на хана на Шаки и село Киш;
- обзорна екскурзия „Огньовете на Баку“
Местни екскрузоводи на руски/ английски език;
Медицинска застраховка с покритие 20 000 щ.д. (за лица 70-85 г. с покритие 5,000 щ.д.)
Водач - преводач от фирмата

Допълнително се заплаща:
Виза за Азербайджан - 60 лв.
Билет за кабинков лифт до Туфандаг - около 12 USD заплащат се на място
Такса за облсужване на местните шофьори и екскурзоводи – 64 лв.
Цената не включва допълнителни услуги по желание:
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ – от 2.7% до 1.5% от общата цена по договора.
Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.

Условия за резервация и плащане:
Данни по лична карта, копие на паспортите на пътуващите, сключване на договор и заплащане на депозит:
Срокове и начин на плащане:
10% от пакетната цена до: 27.03.2020 г. ;
50% от пакетната цена до: 25.05.2020 г.;
Пълно плащане до: 10.07.2020 г.;

Необходими документи:
Задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (28.02.2021 г.) и 4 свободни страници;
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 16
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване, до дата: 04.08.2020
При недостигнат минимален брой туристи се доплаща.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,76701 лв. и 1 евро = 1,95583 лв.
При промяна с повече от 5% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.

Визов режим:
За български граждани се изисква виза за посещение на Азербайджан.
Медицински изисквания:
За посещение на Азербайджан не са необходими ваксинации.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Потребителят има право да преотстъпи пътуването си при същите условия на друго лице в срок не по-късно от 26.05.2020 г., като заплаща административна такса 100 лв. и съобразно спецификата на дестинацията, само дължимите суми, свързани с тази промяна и анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор.
Ако туристът има сключена Застраховка Отмяна на пътуване, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.
Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:

Потребителят има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, като Туроператорът възстановява платената сума за пътуването след заплащане на следните неустойки:
до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ – без неустойка;
до 121 дни преди тръгване се удържат 10% от пакетната цена;
от 120 до 91 дни преди тръгване се удържат 40% от пакетната цена
от 90 до 65 дни преди тръгване се удържат 60% от пакетната цена
от 64 до 46 дни преди тръгване се удържат 80% от пакетната цена
под 45 дни до деня на отпътуване, или при неяваване се удържат 100 %
В случай, че туристът доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, суми не се възстановяват и всички допълнителни разходи, включително транспортни, са за сметка на туриста.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
24.08.2020 J2 9060 София – Баку 14:25 – 18:35
31.08.2020 J2 9059 Баку – София 11:00 – 13:25

Информация:
Точните часове на екскурзиите се определят на място.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
Агенцията не носи отговорност за анулиране на полети, промяна в разписанията на авиокомпаниите; ако някой от обектите е в процес на реновиране; за дейности и събития, възникнали в резултата на форсмажор, за мероприятия и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия или член на неговото семейство или бизнес партньор, както и при немедицински причини като явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя.

  • Транспортна фирма Buta Airways.
Полезни връзки

Азербайджан | Азия | екскурзии | екзотика |