Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Япония - Златният път - Никона травел

Япония - Златният път по време на цъфтежа на японските вишни
Препоръчано!
11 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София → Истанбул → Токио – Хаконе – Киото – Нара – Арашияма – Осака → Токио – Камакура – Йокохама → Истанбул → София
от 9709
лв./човек
Програма
Дати и цени
Условия
Информация
Видео
Програма
Япония – страната на изгряващото слънце, е несравнима, защото прилича само на себе си. Тук поразяват толкова много неща – традициите, редът, чистотата, дисциплината, усмивките, поклоните, обичта към децата, почитта към възрастните. Страна, издигнала в култ трудолюбието, опазването на околната среда и преклонението пред красотата на природата.
В това пътешествие ще минем класически маршрут, включващ най-големите забележителности на тайнствена Япония, но и ще добавим това, което прави пътуването преживяване. Освен историческите и археологическите обекти, будистките и шинтоистките храмове, ще посетим модерен музей, ще видим огромен робот, ще се насладим на гледки, така хармонични, че в душата остава единствено наслада и задоволство, ще вкусим редица традиционни японски специалитети като темпура и окономияки, ще дегустираме мача, ще се разходим из стари училики, по които са вървели самураите, шогуните, гейшите, ще научим за чаените церемонии, ще вникнем в бита и мирогледа на японеца, така че да донесем поне късче от това вселенско богатство в отношението към природата, животните, хората, изобщо към всичко, което ни заобикаля, за да направим света едно по-добро и уютно място. Цялото това преживяване е още по-магично по време на Ханами – мимолетния триумф на цъфналата вишна и точно тогава ще ви заведем, защото японският поет Кобаяши Иса казва: „Под сянката на цъфналите вишни никой не е странник“. Ханами – празникът на цъфналите вишни, трае от 3 дни до седмица и е всенароден празник. А сакура е специален сорт вишна, която не дава плод. Нейната мисия е единствено и само да цъфти и така предизвиква възхищение. Тази преходност е в пълен синхрон с разбирането на будизма за живота и смисъла му – нищо не трае вечно, то расте и се променя, умира, преражда се и колелото се завърта отново.

10.03.2024-нд.   1 ден   София → Истанбул →                                                                   
В 09:55 ч. Полет ТК 1028 от София. Кацане в Истанбул в 12:20 ч. Следващ полет ТК 50 за Токио в 15:20 ч.

11.03.2024-пн.   2 ден.   →   Токио                                                                                                                                        
Кацане в 08:30 ч. в Токио - един от трите „командни центъра“ на световната икономика наред с Ню Йорк и Лондон. До 19 век той е бил познат под името Едо (устие) и е служил за седалище на могъщия клан на шогуните Токугава. През 1868 г., когато се слага край на шогуната и започва реформата на император Мейджи по отваряне на страната към света, Едо става столица на съвременна Япония. Трансфер до хотела. По пътя ще спрем, за да добием първо впечатление за града отвисоко – ще се изкачим до панорамната площадка накулата Tokyo Skytree, открита през 2012 г. Височината на кулата е 634 м, което ѝ отрежда първото място в света, но тя впечатлява с цялостната си архитектура, елегантно съчетание между елементи от вековната японска традиция и най-новите технологии. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

12.03.2024-вт.   3 ден.   Токио                                                                                                                   (закуска)
Панорамна обиколка на Токио – икономическият, културен и политически център на страната. Това 12-милионно сърце (с предградията 18 млн.) винаги бие в забързан ритъм. Ще минем през Ропонги Хилс – „Токийският Манхатън“ – най-модерната част на японската столица в сърцето на града. Мегакомплексът е проектиран като място с много офиси, апартаменти, магазини, над 200 ресторанта, кафенета, кинозали, музеи, хотел, телевизионно студио, външен амфитеатър и няколко парка. Продължаваме към Шибуя– младежкия център на Токио, район с много магазини, ресторанти и нощни клубове. Ще спрем за снимки около прочутото кръстовище “Шибуя скрамбъл“ и малката бронзова статуя на кучето Хачико – символът на Шибуя, увековечено заради своята преданост към стопанина си. Всеки ден в течение на 9 години след смъртта на своя хазяин, то очаквало завръщането му на гарата. После преминаваме през една от най-живописните улици – Омотесандо, наричана „Токийското „Шанз-е-Лизе“ със сградите, архитектурни шедьоври на Луи Вютон, Прада, Тодз, Диор, Зара и Омотесандо Хил, и пристигаме в района Шинджику, където ще посетим панорамната площадка на внушителната сграда на Кметството на Токио с двете кули, където от 202 м. височина градът се вижда на длан, а при хубаво време – планината Фуджи и ТВ кула. Ще минем покрай сградата на Парламента  (Японският Капитол)  и продължаваме към площада на Императорския дворец, където ще спрем за снимки пред руините на стария Едо замък,  заобиколен отвсякъде с вода, в която спокойно плуват красиви лебеди. Той е бил резиденция на шогуната Токугава, управлявал Япония от 1603 до 1867 г. Император Мейджи също е живял в него между 1868 и 1888 г. преди да се премести в новопостроения Императорски дворец. След това ще посетим  Асакуса с най-стария будистки храм в Токио Сенсоджи, известен още като Асакуса Канон, посветен на богинята на милосърдието Канон. Портата Каминаримон (Портата на гърма) е символът на Асакуса и на цяло Токио. Входът му е типично японски с два огромни червени фенера, изписани с йероглифи и символизиращи изгряващото слънце. Всяка година на 31.12 тук се стичат милиони японци да хвърлят по една монета в телената каса, за да им върви през годината. Към храма води търговската уличка Накамисе с малки сувенирни магазинчета, сергии и ресторантчета. Това е най-старата търговска улица в Япония от 17 век, когато е било необходимо специално разрешение да отвориш магазин, водещ към централния храм. Ще имате свободно време да опитате традиционни ястия или да се сдобиете с типичен сувенир, ветрило или юката. Продължаваме към квартала Акихабара – най-големият електронен пазар в света с над 250 магазина. После минаваме през Гинза – най-луксозната улица в Токио и една от най-скъпите улици в света с магазините на всички световни модни фирми и море от неонови реклами. Връщане в хотела. Нощувка.

13.03.2024-ср.   4 ден.   Токио – Хаконе                                                                                 (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за района на петте езера и Хаконе. Ще посетим парка Аракураяма Сенген с пагодата Чурейто. Паркът е част от планинския връх Аракураяма и едно от най-популярните места за наблюдение на величествения Фуджи и сгушения в подножието му град Фиджийошида. Ако имаме късмет, денят ще ни зарадва с ясно небе и прекрасни гледки към заснежения Фуджисан. След това ще се отправим към Ошино Хакай – 8 планински извора, разположени в селцето Ошино, част от Природния парк Фуджи под закрилата на ЮНЕСКО. По време на периода Едо са били известни като „божествените извори“, място за духовно пречистване по пътя на поклонниците към свещената планина. Топящите се снегове на Фуджи се просмукват през скалите и почвата и образуват малки езера с кристалночиста вода. Ще продължим към езерото Аши, където ще се разходим с лодка по водите на езерото на фона на перфектния конус на Фуджисан. Настаняване в хотел в района на Хаконе. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

14.03.2024-чт.   5 ден.   Хаконе – Киото                                                                                                             (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до гарата. Отпътуване с влака стрела за Киото – втората столица на Япония (794 г. – 1868 г), чието име означава „главен град“. Той е събрал 11 века на японската история, религия, естетика, музика, театър и танц и въплъщава всички представи, които хората имат за японска култура – вековни храмове, чайни, гейши, дворци, градини и т.н. Киото е единственият град, пощаден от бомбардировките по време на Втората световна война и в него има над 2000 храма (1700 будистки храма и 300 шинтоистки светилища). Пристигане и посрещане в Киото. Отправяме се към главното шинтоистко светилище Фушими Инари Тайша, разположено в основите на едноименната планина. То е известно с хилядите порти (тори), които водят към свещената планина – всичките са дарени от японският бизнес. На входа е вратата Ромон, дарена през 1589 г. от владетеля на обединена Япония Тойотоми Хидейоши. Фушими Инари Тайша е най-важното от 32  хиляди светилища в цялата страна, посветени на Инари – шинтоисткия бог на ориза, а в по-нови времена – на сакето, добрия бизнес, търговията, производството и предприемачеството. За негови посланници се считат лисиците и затова има толкова много статуи на лисици и олтар на лисиците. На връщане ще спрем на старинната уличка, където можем да закупим различни сувенири и да опитаме интересни вкусни ястия. След това ще посетим Замъка Ниджо (ЮНЕСКО) – бившата укрепена резиденция на шогуната Токугава. Строежът на крепостта е нареден през 1603 г. от Токугава Йеясу, когато императорът му предоставя титлата шогун. Така се е сложило началото на дългото управление на династията Токугава, продължило до 1867 г. Замъкът трябвало да превъзхожда по великолепие и площ императорския дворец и да демонстрира неограничената власт на шогуна. Строителството е завършено през 1626 г. от Токугава Йемицу. В състава на комплекса влиза главният дворец Ниномару (вторият замък), където на 09.11.1867 година последният шогун – Токугава Йесинобу се отрекъл от властта в полза на император Мейджи, шогунатът бил закрит и Япония навлязла в модерната епоха. Към тези зали се отива по уникалния „пеещ под“, проектиран така, че когато се върви, дъските скърцат подобно на чуруликане на птици. Около замъка има прекрасна японска градина и пътеки, заобиколени от около 400 вида вишневи дръвчета. Ще посетим и един от символите на Киото – Златния павилион (Кинакуджи), първоначално проектиран като вила на благородник, а през 1394 г. вторият ѝ собственик шогун Йошимитцу Ашикага покрива последните два етажа със злато и създава прекрасна градина. Настаняване в хотела и нощувка.

15.03.2024-пт.   6 ден Киото – Арашияма – Нара – Осака                                                                     (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите. Отправяме се към Арашияма и бамбуковата гора Сагано, за да се насладим на пейзажа, когато при полъха на вятъра листата се раздвижват, стеблата нежно се накланят напред-назад, издават мистериозен звук и гората сякаш оживява. Сагано е една от малкото естествени бамбукови гори, а в японската култура бамбукът е на особена почит като символ на мира, благополучието, дълголетието и мъжката стабилност. На пазара може да се купят изработени от бамбук чаши, кутии, подложки, кошници и др. Ще видим и белия мост Тогецукио, построен по време на периода Хейан (794-1185 г.). Продължаваме към Нара – първата столица на страната (8 век) и люлка на японската култура, превърната от император Шому в най-важния будистки център в Япония. Заради своята значимост Нара е вторият обект в Япония, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Ще минем през парка на сърните, където над 1100 сърни се разхождат на воля. Продават се специални бисвитки, с които може да ги храните, а те благодарят и се покланят по японски. Според легендите бог Такемиказучи пристигнал в Нара на гърба на бяла сърна, за да пази новопостроената столица. Оттогава сърните се считат за свещени защитници на града, на страната, на шинтоистките богове и на храма Тодайджи – „Великият храм на Изтока“, който ще посетим. Той е най-известният и исторически важен храм в Япония от 752 г., най-голямата дървена постройка в света и дом на великия Буда Дайбуцу – една от най-големите бронзови статуи на Буда в света – висока 16 м., изработена от 437 т. бронз и 130 кг. злато. Именно Тодайджи и огромното влияние, което са имали будистките монаси са причината столицата да бъде преместена от Нара в Киото с цел да се ограничи будисткото влияние върху шинтоиска Япония. Накрая ще посетим Касуга Тайша Шрайн (ЮНЕСКО) – най-красивото шинтуистко светилище в Нара и едно от трите най-важни в Япония. Името му произлиза от планината Касуга, считана заедно с планината Микаса за свещена, където шинтоистките ками (богове) най-напред са слезли на земята. То е основано през 768 г. от фамилията Фудживара – най-богатата и една от най-влиятелните фамилии в  древни времена, която го е използвала за молитви заедно с императорското семейство, а също и за семейна гробница. Храмът е заобиколен от 3000 каменни и бронзови фенера. Те са дарени от обикновените хора в течение на годините в знак на благодарност към съдбата. Продължаваме към Осака ‒ „градът на лагуната”, разположен в устието на река Йодо и втори по големина, но най-важнен международен търговски и финансов център с най-голямата търговска борса в Япония. Осака е градът, който посреща първите будистки поклонници и будизмът бързо си проправя път в Япония. Тук е първият будистки храм, основан през 593 година от принц Шотоку, който въвел будизма в Япония. Още преди Нара и Киото, Осака е била една от старите столици на страната, позната като Нанива и във всички епохи остава главен транспортен център заради пристанището си. Градът се слави с предприемаческия дух на своите жители и се счита за гастрономическия рай и център на електрониката. Настаняване в хотела и нощувка.

16.03.2024-сб.   7 ден   Осака                                                                                                                                 (закуска)
Закуска. Свободен ден в Осака или допълнителна екскурзия.
*По желание с доплащане – екскурзия до Химеджи и Кобе. Тръгване за Химеджи, вторият по големина град след Кобе в провинция Хиого, известен с най-красивия, автентичен и добре запазен феодален замък в Япония. Замъкът Химеджи, наричан „Замъкът на бялата чапла“ заради елегантния си снежнобял вид, е не само национално съкровище на Япония, но и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е един от 12-те оригинални замъка в страната и за разлика от много други, никога не е бил разрушаван от война, земетресение или пожар. Обграден е от защитен ров и дебели крепостни стени, в центъра му се извисява централната 6-етажна кула и по-малки странични кули, които придават завършеност на целия комплекс, а от най-горния етаж се вижда целият град. Замъкът е построен на стратегическо място за защита от запад на бившата столица Киото. Строежът му започва през 1346 г., първите защитни стени са завършени през 1400 г. В течение на годините замъкът е бил многократно разширяван от владетелите на различни кланове, а във вида, в който го виждаме днес, е завършен през 1609 г. от Икеда Терумаса. Състои се от над 80 сгради, разположени в различни алеи, свързани с множество порти и лабиринт от преплитащи се пътечки във вътрешния двор на замъка, които при евентуално нападение е трябвало да заблудят и забавят врага. След като видим реноварания през 2015 г. замък Химеджи в пълния му блясък, се отправяме се към храмовата планина Шоша. С въжена линия се придвижваме до храмовия комплекс Енгиоджи, с история над 1000 години, а след това, пеша до красивата зала на храма Маниден, изградена върху дървени стълбове върху стръмен склон. Наблизо са 3-те масивни дървени зали, известни като Мицунодо: Дайкодо (централната зала за молитви), Джикидо (жилищната част и столовата, където сега са изложени съкровища на храма) и Джогиодо (залата за спортни тренировки). Заради красивата природа, Шоша се използва като място за заснемане на исторически филми и телевизионни драми. Тук е заснет отличения с множество награди, включително 4 Оскара, филм „Последният самурай“ с Том Круз и Кен Уатанабе, включващ сцени около и вътре в залите Мицунодо.
Продължаваме към Кобе – столицата на провинция Хиого, един от 10-те най-големи и атрактивни града в Япония. След голямото земетресение на 17.01.1995 г. в 05:46 часа, което уби над 5000 души и разруши хиляди сгради, днес градът е напълно възстановен и само няколко знака напомнят за трагедията. Градът се гордее с цененя японски деликатес и най-известната регионална храна в Япония - говеждото кобе. Ще посетим красивия пристанищен парк Мерикен, построен върху завзета от океана територия, прекрасно озеленен, с фонтани, модерни инсталации и архитектура. Има малък мемориал в памет на загиналите по време на земетресението, оставена е и малка неремонтирана част, която да напомня за огромната му разрушителна сила. След това ще разполагате със свободно време, в което ще можете да посетите  някоя от емблематичните сгради - Пристанищната кула и Морския музей, в който са представени модерни кораби и исторически плавателни съдове, а в другата му част - музеят на Кавазаки, с експонати на влака шинкансен, хеликоптери и мотори. Връщане в хотела в Осака. Нощувка.

17.03.2024-нд.   8 ден   Осака → Токио                                                                                              (закуска, обяд)
Закуска. Освобождаване на стаите. Ще посетим замъка на Осака, изиграл основна роля при обединението на страната през 16 век. Построен е през 1583 г. от Тойотоми Хидейоши, който искал да има най-красивия и най-добре укрепен замък, но по време на войната с Токугава Йеясу (1615г.) замъкът бил напълно разрушен. Настоящият е построен от бетон през 1931 г. и е единственият оцелял от бомбардировките по време на Втората световна война. Посещение на сградата Умеда с “Плаващите градини”, построена по проект, доказващ, че е възможно въздушното свързване на две отделни сгради, устойчиви при земетресения и силни ветрове. От терасата на 40-ия етаж се открива панорамна гледка към целия град. Отправяме се към централната пешеходна улица Дотонбори – кулинарният рай на страната, където ще имате свободно време. Обяд – „окономияки“ – типичното за Осака ястие. Трансфер до летището и полет  обратно за Токио. Посрещане, трансфер до хотела и нощувка.

18.03.2024-пн.   9 ден   Токио – Камакура – Йокохама – Токио                                       (закуска, обяд)
Закуска. Екскурзия до Камакура – исторически крайбрежен град, един от древните градове в Япония, основан през 1192 година. Заобиколен от три страни с гори, а на юг с излаз към море, градът представлявал естествена крепост, лесно защитима от врагове. За основател на Камакура се счита Минамото Йоритомо, който през 1180 г. го избрал за своя резиденция, довел своята войска и създал правителство, което се подчинявало на шогуна. След падането на шогуната в Камакура, който просъществувал от 1185 до 1333 г., бившата столица потънала в забвение и се превърнала в обикновено селце. Едва през периода Мейджи започва нейното възраждане и тя става изключително привлекателна за художници и писатели. Посещение на храма Котоку-ин със статуята на „Големия Буда“ – национално съкровище и един от символите на Япония. Сградата, приютяваща статуята, била отнесена от огромна вълна през 1498 г. и оттогава Големият Буда е все на открито. Продължаваме към хълма с будисткия храм Хаседера, известен с огромната дървена статуя на богинята Канон с 11 глави, всяка от които представя различен период от търсенето на просветление. Тя е една от най-големите в Япония  ‒ висока е 9.18 м., изработена е от камфорово дърво и е позлатена. От височината на хълма се открива красива панорама към залива. Следва шинтоисткото светилище Цуругаока Хачиман, което е построено през 1063 г. в чест на бог Хачиман, считан за покровител на рода Минамото. Широката алея, която започва от морския бряг и води до храма е построена по заповед на шогуна, когато узнал, че чака дете. И днес тя носи името Вакамия Оджи – улица на Младия принц. На алеята се издигат три огромни тори (порти) и цялата е засадена с вишневи дръвчета, които са  изобразени на герба на Камакура. Свободно време на търговската улица Комачи Дори, осеяна с множетво кафенета, ресторантчета и магазини. Обяд – японска кухня. Продължаваме към Йокохама – най-голямо пристанище на Япония, което първо се отваря за международна търговия през 1859 г., след като страната излиза от изолация. Градът е основан през 1858 г. чрез обединението на две малки селца – Йокохама и Канагава, чиито жители се занимавали със селско стопанство и риболов. Започва строителството на пристанище, способно да приема чуждестранни търговски кораби и само за 20 години Йокохама се превръща в едно от най-големите пристанища на японските острови. Първите заселници тук са китайците, които създават свой квартал с многобройни ресторанти и хранителни магазини, а през 1873 г. построяват храма Куан Тай, посветен на бога на добрия бизнес и просперитет. Ще се разходим из Чайна Таун, след което се отправяме към Минато Мирай 21 – централната крайбрежна част на града, чието име означава „пристанище на бъдещето“.  На мястото на старото пристанище се извисява Ландмарк Тауър, най-високата сграда в Япония до 2014 г.  Връщане в хотела. Свободно време. Нощувка.

19.03.2024-вт.   10 ден   Токио  →                                                                                                       (закуска, обяд)
Закуска. Днес ще продължим да разглеждаме Токио. Ще посетим градините Хамарикю, разположени в първия обществен парк в Япония, в устието на река Сумида, там, където през 17 век е била вилата на шогун Токугава. Около тях има езеро и типична  чайна, където може да отдъхнете, да се насладите на гледката и да пробвате мача – фино смлян на прах зелен чай, който се отглежда, обработва и приготвя по специален начин. Ще обядваме темпура – едно от типичните ястия от японската кухня. След вкусния обяд ще минем по „Моста на дъгата“, който свързва Токио с Одайба – футуристичен район, изграден в Токийския залив върху усвоена от водата територия. В този модерен район има романтичен парк със Статуята на свободата, аквапарк, виенско колело, много хотели, жилищни, бизнес сгради, търговски центрове и суши барове с изглед към залива. През 2012 година е открит високотехнологичен център за развлечения и пазаруване, има научен музей, в който може да взаимодействате с роботи, а пред сградата да видите огромния робот от анимационните серии Гундам. Свободно време и връщане в хотела. Нощувка.

20.03.2024-ср.   11 ден    Токио → Истанбул → София                                                                      (закуска)       
Закуска. Освободжаване на стаите и ранен трансфер до летището. Полет ТК 51 за Истанбул в 10:15 ч. Кацане в 18:00 ч. Следващ полет ТК 1029 в 20:25 ч. Пристигане в София в 20:40 ч.

Дати и цени
Нова група: 10.03.2024 – 20.03.2024
Цена на екскурзия Япония на човек:
в двойна стая в единична стая трети човек в двойна стая
4953 € / 9709 лв 5471 € / 10724 лв 4502 € / 8823 лв

Хотели по програмата или подобни:
дата престой град хотел
11.03 – 13.03 2 н Токио Monterey Ginza 4*
13.03 – 14.03 1 н Хаконе Fuji Matsuzono 4*
14.03 – 15.03 1 н Киото New Hankyu Kyoto 4*
15.03 – 17.03 2 н Осака Monterey Osaka 4*
17.03 – 20.03 3 н Токио Monterey Ginza 4*
Цените включват:
Самолетни билети с редовен полет на Турските авиолинии София – Истанбул – Токио – Истанбул – София с включени такси, багаж 30 кг и ръчен 7 кг;
Самолетен билет Осака – Токио с включени чекиран и ръчен багаж;
Билет за влака стрела Хаконе – Киото;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
Транспортиране на 1 голям багаж отделно от пътниците от Хаконе до Осака;
9 нощувки в хотели 4*;
9 закуски, 3 обяда, 1 вечеря;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
посещение на Tokyo Skytree;
целодневна обиколка на Токио, посещение на панорамната площадка на Кметството, площада на
императорския дворец, храма Сенсо-джи и ул. Накамисе;
посещение на замъка Ниджо и шинтуисткото светилище Фушими Инари в Киото;
посещение на Златния павилион в Киото;
екскурзия до Арашияма с белия мост Тогецукио, бамбуковата гора Сагано;
екскурзия до Нара с посещение на парка на сърните, храма Тодайджи и светилището Касуга Тайша;
разглеждане на Осака: замъка на Осака, сградата Умеда и ул. Дотонбори;
екскурзия до Камакура и посещение на храма Котоку-ин със статуята на Големия Буда, храма Хаседера със статуята на богинята Канон, светилището Цуругаока Хачиман и ул. Комачи Дори;
разглеждане на Йокохама - Чайна таун и Минато Мирай 21;
разглеждане на Токио: японските градини Хамарикю, залива Одайба;
Водач-преводач по време на пътуването;

Цената не включва:
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Допълнително се заплаща:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – изчислява се на базата на възрастта на застрахования, ще получите информация при записването;
Допълнителни екскурзии по желание: екскурзия до Химеджи и Кобе – 226 лв.

Условия
Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 3000 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване

Анулации и неустойки:
До 96 дни преди заминаване – без неустойка
От 95 до 61 дни преди заминаване – неустойка 10% от общата цена по договора;
От 60 ден до 40 ден преди заминаване – неустойка 30% от общата цена по договора
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията назастрахователя;
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения вследствие на епидемичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (20.09.2024) и 2 свободни страници;
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване
При недостигнат минимален брой от 15 туристи, но не по-малко от 13 туристи се доплащат – 987 лв;

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Япония.

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации; за конкретните медицински изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени с наближаване на пътуването.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
влак стрела

Полетно разписание:
10.03.2024 ТК 1028 София, Т2 – Истанбул 09:55 – 12:20
10.03.2024 ТК 50 Истанбул – Токио 15:20 – 08:30 (+1)
20.03.2024 ТК 51 Токио - Истанбул 10:15 – 18:00
20.03.2024 ТК 1029 Истанбул – София, Т2 20:25 – 20:40

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,82 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки относно влизането и престоя в Япония.
Информация
Посещението на Япония по време на цъфтежа на вишните, наречен "ханами" (花見), може да бъде уникално и незабравимо изживяване. Ето няколко причини, поради които струва да посетите Япония по този период:

Красиви пейзажи: Вишните цъфтят в различни части на страната в различни периоди, образувайки красиви розови и бели цветове по цялата Япония. Пейзажите са уникални и впечатляващи, особено ако посетите популярни места като Хиросаки, Киото, и Токио.

Традиционни събития: Японците отбелязват цъфтежа на вишните с традиционни фестивали, пикники и специални събития. Това предоставя възможност да се потопите в местната култура и да се насладите на традиционни японски забавления.

Уникална атмосфера: Времето на цъфтежа на вишните е сезон на радост и очакване. Градовете са украсени с цветни фенери и светлини, което създава уникална атмосфера. Парковете и градските пространства са пълни с хора, които се наслаждават на красивите гледки.

Семеен и приятелски опит: Японците обичат да правят пикници и да се събират с приятели и семейство под цъфтящите вишни. Ако имате възможност да се присъедините към тях, това може да бъде прекрасен начин да изживеете японската гостоприемност и култура.

Фотографски възможности: Цъфтежът на вишните предлага множество възможности за страхотни снимки. Без значение дали сте професионален фотограф или просто обичате да правите снимки, този период предоставя невероятни моменти за заснемане.

Цъфтежът на вишните в Япония е едно от най-иконичните и специални явления в страната и може да ви осигури уникално и незабравимо пътешествие.

Японските вишни са известни с разнообразието си, и има много различни сортове. Важно е да отбележим, че вишните, цъфтящи през пролетта и често асоциирани с ханами (гледане на цъфтящите вишни), са от подсемейство Prunoideae, рода Prunus. Ето някои от най-популярните видове:

Somei Yoshino (染井吉野): Най-разпространеният и популярен вид вишни в Япония, Somei Yoshino, са известни със своите бели цветове. Те често са видими в градски паркове и се считат за символ на пролетта.

Yaezakura (八重桜): Този вид има двойни или многократни цветове в сравнение с Somei Yoshino. Името му преведено буквално означава "многократни цветове".

Shidare-zakura (枝垂れ桜): Тези вишни имат плачещи клони и предоставят красиви пейзажи с дълги, светлинни клони, които се навиват към земята.

Kanzan (寒山): Известен със своите обилни, розови цветове, Kanzan е един от най-привлекателните видове вишни. Те обикновено цъфтят по-късно в сравнение с Somei Yoshino.

Ichiyo (一葉): Този вид вишни са известни с малките си, единични цветове и се характеризират с късен цъфтеж.

Това са само някои от многобройните видове вишни в Япония. Всяка пролет, множество различни сортове вишни цъфтят в цялата страна, предоставяйки на посетителите и местните невероятни гледки.
Видео
Япония – страната на изгряващото слънце, е несравнима, защото прилича само на себе си. Тук поразяват толкова много неща – традициите, редът, чистотата, дисциплината, усмивките, поклоните, обичта към децата, почитта към възрастните. Страна, издигнала в култ трудолюбието, опазването на околната среда и преклонението пред красотата на природата.
В това пътешествие ще минем класически маршрут, включващ най-големите забележителности на тайнствена Япония, но и ще добавим това, което прави пътуването преживяване. Освен историческите и археологическите обекти, будистките и шинтоистките храмове, ще посетим модерен музей, ще видим огромен робот, ще се насладим на гледки, така хармонични, че в душата остава единствено наслада и задоволство, ще вкусим редица традиционни японски специалитети като темпура и окономияки, ще дегустираме мача, ще се разходим из стари училики, по които са вървели самураите, шогуните, гейшите, ще научим за чаените церемонии, ще вникнем в бита и мирогледа на японеца, така че да донесем поне късче от това вселенско богатство в отношението към природата, животните, хората, изобщо към всичко, което ни заобикаля, за да направим света едно по-добро и уютно място. Цялото това преживяване е още по-магично по време на Ханами – мимолетния триумф на цъфналата вишна и точно тогава ще ви заведем, защото японският поет Кобаяши Иса казва: „Под сянката на цъфналите вишни никой не е странник“. Ханами – празникът на цъфналите вишни, трае от 3 дни до седмица и е всенароден празник. А сакура е специален сорт вишна, която не дава плод. Нейната мисия е единствено и само да цъфти и така предизвиква възхищение. Тази преходност е в пълен синхрон с разбирането на будизма за живота и смисъла му – нищо не трае вечно, то расте и се променя, умира, преражда се и колелото се завърта отново.
Полезни връзки

екскурзия до Япония | екскурзии в Азия | екзотични екскурзии |
Facebook Youtube Instagram