Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Непал - Класически Непал

Класически Непал
Катманду, Непал
индивидуално пътуване с дати по избор
10 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
Катманду – Читван – Покхара – Катманду
от 1856
лв./човек
Програма
Информация
Видео
Програма
Непал, сгушен между Индия и Тибет, е център на различни култури, религии и мистична мъдрост. Тук преди 40 милиона години при сблъсъка между Азия и Индийския субконтинент са се формирали величествените Хималаи, с чиито сурови снежни върхове сме свикнали да свързваме страната. Въпреки че между границите ѝ има близо 90 върха с височина над 7000 метра, тя е дарена с голямо релефно разнообразие – около 1/3 от територията е под 100 метра над морското равнище, а върху нея е процъфтял субтропичен рай с обширни долини, недокосвани джунгли и природни паркове. В рамките на една седмица класическият маршрут в Непал ще Ви запознае с архитектурните шедьоври и градската действителност на столицата Катманду – отправна точка за безброй приключения и мирен дом, в който спокойно съжителстват будизъм и хиндуизъм, ще Ви преведе през дивата природа на Читван, където ще се насладите на покой и съзерцание, ще Ви срещне с осемхилядниците при Сарангкот, за да видите изгрева от друга перспектива. Ще се доближите до различна култура и ще опознаете приветливия характер на жителите на Непал, които ще Ви приветстват с открито сърце и утвърдени правила за безопасно пътуване в новите условия. Непал Ви очаква!

Подробна програма
1 ден София →
Полет от София с избраната авиокомпания.

2 ден → летище за прекачване → Катманду (вечеря)
Кацане на летище за връзка и прекачване на полет за Катманду. Пристигане, посрещане на летището, трансфер до хотела и настаняване. Вечеря. Нощувка.
Разположен е на географската ширина на Кайро и Флорида, на 1300 м. надморска височина. Три комплекса в долината Катманду са включени в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО - Катманду, Патан и Бхактапур.

3 ден Катманду - Патан - Катманду (закуска, вечеря)
Закуска. Днес предстои разглеждане на Катманду: площад Дурбар (ЮНЕСКО) – сърцето на стария град, носещ величието на владетелите, които са коронясвани тук. Днес е част от историческото, културно и художествено наследство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур – „град на светлината”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, построен през 12 век в самия център на площада изцяло от ствола на едно дърво, израснало на същото място. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека) е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са свещеният храм Кумари Гар – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храмът на Шива и Парвати, 4-метровият релеф на Шива, покровител на Непал. Посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) – един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самия град, основан 723 г. пр. Хр. В превод Сваямбунат означава "цвят на лотоса, възникнал от небитието". Ще научим легендата, свързана с изграждането на храма и ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен с всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар и двата храма – кули Шихара от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и розовеещия на свечеряване Катманду. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Посещение на древния ниварски град Патан (ЮНЕСКО) – в миналото център на будистката наука и култура. Градът е бил известен като ,,град на красотата", до наши дни се слави с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал и камъни (статуи в манастирите в Тибет са изработени тук). Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), Кришна Мандир (1637) – най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

4 ден Катманду - Читван (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за националния парк Читван (ЮНЕСКО) - бивш ловен резерват на непалските кралe. През 1911 г. в една от експедициите, провеждани в парка, е поканен крал Джордж V - британски монарх и по-късно император на Индия. Паркът е разположен на 185 км. югозападно от Катманду върху 932 кв. км в субтропическата низина, където тревата е над 2 м. висока. Читван в превод означава ,,сърце на джунглата" и е убежище на 50 вида млекопитаещи, 55 вида амфибиоподобни и влечуги, 525 вида птици, дом на изключително редкия и най-едрия вид носорог - брониран индийски носорог, кралския бенгалски тигър и раираната хиена, има леопарди, диви слонове, антилопи, бизони, елени, маймуни, крокодили, гавали, делфини, срещат се кобри, питони и др.
Настаняване в хотела. Около парка са разположени селца на племената тару (местния етнос), ще посетим едно от тях, за да се запознаем с традиционните дейности. Архитектурният им стил се отличава с изграждане на жилищните постройки единствено от клечки, дърво и кал. Типичен е и танцът тару - мелодичен племенен танц, които се изпълнява от мъже и жени под ритмите на ударни инструменти и песни. Този ритуал служи за сплашване на носорозите и други животни, които застрашават домовете им и обработваемите земи. Вечеря. Нощувка.

5 ден Читван (закуска, обяд, вечеря)
Рано призори наблюдаване на птиците. Националния парк е главен орнитоложки пункт, който привлича хиляди почитатели на екзотични птици. Могат да се наблюдават Ориенталска птица носорог, райска мухоловка, плешив щъркел. Връщане в хотела за закуска.
Програмата продължава със занимания в джунглата. Плаване с ръчно издълбано дървено кану по река Рапти и наблюдаване на редки екзотични животни и птици. Ако имате късмет можете да се срещнете отблизо с потомък на изчезналите динозаври - гавиалът, със статут на критично застрашен вид. Гавиалът е смятан за добродушен и безобиден за хората, заради тясноиздължената си муцуна. Обяд в местен ресторант (включен в цената). Посещение на Центъра за крокодили, за да проследим крокодилската трансформация от яйцето до огромен хищник. Следва сафари на гърба на слон - сменяме наблюдателната преспектива и се потапяме в гъстите гори на парка. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

6 ден Читван - Покхара (закуска, вечеря)
След закуска се отправяме към долината Покхара (730 - 1030 м.н.в), разположена в масива Анапурна, на брега на красивото езеро Фева. Наслаждавайте се докато пътувате на невероятното природно разнообразие от тропическа, субтропическа и алпийска растителност. Покхара е известна като ,,вторият дом" на туристите по света. Няма друга страна в света, където в един и същи ден може да попаднете от джунглата пред осемхилядниците на Хималаите. Настаняване в хотела.
Следобед разходка с лодка по езерото и наслаждаване на красивия пейзаж с отразяващите се във водите му хималайски върхове В средата на езерото, на едно от островчетата е издигнат храмът Барахи. Вечеря. Нощувка.

7 ден Покхара (закуска, вечеря)
Призори тръгване за Сарангкот и наблюдаване на изгрева над Хималаите и върховете Анапурна I (8091м.), Анапурна II (7937м.), Анапурна III (7555м. ) и връх Фиштейл. На територията на Непал се намират 8 от 10-те най-високи върхове в света. Ще се изкачим до 1592м. на наблюдателната площадка, за да се насладим на изгрева и внушителната гледка към върховете. Закуска в хотела. Посещение на водопада Дейвис, пещерата Гуптешвор Махадев - в една от сталактитовите камери е разположен храма на Шива, създаден от самата природа и завършен от човешка ръка. Отправяме се към храмът Биндe Басини посветен на красивата богиня-войн Дурга. Вечеря. Нощувка.

8 ден Покхара → Катманду (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището и полет до Катманду. Настаняване в хотела. Свободно време за опознаване на града, пазаруване и почивка. Традиционна непалска вечеря в автентичен ресторант (включена в цената). Нощувка.

9 ден Катманду →
Трансфер до летището. Полет от Катманду. Кацане на летище за връзка. Полет за София.

10 ден летище за прекачване → София
Пристигане в София.
Информация
индивидуално пътуване с дати по избор
Цена на човек за периода 01.04.2021 - 31.03.2022
При 2-4 При 5-9
947 € / 1856 лв. 878 € / 1720 лв.

Хотели по програмата или подобни:
ден нощувки място хотел
2-4 ден 2 н Катманду Tibet International
4-6 ден 2 н Читван Tigerland Safari Resort
6-8 ден 2 н Покхара Hotel Pokhara Grande
8-9 ден 1 н Катманду Tibet International

Цените са на човек и включват:
7 нощувки в 4* хотели в Катманду; Читван, Покхара;
7 закуски, 7 вечери, 1 обяд;
всички трансфери и транспорт с лек автомобил/бус;
всички екскурзии с включени входни такси за обектите посочени в програмата:
- обиколка на Катманду и Патан;
- национален парк Читван: посещение на местно племе Тару;
- обиколка на национален парк Читван с включен обяд: наблюдаване на птиците, плаване с кану, сафари на гърба на слон, център за крокодили;
- разходка с лодка в езерото Фева;
- екскурзия до Сарангкот;
- екскурзия до водопада Дейвис, пещерата Гуптешвор Махадев, храмът Бинде Басини;
местен екскурзовод по време на екскурзиите на английски език
питейна вода по време на цялото пътуване

Допълнително се заплащат:
Самолетни билети София – Катманду - София с редовен полет според избраната дата и авиокомпания;
Виза за Непал – заплаща се на летището при влизане в страната - 30 щ.д.;
Самолетен билет Покхара - Катманду с включен чекиран багаж до 15 кг. и ръчен до 7 кг.;

Цените не включват:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с COVID-19 – за лица до 65 г. - 33.30 лв., за лица над 66 г. – 66 лв.;
По желание - застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване” с покритие в случай на Covid-19;
Бакшиши за местните шофьори, екскурзоводи и обслужващия персонал в хотелите

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 200 лв.
Доплащане до 45 дни преди датата на тръгване

Анулации и неустойки:
До 65 дни преди датата на заминаване - без неустойка
От 64 ден – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
При записване: цветно сканирано копие на личната карта и паспортите на пътуващите лица с валидност мин. 6 месеца след датата на връщане 2 свободни страници;
За деца под 18г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 2

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Непал. Виза може да се получи на място при пристигане в страната или в посолство на Непал. В България е акредитирано посолството на Непал в Берлин.

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени. Към 07.04.2021 е необходимо да се предостави отрицателен резултат от PCR тест преди отпътуване.
Пътуването не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
лек автомобил/ бус

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.

Информация:
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 евро = 1.96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, които се отнасят до влизането и престоя в Непал.
Видео
Непал, сгушен между Индия и Тибет, е център на различни култури, религии и мистична мъдрост. Тук преди 40 милиона години при сблъсъка между Азия и Индийския субконтинент са се формирали величествените Хималаи, с чиито сурови снежни върхове сме свикнали да свързваме страната. Въпреки че между границите ѝ има близо 90 върха с височина над 7000 метра, тя е дарена с голямо релефно разнообразие – около 1/3 от територията е под 100 метра над морското равнище, а върху нея е процъфтял субтропичен рай с обширни долини, недокосвани джунгли и природни паркове. В рамките на една седмица класическият маршрут в Непал ще Ви запознае с архитектурните шедьоври и градската действителност на столицата Катманду – отправна точка за безброй приключения и мирен дом, в който спокойно съжителстват будизъм и хиндуизъм, ще Ви преведе през дивата природа на Читван, където ще се насладите на покой и съзерцание, ще Ви срещне с осемхилядниците при Сарангкот, за да видите изгрева от друга перспектива. Ще се доближите до различна култура и ще опознаете приветливия характер на жителите на Непал, които ще Ви приветстват с открито сърце и утвърдени правила за безопасно пътуване в новите условия. Непал Ви очаква!
Facebook Youtube Instagram