Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Непал - Никона травел

Непал
Катманду, Непал
10 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София – Дубай – Катманду – Читван – Покхара – Катманду – Патан – Катманду – Дубай – София
от 2294
€/човек
Програма
Дати и цени
Условия
Турове
Информация
Видео
Програма
Непал, сгушен между Индия и Тибет, е център на различни култури, религии и мистична мъдрост. Тук преди 40 милиона години при сблъсъка между Азия и Индийския субконтинент са се формирали величествените Хималаи, с чиито сурови снежни върхове сме свикнали да свързваме страната. Въпреки че между границите ѝ има близо 90 върха с височина над 7000 метра, тя е дарена с голямо релефно разнообразие – около 1/3 от територията е с надморска височина под 100 метра, а върху нея е процъфтял субтропичен рай с обширни долини, недокосвани джунгли и природни паркове. Класическият маршрут в Непал ще Ви запознае с архитектурните шедьоври и градската действителност на столицата Катманду – отправна точка за безброй приключения и мирен дом, в който спокойно съжителстват будизъм и хиндуизъм, ще Ви преведе през дивата природа на Читван, където ще се насладите на покой и съзерцание, ще Ви срещне с осемхилядниците при Сарангкот, за да видите изгрева от друга перспектива. Ще се доближите до различна култура и ще опознаете приветливия характер на жителите на Непал, които ще Ви посрещнат с открито сърце и утвърдени правила за безопасно пътуване в новите условия. Непал Ви очаква!

Вземете 100 евро отстъпка от посочените цени при записване до 29.02.2024!

1 ден   София → Катманду                                                             
Полет за Катманду.

2 ден   → Катманду  (вечеря)
Пристигане в Катманду, Непал. Катманду е разположен на географската ширина на Кайро и Флорида, на 1300 м. надморска височина. Градът е най-големият в Непал, столица и център на икономиката, разраства се с бързи темпове в последните десетилетия, но в същото време не губи своята приветливост и традиционния си, толкова неповторим облик.

Три комплекса в долината Катманду са включени в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО - Катманду, Патан и Бактапур. Тук ни очакват стотици паметници на изкуствата, за да ни разкажат за златния век на непалската архитектура. След голямото земетресение, което порази Непал през 2015 г., страната се преражда от праха и развалините – над 75 % от разрушените домове и обществени сгради са възстановени, а в Катманду можем да се насладим на историческото наследство в цялостния му вид. Пристигане, посрещане на летището, трансфер до хотела и настаняване. Свободно време за почивка. Хотелът се намира в района на пазара Тамел, където можете да се разходите и да добиете първи впечатления за столицата на Непал. Вечеря. Нощувка.

3 ден   Катманду  (закуска, вечеря)
Закуска. Днес предстои разглеждане на Катманду: площад Дурбар (ЮНЕСКО) – сърцето на стария град, носещ величието на владетелите, които са коронясвани тук. Днес е част от историческото, културно и художествено наследство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур – „град на светлината”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, построен през 12 век в самия център на площада изцяло от ствола на едно дърво, израснало на същото място.

Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека) е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са свещеният храм Кумари Гар – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храмът на Шива и Парвати, 4-метровият релеф на Шива, покровител на Непал.

Посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) – един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самия град, основан 723 г. пр. Хр. В превод Сваямбунат означава "цвят на лотоса, възникнал от небитието". Ще научим легендата, свързана с изграждането на храма и ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен с всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството.

Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар и двата храма – кули Шихара от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и розовеещия на свечеряване Катманду. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.


4 ден   Катманду – Нагаркот – Катманду   (закуска, вечеря)
Ставане призори и тръгване за Нагаркот (2195 м.), за да наблюдаваме изгрева над Хималаите. Курортът е разположен върху хълм и предлага най-изумителната панорама към заснежените Хималайски върхове. Оттук може да се видят 8 от 13-те Хималайски вериги на Непал, красивата долина на Катманду и националния парк Шивапури.

Екскурзия Непал - Бактапур

След закуска в курорта  се отправяме към доли-ната на Катманду, за да посетим Бактапур (ЮНЕСКО) – столица на Непал по времето на династията  Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, живи обичаи, култура, музика и фестивали. Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулптурни двойки на митични същества, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастира от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др. Тук са знаменитият паунов прозорец с най-красивата дърворезба и храмът Байрабнат посветен на Шива. След това ще посетим Пашупатинат (ЮНЕСКО) – един от най-древните хиндуистки храмове, разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където принасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоре-дил хората, които се кремират тук, след смъртта в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху. Накрая ще разгледаме Боднат (ЮНЕСКО) - най-голямата и красива ступа в Непал, известна като "Касти" (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света, построена през 2 век Пр.Хр. Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Тя е не само най-голямата, но е построена най-хармонично - външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Светинята има важно значение за будистите на Тибет, затова тук от 1950 г. са селищата на бежанците от Тибет. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

5 ден  Катманду – Читван  (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за националния парк Читван (ЮНЕСКО) - бивш ловен резерват на непалските кралe. През 1911 г. в една от експедициите, провеждани в парка, е поканен крал Джордж V - британски монарх и по-късно император на Индия. Паркът е разположен на 185 км. югозападно от Катманду върху 932 кв. км в субтропическата низина, където тревата е над 2 м. висока. Читван в превод означава „сърце на джунглата“ и е убежище на 50 вида млекопитаещи, 55 вида амфибиоподобни и влечуги, 525 вида птици, дом на изключително редкия и най-едрия вид носорог - брониран индийски носорог, кралския бенгалски тигър и раираната хиена, има леопарди, диви слонове, антилопи, бизони, елени, маймуни, крокодили, гавали, делфини, срещат се кобри, питони и др.

екскурзия Непал


Настаняване в хотела. Около парка са разположени селца на племената тару (местния етнос), ще посетим едно от тях, за да се запознаем с традиционните дейности. Архитектурният им стил се отличава с изграждане на жилищните постройки единствено от клечки, дърво и кал. Типичен е и танцът тару - мелодичен племенен танц, които се изпълнява от мъже и жени под ритмите на ударни инструменти и песни. Този ритуал служи за сплашване на носорозите и други животни, които застрашават домовете им и обработваемите земи.  Вечеря. Нощувка.

6 ден Читван (закуска, вечеря)
Рано призори наблюдаване на птиците. Националния парк е главен орнитоложки пункт, който привлича хиляди почитатели на екзотични птици. Могат да се наблюдават Ориенталска птица носорог, райска мухоловка, плешив щъркел. Връщане в хотела за закуска. Програмата продължава със занимания в джунглата. Плаване дървено кану по река Рапти и възможност за наблюдаване на редки екзотични животни и птици. Ако имате късмет можете да се срещнете отблизо с потомък на изчезналите динозаври - гавиалът, със статут на критично  застрашен вид. Гавиалът е смятан за добродушен и безобиден за хората, заради тясноиздължената си муцуна.

Посещение на Центъра за крокодили, за да проследим крокодилската трансформация от яйцето до огромен хищник. Следва сафари с джипове - сменяме наблюдателната перспектива и се потапяме в гъстите гори на парка. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.7 ден   Читван – Покхара  (закуска, вечеря)
След закуска се отправяме към долината Покхара (730 - 1030 м.н.в), разположена в масива Анапурна, на брега на красивото езеро Фева. Наслаждавайте се докато пътувате на невероятното природно разнообразие от тропическа, субтропическа и алпийска растителност. Покхара е известна като ,,вторият дом" на туристите по света. Няма друга страна в света, където в един и същи ден може да попаднете от джунглата пред осемхилядниците на Хималаите.

Езерото Фева - екскурзия Непал

Настаняване в хотела. Следобед разходка с лодка по езерото и наслаждаване на красивия пейзаж с отразяващите се във водите му хималайски върхове. В средата на езерото, на едно от островчетата е издигнат храмът Барахи. Вечеря. Нощувка.

8 ден   Покхара  (закуска, вечеря)
Призори тръгване за Сарангкот и наблюдаване на изгрева над Хималаите и върховете Анапурна I (8091м.), Анапурна II (7937м.), Анапурна III (7555м. ) и връх Фиштейл. На територията на Непал се намират 8 от 10-те най-високи върхове в света. Ще се изкачим до 1592 м до наблюдателната площадка, за да се насладим на изгрева и внушителната гледка към върховете.

екскурзия Непал - анапурна

Закуска в хотела. След това ще посетим водопада Дейвис, пещерата Гуптешвор Махадев, в чиято сталактитова камера е разположен храма на Шива, създаден от самата природа и завършен от човешка ръка, ще разгледаме и храма Биндe Басини, посветен на красивата богиня-войн Дурга. Вечеря. Нощувка.

9 ден   Покхара → Катманду – Патан  (закуска, вечеря)

Закуска. Трансфер до летището и полет до Катманду.

Екскурзия Непал - Покхара

След кратка почивка посещение на  древния ниварски град Патан (ЮНЕСКО) – в миналото център на будистката наука и култура. Градът е бил известен като ,,град на красотата", до наши дни се слави с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал и камъни (статуи в манастирите в Тибет са изработени тук). Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), Кришна Мандир (1637) – най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. Традиционна непалска вечеря в автентичен ресторант.


10 ден   Катманду → София
Трансфер до летището и полет за София. Пристигане в София.

Край на екскурзията до Непал

Дати и цени
Цена на човек:
Дата на отпътуване в двойна стая в единична стая
03.05.2024
€ 2294/ 4498 лв € 2807/ 5501 лв няма места
16.08.2024
€ 2294/ 4498 лв € 2807/ 5501 лв жена за комбинация
23.08.2024
€ 2294/ 4498 лв € 2807/ 5501 лв
01.09.2024
€ 2294/ 4498 лв € 2807/ 5501 лв
06.10.2024
€ 2294/ 4498 лв € 2807/ 5501 лв
10.11.2024
€ 2294/ 4498 лв € 2807/ 5501 лв

Вземете 100 евро отстъпка от посочените цени при записване до 29.02.2024!

Цените включват:
Самолетни билети за международните полети с включен ръчен и чекиран багаж;
Самолетни билети Покхара – Катманду с включен чекиран и ръчен багаж;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
7 нощувки в хотели 4 и 5*;
7 закуски, 8 вечери;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
разглеждане на Катманду – площад Дурбар и Сваямбунат;
екскурзия до Нагаркот;
посещение на Бактапур, Пашупатинат и Боднат;
посещение на селище на Тару с културна програма;
целодневна екскурзия в националния парк Читван – сафари с джипове, плаване с кану, разходка в джунглата и посещение на център за отглеждане на крокодили ;
разходка с лодка по водите на езерото Фева;
екскурзия до Сарангкот за наблюдаване на изгрева над Хималаите, посещение на водопада Дейвис, пещерата Гуптешвор Махадев, храмът Бинде Басини;
разглеждане на Патан;
Представител на туроператора по време на пътуването;

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 115 лв.
Виза за Непал – 30 щ.д.;
Полет над Хималаите – 553 лв.
Цените са при 12 туриста и се заплащат с доплащането. При по-малък брой участници, цените могат да бъдат променени.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Условия
Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 1800 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване.

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници; сканирано цвето копие на паспорта, паспортна снимка за виза.
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 12
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване;
При недостигнат минимален брой от 12 туристи, но не по-малко от 10 туристи се доплащат – 115 лв;

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Непал. Виза може да се получи на място при пристигане в страната или в посолство на Непал. В България е акредитирано посолството на Непал в Берлин.

Медицински изисквания:
Към 04.04.2022 за осъществяване на пътуването се изисква сертификат за поставена COVID ваксина или отрицателен резултат от проведен PCR тест, не се изискват други задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
Полетното разписание ще бъде обявено до 21 дни преди датата на отпътуване;

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,80 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Непал.
Турове

Допълнителни екскурзии в Непал

Панорамен полет над Еверест в Непал.

Продължителност: 3 часа.

Цена: 279 евро (цената подлежи на препотвърждение)

Не е необходима физическа подготовка.

Възрастови ограничения: няма

 

 

Информация
Хотели по програмата или подобни:
престой град хотел
Катманду Tibet International 4+*
Читван Tigerland Safari Resort 4*
Покхара Pokhara Grande 5*
Видео
Непал, сгушен между Индия и Тибет, е център на различни култури, религии и мистична мъдрост. Тук преди 40 милиона години при сблъсъка между Азия и Индийския субконтинент са се формирали величествените Хималаи, с чиито сурови снежни върхове сме свикнали да свързваме страната. Въпреки че между границите ѝ има близо 90 върха с височина над 7000 метра, тя е дарена с голямо релефно разнообразие – около 1/3 от територията е с надморска височина под 100 метра, а върху нея е процъфтял субтропичен рай с обширни долини, недокосвани джунгли и природни паркове. Класическият маршрут в Непал ще Ви запознае с архитектурните шедьоври и градската действителност на столицата Катманду – отправна точка за безброй приключения и мирен дом, в който спокойно съжителстват будизъм и хиндуизъм, ще Ви преведе през дивата природа на Читван, където ще се насладите на покой и съзерцание, ще Ви срещне с осемхилядниците при Сарангкот, за да видите изгрева от друга перспектива. Ще се доближите до различна култура и ще опознаете приветливия характер на жителите на Непал, които ще Ви посрещнат с открито сърце и утвърдени правила за безопасно пътуване в новите условия. Непал Ви очаква!

Вземете 100 евро отстъпка от посочените цени при записване до 29.02.2024!
Полезни връзки

екскурзии до Непал | екзотични екскурзии |
Facebook Youtube Instagram