Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Шри Ланка - Красивата Шри Ланка - Никона травел

Красивата Шри Ланка
Коломбо, Шри Ланка
дати по избор до 31.10.2024
11 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
→ Коломбо – Дамбула – Сигирия – Полонарува - Канди – Нувара Елия – Бентота - Коломбо →
от 2307
лв./човек
Програма
Дати и цени
Условия
Информация
Програма
Дивият свят на Шри Ланка е многообразен и пъстър. Върху толкова малка територия на този райски тропически остров са съсредоточени 26 национални парка, даващи убежище на едри бозайници като леопарди, слонове, елени и мечки, до морски костенурки, китове, делфини и цяла палитра от волни редки пеперуди и птици. Зелените тропически джунгли, златистите пясъчни крайбрежни ивици и безкрайната океанска шир дават размах на въображението и приканват съзнанието към единенство с естественото спокойствие и равновесие на природата. Тук ще се наслаждавате на божествена красота, ще отпочинете в първокласни хотели на слънчевите плажове и ще се усмихнете на свободата да откривате света. Шри Ланка е една от първите страни в Азия с утвърден прецизиран протокол за пътуване в новата реалност, който дава сигурност и спокойствие на нейните гости.

1 ден   →  Коломбо - Дамбула          (вечеря)                                                                              

Пристигане в Коломбо. Най-големият град на Шри Ланка е бил познат на индийски, гръцки, персийски, римски, арабски и китайски търговци от преди повече от 2000 години заради това, че притежава естествено пристанище на известните търговски пътища. Коломбо е оживен град със смесица от модерен живот, колониални сгради и паметници на културата.
Трансфер до Дамбула. Вечеря. Нощувка.

2 ден   Дамбула – Сигирия – Полонарува                         (закуска, вечеря)
Дамбула е град, разположен в северната част на окръг Матале. Има важна вътрешнотърговска функция с разположението си на голям кръстопът и тук основно се извършва разпределението на зеленчуци в страната. Основните му забележителности са добре запазения пещерен храмов комплекс, скалната крепост Сигирия и международният стадион, известен с това, че е построен само за 167 дни.
Закуска. Денят е посветен на историческото богатство на Шри Ланка. Първо ще посетите забележителната крепост Сигирия (ЮНЕСКО) от 5-ти век – най-добре съхраненият градски комплекс от първото хилядолетие в Азия и вероятно най-известният културен обект в страната, позната още като „Лъвската скала”. С тройна защита от ровове, огромната цитадела се издига на 182 м. над непроходимата джунгла върху невероятно красива и недостъпна платовидна скала, която обгражда 70 хектара укрепен град. До върха се стига по уникално стълбище, изсечено между лапите, гърлото и челюстта на огромен лъв – символ на кралството, от който днес са останали само лапите. Изкачвайки се по него ще видите Огледалната стена със знаменитите стенописи „Небесни девойки”. На върха на скалата крал Кашапа (477-495г.) построил великолепен дворец, покрит с мрамор, скъпоценни камъни и ограден от градини с фонтани и басейни, в който да се защити от враговете си и чиито руини можете да видите днес. Продължаване към Полунарува (ЮНЕСКО) – укрепената древна столица на династията Чола от 10 век и прекрасно съхранен образец  за дисциплината и градоустройството от времето на Кралство Полунарува. Надеждни крепостни стени пазят за бъдещите поколения останките на дворци, светилища, паркове, манастири и езера, свидетели на славното минало. Най-забележителното съоръжение в града е огромният воден резервоар за дъждовна вода, отразяващ напредналите инженерни умения на древните строители. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.  


3 ден   Дамбула – Канди                                                                (закуска, вечеря)
Закуска и освободжаване на стаите. Ще посетите Златния храм (обект на световното наследство от 1991 г.). Това е най-големият и запазен пещерен комплекс в Шри Ланка. Скалата се извисява на над 160 метра над околните равнини, а в околностите има повече от 80 документирани пещери. Основните атракции на пещерния град са в пет пещери, в които има статуи и картини – общо 153 статуи на Буда, три статуи на крале на Шри Ланка и четири на богове и богини, включително на Вишну и Ганеша. Стенописите покриват площ от 2100 кв.м. Близо до пещерния град на Дамбула има открити гробове с човешки скелети на възраст от около 2700 години. Следва посещение на градини, където се отглеждат подправки. Продължаване към Канди. Град Канди е разположен сред хълмовете на едноименното плато, което има чудесни тропически условия. Това го е превърнало в район, в който се отглежда предимно чай – известен в цял свят.
Рано вечерта посещение на традиционно културно шоу.
Вечеря и нощувка.

4 ден   Канди                                                               (закуска, вечеря)
Закуска. Разглеждане на забележителностите на Канди с време за шопинг. Ще посетите най-почитания храм в Шри Ланка – Далада Малигуа, съхраняващ Свещения зъб на Буда. Според легендата, зъбът е взет малко преди да започне погребалната церемония и е внесен тайно в Шри Ланка през 313 г., скрит в косите на принцеса Хемамали. Всяка година през месец август се провежда фестивалното шествие Есала Перахера в продължение на 10 дни, когато светинята се изнася и изминава пътя до Канди в специален богато украсен контейнер във формата на ступа, върху гърба на слон. Шествието е придружено от зрелищни церемонии, танци с огън и възстановки на донасянето на зъба в Шри Ланка. Самият храм е под защитата на ЮНЕСКО от 1988 година. Освен голямото си културно значение, храмът е образец на типичния за Канди архитектурен стил, открояващ се бели фасади и красиви каменни релефи. Вечеря и нощувка.

5 ден Канди – Нувара Елия                                                              (закуска, вечеря)

Закуска. Отпътуване за Нувара Елия. Името означава „град на светлината“ и се характеризира с живописен пейзаж и умерен климат. Този район е най-важното място за производство на чай. По път  ще посетите красиви водопади, плантация за отглеждане на чай и фабрика за производство на чай – изключително интересен процес. Вечеря и нощувка.

6 ден   Нувара Елия                                                               (закуска, вечеря)
Нувара Елия е град, разположен в централната провинция и е административна столица на едноименната област. Намира се на надморска височина от 1868 метра, а климатът му е умерен. Смята се, че най-важното място за производство на чай в Шри Ланка. Районът е познат като „Малката Англия“. Много от сградите запазват елементи от колониалния период като тези на градската поща, хотел „Сейнт Андрюс“, Генералската къща и др. Посетителите на града потъват в носталгията му по отминалите дни, а много частни домове поддържат старите си морави и градини в английски стил. Закуска. Обиколка на Нувара Елия. Посещение на Сиита Аман – хиндуиски храм в близост до града. Тук се развива действието на част от индиуския епос Рамаяна. Тук крал Равана е държал отвлечената Сита -  съпруга на бог Рама. Това е единственият храм в света посветен на Сита, затова е изключително популярен и обичан, както от хиндуистката общност, така и от туристите.
Вечеря и нощувка.

7 ден Нувара Елия - Бентота                           (закуска, вечеря)
Бентота е крайбрежен град, разположен в област Гале, на около 65 километра южно от Коломбо. Намира се точно на устието на река Бентота и се твърди, че името му идва от митична история – демонът с име Бем управлявал речния бряг (тота). Градът е туристически и предлага възможности за пълноценна почивка, практикуване на водни спортове и древното изкуство за лечение – Аюрведа.
Закуска. Отпътуване за Бентота за две нощувки на брега и възможности за плажна почивка и водни спортове.

8 ден   Бентота                         (закуска, вечеря)
Закуска.  Свободно време за почивка.

9 ден   Бентота                                                  (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка. Трансфер до Коломбо.

10 ден   Бентота - Коломбо  →

Полет от  Коломбо за избраното летище за връзка.

Дати и цени
индивидуално пътуване с дати по избор
Цена на човек за периода 01.04 – 31.10.2024
на човек в двойна стая
1179 € / 2307 лв.

Цените включват:
Всички трансфери и транспорт;
9 нощувки със закуски и вечери;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
Сигирия и Полонарува;
Златния храм;
Традиционно културно шоу;
Сити тур на Канди и посещение на Далада Малигуа;
Обзорна обиколка на Нувара Елия и посещение на храма Сиита Аман
Местни екскурзоводи;

Цената не включва:
Самолетни билети до и от Коломбо;
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи ;
Виза за Шри Ланка – 90 лв.;
За пътуване в периода на фестивала Есала Перахера (09-21 август) има задължително доплащане на такса в хотелите в Канди на нощ – ще предоставим информация в случай, че искате да пътувате на тези дати.

Условия
Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 500 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване;
Заплащането се извършва в брой или по банков път.
Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.
Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на застрахователя.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.
Необходими документи:
Данни по лична карта, копие на паспорта (валиден мин, 6 месеца след датата на връщане), сключване на договор и заплащане на депозит, попълване на данни за виза (ще Ви предоставим формуляра при записване)
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.
Минимален брой туристи: 2
Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Агенцията съдейства за попълване на визовия формуляр, подаването и получаването на визите.
Медицински изисквания:
Към 24.01.2024 за осъществяване на пътуването не се изискват задължителни имунизации или тестове; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
Полетно разписание:
Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
Информация:
Офертата може да бъде изчислена с по-ниска категория хотели при запитване.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,80 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, отнасящи се до влизането и престоя в Шри Ланка.
Информация
хотели:
Дамбула Jetwing Lake 5*
Канди Mahaweli Reach 5*
Нувара Елия Arliya City 5*
Бентота Cinnamon Bey 5*
Дивият свят на Шри Ланка е многообразен и пъстър. Върху толкова малка територия на този райски тропически остров са съсредоточени 26 национални парка, даващи убежище на едри бозайници като леопарди, слонове, елени и мечки, до морски костенурки, китове, делфини и цяла палитра от волни редки пеперуди и птици. Зелените тропически джунгли, златистите пясъчни крайбрежни ивици и безкрайната океанска шир дават размах на въображението и приканват съзнанието към единенство с естественото спокойствие и равновесие на природата. Тук ще се наслаждавате на божествена красота, ще отпочинете в първокласни хотели на слънчевите плажове и ще се усмихнете на свободата да откривате света. Шри Ланка е една от първите страни в Азия с утвърден прецизиран протокол за пътуване в новата реалност, който дава сигурност и спокойствие на нейните гости.
Facebook Youtube Instagram