Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Тайван - Красивият остров

Eкскурзия до Тайван - Красивият остров
Тайпе, Тайван
групово пътуване през 2022
8 дни / 5 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Истанбул - Тайпе – езерото Сън Мун – Каосюнг – Селото на Небесната дъга - Тайпе - Йелиу – Джиуфен – Шифен – Тайпе - Истанбул - София
от 3454
лв./човек
Програма
Цени
Условия за записване
Видео
Тази екскурзия ще Ви отведе в непознатия Тайван - едно очарователно кътче от Земята, което вплита в себе си историята на древен Китай, наследството на колониалното минало и мистиката в обичаите на коренното население. Поставени върху приказна плодородна земя, наречена от първите си картографи Формоза - „красив остров“, допълнени от природните феномени, мекия климат, високите кулинарни стандарти, любезните и високообразовани жители, дисциплината и модернизацията, тези фактори създават преживяване, което със сигурност заслужава вниманието на пътешествениците по душа.
Екскурзията ще започне от столицата Тайпе - класически мегаполис с космическа визия, убийствен трафик, невероятни нощни пазари, екзотична кухня и най-вежливите хора на света. Езерото Сън Муун ще ни запознае с обаянието на местните легенди и вярвания, в Каосюнг ще се запознаем с традициите на будизма, ще видим Тигъра и Дракона, кацнали върху водите на езерото Лотос, както и нощния живот в многоетажен Тайван, ще открием магията на цветовете в Селото на дъгата, красивите традиции на миналото в Джиуфен и Шифен и природния парк Йелиу, определян като природно чудо от National Geographic.
Малко известно е, че през миналия век семейство Кайши превръща бившата колония в процъфтяваща икономика. В добре уредения и проспериращ Тайван приветливостта, редът и доброто възпитание сякаш са вродени, идват от заветите на г-жа Кайши за задължителна любезност, която е станала органична, внушаваща на няколко поколения тайванци да бъдат патриоти, да са учтиви в отношенията си и да спазват правилата. И това им дава сигурност в настоящето и увереност в бъдещето.

Подробна програма
Екскурзия до Тайван


15.10.2022-сб 1 ден София → Истанбул →
В 21:30 ч. полет TK 1030 от София. Кацане в Истанбул в 22:55 ч.

16.10.2022-нд 2 ден → Тайпе
В 01:35 ч. полет TK 24 от Истанбул. Пристигане 17:55 ч. в Тайпе – столицата на Тайван, най-големият град, политически, търговски, медиен, образователен и културен център на острова. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

17.10.2022-пн 3 ден Тайпе – Сън Мун Лейк (закуска, обяд)
Закуска. Отпътуване за езерото Сън Мун (Слънце и Луна) – най-красивото място в Тайван, богато дарено с природна красота, история и самобитната култура на местното аборигенско население. Сън Мун е най-голямото езеро в Тайван с площ над 100 кв. км. Разположено е в подножието на централната планинска верига и е заобиколено от зелени върхове. Езерото обгръща малкия остров Лалу, който го разделя на две части - северната има формата на слънце, а южната – на лунен сърп. Плуването в езерото е разрешено само по време на фестивала, който се провежда тук всяка есен. Ще посетим внушителния храм Уен У на северния бряг на езерото, построен в стила на дворцовата архитектура на Северен Китай, с три отделни зали. Едната зала е посветена на първия прародител Кайджи и бога на литературата, другата – на бога на войната Гуан Гонг и бога войн Ю Фей, и третата на Конфуций. Той е единственият храм на Конфуций в Тайван, в който има статуя с изображението на Конфуций и неговите последователи, и единственият храм, който държи централната си врата отворена. Друга интересна особеност са 366 стъпала към храма, символизиращи 366 дни в годината. Наричат ги „Годината на стъпките“, като на първото стъпало, което представлява първия ден на всеки месец, има платформа, където хората могат да спрат и да си починат. Информация за 24-те слънчеви периода, също е изсечена в стъпките, изобразени са животните от китайския зодиак, има вятърни камбанки за желания и тук може да научим много за китайската народна култура. Отправяме се към 9-етажната пагода Си Ен в типичен китайски стил. Тя е построена през 1971 година от Чан Кай Ши в памет на неговата майка. Строителството ѝ е било много трудно, тъй като материалите е трябвало до бъдат доставени над езерото и пренесени в планината. Пагодата се издига на 954 над морското равнище, а със своите 46 метра височина се извисява 1000 метра над езерото, като се превръща в неговата най-известната забележителност. От последният ѝ етаж се разкрива великолепна гледка към езерото и околните планини. Настаняване в хотел, разположен в района на езерото в селцето Итa Тао на най-малката от местните аборигенски групи на Тайван (малко над 500 души). Нощувка.

18.10.2022-вт 4 ден Сън Мун Лейк – Каосюнг (закуска, обяд)
Закуска. Круиз по езерото Сън Мун. Отпътуване на юг към град Каосюнг – вторият по големина град в Тайван. След около 4 ч. пристигане в района Дашу, където на левия бряг на река Каопинг се намира огромният будистки комплекс Фо Гуанг Шан, създаден от майстор Хин Юн и неговите ученици – културен, религиозен и образователен център на Махаяна, който е свързан с най-голямата благотворителна организация в Тайван. В музея се пази ценна реликва – зъб на Сакиамуни Буда, основател на будистката вяра, а в югоизточната част на планината се намира най-голямата забележителност на района – огромната златна статуя на Буда Амитаба, която е с размери около 120 метра. Продължаваме към езерото „Лотос“, живописно разположено между две планини. То е известно с гледката към залеза и отражението на планината в него, лотосите и многобройните красиви храмове, които го заобикалят – повече от 20. Ще посетим храма Тигър и Дракон, който се състои от две пагоди и в него се влиза през дракона, а се излиза през тигъра. От върха на храма се вижда комплексът на павилионите на пролетта и есента, заобиколени от вода, в която те се отразяват при залез слънце. После се отправяме към река Любов (Love River) – гръбнакът на града, която играе подобна роля на Темза за Лондон. Реката, която всъщност е изкуствен канал, протича 12 км. през целия град, играе важна роля в неговата икономика и култура. Край бреговете й често се провеждат събития и фестивали, тук е разположен и паркът на река Любов. В него има нощен пазар и открити кафенета, в които често гастролират групи, а по реката лодки разхождат посетителите, за да се насладят на градския пейзаж, подсилван от атрактивните сгради в близост като катедралата „Свети Розарий“, моста Каосюнг и Районния съд. Накрая ще посетим нощния пазар Лиухе – един от най-популярните в Тайван. Ако пропуснете нощния пазар, все едно не сте посетили Каосюнг. Тук се продават вкусна храна, морски дарове, студени напитки, занаятчийски изделия, дрехи, ножове, камери, живи животни и какво ли още не. Не пропускайте да опитате местните специалитети - млякото от папая и солени скариди. Настаняване в хотела. Нощувка.

19.10.2022-ср 5 ден Каосюнг – Селото на Небесната дъга - Тайпе (закуска, обяд)
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване за Тайпе. По пътя ще спрем, за да посетим Селото на Небесната дъга – забележително място, доказващо, че изкуството може да спаси света, претворено с изобретателност от един художник любител на име Хуан Юн-фу. Селото е построено в средата на 20 век, за да даде временен подслон на войниците, избягали на остров Тайван заедно със семействата си от Китай. Обитателите заживяват задружно и го превръщат в свой дом, но с течение на времето остават все по-малко – някои напускат, други умират, докато остава само Хуан. Правителството планира строежа на модерен комплекс и му предлага да напусне срещу парично обезщетение, но той отказва и вместо това изпълва някога оживеното село с цветове и фантазия, като го превръща в туристическа атракция, посещавана от милиони туристи всяка година. Тук ще научим докосващата история на селото, състоящо се от 1200 къщи, ярко обагрени с рисунки на хора в носии, най-различни животни – птици, морски обитатели, котки, цветя и други, след което ще имаме свободно време за разходка и снимки преди да продължим за Тайпе. Пристигане, настаняване и нощувка.

20.10.2022-чт 6 ден Тайпе – Йелиу – Джиуфен – Шифен – Тайпе (закуска, обяд)
След закуска се отправяме към северното крайбрежие, където на около 40 км от Тайпе се намира едно от най-известните места в света – Националния геопарк Йелиу, който предлага зашеметяващи геоложки пейзажи. Разположен върху нос Йелиу, който се врязва на около 1700 метра в океана, той е покрит от естествени скални образувания, създадени от различни геоложки и климатични сили в течение на милиони години. Многообразните им форми вдъхновяват техните имена, като най-известна е „Главата на кралицата“, емблематичен образ в Тайван и неофициална емблема за град Уанли. Сред другите формации са „Обувката на феята“, „Кошерът“, „Джинджифил“, „Морски свещи“ и много други. Продължаваме към Джиуфен, някога център за добив на злато в Тайван. Златото е изчезнало, но старинните селища, построени от плътно прилепнали към стръмните склоновете къщи, продължават да предлагат приказни пейзажи и поглед към начина на живот от миналото. В периода на японската окупация градчето получава настоящия си облик - тогава са построени много японски ханове, които са оцелели и до днес. По време на Втората световна война в селото е създаден лагер за военнопленици, които са работили в златните мини, след края на войната дейностите по добива на злато спадат, мината е затворена през 1971 година и градът изпада забвение. През 1989 г. тук е заснет филмът „Градът на тъгата“, който възражда популярността на Джиуфен. Носталгичният пейзаж на Джиуфен очарова много хора и в началото на 90-те години, градът преживява възход, който го оформя като туристическа атракция. Построени са много кафенета, чайни, ресторанти и магазини за сувенири, носещи името „Град на тъгата“. Продължаваме към историческия град Шифен, за да посетим романтичната Старинна улица. Тя е разположена в и около клона Пингси на железопътната линия, построена първоначално за транспортиране на въглища. Тогава работещите в този отдалечен планински район, изправени пред риск да бъдат ограбени или убити, използвали фенери, за да информират семействата си, че са в безопасност. Днес фенерите вече не функционират като сигнални, а се използват като символи на мира и щастието. Романтичната красота на пейзажа и носталгичната атмосфера правят мястото популярно за заснемане на реклами и атракция за посетителите. Най-известното събитие, което се провежда тук, е годишният фестивал на небесните фенери. В края на деня ще се присъединим към вековната китайска традиция, като напишем желанията си на фенер, запалим свещ в основата му и гледаме как той се отдалечава. Връщане в Тайпе. Нощувка.

21.10.2022-пт 7 ден Тайпе → (закуска, вечеря)
Закуска. Днес предстои да разгледаме Тайпе. Ще посетим двата най-значими религиозни обекти в Тайпе – храма Паоан и храма на Конфуций. Храмът Паоан е построен преди повече от 230 години, което го прави един от най-старите и важни обекти на острова. Той датира от 1760 г., когато имигранти от южен Китай построили оригиналния дървен храм. Сегашната сграда е изградена през 1805 г. след 25 години години строителство, а през 20 век е многократно разширявана, обновявана и реконструирана. Целият дървен материал и камъкът, използвани в построяването на храма, са донесени от Китай. Построен е според каноните на китайската храмова архитектура и е украсен с много красиви и сложни каменни и дървени резби – върху каменните колони са изобразени свирепи извиващи се дракони, а таваните са украсени с дърворезби на лъвове, цветя и фигури от китайската митология. Жълтите покриви и стрехите са облицовани със стотици миниатюрни фигури. Трите главни божества, почитани в храма Паоан, всяко със своя отделна част, са Паошен – богът на медицината, Юлайфо – богът на късмета, и Чушенг Ниангнианг – богинята на раждането и плодородието. Много тайванци се молят тук за здраве и благополучие, особено бременните жени. В кулата на храма има светилище на богинята на раждането с нейните 12 помощници. Храмът е обявен за национално наследство, а през 2003 година получава наградата на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство в Азиатско-Тихоокеански регион. В съседство е храмът на Конфуций. Първоначалната сграда е построена през 1854 г., разрушена е по време на войната през 1895 г. и е възстановена през 1925 г. Създадена е по подобие на оригиналния храм на Конфуций в родния му град Кофу, провинция Шандун, Китай. В съответствие със строгите принципи на конфуцианството, всичко в и около сградата е спокойно в рязък контраст с традиционните будистки и даоистки храмове. Няма статуи, фенери, цветни декорации, нито маси за хранене, нито текстове от куплети, характерни за другите храмове. Счита се, че това е така, защото би било грубо и неприлично да се покаже писано от някой друг в храм, посветен на мъдреца. В главната зала на храма може да се види черна табелка със златни букви, която гласи „Образование без дискриминация“. Всяка година на 28.09 в чест на Конфуций в храма се провежда церемония с традиционна музика и стилизирани танци. Храмът на Конфуций в Тайпе е чудесно, спокойно място за почивка и размисъл или разговор с приятели. Продължаваме към Мемориалната зала на Чан Кай Ши – впечатляващ архитектурен комплекс, посветен на бившия министър-председател и президент на Република Китай (Тайван) генералисимус Чан Кай Ши, един от най-дълго управлявалите държавници в света (умира на 5.4.1975 г). Чан Кай Ши е причисляван към държавниците от „Голямата четворка“ (заедно със Сталин, Рузвелт и Чърчил) от Втората световна война. Величествената сграда е построена през 1980 г. като част от огромен градски парк с площ от над 25 хектара озеленени градини, изящни павилиони и езера и представлява осмоъгълник, покрит от блестящ бял мрамор, който се извисява на 75 м височина. Статуята на покойния президент гледа от централната сграда към града. От двете ѝ страни са разположени две сгради в класически стил – Националният театър и Националната концертна зала. Отправяме се към най-високата сграда в Тайван – кулата „Тайпе 101“, символ на просперитета на Тайван, считан за един 4-те Азиатски тигъра заедно с Хонконг, Южна Корея и Сингапур. Със своите 101 етажа, издигащи се на 508 м височина, той е първият небостъргач надминал височина от половин километър и е най-високият небостъргач в света до 2010 г., когато е построен Бурж Халифа в Дубай (828 м). В него се намират едни от най-бързите асансьори в света (от 1-ия до 89-етаж се изкачват за 39 сек, със скорост 63 км/час), влезли в Книгата за рекордите на Гинес. По изчисления на инженерите сградата може да издържи на турс до 8 по Рихтер, както и на външни влияния и колебания 2500 години. На долните 5 етажа има множество магазини, включващи най-добрите марки като Луи Вутон, Диор, Селин и други. *По желание с доплащане можете да посетите обсерваторията на 85-я етаж, за да видите Тайпе от птичи поглед. Трансфер до летището. Полет TK 25 от Тайпе в 21:55 ч.

22.10.2022-сб 8 ден → Истанбул → София
В 05:10 ч. кацане в Истанбул. В 07:50 полет TK 1027 от Истанбул. Кацане в София в 09:05 ч.


Програма

Тази екскурзия ще Ви отведе в непознатия Тайван - едно очарователно кътче от Земята, което вплита в себе си историята на древен Китай, наследството на колониалното минало и мистиката в обичаите на коренното население. Поставени върху приказна плодородна земя, наречена от първите си картографи Формоза - „красив остров“, допълнени от природните феномени, мекия климат, високите кулинарни стандарти, любезните и високообразовани жители, дисциплината и модернизацията, тези фактори създават преживяване, което със сигурност заслужава вниманието на пътешествениците по душа.
Екскурзията ще започне от столицата Тайпе - класически мегаполис с космическа визия, убийствен трафик, невероятни нощни пазари, екзотична кухня и най-вежливите хора на света. Езерото Сън Муун ще ни запознае с обаянието на местните легенди и вярвания, в Каосюнг ще се запознаем с традициите на будизма, ще видим Тигъра и Дракона, кацнали върху водите на езерото Лотос, както и нощния живот в многоетажен Тайван, ще открием магията на цветовете в Селото на дъгата, красивите традиции на миналото в Джиуфен и Шифен и природния парк Йелиу, определян като природно чудо от National Geographic.
Малко известно е, че през миналия век семейство Кайши превръща бившата колония в процъфтяваща икономика. В добре уредения и проспериращ Тайван приветливостта, редът и доброто възпитание сякаш са вродени, идват от заветите на г-жа Кайши за задължителна любезност, която е станала органична, внушаваща на няколко поколения тайванци да бъдат патриоти, да са учтиви в отношенията си и да спазват правилата. И това им дава сигурност в настоящето и увереност в бъдещето.

Подробна програма
Екскурзия до Тайван


15.10.2022-сб 1 ден София → Истанбул →
В 21:30 ч. полет TK 1030 от София. Кацане в Истанбул в 22:55 ч.

16.10.2022-нд 2 ден → Тайпе
В 01:35 ч. полет TK 24 от Истанбул. Пристигане 17:55 ч. в Тайпе – столицата на Тайван, най-големият град, политически, търговски, медиен, образователен и културен център на острова. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

17.10.2022-пн 3 ден Тайпе – Сън Мун Лейк (закуска, обяд)
Закуска. Отпътуване за езерото Сън Мун (Слънце и Луна) – най-красивото място в Тайван, богато дарено с природна красота, история и самобитната култура на местното аборигенско население. Сън Мун е най-голямото езеро в Тайван с площ над 100 кв. км. Разположено е в подножието на централната планинска верига и е заобиколено от зелени върхове. Езерото обгръща малкия остров Лалу, който го разделя на две части - северната има формата на слънце, а южната – на лунен сърп. Плуването в езерото е разрешено само по време на фестивала, който се провежда тук всяка есен. Ще посетим внушителния храм Уен У на северния бряг на езерото, построен в стила на дворцовата архитектура на Северен Китай, с три отделни зали. Едната зала е посветена на първия прародител Кайджи и бога на литературата, другата – на бога на войната Гуан Гонг и бога войн Ю Фей, и третата на Конфуций. Той е единственият храм на Конфуций в Тайван, в който има статуя с изображението на Конфуций и неговите последователи, и единственият храм, който държи централната си врата отворена. Друга интересна особеност са 366 стъпала към храма, символизиращи 366 дни в годината. Наричат ги „Годината на стъпките“, като на първото стъпало, което представлява първия ден на всеки месец, има платформа, където хората могат да спрат и да си починат. Информация за 24-те слънчеви периода, също е изсечена в стъпките, изобразени са животните от китайския зодиак, има вятърни камбанки за желания и тук може да научим много за китайската народна култура. Отправяме се към 9-етажната пагода Си Ен в типичен китайски стил. Тя е построена през 1971 година от Чан Кай Ши в памет на неговата майка. Строителството ѝ е било много трудно, тъй като материалите е трябвало до бъдат доставени над езерото и пренесени в планината. Пагодата се издига на 954 над морското равнище, а със своите 46 метра височина се извисява 1000 метра над езерото, като се превръща в неговата най-известната забележителност. От последният ѝ етаж се разкрива великолепна гледка към езерото и околните планини. Настаняване в хотел, разположен в района на езерото в селцето Итa Тао на най-малката от местните аборигенски групи на Тайван (малко над 500 души). Нощувка.

18.10.2022-вт 4 ден Сън Мун Лейк – Каосюнг (закуска, обяд)
Закуска. Круиз по езерото Сън Мун. Отпътуване на юг към град Каосюнг – вторият по големина град в Тайван. След около 4 ч. пристигане в района Дашу, където на левия бряг на река Каопинг се намира огромният будистки комплекс Фо Гуанг Шан, създаден от майстор Хин Юн и неговите ученици – културен, религиозен и образователен център на Махаяна, който е свързан с най-голямата благотворителна организация в Тайван. В музея се пази ценна реликва – зъб на Сакиамуни Буда, основател на будистката вяра, а в югоизточната част на планината се намира най-голямата забележителност на района – огромната златна статуя на Буда Амитаба, която е с размери около 120 метра. Продължаваме към езерото „Лотос“, живописно разположено между две планини. То е известно с гледката към залеза и отражението на планината в него, лотосите и многобройните красиви храмове, които го заобикалят – повече от 20. Ще посетим храма Тигър и Дракон, който се състои от две пагоди и в него се влиза през дракона, а се излиза през тигъра. От върха на храма се вижда комплексът на павилионите на пролетта и есента, заобиколени от вода, в която те се отразяват при залез слънце. После се отправяме към река Любов (Love River) – гръбнакът на града, която играе подобна роля на Темза за Лондон. Реката, която всъщност е изкуствен канал, протича 12 км. през целия град, играе важна роля в неговата икономика и култура. Край бреговете й често се провеждат събития и фестивали, тук е разположен и паркът на река Любов. В него има нощен пазар и открити кафенета, в които често гастролират групи, а по реката лодки разхождат посетителите, за да се насладят на градския пейзаж, подсилван от атрактивните сгради в близост като катедралата „Свети Розарий“, моста Каосюнг и Районния съд. Накрая ще посетим нощния пазар Лиухе – един от най-популярните в Тайван. Ако пропуснете нощния пазар, все едно не сте посетили Каосюнг. Тук се продават вкусна храна, морски дарове, студени напитки, занаятчийски изделия, дрехи, ножове, камери, живи животни и какво ли още не. Не пропускайте да опитате местните специалитети - млякото от папая и солени скариди. Настаняване в хотела. Нощувка.

19.10.2022-ср 5 ден Каосюнг – Селото на Небесната дъга - Тайпе (закуска, обяд)
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване за Тайпе. По пътя ще спрем, за да посетим Селото на Небесната дъга – забележително място, доказващо, че изкуството може да спаси света, претворено с изобретателност от един художник любител на име Хуан Юн-фу. Селото е построено в средата на 20 век, за да даде временен подслон на войниците, избягали на остров Тайван заедно със семействата си от Китай. Обитателите заживяват задружно и го превръщат в свой дом, но с течение на времето остават все по-малко – някои напускат, други умират, докато остава само Хуан. Правителството планира строежа на модерен комплекс и му предлага да напусне срещу парично обезщетение, но той отказва и вместо това изпълва някога оживеното село с цветове и фантазия, като го превръща в туристическа атракция, посещавана от милиони туристи всяка година. Тук ще научим докосващата история на селото, състоящо се от 1200 къщи, ярко обагрени с рисунки на хора в носии, най-различни животни – птици, морски обитатели, котки, цветя и други, след което ще имаме свободно време за разходка и снимки преди да продължим за Тайпе. Пристигане, настаняване и нощувка.

20.10.2022-чт 6 ден Тайпе – Йелиу – Джиуфен – Шифен – Тайпе (закуска, обяд)
След закуска се отправяме към северното крайбрежие, където на около 40 км от Тайпе се намира едно от най-известните места в света – Националния геопарк Йелиу, който предлага зашеметяващи геоложки пейзажи. Разположен върху нос Йелиу, който се врязва на около 1700 метра в океана, той е покрит от естествени скални образувания, създадени от различни геоложки и климатични сили в течение на милиони години. Многообразните им форми вдъхновяват техните имена, като най-известна е „Главата на кралицата“, емблематичен образ в Тайван и неофициална емблема за град Уанли. Сред другите формации са „Обувката на феята“, „Кошерът“, „Джинджифил“, „Морски свещи“ и много други. Продължаваме към Джиуфен, някога център за добив на злато в Тайван. Златото е изчезнало, но старинните селища, построени от плътно прилепнали към стръмните склоновете къщи, продължават да предлагат приказни пейзажи и поглед към начина на живот от миналото. В периода на японската окупация градчето получава настоящия си облик - тогава са построени много японски ханове, които са оцелели и до днес. По време на Втората световна война в селото е създаден лагер за военнопленици, които са работили в златните мини, след края на войната дейностите по добива на злато спадат, мината е затворена през 1971 година и градът изпада забвение. През 1989 г. тук е заснет филмът „Градът на тъгата“, който възражда популярността на Джиуфен. Носталгичният пейзаж на Джиуфен очарова много хора и в началото на 90-те години, градът преживява възход, който го оформя като туристическа атракция. Построени са много кафенета, чайни, ресторанти и магазини за сувенири, носещи името „Град на тъгата“. Продължаваме към историческия град Шифен, за да посетим романтичната Старинна улица. Тя е разположена в и около клона Пингси на железопътната линия, построена първоначално за транспортиране на въглища. Тогава работещите в този отдалечен планински район, изправени пред риск да бъдат ограбени или убити, използвали фенери, за да информират семействата си, че са в безопасност. Днес фенерите вече не функционират като сигнални, а се използват като символи на мира и щастието. Романтичната красота на пейзажа и носталгичната атмосфера правят мястото популярно за заснемане на реклами и атракция за посетителите. Най-известното събитие, което се провежда тук, е годишният фестивал на небесните фенери. В края на деня ще се присъединим към вековната китайска традиция, като напишем желанията си на фенер, запалим свещ в основата му и гледаме как той се отдалечава. Връщане в Тайпе. Нощувка.

21.10.2022-пт 7 ден Тайпе → (закуска, вечеря)
Закуска. Днес предстои да разгледаме Тайпе. Ще посетим двата най-значими религиозни обекти в Тайпе – храма Паоан и храма на Конфуций. Храмът Паоан е построен преди повече от 230 години, което го прави един от най-старите и важни обекти на острова. Той датира от 1760 г., когато имигранти от южен Китай построили оригиналния дървен храм. Сегашната сграда е изградена през 1805 г. след 25 години години строителство, а през 20 век е многократно разширявана, обновявана и реконструирана. Целият дървен материал и камъкът, използвани в построяването на храма, са донесени от Китай. Построен е според каноните на китайската храмова архитектура и е украсен с много красиви и сложни каменни и дървени резби – върху каменните колони са изобразени свирепи извиващи се дракони, а таваните са украсени с дърворезби на лъвове, цветя и фигури от китайската митология. Жълтите покриви и стрехите са облицовани със стотици миниатюрни фигури. Трите главни божества, почитани в храма Паоан, всяко със своя отделна част, са Паошен – богът на медицината, Юлайфо – богът на късмета, и Чушенг Ниангнианг – богинята на раждането и плодородието. Много тайванци се молят тук за здраве и благополучие, особено бременните жени. В кулата на храма има светилище на богинята на раждането с нейните 12 помощници. Храмът е обявен за национално наследство, а през 2003 година получава наградата на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство в Азиатско-Тихоокеански регион. В съседство е храмът на Конфуций. Първоначалната сграда е построена през 1854 г., разрушена е по време на войната през 1895 г. и е възстановена през 1925 г. Създадена е по подобие на оригиналния храм на Конфуций в родния му град Кофу, провинция Шандун, Китай. В съответствие със строгите принципи на конфуцианството, всичко в и около сградата е спокойно в рязък контраст с традиционните будистки и даоистки храмове. Няма статуи, фенери, цветни декорации, нито маси за хранене, нито текстове от куплети, характерни за другите храмове. Счита се, че това е така, защото би било грубо и неприлично да се покаже писано от някой друг в храм, посветен на мъдреца. В главната зала на храма може да се види черна табелка със златни букви, която гласи „Образование без дискриминация“. Всяка година на 28.09 в чест на Конфуций в храма се провежда церемония с традиционна музика и стилизирани танци. Храмът на Конфуций в Тайпе е чудесно, спокойно място за почивка и размисъл или разговор с приятели. Продължаваме към Мемориалната зала на Чан Кай Ши – впечатляващ архитектурен комплекс, посветен на бившия министър-председател и президент на Република Китай (Тайван) генералисимус Чан Кай Ши, един от най-дълго управлявалите държавници в света (умира на 5.4.1975 г). Чан Кай Ши е причисляван към държавниците от „Голямата четворка“ (заедно със Сталин, Рузвелт и Чърчил) от Втората световна война. Величествената сграда е построена през 1980 г. като част от огромен градски парк с площ от над 25 хектара озеленени градини, изящни павилиони и езера и представлява осмоъгълник, покрит от блестящ бял мрамор, който се извисява на 75 м височина. Статуята на покойния президент гледа от централната сграда към града. От двете ѝ страни са разположени две сгради в класически стил – Националният театър и Националната концертна зала. Отправяме се към най-високата сграда в Тайван – кулата „Тайпе 101“, символ на просперитета на Тайван, считан за един 4-те Азиатски тигъра заедно с Хонконг, Южна Корея и Сингапур. Със своите 101 етажа, издигащи се на 508 м височина, той е първият небостъргач надминал височина от половин километър и е най-високият небостъргач в света до 2010 г., когато е построен Бурж Халифа в Дубай (828 м). В него се намират едни от най-бързите асансьори в света (от 1-ия до 89-етаж се изкачват за 39 сек, със скорост 63 км/час), влезли в Книгата за рекордите на Гинес. По изчисления на инженерите сградата може да издържи на турс до 8 по Рихтер, както и на външни влияния и колебания 2500 години. На долните 5 етажа има множество магазини, включващи най-добрите марки като Луи Вутон, Диор, Селин и други. *По желание с доплащане можете да посетите обсерваторията на 85-я етаж, за да видите Тайпе от птичи поглед. Трансфер до летището. Полет TK 25 от Тайпе в 21:55 ч.

22.10.2022-сб 8 ден → Истанбул → София
В 05:10 ч. кацане в Истанбул. В 07:50 полет TK 1027 от Истанбул. Кацане в София в 09:05 ч.


Цени

група 15.10.2022 – 22.10.2022

цена на човек:
в двойна стая в единична стая в тройна стая
1766 € / 3454 лв. 2068 € / 4045 лв 1766 € / 3454 лв.

хотели:
16.10 – 17.10 Тайпе Gloria Prince Hotel 4*
17.10 – 18.10 Сън Мун Лейк Lealea Garden Hotel 4*
18.10 – 19.10 Каосюнг Howard Plaza Hotel 4*
19.10 – 21.10 Тайпе Gloria Prince Hotel 4*

Цените на екскурзията включват:
Самолетни билети София – Истанбул – Тайпе – Истанбул – София с редовен полет на Turkish Airlines с включени такси и багаж до 30 кг.
5 нощувки в хотели 4*;
5 закуски, 4 обяда, 1 вечеря;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
- Екскурзия до езерото Сън Мун и посещение на храма Уен Уу и пагодата Си Ен;
- Круиз по езерото Сън Мун;
- Екскурзия до Каосюнг с посещение на будисткия манастир Фо Гуанг Шан, езерото Лотос, пагодите на Дракона и Тигъра; река Любов и нощния пазар Лиухе;
- Посещение на Селото на Небесната дъга;
- Екскурзия до националния геопарк Йелиу и старинните селища Джиуфен и Шифен;
- Панорамна обиколка на Тайпе и посещение на мемориалната зала на Чан Кайши, храма Паоан, храма на Конфуций и небостъргача „Тайпе 101”.
Местни екскурзоводи;
Водач преводач от фирмата;

Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 55 лв;
Наблюдателната площадка на 85-я етаж на небостъргача „Тайпе 101” – 42 лв.

Цената не включва допълнителни услуги:
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 100 000 лв. - 33.30 лв. за лица до 65.99 г.; за лица над 66 г. - 84.60 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ – 178.50 лв.
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за резервация:
Данни по лична карта, копие на паспорта, сключване на договор и заплащане на депозит:
Срокове и начин на плащане:
Депозит в размер на 800 лв.
Пълно плащане до: 16.08.2022 г.
Заплащането се извършва в брой или по банков път.

Анулации и неустойки:
До 96 дни преди заминаване – без неустойка
От 95 ден до 66 ден преди заминаване в размер на 50 лв.
От 65 ден до 40 дни преди заминаване в размер на 500 лв.
От 40 ден до датата на заминаване пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници;
За лица под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 14 туристи
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване
При недостигнат минимален брой туристи, но не по-малко от 10 – доплащане 112 лв.

Визов режим:
Българските граждани могат да пътуват в Република Китай безвизово до 90 дни като туристи.
Медицински изисквания:
За посещение на Тайван не са необходими ваксинации.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
За актуалните медицински изисквания, свързани с Covid-19, ще бъдете уведомени с наближаване на дата на пътуването.

Вид използван транспорт:
самолет, автобус / бус

Полетно разписание:
16.10.2021 TK 1030 София, Т2 – Истанбул 21:30 – 22:55
17.10.2021 ТК 24 Истанбул – Сеул 01:25 – 17:55
22.10.2021 ТК 25 Тайпе – Истанбул 21:55 – 05:10
23.10.2021 ТК 1027 Истанбул – София T2 07:50 – 09:05

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,65 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Република Китай.


Условия за записване

Какви екскурзии до Тайван предлагаме?
Екскурзиите до Тайван, организирани от Никона травел, са подходящи за всеки турист. Нивото на натоварване е леко, маршрутите са пълни, с много включени забележителности, но със спокойно темпо, време за снимки на обектите и свободни часове вечер. Програмата е интересна и увлекателна, като ще посетите задължителните забележителности в Тайпе, Каосюнг, в близост до езерото Сън Муун и северната част на острова.

Какво да посетя в Тайван?
По време на екскурзиите до Тайван освен включената програма имате много други възможности да изследвате тази любопитна страна. Градовете са безопасни, чисти и красиви. През деня можете да се разхождате, да пазарувате в големите центрове или малки пазарчета, да посетите ресторант от каталога на Мишлен, а вечер да изпиете халба студена бира „Тайван“ в някой уютен местен бар или да надникнете в действителността на нощните пазари.

Какво да купя от Тайван?
По време на престоя си в Тайван не пропускайте да опитате местните специалитети, тайванския ананас, млечния чай с балончета, а за подарък можете да купите първокласен чай от Алишан, типичните за Тайван ананасови кексчета, дървените картички, миниатюрните фенери в Шифен, сливов ликьор – ще го намерите в някой от многобройните магазинчета в Джиуфен, висококачествен нефрит. В района на езерото Сън Муун ще откриете много фигурки на сови – совата се счита за животно закрилник, носител на мъдрост и късмет и на почит в местните общности. Традиционните подаръци, с които неизменно ще се върнете от екскурзията до Тайван – магнитчета, картички, тениски, са красиво изработени и оригинални, като цената на магнитче е около 2-5 щатски долара.

Кой е най-подходящият период за екскурзии до Тайван?
Най-подходящите месеци за посещение са октомври и ноември, когато е топло, но не е горещо, с много слънчеви часове и по-малко валежи. Организираме екскурзиите до Тайван основно в този период.

Безопасен ли е Тайван?
Тайпе се класира сред шестте най-безопасни града в света по отношение на престъпността, така че спокойно можете да се разходите по улиците му. Все пак дори на най-сигурното място, винаги съветваме да пазите личните си вещи, особено на места, където се събират тълпи – транспорт, пазари, туристически обекти. В последните години дори се наблюдава тенденция за спад на организираната престъпност. Природни бедствия не се случват много често, а населението е обучено за справяне и реакция при тяхната поява. В периода от юли до началото на октомври преминават тайфуни. Тайван се намира в Тихоокеанския огнен пръстен, поради което има сеизмична активност, като трусовете рядко причиняват големи разрушения. Болниците са чисти и модерни, а здравеопазването е на много високо ниво. Индексите за качество на въздуха, здравеопазване и сигурност са много високи.

Какво мога да купя за 1 щ.д. в Тайван?
1 литър бензин
1 бира
1 минута возене в такси
1 бутилка минерална вода

Какво е времето в Тайван?
Климатът е субтропичен и тропичен в най-северната част на острова. Средните годишни температури са високи – около 22 градуса, има дъждовен сезон, който продължава през май и юни, и продължителен и топъл сух сезон. Могат да се разграничат пролет, лято, есен и зима, но в рамките на тропическия климат промените не са много големи. Зимните температури са между 10 и 20 градуса, летните – между 25 и 32.

Необходима ли е виза за екскурзии до Тайван?
За български граждани не се изисква виза за пътуване с цел туризъм на територията на Тайван до 30 дни.

Колко време се пътува до Тайван?
От София до Тайпе има удобни полети с прекачване в Истанбул, като общото време за пътуване е около 15 часа. Тайван се намира на около 8800 км разстояние от България.

Валута в Тайван
Официалната валута е нов тайвански долар (NTD). Най-добре е да обмените пари на летището при пристигане, възможно е да сменяте пари и в хотелите.

Какво да опитам по време на екскурзията до Тайван?
Тайван е истинско изкушение за кулинарните пътешественици – храната е важна част от тайванската култура, освен това е важна за доброто разположение на духа – при среща с приятел често той веднага би Ви попитал „Хапнал ли си?“ Тайван ще Ви нагости с вкусни, разнообразни и здравословни ястия, цените на приготвените ястия на павилион за бързо хранене или в ресторант са съвсем достъпни – дотолкова, че много от местните хора готвят у дома много рядко. Непременно опитайте млечния чай с „балончета“, който произлиза от Тайван, но в последните години е добил популярност в цяла Югоизточна Азия. Разположението на остров обуславя изобилието от свежи морски дарове и риба, които се консумират много в северната част на Тайван. Можете да изпитате готварските си умения, влизайки в „hot pot“ ресторант, където има газови или индукционни котлони върху всички маси, гостите получават съд с бульон и сами трябва да приготвят супата, която ще консумират, от собственоръчно избрани продукти – месо, различни спагети, заланчуци. Царевичната супа, различните видове дъмплинг, пържен ориз, хлебните ковчежета, оризови спагети – сигурни сме, че няма да останете гладни по време на престоя си в Тайван! Ако пък търсите по-изискано място, можете да посетите някой от 170-те ресторанта в Тайпе, включени в каталога на Мишлен. Освен всичко останало, Тайван е много приемствен към чуждите кулинарни влияния и в големите градове са представени кухните на различни държави.

Защо да изберем екскурзии до Тайван?
Тайван е красива, безопасна страна, с интригуващи минало и настояще, богата култура, вкусна кухня, висок стандарт на живот и подредено общество с любезни и образовани жители. Можете да се любувате на нов различен пейзаж във всеки ден от пътешествието си и да откриете място, изпълнено с приключения, но все още непозната за масовия туризъм.

Любопитни факти за Тайван
Инстантните спагети са изобретение на Тайван.
В Тайван няма контейнери за отпадъци, жителите сами отнасят чувалите с отпадъци от домакинството до камиона за боклук, който оповестява пристигането си с произведението на Бетовен „Fur Elise“ .
За да се направи пълна обиколка на целия остров Тайван с кола са необходими около 8 часа.
От 156 държави Тайван се нарежда на 25-то място по индекс на щастието в света за 2020 година, като изпреварва всички съседни страни - Япония, Китай, Южна Корея, Хонгконг, Филипини, Виетнам и Индонезия.
Черната мечка е единственият вид мечка на острова, най-едрият бозайник тук и е символ на Тайван.

Видео

Тази екскурзия ще Ви отведе в непознатия Тайван - едно очарователно кътче от Земята, което вплита в себе си историята на древен Китай, наследството на колониалното минало и мистиката в обичаите на коренното население. Поставени върху приказна плодородна земя, наречена от първите си картографи Формоза - „красив остров“, допълнени от природните феномени, мекия климат, високите кулинарни стандарти, любезните и високообразовани жители, дисциплината и модернизацията, тези фактори създават преживяване, което със сигурност заслужава вниманието на пътешествениците по душа.
Екскурзията ще започне от столицата Тайпе - класически мегаполис с космическа визия, убийствен трафик, невероятни нощни пазари, екзотична кухня и най-вежливите хора на света. Езерото Сън Муун ще ни запознае с обаянието на местните легенди и вярвания, в Каосюнг ще се запознаем с традициите на будизма, ще видим Тигъра и Дракона, кацнали върху водите на езерото Лотос, както и нощния живот в многоетажен Тайван, ще открием магията на цветовете в Селото на дъгата, красивите традиции на миналото в Джиуфен и Шифен и природния парк Йелиу, определян като природно чудо от National Geographic.
Малко известно е, че през миналия век семейство Кайши превръща бившата колония в процъфтяваща икономика. В добре уредения и проспериращ Тайван приветливостта, редът и доброто възпитание сякаш са вродени, идват от заветите на г-жа Кайши за задължителна любезност, която е станала органична, внушаваща на няколко поколения тайванци да бъдат патриоти, да са учтиви в отношенията си и да спазват правилата. И това им дава сигурност в настоящето и увереност в бъдещето.