Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия УЗБЕКИСТАН И КАЗАХСТАН

УЗБЕКИСТАН И КАЗАХСТАН
ЖЕНА ЗА КОМБИНАЦИЯ!
12 дни / 11 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София → Истанбул → Ташкент – Бухара – Самарканд – Ташкент→ Астана → Алмати → Истанбул → София
от 6229
лв./човек
Програма
Дати и цени
Условия
Информация
Програма
Страните от Централна Азия са истинска съкровищница. Невероятната им и така характерна природа, нравите и обичаите на местните, впечатляващата архитектура, възможностите за всякакви видове туризъм, отпечатъкът, който миналото и религията са оставили, правят Узбекистан и Казахстан своеобразни шедьоври, които впечатляват и изненадват.
Узбекистан е най-старата земя в Централна Азия с ярък облик и впечатляваща история от над 25 века. Това е земята на памука и овощните градини, пъстрите пазари и умелите търговци, съхранила паметта на хиляди години, земята на пустинните степи - част от древния път на коприната, свързващ Китай с Европа. Невъзможно е да останем равнодушни пред прекрасната архитектура с така характерното омагьосващо синьо, зад което се разкриват романтични приказки, легенди, наука и история.

Подробна програма
16.10.2024-ср. 1 ден София → Истанбул →
В 09:20 ч. полет TK1028 от София. Кацане в Истанбул в 10:55 ч. В 12:30 ч. полет TK8575 от Истанбул. Кацане в Ташккент в 19:00. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела в Ташкент – най-големият град в Централна Азия. Добре дошли в Узбекистан! Мистичната държава с невероятна архитектура и уникална природа е с дълга и богата история, изпълнена с обрати, оставила своя отпечатък и една от най-любопитните и интересни дестинации в света. През 2021 година се навършиха 30 години от независимостта ѝ от Съветския съюз, а потокът туристи и любители на приключенията всяка година расте. Столицата на Узбекистан е Ташкент – град с хилядолетна история, който за първи път се споменава в хрониките през II-I век пр.н.е. Сегашното му име е известно от XI век и най-вероятно идва от тюркски език, на който „таш“ означава камък, а „кент“ - град, така че името му буквално се превежда като „Каменния град“. През 1966 г. градът е разрушен от земетресение и изцяло подновен през 70-те и 80-те години на XX век.

17.10.2024-чт. 2 ден. Ташкент (закуска)
След закуска започва полудневният ни тур на узбекистанската столица и Стария град. Ще започнем от архитектурния комплекс Хаст Имам. Названието на комплекса означава „Великия имам“ и е кръстен така на един от първите почетни имами на Ташкент – Абубекр Мохамед Кафал Шаши – изключителен учен и духовник, получил висше образование в Ташкент и Багдад. Възпитаник е на най-добрите медресета, учи при известния историк ат-Табари, а някои от поемите му са запазени до наши дни. Освен перфектно познаване на Корана и на мюсюлманското право, заради строителните си умения той е удостоен с титлата Кафал, която означава „замък“. След смъртта му е погребан на това място, в близост до стената на древния град, а през XVI век е построен и мавзолей. Част от архитектурния комплекс е медресето Барак Хан от XVI век, което включва два мавзолея, и духовна библиотека. Тук е и джамията Тила Шейх, построена през 1856-1857 г., в която се пази коранът на халифа Усман – безценна реликва. Усман ибн Аффан е третият праведен халиф на мюсюлманите от 644 до 656 година и един от най-близките съмишленици на пророка Мохамед, както и съпруг на двете му дъщери. По време на обиколката ни в комплекса ще посетим медресето Барак-Хан, джамията Тила Шейх, Мавзолея на Абубекр Кафал Шаши и Ислямския институт на Имам ал-Бухари. Отправяме се към базара Чорсу, разположен в центъра на Стария град, под оцветена в синьо куполообразна сграда, където се продават всякакви стоки от ежедневна нужда. Самата дума „чорсу“ е с персийски произход и означава кръстопът. Базарът е построен през 1570 година.
Преживяването ни в този първи ден ще се обогати с ... пътуване с метрото. В централна Азия има само двe транспортни системи от този тип – едната в Алмати, а другата тук в Ташкент. Построено е от бившия СССР и отваря врати през 1977 година, а неговите станции са истинско произведение на изкуството – сред най-украсените в света. С метрото стигаме до центъра на града, където ще се разходим, за да видим площада Амир Тимур. Тук е административното и културно сърце на съвременния град. Територията му е симфония от зеленина, фонтани и цветя, а в непосредствена близост са всички важни политически и културни здания. В центъра на площада е невероятната статуя на Тамерлан на кон. Следва площадът на Независимостта, както се нарича от 1992 година. Всъщност повече прилича на парк или градина, отколкото на площад и тук се намира Паметникът на Независимостта с формата на глобус, пред който по-късно е поставена женска фигура.
Обиколката завършва с посещение на Държавния музей за приложни изкуства. Основан е през 1937 г. и в колекцията му има повече от 4000 експоната, представящи декоративното изкуство на Узбекистан, в това число дърворезби, керамика, бижута, златни накити, бродерии и др. Връщане в хотела. Нощувка.

18.10.2024-пт 3 ден. Ташкент – Бухара – Пътя на коприната (закуска)
Ранна закуска. Трансфер до ж.п. гарата, за да се качим на скоростния влак Афросиаб – най-бързият в страната, който обслужва две линии: Ташкент-Самарканд-Карши и Ташкент-Самарканд-Бухара. Отпътуваме в 07:30 ч., за да минем 605 км и в 11:17 ч пристигаме в Бухара.
Бухара е един от най-древните градове в Централна Азия и настоящ архитектурен и историческо-културен резерват, съхряняващ уникални паметници и наследство от историческите епохи. Има няколко теории за произхода на името, като според енциклопедия Ираника името идва от согдийски език (един от иранските езици) и в превод означава „място на добрия късмет“. Още преди новата ера ученият Мохамед ибн Джафар Наршахи казва, че „няма друг град на света с толкова много имена“, което свидетелства за огромното значение на Бухара. Той е втората точка от Пътя на коприната в Узбекистан след Ташкент. Целият център на Бухара е обявен за обект на ЮНЕСКО. Регионът е населен от поне 5000 години, а градът от 2500! Древното му име не е известно, но целият оазис тук се е наричал Бухара и едва през X век името е пренесено за селището.
Трансфер до хотела, за да оставим багажа си на съхранение и се отправяме на пешеходна обзорна обиколка на древния град Бухара. Започваме от архитектурния ансамбъл Ляби Хауз. Хауз в ислямската архитектура е централно разположен басейн със симетрична ос. Басейнът в Бухара е обграден от три страни съответно от медресето Кукелдаш – най-голямото в града, датирано от 1568 г., две религиозни сгради, построени от Надир Диван-Беги – Ханках от 1619 и медресе от 1619 г., както и джамията Магоки Атори от времето на зороастризма. Самата джамия е построена върху зороастрийски храм от предислямския период, а до него е имало базар за подправки, парфюми, керамика и платове. В съседство се намирал Храмът на луната. Тук, преди да бъде построена първата синагога, заедно са се молели евреи и мюсюлмани.
Следва медресето Чор Минор познато още като медресето на халиф Нияз-кул. В превод името означава „четирите минарета“ заради архитектурата си. Често се бърка с порта, но сградата е комплекс с две функции – ритуално религиозна и за подслон. В близост до медресето е куполният базар, под който минава кръстовище. Тук в миналото са идвали търговци от Индия, Китай, Узбекистан и др. държави, а в наши дни можем да закупим сувенири и стоки местно производство.
След това ще видим една от най-големите забележителности на града – минарето Калян. То е проектирано от Бако, е построено от Мохамад Арслан Хан през 1127 г. Високо е 45,6 м с диаметър 9 метра в долната част. То е част от комплекса По-и-Калян или Пои Калан, което в превод означава „В подножието на Великия“. Това е религиозен комплекс, състоящ се от три части – вече споменатото минаре Калян, медресето Мир-и-Араб и джамията Калян. Трите структури са така позиционирани, че образуват квадратен двор в центъра. По-и-Калян е една от най-големите джамии в Централна Азия. Третата сграда от религиозния комплекс е медресето Мири-Араб. То има два големи сини купола, извисяващи се над околните сгради в центъра на Бухара. Построяването му е датирано от XVI век и се свързва с шейха Абдала Ямани от Йемен, който е духовен пир (водач) на шейбанидите. В самото сърце на Стара Бухара е малкото, но впечатляващо медресе Улугбег, построено през 1417 г. от майстора Исамил ибн Тахир ибн Махмуд Испфаргони. Медресето Абдулазизхан е построено няколко века по-късно от Улугбег, но двете са неразривно свързани в забележителния архитектурен ансамбъл. По-късното медресе свидетелства за напредъка на средновековната централноазиатска архитектура и ни показва колко високи и развити умения са имали тогавашните архитекти, строители, художници. Любопитно е, че вместо цитати от Корана, по стените на Абдулазизхан име стихове на известни поети.
Продължаваме с масивната крепост „Ковчегът на Бухара“, която е построена около V век сл.Хр. Освен функцията си на военна структура, тя обхваща град, който е бил обитаван през по-голяма част от историята от различни кралски дворове, властвали над района на Бухара. В наши дни крепостта е туристическа атракция и помещава различни музеи.
Отправяме се към джамията Боло Хауз от 1712 г. (обект на ЮНЕСКО). Формата ѝ е правоъгълна, молитвената стая е с четири колони и няколко входа, а интериорът е в типичен средноазиатски стил от XVIII век.
В края на деня ще видим два мавзолея. Започваме от мавзолея Саманид от X век, който е служел за погребване на членовете на влиятелната и силна ислямска династия саманиди. Саманидите са били ирански сунити, които са имали мощна персийска империя или емирство в периода 819 – 999 година, обхващаща огромна територия от днешен Афганистан, Тюркменистан, части от Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, Казахстан и Пакистан.
Най-накрая ще посетим мавзолея Чашма-Аюб, чието име означава Кладенецът на Йов. Това е мястото, на което Йов е ударил земята с жезъла си, за да създаде кладенец. Водата на този кладенец е чиста и се смята за лековита. Настоящият мавзолей е построен по време на управлението на Тимур и се отличава с коничен купол, необичаен за района на Бухара.
Нощувка.

19.10.2024-сб. 4 ден Бухара (закуска)
Закуска. Вторият ден в Бухара ще започне приказно. Само на 4 км северно от града е дворецът Ситораи-Мохи-Хоса, който е изпълнявал функцията на лятна резиденция на последните емири на Бухара. Макар и толкова близо до горещата Бухара, тук климатът е различен и дори в най-горещите дни не е топло. Най-вероятно е използван един от древните методи за избор на място за градеж на важни сгради, а именно поставянето на трупове на овце на различните вероятни строителни площадки и избиране на тази строителна площадка, на която трупът на овцата се е разложил най-късно. Основите на двореца са поставени в края на XIX век от Акхад хан. Майсторите строители са били обучавани в Русия, затова и стилът му се отличава със смесица от западни и източни архитектурни елементи.
Следва посещение на една от най-големите светини на мюсюлманите – Мемориалният комплекс на ходжа Бакудин Накшбанди. Той е бил велик богослов от XIV век и основател на суфийския орден „Накшбандия“. Мавзолеят, в който е погребан, се намира в родното му село Касри Орифон и е издигнат на мястото на по-стар езически храм.
Следва мемориалният комплекс на Чор-Бакр, построен върху гробното място на един от четиримата потомци на Мохамед - Абу-Бакр-Саид, починал 970 г. сл. Хр. Комплексът включва некропол от фамилни гробници и оградени със зид дворове.
Следобед свободно време и почивка в Бухара. Нощувка.

20.10.2024-нд. 5 ден Бухара – Самарканд (закуска)
Закуска. Рано сутринта се отправяме към следващата – трета точка от Пътя на коприната в Узбекистан – Самарканд. За около 4 часа ще преминем 280 км, но ще спрем в кервансарая Рабати-Малик (обект на ЮНЕСКО). Той заема специално място в историята на иранската архитектура. Това се дължи на впечатляващата му фасада и орнаментални, вградени в стените, цилиндирчни колони, обграждащи главния входен портал.
Пристигане в Самарканд и настаняване в хотела. Самарканд е вторият по големина град в Узбекистан след Ташкент и един от най-старите постоянно обитавани градове в Централна Азия. Има данни за човешка дейност на територията му още от епохата на късния палеолит, но липсват точни сведения кога е основан същинският град. Една от теориите е, че това се е случило около VIII – VII век пр. н. е. Процъфтяването му се дължи на местоположението на Пътя на коприната. Населението му е персийско в по-голямата си част и говори персийски таджикски диалект.
След кратка почивка в хотела се отправяме към музея на виното – Ховренко, за да дегустираме местни вина и да научим повече за винопроизводството, чиято история е тясно свързана с винарната на повече от 150 години.
Връщане в хотела и нощувка.

21.10.2024-пн. 6 ден Самарканд (закуска)
След закуска започва обзорна обиколка на древния град – Самарканд. Започваме от площад Регистан. Името в превод означава „пясъчно място“ или „пустиня“. Тук хората са се събирали, за да чуят кралски прокламации, възвестени от зова на огромни медни тръби – джарчи, да са свидетели на екзекуции и на други важни за обществото прояви. Площадът е ограден от три медресета с типична ислямска архитектура: Улугбек (1417), Шер-Дор (1619) и Тиля-Кори (1646). След това ще видим джамията Биби-Каним – един от най-знаковите монументи на Самарканд и най-голямата джамия в ислямския свят през 15 век. Издигането ѝ е по заповед на Тимур, който решава да построи гигантска джамия в новата си столица, след приключване на Индийската си кампания.
В сянката на невероятна джамия е базарът Сийоб – най-големият в Самарканд, където се продават всякакви стоки, свързани с ежедневието и бита.
В края на деня ще посетим архитектурния ансамбъл Гур Емир, построен в югозападната част на града в началото на XV век. Състои се от ханака, медресето на Мохамед Султан – внук на Тимур, а по-късно и гробници на самия величав владетел Амир Тимур и неговите потомци.
Връщане в хотела. Нощувка.

22.10.2024-вт. 7 ден Самарканд - Ташкент (закуска)
След закуска напускаме хотела, за да продължим с обиколката на Самарканд. Започваме този ден с комплекса Шаки-Зинда, който се намира недалеч от джамията Биби Ханум. Състои се от редици гробници с изискани искрящи сини цветове, хармонично съчетани в оживена композиция из тесните средновековни улички. Единадесетте мавзолея в състава на комплекса са построени един след друг през XIV и XV век. Следва обсерваторията Улугбек, построена през 1420 г. от тимурския астроном Улугбек. Просъществувала е до 1449 г., когато е разрушена. Възстановена е отново през 1908 г.
Отправяме се към гробницата на старозаветния пророк Даниил или поне към една от няколкото, претендиращи да са негово място за упокой. Според една от легендите Тимур успял да отнесе част от мощите му от сирийската гробница и да ги положи в Самарканд. На мястото, където ги е положил, чудодейно се появил извор с лековита вода. Пет купола украсяват дългата сграда с осемнадесетметровия саркофаг, в който се смята, че са останките на Даниил, почитан, както от християни, така и от евреи и мюсюлмани. Отправяме се към селцето Конигил, за да научим как се приготвя хартия от черница по традиционна самаркандска технология. Свободно време. Следобед трансфер до ж.п. гарата. Отпътуване с влака-стрела за Ташкент. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

23.10.2024-вт. 8 ден Ташкент – Астана (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до летището. Полет до Астана. Пристигане следобед, трансфер до хотела, настаняване и свободно време. Нощувка.
През 1997 г. независим Казахстан официално премества столицата от Алмати в Астана. Днешният град е плод на модерно планиране, като въплъщава футуристични идеи и визия – той е чист, блестящ и приветлив, заемащ челните места по развитие в Централна Азия. Въпреки „сребърния медал“ за втора най-студена столица в света, Астана привлича млади хора от различни националности с многообразието си от възможности за реализация, образование, с насърчаването на културата спорта и добрия бизнес климат, които му помагат да процъфти.

24.10.2024-ср. 9 ден Астана (закуска, обяд)
Закуска. Обиколка на Астана – ще започнем от обширния Площад на независимостта с неговите прекрасни фонтани, 91-метровия стълб Казак Ели, джамията Хазрет Султан и Двореца на мира и разбирателството – ярък символ на толерантността и успешното съжителство между различните релиции. След това ще прекосим река Ишим, за да продължим разглеждането на столицата на другия бряг. В сърцето на града ще се разходим по Булеварда на водата и зеленината – емблема на Астана, проектиран от Кишо Курокава и обединяващ в цялостен ансамбъл всички забележителни сгради в продължение на 3 километра. Булевардът е умел пример за съвременно архитектурно творчество, като природата е неизменен елемент, кодиран в множество градини, дървета и зелени площи, както и изобилие от вода, танцуваща във фонтаните на комплекса. Неговата перла е кулата Байтерек, проектираната така, че да наподобява митичното дърво на живота, вплетено в традиционния казахски фолклор. В нея се помещават художествена галерия и аквариум. Ще я посетим, за да се насладим на панорамна гледка към Астана от наблюдатената площадка на 97 метра височина. След това ще се отправим към Кръглия площад – пъстроцветна, модерна и предпочитана зона за разходки, пазаруване и романтични срещи. Обяд за добре дошли в местен ресторант. Следва посещение на Музея на енергията на бъдещето – символ на Световното изложение в Астана, провело се тук през 2017. Тази забележителна изложбена зала е превърната в истинска забележителност и представлява огромна сфера с диаметър 80 метра и 8 етажа, всеки от които посветен на отделен вид алтернативна енергия – соларна, вятърна, кинетична, космическа, хидроенергия, енергия на биомасата. На последния етаж е разположен „Градът на бъдещето – визията ма учените за столицата в следващите десетилетия. Връщане в хотела и нощвука.

25.10.2024-чт. 10 ден Астана → Алмати (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до летището. Полет до Алмати – старата столица на Казахстан. Със своите 2,5 млн жители, Алмати е най-големият град в Казахстан, а също и най-развитият икономически, образователен, научен, исторически и финансов център. За разлика от младата столица Астана, Алмати е свидетел на много исторически обрати, съществувал и просперирал още от дълбока древност. Пейзажът тук е доминиран от гордите планини, които заобикалят града от три страни, а климатът е мек и предлага приятни условия за живеене.
Пристигане и обиколка на града, която ще започне с парка Панфилов, изграден в памет на 28 герои, загинали за свободата на Казахстан. Тук на 56 метра се извисява внушителната катедрала Зенков от 19 век, построена в класически руски стил. Продължаваме към мемориалния комплекс в чест на героите от Втората световна война, където гори вечен огън. Продължаваме към Зеления пазар с множество сувенири, Централната джамия, Площада на републиката с трите символа на Казахстан и Обелиска, посветен на независимостта на страната. След обиколката се отправяме към пролома Медеу и изградения едноименен язовир. Значимостта на язовира е съществена за Алмати – той служи като предпазна бариера от калните наноси, идващи от западните планини от системата Тяншан, причинили огромни щети в миналото и отнели живота на 500 души при последното бедствие от 1921 г. От височина 1733 м ще видим най-високо разположената ледена пързалка в света – Медеу, заобиколена от прелестните върхове на планината Алтай. След това ще се изкачим с лифт до хълма Кок Тюбе за панорамен поглед към Алмати. Трансфер до хотела, настаняване и нощувка.

26.10.2024-пт. 11 ден Алмати – Чарънски каньон (закуска, обяд, вечеря)
Закуска, Ранно тръгване за Чарънския каньон (270 км/ 3-4 ч.) в източната част на Казахстан, в националния парк Чарин в близост до границата с Китай. Често е наричан „малкия Гранд каньон“, красотата му е забележителна и го е превърнала в едно от най-известните и посещавани места в Казахстан. Природата е изваяла за 12 милиона години приказна композиция от разноцветни скали, прорязани от река Терес (Чарин) в дълбок релеф с дължина 154 км и варираща дълбочина между 150 и 300 м. Мястото е известно и като „долината на замъците“ заради скалните образувания с височина до 80 метра, които наподобяват дворцови постройки. Националният парк е обособен през 2004 година и част от него е под закрилата на ЮНЕСКО заради древната гора от рядък вид ясен, която е оцеляла от ледниковия период чак до днес. На територията на парка живеят над 1000 вида растения – 18% от всички срещани в страната, 236 вида птици, 32 вида бизайници, различни защитени ендемични и редки видове, сред които газелата джейран, манулът от семейството на котките и други. Обяд-пикник. Свободно време за почивка, наслаждаване на сюрреалистичния природен пейзаж и връщане в Алмати. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

27.10.2024-сб. 12 ден Алмати → Истанбул → София
Трансфер до летището. Полет за Истанбул в 06:45 В 11:25 ч. кацане в Истанбул. В 14:45 полет от Истанбул. Кацане в София в 15:05 ч.
Дати и цени
в двойна стая в единична стая
3178 € / 6229 лв. 3579 € / 7105 лв.

Цената включва:
Самолетни билети София – Истанбул – Ташкент / Алмати - Истанбул - София с редовен полет на Турски авиолинии, включени летищни такси и багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
Самолетни билети Ташкент – Астана с включени летищни такси и багаж;
Самолетни билети Астана – Алмати с включени летищни такси и багаж;
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
11 нощувки в хотели 3+/4*: 3 в Ташкент, 2 в Бухара, 2 в Самарканд, 2 в Астана, 2 в Алмати;
11 закуски, 2 обяда, 1 вечеря;
Всички екскурзии по програмата с включени входни такси:
Обзорна екскурзия в Стария град на Ташкент;
Обзорна обиколка на Новия град на Ташкент;
Екскурзия из Стария град на Бухара;
Посещение на лятната резиденция на последния емир на Бухара, Мавзолея на Бахудин Накшбанди и некрополиса Чор-Бакр;
Посещение на кервансарая Рабат-и-Малик;
Посещение на Музея на виното Ховренко;
Дегустация на вино във винарната Ховренко;
Обзорна екскурзия на Самарканд;
Екскурзия до село Конигил за запознаване с начина на изработка на хартия;
Обиколка на Астана с посещение на кулата Байтерек и Музея на бъдещето;
Посещение на язовира Медеу
Целодневна екскурзия до Националния парк Чарин;
Местни екскурзоводи на английски език;
Водач-преводач от агенцията

Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 120 лв.
Пакет вечери по желание - 522 лв.

Цената не включва:
Медицинска застраховка – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 2500 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване.

Условия
Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 2500 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване.

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на застрахователната компания.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.
Информация
Хотели по програмата или подобни:
дата престой населено място хотел
16.10 – 18.10 Ташкент Ateca
18.10 – 20.10 Бухара Asia Bukhara
20.10 – 22.10 Самарканд Grand Samarkand
22.10 – 23.10 Ташкент Ateca
23.10 – 25.10 Астана Kazzol
25.10 – 27.10 Алмати Holiday Inn Express

Необходими документи:
Данни по лична карта, сканирано копие на задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане (27.05.2025) и 2 свободни страници.
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване: до 27.09.2024 г.
При недостигнат минимален брой от 15 туристи, но не по-малко от 12 туристи се доплащат – 386 лв;

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Узбекистан и Казахстан.
Медицински изисквания:
Пътуването е без ограничения, свързани с COVID-19; за актуалните медицински изисквания и/или препоръки за Covid-19 към датата на пътуване ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
скоростен влак

Полетно разписание:
TK 1028 София, Т2 – Истанбул 09:20 – 10:55
ТК 8575 Истанбул – Ташкент 12:30 – 19:00
ТК 351 Алмати – Истанбул 06:45 – 11:25
ТК 1031 Истанбул – София T2 14:45 – 15:05

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница. Застраховката се сключва заедно с договора за пътуване или най-късно до 31 дни преди датата на тръгване. Моля, запознайте се с условията на застраховката преди сключване, тъй като периодично застрахователните компании извършват актуализации.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Принципът на избор на седалки в самолета е обект на политика на авиокомпаниите и не може да се гарантира от туроператора, както и настаняването на съседни седалки.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,80 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, отнасящи се до влизането и престоя в Узбекистан и Казахстан.
Страните от Централна Азия са истинска съкровищница. Невероятната им и така характерна природа, нравите и обичаите на местните, впечатляващата архитектура, възможностите за всякакви видове туризъм, отпечатъкът, който миналото и религията са оставили, правят Узбекистан и Казахстан своеобразни шедьоври, които впечатляват и изненадват.
Узбекистан е най-старата земя в Централна Азия с ярък облик и впечатляваща история от над 25 века. Това е земята на памука и овощните градини, пъстрите пазари и умелите търговци, съхранила паметта на хиляди години, земята на пустинните степи - част от древния път на коприната, свързващ Китай с Европа. Невъзможно е да останем равнодушни пред прекрасната архитектура с така характерното омагьосващо синьо, зад което се разкриват романтични приказки, легенди, наука и история.
Facebook Youtube Instagram