Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Узбекистан - Изумителният Изток

Узбекистан - Изумителният Изток
Ташкент, Узбекистан
Очаквайте нова дата през 2021
11 дни / 10 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София – Истанбул - Ташкент – Самарканд - Нурата – Янгигазган – Бухара – Хива – Ташкент – Истанбул – София
от 3696
лв./човек
Програма
Програма
Подробна програма
Узбекистан е най-старата земя в Централна Азия с ярък облик и впечатляваща история от над 25 века. Това е земята на памука и овощните градини, пъстрите пазари и умелите търговци, съхранила паметта на хиляди години, земята на пустинните степи - част от древния път на коприната, свързващ Китай с Европа. Узбекистан отваря обятия за всеки, приветствайки с легендарното си гостоприемство, дълбоко вкоренено в хората, традициите, вкусната местна кухня и автентичния си ориенталски, романтичен дух. Узбекистан е люлка на културата в района повече от две хилядолетия с омагьосваща архитектура на древните си градове и най-атрактивна дестинация в Централна Азия, привличащи туристи от цял свят. Вестник „Телеграф“ поставя Узбекистан на първо място в своята класация за топ 10 дестинации, а „Ню Йорк Таймс“ я поставя на 34 място в топ 52! Освен с основните забележителности на тази средноазиатска перла, ще предоставим и незабравимо преживяване – нощувка в юрта близо до езерото Айдаркул, а ако искате ще можете и да ловите риба, плувате или просто излежавате на пясъка. А вечерта ще потанцуваме край лагерния огън пеейки песни и отпивайки от местното вино!


1 ден – София - Истанбул
Полет ТК 1032 в 16:00 от София. Кацане в Истанбул в 17:15 ч. Излитане с ТК 370 в 18:35 ч.
Пристигане в Ташкент в 01:50 ч. след полунощ. Трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден - Истанбул – Ташкент (закуска, вечеря)
Ташкент е столицата на Узбекистан и най-големият град в Централна Азия с население от почти 3 милиона жители. Името му означава „град от камък” и се споменава за първи път през 11 век, но градът е основан столетия по-рано, познат под различни други названия. В дългата си история е бил важен търговски и занаятчийски център по славния път на коприната, а по време на Втората световна война дава подслон на хиляди съветски бежанци, напуснали домовете си. Съвременният му облик е определен от голямото земетресение през 1966 г., което разрушава голяма част от историческите постройки. Днес той се отличава с модерна сградна архитектура и красиви паркове и градини.
Закуска. Полудневна обиколка на Ташкент: разглеждане на стария град с комплекса Хаст-Имам – тук ще посетим медресето Барак Хан, построено от първия владетел от узбекската династия на Шейбанидите Суюнидж хан, в което се съхранява най-старата мюсюлманска книга - Коранът на Осман от 6 век; джамията Тиля Шейх, Ислямския институт на имам Ал-Букхари, мавзолея с гробницата на един от първите мюсюлмански имами, прочутия пророк и поет от 16-ти век Абу Бакр Мухамад Кафал Ал Шаши. След това ще се качим на метрото, за да посетим Чорсу Базар, известен с яркосините си куполи и невероятното изобилие от най-различни стоки – един от най-оживените и цветни пазари в Централна Азия. Разглеждане на централната част на града, където се намират площад Амир Тимур, площад „Независимост” и Музеят на приложните изкуства. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

3 ден – Ташкент – Самарканд (закуска, вечеря)
Ранна закуска. В 07:00 трансфер до ж.п. гарата. Отпътуване от Ташкент със скоростен влак в 08:00. Пристигане в Самарканд в 10:10. Посрещане от местния екскурзовод и начало на обиколката на Самарканд (ЮНЕСКО) - непроменен от векове, един от най-важните и богати градове по Пътя на коприната с предполагаема възраст около 2500 г., град, чиято история е свързана с Александър Македонски, Чингис хан, Тимур, Улугбег и Бабур. Ордите на Чингис хан разрушават града, а Тимур го възстановява през 14 век. Ще посетим великолепния „Пясъчен площад” Регистан - главният площад на Самарканд, историческият център на града, където се провеждат всички мероприятия, свързани с отбелязването на националните празници. Тук ще разгледаме руините на джамията Биби-Ханъм, построена през 15 век. Предвидено е свободно време на местния пазар Сиаб. Продължаваме с разглеждане на обсерваторията на Улугбек от 15 век, по-голямата част от която била разрушена от противниците на великия астроном Улугбек, тъй като противоречала на каноните на исляма. Ще посетим некропола Шаки Зинда с религиозни сгради от периода 9-19 век и мавзолея Гур Емир – мястото, където е погребан великият владетел Тимур. Сградата се откроява с изящни декоративни мотиви и е считана за образец на могулско-персийската архитектура, вдъхновила строителите на Тадж Махал и гробницата на Хумаюн в Индия. Мавзолеят е завършен през 1405 г. от внука на Тимур – Улугбек. Освен Тимур, тук са били погребани неговите синове и внуци, като почетно място е отредено и за неговия духовен учител Саид Барака. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

4 ден – Самарканд (закуска, вечеря)
Закуска. Посещение на музея Афросиаб с артефакти, разказващи историята на Самарканд, и гробницата на св. Данаил, където се счита, че Тимур е пренесъл мощите на пророка. Продължаване към селището Конигил, за да се запознаем с традиционната технология за изработка на самаркандска хартия от черница. Историята разказва, че в средата на 8 век китайски войски нахлули в земите на самаркандския владетел Абу Муслим, но били разгромени. Сред плененниците имало и майстори в производството на хартия. По това време технологията не се разпространявала, но майсторите се съгласили да разкрият тайната, за да запазят живота си. Оттогава насам Самарканд е главен център по производство на копринена хартия в Средна Азия. Самаркандската хартия се отличава с жълтеникав цвят – не се добавят белители, което я прави по-устойчива и увеличава трайността й до 300-400 години. След това ще посетим местна винарна, където ще опитаме уникалните вина, произвеждани в региона. По-късно ще се отправим към театъра за посещение на постановката El Merosi, за да се насладим на красив спектакъл, пресъздаващ историята, културата и мистиката на Самарканд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

5 ден – Самарканд – Нурата – Янгигазган (закуска, вечеря)
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване към пустинята Къзълкум за Янгигазган (около 220 км). Ще спрем в Нурата, където ще посетим Петъчната джамия и минералния извор в комплекса Чашма – едно от най-свещените места за мюсюлманите в региона. След това ще разгледаме руините на крепостта на Александър Велики. Тя е най-древното укрепление на в Узбекистан, датирано от 4 век пр. н. е., и е играла стратегическа роля заради разположението си на границата между земеделски район и териториите на непокорните номади. Пристигане в юртовия лагер и настаняване. Трансфер до езерото Айдаркул, където ще имате възможност да ловите риба, да плувате и да отпочинете на пясъчния бряг. Очаква Ви обяд-пикник на брега с вкусна храна, прясно приготвена от собствения Ви улов! Докато се наслаждавате на красивата природна картина на езерото, ще научите историята за миналото и настоящето на това омагьосващо място, която трудно може да бъде разказана и разбрана само с думи. Следобед връщане в бедуинския лагер. Свободно време до вечерта. Вечеря около лагерния огън с песните на казашките акини. Ще можете да опитате номадското вино и да танцувате около огъня под светлините на най-красивите звезди. Нощувка в лагера.

6 ден – Янгигазган – Бухара (закуска, вечеря)
Закуска в лагера. Освобождаване и отпътуване за Бухара (280 км, около 4 часа). Ще спрем за посещение на кервансарая Рабат-и-Малик. Продължаване за Бухара – легендарна столица по пътя на коприната с над 2500 години история, чийто исторически център е под закрилата на ЮНЕСКО заради прекрасно съхранените и изумително красиви образци на средновековното ислямско и централноазиатско архитектурно изкуство. Името на града означава „място на добрия късмет”. Бухара е град, продължаващ древната художествена традиция. Тук можете да купите остри, богато украсени с орнаменти ножове и ножици. Жени по пазарите предлагат покривки и килими с цветовете на Ориента, а керамиката на днешните грънчари, украшенията и бижутата на златарите съперничат с видяното в музеите. Някога в този Град на приказките живели Авицена и поетът Рудаки. Днес неговото население се смята за по-гостоприемно дори от самаркандското и ташкентското. Пристигане и настаняване в хотела. Следобед ще посетим пленителния стар град, включен в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО. Ще разгледаме джамията Калян с впечатляващото 46-метрово минаре, построено през 1127 г., от чийто връх се виждал "краят на пустинята", действащото медресе Мири-Араб - един от най-високо ценените духовни ислямски университети, Магоки-Атори - джамия с необикновена форма, построена върху руините на зороастрийски храм, датиран много преди проникването на исляма на територията на Средна Азия; медресетата Улугбек и Абдул Aзис, куполообразните базари и архитектурния комплекс Ляби Хауз от 17 в. с най-големия изкуствено създаден воден резервоар в Бухара. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

7 ден – Бухара (закуска, вечеря)
Закуска. Днес разглеждането на Бухара продължава с посещение на крепостта Арк – ядрото на древна Бухара. По време на дългата си история – от 5-ти век насам, тя е изпълнявала отбранителна функция, но освен това е служела като резиденция на много управници, учени и творци. Разпростира се на площ близо 4 хектара върху изкуствено създаден хълм и е заобиколена от масивни крепостни стени с височина до 20 метра. Следва посещение на джамията Боло Хауз от 18 в., разположена срещу крепостта. Построена е по инициатива на Емир Шахмурад, който искал да покаже на народа си, че не се отличава от простосмъртните и сам е посещавал храма, за да отправя молитви към Всевишния. 20 изкусно орнаментирани колони поддържат конструкцията и се отразяват във водите на изграденото пред джамията водохранилище – едно от основните в града. Ще продължим към мавзолея на Саманидите (9-10 в), най-старата тухлена сграда в Централна Азия, интересно съчетала зороастрийски и ислямски мотиви в украсата си. Следва посещение на Чашма Аюб - извор с вода, на която се приписват лековити свойства. Легендата разказва, че е толкова стара, че от нея е пил библейският пророк Йов. Ще посетим лятната резиденция на последния емир на бухара – Ситораи Мокхи-Хоса – неповторимо място, построено в съчетание на ориенталския и руския архитектурни стилове. Накрая ще посетим мавзолея на Бакхудин Накшибанд. В продължение на векове Бухара, чието име на санскрит означава манастир, бил център на магическото учение на майсторите суфи, чийто най-ярък представител през ХII в. бил Баховудин Накшбанд, или "човекът, който карал нещастието да си отива". И до днес е запазен дворът, където той проповядвал на своите последователи от суфисткия орден Накшбандийа. Най-талантливият сред тях бил прочутият хитрец, описан в приказките - Настрадин Ходжа. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

8 ден – Букара – Хива (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Хива (480 км., 7-8 часа) Пътят ни минава през пустинята Къзълкум, откъдето е минавал Великият път на коприната, свързвайки Бухара и Хива. Ще направим кратка спирка, за да се полюбуваме на красивия пейзаж на пустинята и река Амурдаря. Пристигане късно следобед, настаняване в хотела. Хива (ЮНЕСКО) е още един от магнетичните древни градове на Узбекистан, споменаван още през 10 век като важен търговски център по пътя на коприната. Всички кервани спирали в Хива и продължавали дългото си пътешествие към Китай. Легендата разказва, че Сим – първородният син на Ной, открил на това място магически кладенец с чудно вкусна и прохладна вода, около който бил основан градът. Наричат Хива „Музей под открито небе”, а сърцето му е крепостта Ичан-Кала – последна спирка на търговците преди пустинния преход към Персия и първият обект в страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Свободно време. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

9 ден – Хива (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще разгледате крепостта Ичан-Кала (12-19 в.), включена в списъка на ЮНЕСКО като прекрасно запазен образец на ислямската архитектура. Съгласно нейните канони укреплението е с правоъгълна форма и е затворено от 10-метрови тухлени крепостни стени с 4 порти в 4-те посоки на света. Разпростира се върху 26 хектара площ и пази общо 51 исторически паметника и около 250 къщи от 18 и 19 век. Мястото е спокойно и приказно красиво, със сгушени къщи и величествени минарета, украсени с малки цветни плочки, равни улици и магазини, предлагащи ръчно изработени занаятчийски стоки. Ще видим медресето Мухамад Аминкхан, медресето Мухамад Рахимкхан – първото светско училище в региона, минарето Калта, което впечатлява с красиво декорираната си яркосиня фасада, джамията Джума с 212 богато орнаментирани колони, двореца Таш-Хаули, първоначално построен като жилищен комплекс за харема на владетеля, и мавзолея Пахлаван Махмуд, открояващ се с красивите си куполи и майсторска украса. Можете да опитате да изкачите най-високото минаре в Узбекистан – Ислам Кходжа. Ще се насладите на невероятна панорамна гледка към стария град от Куня-Арк. Свободно време следобед. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

10 ден – Хива – Ургенч – Ташкент (закуска, вечеря)
Ранна закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до летище Ургенч за полет до Ташкент (1093 км, 1 ч. 40 мин.). Пристигане, трансфер до хотела и настаняване. След кратка почивка предстои разглеждане на Ташкент: Паметника на смелостта, издигнат на мястото на епицентъра на разрушителното земетресение от 1966; красивата сграда на Националната опера Алишер Навой, проектирана и построена през 40-те години на миналия век; джамията Джума, най-старата от общо 157 в града. Пешеходно разглеждане на парка Алишер Навой, носещ името на значимия просветен деец и почитан национален герой на Узбекистан. Паркът е „зеленото сърце” на Ташкент и е предпочитано място за бягство от забързания градски ритъм. Тук се намират сградата на Парламента, ритуална зала, медресето Абулкасим от 19 в. и концертна зала. Върху площта му от 65 хектара има красиви градини, езеро, изкуствени канали, фонтани, различни атракции, плаж, кафенета и ресторанти. Върху хълм в средата на парка се издига паметникът на уважавания поет Алишер Навой. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

11 ден – Ташкент – отпътуване (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите. Трансфер до международното летище в Ташкент. Излитане с ТК 369 в 08:30 ч. Кацане в Истанбул в 11:50 ч. Излитане с ТК 1027 в 13:45 и пристигане в София в 15:05 ч.

група: 03.08.2020, 04.11.2020
в двойна стая в единична стая
1890 €/ 3696 лв. 2054 €/ 4018 лв.

Хотели

Ташкент Shodlik Palace 4*, Uzbekistan 4*, Le Grande Plaza
Самарканд Asia Samarkand 4*, Diyora 3+*, Malika Prime 3*
Бухара AsiaBukhara 4*, Minzifa 3+*, Emir 3*, New Moon
Хива Euro Asia Star 3+*, Madrassah 3+*, Old Khiva 3*

Цената включва:
Самолетен билет София – Истанбул – Ташкент – Истанбул – София с включени летищни такси
Самолетен билет Ургенч – Ташкент в икономична класа
10 нощувки: 9 в хотели 4/3*, 1 в юртов лагер в пустинята;
10 закуски, 9 вечери;
Всички трансфери по програмата;
Всички екскурзии с местен екскурзовод на английски език;
Всички входни такси за посещаваните обекти по програмата;
Билет за влака Ташкент-Самарканд;
Дегустация на вино в Самарканд;
Билет за посещение на спектакъла El Merosi в Самарканд;
Фолклорен спектакъл в Бухара;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20 000 щ. д;
1 бутилка вода на ден.

Допълнително се заплащат:
Напитки по време на хранене, разходи от личен характер;
Такси за снимане на исторически обекти;
Други услуги, неупоменати в програмата;
На място се заплащат бакшиши за шофьорите, екскурзоводите и обслужващия персонал в хотелите;
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 90 лв;
По желание, застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуването” – от 2,7% до 1,5% от общата цена.

Цената не включва:
Непосочените в програмата хранения, напитки по време на хранене, допълнителни посещения, такси за снимане в някои от обектите и други лични разходи.

Записване и плащане:
При записване – аванс 1500 лв
до 65 дни преди тръгване - пълно плащане

Необходими документи:
При записване: данни от лична карта, паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане.

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза при престой с цел туризъм до 30 календарни дни от 01.02.2019 г.

Информация:
Минимален брой пътуващи: 15
Ваксинации не са необходими.
Срок за уведомяване за осъществяване пътуването – 25 дни преди отпътуване
При промяна на валутния курс с повече от 5% и летищните такси, цената може да бъде актуализирана към момента на доплащане.
Агенцията не носи отговорност за промяна в полетите на авиокомпанията.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата, като се запазват включените услуги.
Агенцията не носи отговорност за промяна в разписанията на полетите на авиокомпаниите.
Непоълнолетни, пътуващи с един родител представят акт за раждане и нотариално заверено пълномощно
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако няма такова. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, и ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови роднини, явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя.

Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:
Туристът има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
до 7 дни след записване, освен ако не е „Пътуване в последния момент” – без неустойка
до 91 дни преди тръгване се удържат 10% от общата цена
от 90 до 61 дни преди тръгване се удържат 50% от общата цена
от 60 до 31 дни се удържат 80% от общата цена
под 30 дни до деня на отпътуване, или при неявяване се удържат 100%
Facebook Youtube Instagram