Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Виетнам и Мианмар

Виетнам и Мианмар
Хо Ши Мин, Виетнам
от 16 октомври
17 дни / 14 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Доха - Хо Ши Мин: делтата на Меконг - Дананг – Хой Ан, опция Хълма Ба На и Златния мост – Хюе - Ханой: залива Ха Лонг, опция древната столица Хоа Лу и пещерите Трам Кок - Янгон - Хехо – езерото Инле - Баган - Янгон - Доха - София
от 6894
лв./човек
Програма
Информация
Програма
Това пътешествие ще ви преведе през столиците на Виетнам в различните епохи и ще ви разкрие интересни архитектурни забележителности и културни паметници. Ще посетим Хо Ши Мин – столицата на френски Индокитай, очарователния Хой Ан, императорската столица Хюе с Розовия забранен град, днешната столица – Ханой, и най-древната столица на страната – Нин Бинх. Ще узнаем за цивилизацията Чам, ще минем през прохода с живописното име „Море от облаци”, който разделя страната на Северен и Южен Виетнам. Ще се насладим на круиз из живописния залив Халонг с издигащи се от тюркоазените му води скали и ще се разходим с лодка из магнетичния Нин Бинх, наричан „вътрешен Халонг“ заради зелените оризища и високите хълмове наоколо, които поразяват с красотата и хармонията, създадени от природата.
Мианмар – загадъчната златна земя, известна с предишното си име Бирма, което се превежда като „изумруд“, можем наистина да наречем изумрудът на Азия. Мианмар има с какво да впечатли и изненада – огромно разнообразие от етноси, живописни планини, девствени плажове, богати оризища, енегматични храмове и блестящи златни ступи. Езерото Инле – земя между водата и небето, е единственото място в света, където лодкарите гребат с крака вместо с ръце, а долината на Баган, в която се крият хиляди храмове и богата история, ни карат и днес да възкликнем както Киплинг преди 100 години: „Напълно различен от всяко място, което познавате“. Мианмар – едно богатство за откриване!


Подробна програма
16.10.2020-пт 1 ден София → Доха →
В 13:00 ч. полет QR 228 от София, кацане в Доха 17:40 ч. В 19:55 ч. полет QR 972 от Доха.

17.10.2020-сб 2 ден → Хо Ши Мин (вечеря)
В 07:55 ч. кацане в Хо Ши Мин. Градът получава името на река Сайгон, върху която е разположен, и се намира северно от делтата на река Меконг. Местните жители все още го наричат Сайгон. Първоначалното му име е било Прей Нокор, в следангкорския период е бил най-голямото пристанище на Камбоджа, от 1887 г. до 1901 г. е столица на Френски Индокитай, а от 1955 г. до 1975 г. – столица на Южен Виетнам. Днес той е най-големият град в страната с население около 10 млн, главен икономически, търговски и културен център на Виетнам. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Свободно време. Вечерта круиз по река Сайгон с вечеря под звуците на жива музика и изглед към нощния град. Нощувка.

18.10.2020-нд 3 ден Хо Ши Мин – Бен Тре – делтата на река Меконг (закуска, обяд)
Закуска. Напускайки оживените улици на модерния град, се отправяме на юг към провинция Бен Тре – кокосовата земя в делтата на Меконг. След около 2 часа пътуване с автобуса пристигаме и продължаваме с джонка през лабиринт от водни пътища, които се кръстосват в безброй канали, криволичещи около плодородни зелени терени, семейни къщички и малки фабрики. Ще видим много местни жени, които прекарват дните си във варене на кокосови орехи, преди да ги превърнат в бонбонени кубчета. Ще посетим фабрика за сладки и бонбони от кокос. Продължаваме приятното плаване под сянката на водните кокосови дървета, докато пристигнем в крайбрежния ресторант, където ще обядваме деликатеси от делтата на река Меконг. Връщаме се с лодката на пристанището и продължаваме с автобуса за Хо Ши Мин. Пристигане в хотела. Нощувка.

19.10.2020-пн 4 ден Хо Ши Мин – Дананг – Хой Ан (закуска)
Закуска. Обиколката на Хо Ши Мин започва с емблематичната Сграда на обединението (бившия Президентски дворец). Тя е била резиденция на президента на Южен Виетнам и щаб на американската армия. На 30.04.1975 г. северновиетнамските войски навлизат с танкове в града, завземат го и отвеждат с джип южновиетнамския президент в Националното радио, за да обяви капитулацията на Южен Виетнам. Сградата е превърната в дворец на обединението. Отправяме се към колониалната част на града, където се извисява неговият символ - катедралата Нотр Дам дьо Сайгон. Тя е построена през 1880 г. и по проект е трябвало да бъде копие на Нотр Дам дьо Пари. Пред нея е статуята на Дева Мария. В съседство е красивата сграда на Пощата, проектирана от Густав Айфел. Наблизо са сградата на Операта, построена по подобие на Опера Гарние в Париж и сградата на Кметството – една от най-старите, най-големите и най-красиви френски сгради в града. Разположена е в единия край на улица Нгуен Хюе – най-красивата улица в Хо Ши Мин. Ще посетим Музея на жертвите от войната, където са представени документални свидетелства за военните престъпления по време на Френската и Американската война, предизвикали тежки страдания на виетнамския народ и неговата борба за независимост. Трансфер до летището. Полет за Дананг. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела в Хой Ан.

20.10.2020-вт 5 ден Хой Ан (закуска)
Закуска. Полудневно разглеждане на стария град Хой Ан, обект на ЮНЕСКО. Той е един от най-живописните градове на Виетнам и музей под открито небе. Още от древни времена и по време на империята Чампа, Хой Ан е бил морски кръстопът - важно пристанище по пътя на коприната и търговските пътища на Китай, Япония и Запада, чието наследство се вижда и днес в архитектурните шедьоври, отразяващи китайското, японското, португалското, френското и британското влияния. Съвременният град е известен и с прекрасните плажове наоколо – Чайна бийч, където американските войници са почивали по време на войната, и Куа Дай – един от най-хубавите плажове във Виетнам, разположен на няколко километра от стария град. Опознавайки древния град ще открием неговото очарование в старинните къщи на търговци, изящните общински зали, храмове и тесни алеи. Ще разгледаме Китайския храм, построен от китайските кланове през 1690 г. и посветен на богинята на морето Тиен Хау – покровителка на моряците и рибарите, и емблематичния покрит японски мост отпреди 400 г., построен през 1593 г. от японската общност, за да свърже града с китайския квартал на отсрещния бряг. Ще открием любопитни истории, като посетим старинна къща, в която изкуството на лечение чрез бойни изкуства се предава през поколенията. Този лечебен метод е изобретение на майстора на старинна школа и е комбиниран между Чигун, Тай Чи и традиционното виетнамско бойно изкуство. Тук ще имате шанс да научите някои основни движения под ръководството на майстора. Преди да се отправим обратно към хотела, ще посетим уютен дом, за да се отпуснем и да опитаме типичен десерт, приготвен от местните жители. След обяд ще имате свободно време за почивка или разходка. Целият град е буквално един огромен пазар – улиците са художествени галерии, приветливо отворили врати за туристите. Тук може да се запознаете с цялото многообразие на художествения талант на виетнамските майстори и самобитното национално изкуство – обработка на дърво и камък, изработка на фенери, прекрасни картини – батик, акварел и масло с причудливи сюжети и национални мотиви; магазинчета за порцелан, коприна, текстил, кожи, подправки и др.

21.10.2020-ср 6 ден Хой Ан – опция: хълма Ба На и Златния мост (закуска)
Закуска. Свободен ден за почивка. Нощувка.
  • Предлагаме допълнителна целодневна екскурзия до хълма Ба На и Златния мост.
Преживяването започва рано сутринта. След трансфер около 1ч30м пристигане в местността Ба На в планината Тронг Сон, за посещение на тематичния парк, кацнал на 1500 м. върху планинския курорт, наследен от французите. Местността е избрана от тях през 20-те години на миналия век заради хладния планински въздух през летните горещини. Първо се отправяме към станцията на въжената линия и се изкачваме по една от най-дългите (5801 м.) и най-високи въжени линии в света (денивилацията е 1368 м.) със спиращи дъха панорамни гледки към околните планини. Пристигайки на станцията ще посетите пагодата Лин Унг, градината Лок Уен и павилиона Цан Ам. След това се отправяте към Градината на маймуните и накрая – до Върха на Бога, който е най-високият в централен Виетнам. Ще имате свободно време да се разходите по Златния мост, поддържан от две големи ръце над обвитите в мъгла хълмове на планината, и ще се насладите на прекрасната гледка към град Да Нанг и околните планини. Ще имате свободно време за обяд в един от многото ресторанти. Останалата част от деня ще прекарате в забавления в развлекателния парк, където може да се насладите на различни атракциони преди трансфера обратно до хотела. *Мястото привлича много туристи и изчакването на опашката е задължително.

22.10.2020-чт 7 ден Хой Ан – Хюе (закуска)
Закуска. Отпътуване за Дананг. По пътя ще направим кратък престой на красивия плаж Нон Нуок, ще посетим музея Чам, който съдържа най-добрата колекция от скулптури на цивилизацията Чампа в света, чиято столица е бил Дананг в периода 875–1000 г. Ще посетим Мраморната планина, известна с 5-те хълма, всеки от които носи името на един от 5-те елемента: огън, вода, земя, метал и дърво. Още от древни времена хълмовете са били свещени и в тях има пещери с хиндуистки и будистки скулптури, а по време на Виетнамската война (1955–1975 г.) тунелите в тях били използвани за скривалища, имало е и болница в една от пещерите. Продължаваме през прохода Хай Ван – географска и психологическа граница на Виетнам между север и юг. Изкачваме се към неговата най-висока част, която винаги е обгърната от облаци и носи поетичното име „Море и облаци“. Продължаваме към Хюе – старата столица на Виетнам. През 1687 г. виетците превръщат Хюе в своя столица и продължават разширяването си на територията на Чам. Тя е столица и при династията Нгуен, която от 1802 до 1945 г. дава 13 императори и оставя императорски град от цитадели, дворци, гробници и храмове, разположени в спокойната провинция, граничеща с Парфюмената река. И днес Хюе е интелектуалната столица на Виетнам с 12 университета. Градът е запазил своята културна идентичност и е с уникална атмосфера – тихи и спокойни улици, запазени френски колониални къщи и вили, градини и пагоди. Пристигане и настаняване в хотела. Нощувка.

23.10.2020-пт 8 ден Хюе → Ханой (закуска)
Закуска. Разглеждането на Хюе започва с императорската цитадела, обект на ЮНЕСКО. Изграждането ѝ започва по времето на Гиа Лонг, първият император от династията Нгуен и завършва по времето на император Мин Манг, като отема 27 години. Построена е по модел на Забраненият град в Пекин с труда на 10 000 души и представлява 10-километров правоъгълен град със защитни стени, високи 6,6 м. и широки 21 м., обграден от сложна система от водни канали, които служили не само за защита, но и като воден път към него. В Императорския град се влиза през 10 входа, а самият той се състои от две основни части: цитаделата, която служила за защита на дворците вътре, и забраненият град Ту Кам Тан, в който императорът работел и живеел със своето семейство. Продължаваме с велорикша, за да разгледаме спокойните градини и традиционните сгради. След това се отправяме към частен храм, който не е отворен за обществено ползване. Ще научим как по-младите поколения се покланят на своите императорски предци и съхраняват оригиналните дървени пана със стихове. Има възможност да научим интересни тайни рецепти за избелване на кожата и приготвяне на руж за кралиците и наложниците. Напускаме центъра, за да посетим гробницата на император Кай Дин (1885-1925г.), 12-ят император от династията Нгуен. По древна традиция строителство на гробницата на всеки император започвало още докато той бил жив, а архитектурата ѝ отразявала неговия характер. Този забележителен комплекс е построен за 11 години и в него са съчетани елементи от Източната, Западната и Индийската архитектури, което го прави уникален. В края на обиколката ще разгледаме сергиите на пазара Донг Ба и ще хвърлим поглед върху ежедневието в съвременния град. Трансфер до летището. Полет за Ханой – днешната столица на Виетнам и най-важният политически център в държавата от 1010 до 1802 г., когато е изместен от Хюе. От 1902 до 1952 г. е служил за столица на Френски Индокитай. От 1922 до 1976 г. е столица на Северен Виетнам и на 30.04.1976 г. става столица на обединен Виетнам. Трансфер до хотела. Нощувка.

24.10.2020-сб 9 ден Ханой (закуска, обяд)
Закуска. Панорамна обиколка и разглеждане на Ханой: Западното езеро с пагодата Тран Куок от 6-и век – един от най-старите будистки храмове в страната, Храма на литературата, построен от император Лай Танг Тонг в 1070 г. и посветен на Конфуций. През 1076 г. кралската академия започва да обучава децата на благородниците и така той се превръща в първия университет на страната. На територията му има 5 вътрешни двора, олицетворяващи 5-те елемента: вода, огън, дърво, земя и метал, а най-интересни са костенурките с полегнали на гърбовете каменни стели с имената на някогашните възпитаници. Посещение на Етнографския музей, разкриващ културното богатство на Виетнам с уникална градина, в която може да се видят копия на къщи и погребални комплекси от различни провинции на страната. Обяд в местен ресторант. Отправяме се към комплекса на Хо Ши Мин – ще видим мавзолея отвън и ще посетим неговата частна резиденция, построена в етностил върху дървени пилони и заобиколена от красиви градини. После ще посетим един от символите на Ханой – Пагодата върху стълба – храм, основан през 1049 г. от император Ли Тай То. Ще се разходим из старинния квартал – колоритно място с хиляди малки магазинчета и работилнички, известен като 36-те улици на гилдиите, всяка от които в миналото е била център на определен занаят и търговия. Ще посетим пазара „Ханг Бе“ около езерото Хоан Кием и водното куклено шоу, традиция от 11 век, зародила се в долината на Червената река и символизираща прогонването на злите духове и празнуването на изобилието от вода в оризовите поля. Нощувка.

25.10.2020-нд 10 ден Ханой – залива Халонг (закуска, обяд)
Закуска. Целодневна екскурзия с обяд до залива Халонг. Пътуване с автобус около 3,5 ч. през плодородната долина на делтата на Червената река и наблюдаване на живота на селяните, които обработват оризовите поля, транспортират с мотоциклети животни до местните пазари и орат полята с огромни водни биволи. Кратък престой и посещение на специализиран център за производство на традиционни сувенири и посещение на фабрика за перли. Следва круиз из залива Халонг (ЮНЕСКО), изключителен природен феномен, едно от 7-те природни чудеса на света. На местния език името му означава „драконът, който се спуска към морето”. Мястото е изключително красиво; заема площ около 1500 кв. км и се състои от над 3000 острова и скални образувания с причудливи форми, издигащи се от тюркоазените води на морето и носещи имена като „куче”, „кулите”, „платноходка”, „шише за парфюм” и други. Посещение на пещерата Тиен Кунг. На корабчето се сервира обяд – пресни морски дарове. Привечер връщане в Ханой. Нощувка.

26.10.2020-пн 11 ден Ханой – опция: Хоа Лу и Там Кок (закуска)
Закуска. Свободен ден. Нощувка.
  • Предлагаме допълнителна целодневна екскурзия с обяд до древната столица Хоа Лу и Там Кок. Отправяме се към провинция Нин Бинх, на юг от Ханой. След около 2 часа пристигаме в Хоа Лу – най-старата столица на Виетам, център на живота и политиката през средните векове, преди Ханой да стане столица през 11 век. Разглеждане на храмовете и гробниците, издигнати в чест на първите императори на Виетнам Дин Тиенхоан (968-980) и Ле Дайхан (980-1009), както и на руините на внушителната някога цитадела. Желаещите могат да се изкачат на върха на хълма (отнема около 30 мин.), откъдето се открива невероятна панорама към долината. След това се връщаме и продължаваме с автобус към Там Кок, което в превод означава „Три пещери“. Пътят ни минава през живописни селца и изумителни пейзажи. След обяд – типична виетнамска кухня, се качваме на традиционните бамбукови лодки “сампан“ и плаваме по реката, наслаждавайки се на изумителни пейзажи – зелени оризища и високи карстови хълмове, покрити със зеленина, дали името на местността „Вътрешен Халонг“ . Връщане в Ханой.

27.10.2020-вт 12 ден Ханой → Янгон (закуска)
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището. Полет за Янгон. Янгон е най-населеният град в Мианмар с над 5 млн. души и административен център на областта Янгон. През 1755 г. той става столица на държавата и служи като такава до 06.11.2005 г., когато военното правителство я премества в Найпидо. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

28.10.2020-ср 13 ден Янгон → Хехо – езерото Инле (закуска)
Закуска. Ранен трансфер до летището. Полет за Хехо. Посрещане и трансфер до градчето Няуин Шве – предверие към езерото. По пътя ще посетим символа на региона – Шве Йян Пяй, малък наколен манастирски комплекс от 19 век, изработен от червено тиково дърво с прекрасна дърворезба и овални прозорци, украсен със стъклени мозайки, позлата и изображения на Буда. Ще спрем в Няуин Шве за кратка разходка в градчето. От брега на езерото продължаваме с моторница по езерото Инле – една от най-живописните гледки в Мианмар – езеро без брегове, езеро в което лодкарите гребат с крака, вместо с ръце. Един невероятен свят – земя между водата и небето с плаващи острови, закотвени към плиткото островно дъно с бамбукови пръти, които се вкореняват; тесни канали, оплетени в зеленина и градини с домати, а лехите са тесни дълги насипи от пръст сред водата. Ще наблюдаваме как рибарите, потопили във водата плетени кошове с мрежа, подплашват рибата с удари на пръти по повърхността и тя влиза в кошовете. Удивителен е начинът им на гребане – стъпили прави с единия крак на носа на лодката, гребат с другия крак, увит около веслото. Ще видим направените от дърво и оплетен бамбук наколни къщи, училища, болници и манастири на хората Инта – местните племена, които са се заселили тук преди векове. Ще посетим пагодата Паунг Дау У – главният храм в езерото, в който се пазят 5 малки статуи на Буда, покрити с толкова много слоеве златни листа, че първоначалната им форма е неузнаваема. Всяка година по време на фестивала 4 от тях се поставят в реплика на богато украсена кралска баржа и се спуска по езерото, а 1 от статуите остава в храма. Кулминацията на празника е когато баржата пристигне в Няуин Шве, където се събират всички поклонници. Тогава статуите се внасят в централния храм. Плавайки по езерото ще се запознаем с местните занаяти и в селцето Инпавконе ще посетим работилница, където ръчно се изработват пури. Нощувка.

29.10.2020-чт 14 ден езерото Инле – Алаунг Ситу – Хехо → Баган (закуска, вечеря)
Закуска. Днес ще посетим сутрешния пазар на езерото, който се провежда в 5-дневен въртящ се цикъл в пет села около езерото. Индейн е малко селце, домакин на „5-дневния пазар“. Хората от Па О, които живеят в околните хълмове, идват тук да продават своята селскостопанска продукция. От средата на езерото продължаваме през тесен канал към селцето Па О. Ще се разходим в селцето и красивата зона на Алаунг Ситу, изпълнена с над 2500 живописни древни пагоди с разнообразни форми, различни размери и в различни състояния на опазване. Докато някои от тях са възстановени, други са в първоначалното си състояние, а трети са обрасли с тропическа растителност или почти са се разпаднали. Счита се, че комплексът е свързан с името на индийския император Ашока, който през 3 век Пр.Хр. изпраща много монаси из цяла Азия, за да разпространяват будизма. Няколко века по-късно двама бирмански крале Нарапатиситу и Анаврата издигат пагодите. Комплексът се състои от две зони, известни под името пагодите на Шве Индейн – едните са от 17-18 век, а другите – от 14 век. В центъра на комплекса е светилището с позлатения образ на Буда в поза на медитация. От хълма се открива красива панорама към Индейн и езерото. Трансфер до летището в Хехо. Полет за Нуанг У и трансфер до хотела в Баган.
Баган – най-големият археологически комплекс в Азия с площ 104 кв. км. е известен като „долината на хилядите храмове“ и е обект от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Той е столица на кралство Баган от 9 до 13 век, а в периода на неговия разцвет 1044-1287 г. владетелите му са построили над 1000 ступи, 10 000 малки храма и 3000 манастира в долината на река Иравади. По количество на будистки храмове Баган е превъзхождал всички будистки държави по света. Градът е бил център на политическия, икономическия, културен и религиозен живот на кралство Баган и е привличал монаси и студенти от Индия, Шри Ланка и Кхмерската империя. През 1287 г. е разграбен от Хубилай хан и повече никога не се възстановил, много от храмовете, манастирите, ступите и пагодите са разрушени от земетресения и днес са останали около 2200. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

30.10.2020-пт 15 ден Баган → Янгон (закуска)
  • По желание, с доплащане – полет с балон с горещ въздух над руините в долината на Баган, идеална възможност да видите античното кралство по един по-различен начин и да се насладите макси-мално на гледката. Великият пътешественик и изследовател Марко Поло описва Баган като „една от най-хубавите гледки в света“. Още по-приказно е изживяването да се види незабравимата смесица от природни зелени пейзажи и величествени храмове при изгрев слънце (включва трансфери, чай и кафе преди полета, полет с балон окло 1 час, шампанско, лека закуска след полета и сертификат. Общата продължителност е 2-3 часа).
Закуска. Разглеждането на Баган започва с пагодата Швезигон – главна забележителност и символ на града. Името ѝ означава „Залог за победа“. Построена е от княз Анируда (крал Аноратха1044-1077), който обединил цяла Бирма. По-късно пагодата била надстроена, разширена и през 1087 г. – позлатена. Изящната форма на централната ѝ част става прототип на всички пагоди, които по-късно ще бъдат построени в Бирма. В основите ѝ се пазят ценни будистки реликви – зъб, ребро и превръзка от челото на Буда. Пагодата се изига върху 3-етажна терасовидна основа, върху която емайлирани плочки представят най-важните сцени от предишния живот на Буда. В четирите посоки са разположени 4 храма, във всеки от които е поставена 4-метрова фигура на Буда. На територията ѝ има и статуя на бял кон, която според монасите лекува всички недъзи – ако ви боли глава, достатъчно е само да погалите главата на коня и т.н. Запознаване с богатата история на Баган и разглеждане на храма Веткиин Губякгий (Минкаба) от 1113 г., който съчетава елементи от монска и хиндуистка архитектура и е известен с най-старите и единствени автентични стенописи. Ще разгледаме величествения храм Хтиломинло с изящни фрески и каменни скулптури, построен през 1218 г. на мястото, на което Натаунгмиа бил избран за крал измежду петимата си братя. След обяд ще посетим работилница за лакови изделия и храма Ананда – архитектурен шедьовър в стил Мон с перфектни пропорции, позлатени кули и две уникални изображения на Буда, които сменят израженията си в зависимост от къде ги гледате. Той е един от най-големите, красиви и добре запазени храмове в Баган. Построен е през 1090 г. от крал Кианзита в началото на периода „Баган“, а през 1990 г. е реновиран по случай 900-ната му годишнина. Трансфер до летището в Нуанг У и полет за Янгон. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

31.10.2020-сб 16 ден Янгон → Доха (закуска)
Закуска и се отправяме към центъра на Янгон – един от най-зелените и красиви градове в Югоизточна Азия с най-голям брой колониални сгради и непокътнато градско ядро от тази епоха. Започваме от историческата сграда на старата поща и минавайки покрай хотел Странд, градините Махабандола и Паметника на независимостта, стигаме до пагодата Суле, разположена в географския център на града. След това ще посетим Малка Индия и Чайнатаун – цветна смесица от ресторанти, храмове и сергии, които предлагат поглед върху съвсем различна страна на бирманското общество. Стигаме до пазара Багиоке, наричан в миналото „Шотландският пазар“, където ще имате свободно време. Това е най-добрият пазар в Янгон и идеалното място за последни покупки на сувенири. След това ще посетим пагодата Киаутатгий – дом на 70-метровия полегнал Буда и стенописи, изобразяващи сцени от живота на Буда. Върху краката на статуята са изобразени 108 свещени будистки символа и местните жители често могат да бъдат видени да се събират тук, за да отдадат почит и да се помолят. После ще посетим парка Кандавгий, едно от най-зелените места в центъра на Янгон и ще видим блестящата баржа Каравейк – реплика на кралската баржа, езерото и извисяващата се върху хълма зад него пагода Шведагон – най-известната ступа в страната, в която се пазят 3 ранни статуи на Буда и 8 косъма на Гаутама – историческият Буда. Въпреки че произходът ѝ е неясен, местна легенда гласи, че тя е построена преди 2500 години и след това е реновирана няколко пъти, преди да приеме сегашната си форма през 15 век. Централната ступа е с 8 страни, висока е 99.4 метра, диаметърът ѝ е 432.8 метра и заобиколена от 64 по-малки ступи. Покрита е с 60 тона златни листа, като всеки ден се добавят още. На върха ѝ има „чадър“, на който са закачени 1065 златни и 420 сребърни звънеца, а над него – сфера от чисто злато, украсена с хиляди диаманти и един 76-каратов изумруд. Трансфер до летището. В 19:25 ч. полет QR 917 от Янгон. Кацане в Доха в 23:15 ч.

01.11.2020-нд 17 ден Доха → София
В 07:10 ч. полет QR 227 от Доха. Кацане в София 11:25 ч.
Информация
дати: 16.10.2020 – 01.11.2020

цена на човек:
в двойна стая в единична стая
3525 € / 6894 лв. 4042 € / 7906 лв.

хотели / или подобни :
17.10 – 19.10 Хо Ши Мин Saigon Hotel 3*
19.10 – 22.10 Хой Ан Vinh Hung Emerald Resort 3*
22.10 – 23.10 Хюе Eldora Hue 4*
23.10 – 27.10 Ханой Chalcedony Hotel 4*
27.10 – 28.10 Янгон Best Western Green Hill 4*
28.10 – 29.10 Езерото Инле Ananta Inle 4*
29.10 – 30.10 Баган Shwe Yee Pwint 3*
30.10 – 31.10 Янгон Best Western Green Hill 4*

Цената включва:
Самолетни билети София – Доха – Хо Ши Мин/ Янгон – Доха – София с редовен полет на Qatar Airways с включени такси, чекиран багаж до 30 кг (300 см) и ръчен багаж до 7 кг.
Самолетени билети с включени такси за полетите: Хо Ши Мин – Дананг / Хюе – Ханой / Ханой – Янгон / Янгон – Хехо / Хехо – Баган / Баган – Янгон;
14 нощувки в хотели 3*/4*/5*, 14 закуски, 3 обяда, 2 вечери
Всички трансфери и екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
- круиз с вечеря в Хо Ши Мин,
- екскурзия с обяд до делтата на река Меконг,
- панорамна обиколка и разглеждане на Хо Ши Мин;
- разглеждане на Хой Ан;
- посещение на музея Чам и Мраморната планина, пътуване през прохода Хай Ван;
- разглеждане на Хюе – цитаделата, частен храм, гробницата на император Кай Дин и пазара Донг Ба;
- панорамна обиколка и разглеждане на Ханой, посещение на водното куклено шоу;
- круиз с обяд из залива Халонг и посещение на пещерата Тиен Кунг;
- разходка по езерото Инле и опознаване на забележителностите, бита и живота на езерните хора;
- посещение на езерния пазар и зоната с хилядите ступи Алаунг Ситу;
- разглеждане на Баган – пагодата Швезигон и храмовете Веткиин Губякгий, Хтиломинло и Ананда;
- разглеждане на колониалния център на Янгон, пазара Багиоке, пагодата Киаутатгий, парка Кандавгий и пагодата Шведагон;
Местни екскурзоводи на английски език
Водач-преводач от агенцията;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 щ. д. (за лица 70–85 г. с покритие 5,000 щ.д.)

Допълнително се заплащат:
Електронна виза за Мианмар – 100 лв.
Такса за местните шофьори и екскурзоводи – 128 лв.
По желание, с доплащане целодневни екскурзи:
– от Хой Ан: Хълма Ба На и Златният мост: при мин. 10 ч. – 178 лв.; при 6-9 ч. – 227 лв.; при 2-5 ч. – 286 лв.
- от Ханой: Хоа Лу и пещерите Там Кок: при мин. 10 ч. – 142 лв.; при 6-9 ч. – 171 лв.; при 2-5 ч. – 236 лв.
По желание, застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуването“ – от 2.70 % до 1.50 % от общата цена.

Цената не включва:
На връщане – в Доха може да се ползва зала Oryx (храна, напитки, интернет) с доплащане на място 55 USD.
Допълнителни посещения, които не са включени в програмата;
Непосочените в програмата хранения, напитки по време на хранене, бакшиши за носачи, пикола и камериерки и други лични разходи.

Условия за резервация:
Данни по лична карта, копие на паспорта, сключване на договор и заплащане на депозит.
Срокове и начин на плащане:
10% от пакетната цена до: 19.05.2020
50% от пакетната цена до: 17.07.2020
Пълно плащане до 100% до: 12.08.2020

Необходими документи:
Паспорт с валидност 6 месеца след датата на пътуването (02.05.2021) и 4 свободни страници;
5 цветни фотографии (4х6см) от последните 6 месеца – на светъл фон, лице фронтално и открито, без тъмни очила;
данни за визовите формуляри

Визов режим:
Българските граждани се нуждаят от визи, за да посетят Виетнам и Мианмар.
Агенцията предоставя формуляр, които да попълните и подготвя документите за визи.
Входно-изходната виза за Виетнам се полага и заплаща при пристигане на летището – 50 USD
Визата за Мианмар е електронна и се заплаща с доплащането.

Медицински изисквания:
За посещението на Виетнам и Мианмар няма задължителни ваксини.
Препоръчителни са ваксинации против дифтерит, тетанус, полиомелиелит, хепатит А и Б, тиф.

Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 11 туристи.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – до 25 дни преди началната дата: 21.09.2020

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Потребителят има право да преотстъпи пътуването си при същите условия на друго лице в срок не по-късно от 18.07.2020, като заплаща административна такса 100 лв. и съобразно спецификата на дестинацията, само дължимите суми, свързани с тази промяна и анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор.
Ако туристът има сключена Застраховка Отмяна на пътуване, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.

Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:
Потребителят има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, като Туроператорът възстановява платената сума за пътуването след заплащане на следните неустойки:
до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ – без неустойка;
до 121 дни преди тръгване се удържат 10% от пакетната цена (до 17.06.2020)
от 120 до 91 дни преди тръгване се удържат 40% от пакетната цена (до 17.07.2020)
от 90 до 65 дни преди тръгване се удържат 60% от пакетната цена (до 12.08.2020)
от 64 до 46 дни преди тръгване се удържат 80% от пакетната цена (до 31.08.2020)
под 45 дни до деня на отпътуване, или при неяваване се удържат 100 % (след 31.08.2020)
В случай, че туристът доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, суми не се възстановяват и всички допълнителни разходи, включително транспортни, са за сметка на туриста.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
лодка / корабче

Полетно разписание:
16.10.2020 (пт) QR 228 София, Т2 – Доха 13:00 – 17:40
16.10.2020 (пт) QR 972 Доха – Хо Ши Мин 19:55 – 07:55 на 17.10.2020
01.11.2020 (нд) QR 919 Янгон – Доха 07:50 – 11:40
01.11.2020 (нд) QR 225 Доха – София, Т2 17:00 – 21:15

Информация:
Точните часове на екскурзиите се определят на място.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
Агенцията не носи отговорност за анулиране на полети, промяна в разписанията на авиокомпаниите; ако някой от обектите е в процес на реновиране; за дейности и събития, възникнали в резултата на форсмажор, за мероприятия и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия или член на неговото семейство или бизнес партньор, както и при немедицински причини като явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя.
Това пътешествие ще ви преведе през столиците на Виетнам в различните епохи и ще ви разкрие интересни архитектурни забележителности и културни паметници. Ще посетим Хо Ши Мин – столицата на френски Индокитай, очарователния Хой Ан, императорската столица Хюе с Розовия забранен град, днешната столица – Ханой, и най-древната столица на страната – Нин Бинх. Ще узнаем за цивилизацията Чам, ще минем през прохода с живописното име „Море от облаци”, който разделя страната на Северен и Южен Виетнам. Ще се насладим на круиз из живописния залив Халонг с издигащи се от тюркоазените му води скали и ще се разходим с лодка из магнетичния Нин Бинх, наричан „вътрешен Халонг“ заради зелените оризища и високите хълмове наоколо, които поразяват с красотата и хармонията, създадени от природата.
Мианмар – загадъчната златна земя, известна с предишното си име Бирма, което се превежда като „изумруд“, можем наистина да наречем изумрудът на Азия. Мианмар има с какво да впечатли и изненада – огромно разнообразие от етноси, живописни планини, девствени плажове, богати оризища, енегматични храмове и блестящи златни ступи. Езерото Инле – земя между водата и небето, е единственото място в света, където лодкарите гребат с крака вместо с ръце, а долината на Баган, в която се крият хиляди храмове и богата история, ни карат и днес да възкликнем както Киплинг преди 100 години: „Напълно различен от всяко място, което познавате“. Мианмар – едно богатство за откриване!

Полезни връзки

екзотика | Азия | Виетнам | Мианмар |
Facebook Youtube Instagram