Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Австралия, Нова Зеландия и Фиджи

Австралия, Нова Зеландия и Фиджи
Мелбърн, Австралия
от 26 февруари
22 дни / 19 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София, Доха, Мелбърн, Айърс Рок, Кернс, Палм Коув, Сидни, Куинстаун, Те Анау, Куинстаун, Роторуа, Окланд, Фиджи: Нади, Окланд, Доха, София
от 16927
лв./човек
Програма
Настаняване по програма
Хотели
Цени
Видео
Отвъд познатите на европейците земи до XVIII век, цял един континент крие своите тайни. „Непознатата южна земя“, за чието съществуване още римляните са подозирали, вече е гостоприемна и готова да разкрие своите красоти и съкровенни тайни пред пътешествениците. Само 250 години след като експедицията на легендарния Джеймс Кук открива континента, Австралия е символ на просперитет, висок стандарт на живот и девствена природа. Огромен е интересът към тази необследвана земя от страна на учени, естествоизпители, емигранти и, разбира се, туристи. В това пътуване към земите, миещи се от Южния Пасифик се отправяме с огромно желание и любов да открием нови за вас места, предизвикателства, хоризонти. Професор Мери Биард казва: „Пътуването е повече от гледане на забележителности. То е промяна, дълбока и постоянна, промяна в идеите за живота“. Затова подаваме ръка на верните и ентусиазирани пътешественици и се отправяме към Непознатата южна земя, родината на аборигените, където ще ви покажем мегаполисите Мелбърн и Сидни, ще вечеряме заедно под купол от звезди при скалата Айерс в национален парк Улуру-Ката Чута, за да чуем Звука на тишината, после ще отплаваме за Големия бариерен риф, където ще поплуваме покрай пъстроцветни корали и екзотични риби, а по-късно ще имаме възможност да се запознаем с местните жители в Куранда. Но тъй като сме жадни за нови и нови предизвикателства, за нови впечатления и приключения, поемаме към Нова Зеландия – земята на маорите. Тук, в тази сравнително нова държава, властва природата и точно на това ще наблегнем – ще плаваме до Милфорд саунд, ще видим пещери със светещи стени, ще се възхитим на Фиордланд и седловината Хоумър, ще се изкачим с въжен лифт до възвишението Бобс пийк, а после ще плаваме из езерото Уакатипо с параход. Очаква ни и Уайо Тапу – регион с много цветни езера и гейзери, парк Рейнбоу Спрингс с екзотични представители на местната фауна и иконата на Нова Зеландия - птицата Киви. Какво би било едно пътуване в Земята на дългия бял облак, както маорите наричат страната си, ако не ги видим с прословутия им танц хака, а и не вкусим от тяхната кухня. След пътуването из природните красоти на Нова Зеландия, ни очаква мегаполисът Окланд, но по път ще имаме възможност да се отбием и при „Властелина на пръстените“. Огромното ни пътуване, което безсъмнено ще ни обогати, ще завърши с екзотичните острови Фиджи, където предвиждаме заслужен отдих. Летище Нади е леснодостъпно с директен кратък полет от Окланд, така че максимално бързо ще превключим от режим на „опознаваме“ в режим „почивка“. А там, гостоприемните местни жители, ще ни посрещнат с усмивка и приветливия поздрав „Була“ или „Желая щастие и добро здраве“.
Великият приказен разказвач Ханс Кристиан Андресен е казал „Да пътуваш означава да живееш!“. Затова ние ви каним да поживеете с нас двадесет и два дни из далечни, тайнствени, приказни и красиви земи и ви посрещаме на летището преди да излетим заедно с „Була!“.

Подробна програма
26.02.2020-ср. 1 ден. София → Доха
В 12:25 ч. полет QR 228 от София. Кацане в Доха в 18:05 ч. Излитане от Доха с полет QR 904 в 20:20 ч.

27.02.2020-чт. 2 ден. Доха → Мелбърн (вечеря)
Кацане в Мелбърн в 18:15 ч. ДОБРЕ ДОШЛИ В АВСТРАЛИЯ!
Австралия е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент, което обяснява и многообразния релеф. Тук можете да видите планини, огромни пустини, котловини, красиви ждрела и равнини. Климатът също е различен в отделните части – на север е субекваториален с дъждовен и сух сезон и целогодишно високи температури, в централната част е пустинен, субтропичен в Южна Австралия, а на о-в Тасмания, който също е част от държавата, е умерен, заради охлаждащия ефект от Антарктическото течение.
Първите обитетели на Австралия са аборигените, които са се заселили през малайския архипелаг преди повече от 40 000 години, а в наши дни са останали само около 350 000. Европейците откриват континента през XVII век, когато холандски, португалски и испански кораби търсят пряк път към Китай и Индия. Колонизацията започва след акостирането на великия мореплавател Джеймс Кук през 1770 година на източния бряг и обявява Австралия за великобританска колония. Всеизвестен факт е, че първите европейски жители на далечния континент са престъпници, които Великобритания заточава там от 1788 година. Както и при колонизирането на Америка, основна заслуга има фактът, че през 1851 година в Непознатата южна земя е открито злато, което води до преселване на много хора, търсещи благополучие и материални облаги. Така започва бързото изграждане на градове като Сидни, Хобарт и Мелбърн.
Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

28.02.2020-пт. 3 ден. Мелбърн (закуска, вечеря)
След закуска започва нашата полудневна обиколка на Мелбърн – бивша столица на Австралия. Модерен и космполитен, Мелбърн е известен с високия си стандарт на живот и често е представян като културна столица на Австралия. Започваме от внушителната сграда на Парламента на щата Виктория, чието строителство започва през 1855 година и е в неокласически стил. Включена е в списъка за Австралийско културно наследство. Безспорен диамант и един от най-красивите паркове в Мелбърн са градините Фицрой, често определяни като Градът-градина на Австралия. Те са исторически, архитектурен и естетически символ на щата Виктория. Носят името на сър Чарлс Аугустус Фицрой – главен губернатор на австралийските колонии и на Нов южен Уелс от 1846 до 1855 година. Разположена е в югоизточната част на централен Мелбърн и освен невероятни представители на флората, има изграден умален модел на автентично село от епохата на Тюдорите, декоративно езеро, белязано дърво от времето на аборигените, информационен център, кафене, консерватория, ротонда, дървото на феите, различни фонтани и склуптури, както и най-любопитното – родният дом на Джеймс Кук. Къщата е била разглобена от оригиналното си място в селцето Грейт Айтън, Йоркшир и транспортирана на парчета в Мелбърн. Общо 253 сандъка и 40 варела. Както самата къща, така и бръшлянът по фасадата са оригинални. Интересното е, че къщата е купена за 800 паунда от Ръсел Гримуейд – знатен бизнесмен и филантроп, които иницира пренасянето ѝ в колонията. Освен автентичността ѝ, в по-късни години е изградена и типична за онова време английска градина около нея, а част от предметите в нея са били притежание на семейство Кук. Другите предмети са представителни експонати от епохата. След това се отправяме към Мемориалния паметник, посветен на загиналите австралийци през Първата световна война. Изграден е в класически стил, базиран на гробницата на цар Мавзол, по-известен като Мавзолеят в Халикарнас и едно седемте чудеса на античния свят, и Пантенона в Атина. Катедралата Свети Павел е престолен храм на архиепископа на Мелбърн. Строителството ѝ започва на мястото, където се е състояло първото богосложение в Мелбърн при основаването на града през 1835 година.
Свободно време за обяд.
Следобед свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Филип Айлънд. Островът се намира на около 90 минути от Мелбърн и е притегателна точка за туристи от цял свят с природните си красоти, атракциите за любителите на дивата природа и приключенията. Известен е с богатото разнообразие на животински видове, но най-вече като дом на коалите. Най-любопитното тук е Парадът на пингвините – така се нарича моментът, когато пингивините се прибират на брега, за да нощуват, след като цял ден са били за риба. А около самия остров плуват делфини, китове и други представители на водния свят.
Вечеря. Нощувка.

29.02.2020-сб. 4 ден.Мелбърн (закуска, вечеря)
Закуска. Днес сме предвидили свободно време за занимания по интереси – самостоятелна разходка из Мелбърн, шопинг в бутиковите магазини, посещения на сладкарници и магазини за шоколад (Между другото в Мелбърн има огромно количество такива магазинчета и препоръчваме да опитате местните шоколади).
По желание и срещу допълнително заплащане ви предлагаме изключително интересна екскурзия по долината на река Яра и пътуване с Пуфкащия Били. Ще се качим на Пуфкащия Били – един от най-старите действащи парни влакове в света. Самата железопътна линия е била една от петте теснолинейни линии на викторианските железници, открити в началото на XX век и до ден днешен е запазена в оригиналния си вид. Железопътното трасе минава покрай реките Дейднонг и Джембруук, което ще ни даде възможност да се насладим на живописни гледки. Любопитно е, че се поддържа основно от доброволци. След Пуфкащия Били се отправяме към долината на река Яра. Името ѝ идва от аборигенско наречие и означва „Винаги течаща“. Тази област е известната с лозите и съответно винопроизводството, затова и ще дегустираме местно вино, ще се разходим из красивите градини и ще обядваме традиционно австралийско барбекю. На територията на парка има изградени няколко тематични парка, заведения, винарни, детска железница и редовно се провеждат музикални събития.
Връщане в Мелбърн. Вечеря. Нощувка.

01.03.2020-нд. 5 ден. Мелбърн → Айърс Рок: Улуру (закуска, вечеря)
След закуска трансфер до летище и полет JQ 664 в 09:00 ч от Мелбърн. Кацане в Айърс Рок в 10:30 ч. Национален парк Улуру-Ката Чута е едно от знаковите места в Австралия, които ще посетим. Ката Чута от местното наречие се превежда като „много глави“. Представлява група от големи скални образувания – общо 36, покриващи площ от почти 22 кв.км. и са съставени от конгломерат, утаечна скала, различни видове скали – гранит и базалт, пясъчник. Най-високият купол е Олга, който се издига на 546 метра. След кацането си ще се разходим из околоността на Улуру и Айърс Рок – свещено място за аборигените, изобилстващо от извори, водни дупки, скални пещери и древни рисунки. Трансфер до хотела и настаняване. Свободно време.
Вечерта се отправяме към скалата Айерс, където ще се насладим на залеза на слънцето, чиито избледняващи лъчи ще оцветят магично скалата, придавайки ѝ отенъци от огненочервено до виолетовосиньо. Вълшебното природно представление насред пустинята се нарича Звука на тишината. Ако се загледаме в нощното небе, без услие ще можем да видим Южния кръст, знаците на зодиака, Млечния път. Ще се почувстваме малки прашинки в безкрая на вселенската могъща красота и хармония, но и безсъмнено живи и значими като част от симфонията на живота и природата. Докато празникът за сетивата тече край нас, ще се насладим на вкусна вечеря с плата деликатеси и шампанско, а край нас ще звучи диджериду – дървен духов музикален инструмент с много нисък тонов обем, създаден от аборигените в Северна Австралия.
Връщане в хотела. Нощувка.

02.03.2020-пн. 6 ден. Айърс Рок → Кернс: Палм Коув (закуска, вечеря)
В ранни зори, още по тъмно се отправяме отново към Айърс рок, за да посрещнем изгрева. В спокойствието на отплуващата нощ ще отидем при скалните образувания, за да наблюдаваме раждането на новия ден с изплуването на слънчевия диск над хоризонта и пронизващата мрака светлина, танцуваща по древните скали, за да възроди едно ново начало, един нов ден от вечния кръговрат на живота.
Връщане в хотела за закуска и свободно време.
Трансфер до летище и полет QF1854 в 14:20 от Айърс Рок. Кацане в Кернс в 17:20 ч. Градчето е основано през 1876 година и носи името на някогашния губернатор на щата Уилям Уелингтън Кернс. Първоначално е създадено, за да обслужва миньорите, които са търсили злато в района на река Ходжкинсън, но в по-късни години се запазва като важна крайна железопътна гара и търговски пристан за износ на минерали, метали и селскостопанска продукция от Куинсленд. В наши дни е основен туристически център на Австралия заради разстоянието до Големия бариен риф – само на час път с лодка, а и е на 130 километра от природен парк „Дейнтрий“, известен с вечнозелените си тропически гори.
Трансфер до хотела в Палм Коув. Градчето се намира на трийсетина километра от Кернс, а името му идва от това, че по протежение на плажа му, се издигат палмови дървета. Същевременно е близо до Големия бариерен риф и парк Куранда. Вечеря. Нощувка.

03.03.2020-вт. 7 ден. Големия бариерен риф (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Днес е денят за посещение на Големия бариерен риф – единствената структура на Земята, създаденна от живи организми, която може да се види с просто око от Космоса. Съставен е от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Поддържа голямо биоразнообразие, включен е в Списъска на световното наследство и е едно от Седемте природни чудеса на света. Той е най-голямата система от коралови рифове и острови, съставена от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, покривайки площ от около 345 000 кв. км. Освен това, Големият бариерен риф е и най-голямата екосистема в света. Тук живеят повече от 400 вида корали – по-голямата част от тях твърди корали с цветове от червено до тъмножълто, но се срещат и меки корали, при които отсъства външният скелет. Срещат се и тридесет вида китове, делфини, морски свине, включително редките видове като южен малък ивичест кит, китайски бял делфин, гърбав кит. Харектерен и любопитен вид, обитаващ рифовете, е дюгонът – едър морски бозайник от семейство морски крави и застрашен от изчезване вид. Тук дом намират и над 1500 вида риби, сред които риба-клоун, крилатка, бодлоперки, лъчеперки идр., както и седемнадесет вида морски змии. За съжаление в наши дни Големия бариерен риф е застрашен заради въздействието на човешките дейности – промяната на климата, изливането на повърхностни води от сушата, риболова и др. Затова внимателно ще пристъпим към това крехко природно чудо с деветдесет местна лодка, ще пием чай по пътя за рифа, а морски биолог ще ни разкаже за целия район и живота под водата. Можем да се възползваме от оборудване за гмуркане с шнорхел, лодка с прозрачно дъно, храна за рибите, за да надникнем в приказения свят на морските обитатели. Оборудването за дайвинг се заплаща допълнително.
Обяд с морски деликатеси и месна кухня на бюфет. Алкохолните напитки се заплащат допълнително.
Следобед отново ще имаме възможност да се насладим на фантастичните организми.
Връщане в хотела в Палм Коув.
Вечеря и нощувка.

04.03.2020-ср. 8 ден. Палм Коув - Куранда (закуска, вечеря)
Закуска. Свободен ден за занимания по интереси.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Куранда. Тропическите гори на Куранда са дом на племето джабугай от повече от 10 000 години. Отправяме се рано с автобус до началната станция на лифта, който е най-дългият и най-старият тропически лифт в света. На една от наблюдателните площадки ще слезем, за да се насладим на спиращата дъха гледка към океана, залива и тайствената джунгла от високо, както и много красиви водопади. Продължаваме към селцето Куранда, където ще обядваме отбрано BBQ меню от тропически риби, скариди, биволско и агнешко месо и свежи салати. След това ще се разходим из парка, за да видим куче Динго, емута, да нахраним малки кенгура и да се снимаме с пухкави коали и куоки. Куоката е първото животно, което европейците са видели, идвайки в Непознатата южна земя и е интересно как са определили странното животинче. Холандския моряк Самюъл Волкертзун през 1658 година ги нарича „диви котки“, а през 1696 година холандския мероплавател Вилем де Фламинг ги оприличава на гигантски плъхове, откъдето идва и наименованието на самия о-в Ротнес – Rotte nest, което от нидерландски се превежда като гнездо на плъхове. Всъщност това са много симпатични животинки от семейство Кенгурови с максимално тегло 5 килограма. Ще имаме възможност да видим и кродили, различни влечуги и други типични за Австралия животни в естествения им хабитат. После ще се качим на кола-амфибия, за да се спуснем по ждрелото на джунглата и да наблюдаваме десетки тропически пеперуди, прелитащи около нас. В края на този забележителен ден ще отделим внимание и на местното население, което ще ни демонстрира уменията си за хвърляне на копие и бумеранг. Връщане в хотела.
Вечеря. Нощувка.

05.03.2020-чт. 9 ден. Кернс → Сидни (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището. В 09:10 ч. полет QF 923 от Кернс. Кацане в Сидни в 13:05 ч. Сидни е най-големият град в Австралия и Океания, както и най-голям финансов, транспортен, търговски и културен център, съперничещ си само с малко по-малкия Мелбърн. Носи името на британския вътрешен министър лорд Сидни, който издава заповедта за основаването на наказателна колония на това място. Днес Сидни е значима туристическа дестинация и един от най-красивите градове в света, заради пристанището си, красивото крайбрежие, топлия климат, уредените и поддържани паркове и квартали и световните архитектурни ценности – Операта и моста Харбър.
Полудневната ни обиколка започва от пристанището Дарлинг в старата част на града, красива зона за разходки и нощен живот. Продължаваме към Кралската ботаническа градина, която заема площ от 30 хектара и е популярно място за почивка на местните жители. Много австралийци посрещат тук Нова година, за да наблюдават изключително пищните илюминации. Открита е през 1816 година и е най-старата научна институция в Австралия, както и най-важната исторически ботаническа институция в света. Самите жители на Сидни я наричат градски оазис, където обичат да прекарват свободното си време с приятели и семействата си. На територията ѝ освен изключителна колекция от цветя и растения, редовно се откриват изложби – за аборигенското наследство, за историята на Австралия, за различните видове животни и растения. Освен това има много магазини, ресторанти, кафенета, където можете да поседнете и да се насладите на топлия бриз и аромата на цветята. На всеки двадесет и пет минути минава и Ту-Ту Експрес, който обикаля из градината, спира на емблематични места и такива, от които се открива живописна гледка към залива. Интересното е, че Кралската ботаническа градина е от десетилетия дом на огромна колония сивоглави летящи лисици – ендемичен вид прилеп. След потапянето в природата, се отправяме към друга икона на Сидни – Столът на мисис Маккуайър, разположен в непосредствена близост до градините. Всъщност този 'стол' представлява седиментна скала с форма на пейка. Легендата твърди, че мисис Маккуайър, съпруга на генерал-майор Маккуайър, губернатор на Нов южен Уелс от 1810 до 1821 година, е седяла на скалата, за да наблюдава корабите, пристигащи от Великобритания. Toва е било любимото ѝ място за почивка, тъй като е била известна с усилията си да защитава интересите на жените, работниците и аборигените. Днес много хора се стичат на това място, за да поседнат и да се насладят на панорамната гледка към залива. След това се отправяме към емблемата на Сидни - сградата на Операта, която е открита на 20 октомври 1973 година. За нейния проект архитектът Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света Прицкер, а от 2007 година Операта е включена в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим и знаменития плаж Бонди, разположен на около 7 километра от центъра на Сидни. „Бонди“ идва от аборигенски и означава „вода, разбиваща се в скали“. Самият плаж е дълъг около 1 километър и е предпочитано място за летуване. През 2007 година е поставен рекорд на Гинес за най-голям брой жени, заснети по бански. На края на деня се отправяме към залива Уотсън, за да видим скалата, която се нарича Дупката – скала в океана, откъдето се открива красотата на залива и крайбрежието.
Вечеря в панорамния ресторант на хотел Гленмор с типична местна кухня. Нощувка.

06.03.2020-пт. 10 ден. Сидни (закуска)
Закуска. Свободен ден за занимания по интереси.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Сините планини. Сините планини са една от най-известните и харесвани забележителности, разположена на около 2 часа път с кола от Сидни. Националния парк е известен със скалното образувание Трите сестри, многото водопади, стръмни скали от пясъчник с причудливи форми. Трите сестри се издигат на над 3000 м.н.в. , а легендата за тях е следната: Трите сестри Меехни, Уимла и Гунеду живеели в племето Катумба, но се влюбили в трима братя от враждебното племе Непеа. Законът забранявал на младежите да се оженят за момичетата, затова те решили да ги отвлекат. Станала голяма битка, в която били въвлечени целите племена, а шаманът на Катумба превърнал трите сестри в камъни, за да ги запази живи по време на боевете. Точно, когато стълкновението приключвало, шаманът бил убит и вече нямало как да направи заклинание, за да върне сестрите към живот. Има и алтернативна легенда, но ще ви оставим да я научите на място.
В изключително уредения парк има много пещери със светещи червеи, лифтове, въжени тролеи, скокливи потоци, културен център, магазинчета за сувенири, ресторанти и кафенета, така че изкарването там да е приятно за всички.
След обяд връщане в Сидни.
Нощувка.

07.03.2020-сб. 11 ден. Сидни – Куинстаун – Те Анау (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летище и полет NZ 832 от Сидни в 09:25. Кацане в Куинстаун в 14:25 ч.
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ или АОТЕАРОА на маорски език, което се превежда като Земята на дългия бял облак.
Нова Зеландия е островна държава с два основни големи острова – Северен и Южен и около 600 малки острова, разположена на 2000 километра източно от Австралия. Заради нейната отдалеченост от континентите, тук се е развила специфична екосистема, а релефът ѝ е изключително разнообразен – от фиорди до полупустинни области, високи над 3000 м. планини, плата, низини, долини и седловини. Това е и земята, най-късно заселена от хора. Около 1200 година източните полинезийци са достиганали островите. Първият европеец, който е достиганал отдалечените острови, е Абел Тасман през 1642 г., но след сблъсък с маорите, при който са убити четирима членове на екипажа, никой не посещава земите. Чак повече от век по-късно през 1769 година капитан Джейм Кук, като част от околосветското си пътешествие, прави почти пълна карта на островите. В следващите години китоловни и търговски кораби посещават земите на маорите и търгуват с тях – разменят метални предмети, оръжия и сечива за прясна храна, вода и артефакти. Едва в началото на XIX век християнските мисионери започват своята дейност.
От летището на Куинстаун се отправяме към Те Анау, град, разположен в географския регион Фиордлaнд на брега на езерото Те Анау.
Eзерото Те Анау е второто най-голямо езеро в Нова Зеландия след ез. Таупо, с размери 344 кв. км. Но по количества прясна вода е най-голямо в цяла Австралазия.
Настаняване. Вечеря и нощувка.

08.03.2020-нд. 12 ден. Те Анау и Милфорд Саунд (закуска, обяд, вечеря)
След закуска навлизаме в Национален парк Фиордланд – най-големият парк в Нова Зеландия. Образува ценна, разнообразна екосистема от планини, главозамайващи фиорди, дълбоки езера, бумтящи водопади, величествени ледници, тучни долини, които са дом на редки животни, и е едно от световните културни наследства. В границите на парка живеят редки местни птици като например такахе, жълтоперести папагали, дългоопашати прилепи, синя патица, кафяв примкар и други. Под водите на фиордите са развити невероятно красиви коралови гори, местообитание на разнообразни видове риба, раменоноги и медено-подобни организми, останали непроменени милиони години. Тук под защита са и повече от 700 растения, които не се срещат другаде по света.
Качваме се на лодка, за да се разходим във второто най-голямо езеро на Нова Зеландия – Те Анау, за да видим уникалния Южен Фиорд – единствения вътрешен фиорд за сладка вода в целия свят, както и невероятната гледка на малките светещи червейчета по стените на подводна пещера. Бледата им светлина фосфорицира омайващо и мистично сред мрака и студа на пещерите, създавайки усещане за нереалност, сякаш се разхождаме сред звездното небе. Следващата ни цел е Милфорд Саунд – една от най-любимите дестинации за туристи. Световноизвестният писател и поет Ръдиард Киплинг нарича фиорда „Осмото чудо на света“. Качваме се на туристическо корабче, за да се насладим на впечатляващата недокосната от човека природа, да попием хармонията на това кътче от света, което е съхранено от древността до наши дни в най-чист вид. Милфорд Саунд е дом на тюлени, пингвини, индо-австралийски афали (вид делфини), акули и др. Ежегодно мястото привлича между 550 000 и 1 000 000 туристи. В този ден е включен и обяд.
Връщане в хотела в Те Анау. Вечеря и нощувка.

09.03.2020-пн. 13 ден. Те Анау - Куинстаун (закуска)
След закуска интересния ни маршрут ни връща към Куинстаун. След около два часа шофиране през изключително живописно шосе пристигаме в града, разположен на брега на езерото Уакатипу и обкръжен от планини. Още при пристигане, ще се изкачим с въжен лифт до връх Бобс Пийк, където ще имаме време да са съзерцаваме как професионалната четка на природата е срещнала островърхи зъбери, зейнали пропасти, спокойни води в един истински шедьовър, пред който най-големите постижения на човечеството бледнеят. Ще се разходим из района по някоя от многобройните туристически пътеки, ще си направим снимки, за да донесем поне частица от това величие обратно у дома. След кратка почивка в хотела в Куинстаун, се отправяме към брега на езерото Уакатипу, където ни очаква изключително приятно и някак мило преживяване – ще се качим на парахода ТСС Ърнслоу – единствен по рода си запазен още от 1912 година параход, превърнат в туристическа атракция. Докато сме на борда ще разгледаме устройството му, ще научим как в миналото е използвана парата, дори ще видим работата на въглищарите в котелното отделение. По-късно ще се насладим на вечеря, докато плаваме из спокойните води на Уакатипо.
Връщане в хотела. Нощувка.

10.03.2020-вт. 14 ден. Куинстаун → Роторуа (закуска)
След закуска трансфер до летище и полет NZ642 в 07:00 от Куинстаун. Кацане в Крайстчърч в 08:00 ч. Излитане с NZ5782 в 09:30 и пристагане в Ротроура в 11:15 ч. По път за хотела ще се отбием до едно от знаковите места на Нова Зеландия – Уай-О-Тапу – уникална геотермална и вулканична област. Името ознава „Свещени води“ и се простира на 18 кв. км. Ще наблюдаваме множество гейзери, изригващи в различни цветове, езера, от които се издига пара, кални вулкани. Толкова вълшебно място, че не е нужно да ползваме филтрите на телефоните си, когато се снимаме, защото причудливите цветове, които природата дарява, са напълно достатъчни.
Трансфер до хотела в Роторуа. Нощувка.

11.03.2020-ср. 15 ден. Роторуа (закуска)
Закуска. Днес ни предстои един от най-зашеметяващите откъм впечатления дни. Първо се отправяме към природния резерват Рейнбоу Спринг, за да изследваме природата и да научим повече за историята и начина на живот на редица характерни местни представителите на животниския свят. Тук ще видим киви, кака, кеа, папагали, а при скалата на влечугите ще видим гекони, змии и ще научим повече за тях. Ще срещнем и един от най-редките ендемични видове влечуги – туатуа или хатерия. Те са единствените оцелели представители на разред влечуги-клюноглави. Предстои ни първи досег с маорите, затова се отправяме към село Уакареуареуа. Територията около него е място, известно със своите 500 минерални извора и гейзера, като най-високият гейзер в страната – Похуто, изхвърля водни струи на над 30 метра височина. Ще се запознаем с местните жители – маорите от племето тихуранги нгати. Това е единственото живо селище на туземци, което над 200 години приема посетители, за да разкрие своя уникален начин на живот, възприемане на света, бит и култура.
Отправяме се към Градските градини на Роторуа, разположени край езерото Роторуа. Тук са Музеят на града, къщата на старата баня, построена през 1908 година, напълно възстановена и превърната в музей през 1995 година, арката и портата на принца, издигнати в чест на кралската визита през 1901 година и други любопитни обекти, свързани с историята на областта.
Вечерта ни очаква фолклорно шоу с изпълнение на традиционния за маорите танц хака. По време на представлението ще вкусим от характерната местна кухня, приготвена по маорски обичай, наречен ханги. Това е традиционен метод, при който храната се готви, използвайки нагряти скали, заровени в яма.
Връщане в хотела. Нощувка.

12.03.2020-чт. 16 ден. Роторуа – Окланд (закуска)
Закуска. Трансфер до Окланд. По път по желание и срещу допълнително заплащане посещение на Хобитън – мястото, което Питър Джаксън избира, за да създаде селището на хобитите от романа „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин. Тук има 44 малки хобитски къщички, потънали в зеленина, а така също и любимата кръчма на любимите герои Фродо, Мери, Сам и Пипин „Зеления дракон“, в която можете да изпиете халба бира. Може би е важно да се знае, че халбите бира не са с хобитски размери.
Пристигане в Окланд. Настаняване в хотела. Полудневен тур на най-големия град в Нова Зеландия, космополитен и чаровен. На маорски името му е Тамаки-Макау-Рау или Девицата със стоте обожатели. Градът си е спечелил това име, тъй като районът, в който е разположен, е бил желан от много племена. По време на панормания ни тур ще видим основните забележителности: Градския театър, кулата Окланд, Катедралата, хълма с мемориалния обелиск, Скай Тауър – най-високата кула в южното полукълбо и част от казино комплекса СкайСити, както и Харбър бридж – най-дългият мост на Северния остров.
Нощувка.

13.03.2020-пт. 17 ден. Окланд (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка, плаж или разходка из приветливия Окланд.
По желание и срещу допълително заплащане екскурзия до о-в Уайхеке. Пътуването ни ще започне с от пристанището на Окланд, откъдето с корабче ще отидем до о-в Уайхеке, ще се спуснем след това с автобусче до южната част на острова, за да посетим винарна, тъй като това място се слави с превъзходните си сортове грозде и винопроизводство. Свободно време за обяд, а след това посещение на фабрика за бира. На връщане към Окланд ще минем през най-луксозните квартали в района на уютния пристанищен град. Пак с корабче ще акостираме на пристанището, за да се върнем в хотела.
Нощувка.

14.03.2020-сб 18 ден. Окланд → Нади (закуска)
Закуска. Свободно време и трансфер до летище. Полет на FJ 410 в 13:55 от Окланд и кацане в 16:05 в Нади, Фиджи. Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

15.03.2020-нд 19 ден. Нади (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до о-в Капитан Кук. Успокояващо преживяване, по време на което ще плаваме с лодка с прозрачно дъно, ще се гмуркаме в кристално чистите води на лагуната, за да се насладим на коралите, ще се разходим из острова, след което ни очаква пикник на брега.
Нощувка.

16.03.2020-пн 20 ден. Нади (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка. Нощувка.

17.03.2020-вт 21 ден. Нади → Окланд → Доха (закуска)
Закуска. Трансфер до летище. Полет FJ411 в 08:20. Кацане в Окланд в 12:40 ч. Полет QR 921 в 16:15 от Окланд.

18.03.2020-ср 21 ден. Доха → София
Кацане в Доха в 00:05 ч. Излитане с QR 227 в 07:10 и пристагане в София в 11:25 ч.

Примерни хотели по програмата:
27.02 – 01.03. Мелбърн 3 н Clarion Suites Gateway 4* или подобен
01.03 – 02.03. Айърс Рок 1 н Desert Gardens 4* или подобен
02.03 – 05.03. Палм Коув 3 н Grand Chancellor Palm Cove 4* или подобен
05.03 – 07.03. Сидни 2 н Vibe hotel 4* или подобен
07.03 – 09.03. Те Анау 2 н Lake side Motel and Apartments 4* или подобен
09.03 – 10.03. Куинстаун 1 н Copthorne Hotel 4* или подобен
10.03 – 12.03. Роторуа 2 н Novotel Rotorua Lakeside 4* или подобен
12.03 – 14.03. Окланд 2 н Copthorne hotel 4* или подобен
14.03 – 17.03. Фиджи 3 н The Westin Denarau Island Resort & Spa 5* или подобен

Програма

Отвъд познатите на европейците земи до XVIII век, цял един континент крие своите тайни. „Непознатата южна земя“, за чието съществуване още римляните са подозирали, вече е гостоприемна и готова да разкрие своите красоти и съкровенни тайни пред пътешествениците. Само 250 години след като експедицията на легендарния Джеймс Кук открива континента, Австралия е символ на просперитет, висок стандарт на живот и девствена природа. Огромен е интересът към тази необследвана земя от страна на учени, естествоизпители, емигранти и, разбира се, туристи. В това пътуване към земите, миещи се от Южния Пасифик се отправяме с огромно желание и любов да открием нови за вас места, предизвикателства, хоризонти. Професор Мери Биард казва: „Пътуването е повече от гледане на забележителности. То е промяна, дълбока и постоянна, промяна в идеите за живота“. Затова подаваме ръка на верните и ентусиазирани пътешественици и се отправяме към Непознатата южна земя, родината на аборигените, където ще ви покажем мегаполисите Мелбърн и Сидни, ще вечеряме заедно под купол от звезди при скалата Айерс в национален парк Улуру-Ката Чута, за да чуем Звука на тишината, после ще отплаваме за Големия бариерен риф, където ще поплуваме покрай пъстроцветни корали и екзотични риби, а по-късно ще имаме възможност да се запознаем с местните жители в Куранда. Но тъй като сме жадни за нови и нови предизвикателства, за нови впечатления и приключения, поемаме към Нова Зеландия – земята на маорите. Тук, в тази сравнително нова държава, властва природата и точно на това ще наблегнем – ще плаваме до Милфорд саунд, ще видим пещери със светещи стени, ще се възхитим на Фиордланд и седловината Хоумър, ще се изкачим с въжен лифт до възвишението Бобс пийк, а после ще плаваме из езерото Уакатипо с параход. Очаква ни и Уайо Тапу – регион с много цветни езера и гейзери, парк Рейнбоу Спрингс с екзотични представители на местната фауна и иконата на Нова Зеландия - птицата Киви. Какво би било едно пътуване в Земята на дългия бял облак, както маорите наричат страната си, ако не ги видим с прословутия им танц хака, а и не вкусим от тяхната кухня. След пътуването из природните красоти на Нова Зеландия, ни очаква мегаполисът Окланд, но по път ще имаме възможност да се отбием и при „Властелина на пръстените“. Огромното ни пътуване, което безсъмнено ще ни обогати, ще завърши с екзотичните острови Фиджи, където предвиждаме заслужен отдих. Летище Нади е леснодостъпно с директен кратък полет от Окланд, така че максимално бързо ще превключим от режим на „опознаваме“ в режим „почивка“. А там, гостоприемните местни жители, ще ни посрещнат с усмивка и приветливия поздрав „Була“ или „Желая щастие и добро здраве“.
Великият приказен разказвач Ханс Кристиан Андресен е казал „Да пътуваш означава да живееш!“. Затова ние ви каним да поживеете с нас двадесет и два дни из далечни, тайнствени, приказни и красиви земи и ви посрещаме на летището преди да излетим заедно с „Була!“.

Подробна програма
26.02.2020-ср. 1 ден. София → Доха
В 12:25 ч. полет QR 228 от София. Кацане в Доха в 18:05 ч. Излитане от Доха с полет QR 904 в 20:20 ч.

27.02.2020-чт. 2 ден. Доха → Мелбърн (вечеря)
Кацане в Мелбърн в 18:15 ч. ДОБРЕ ДОШЛИ В АВСТРАЛИЯ!
Австралия е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент, което обяснява и многообразния релеф. Тук можете да видите планини, огромни пустини, котловини, красиви ждрела и равнини. Климатът също е различен в отделните части – на север е субекваториален с дъждовен и сух сезон и целогодишно високи температури, в централната част е пустинен, субтропичен в Южна Австралия, а на о-в Тасмания, който също е част от държавата, е умерен, заради охлаждащия ефект от Антарктическото течение.
Първите обитетели на Австралия са аборигените, които са се заселили през малайския архипелаг преди повече от 40 000 години, а в наши дни са останали само около 350 000. Европейците откриват континента през XVII век, когато холандски, португалски и испански кораби търсят пряк път към Китай и Индия. Колонизацията започва след акостирането на великия мореплавател Джеймс Кук през 1770 година на източния бряг и обявява Австралия за великобританска колония. Всеизвестен факт е, че първите европейски жители на далечния континент са престъпници, които Великобритания заточава там от 1788 година. Както и при колонизирането на Америка, основна заслуга има фактът, че през 1851 година в Непознатата южна земя е открито злато, което води до преселване на много хора, търсещи благополучие и материални облаги. Така започва бързото изграждане на градове като Сидни, Хобарт и Мелбърн.
Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря и нощувка.

28.02.2020-пт. 3 ден. Мелбърн (закуска, вечеря)
След закуска започва нашата полудневна обиколка на Мелбърн – бивша столица на Австралия. Модерен и космполитен, Мелбърн е известен с високия си стандарт на живот и често е представян като културна столица на Австралия. Започваме от внушителната сграда на Парламента на щата Виктория, чието строителство започва през 1855 година и е в неокласически стил. Включена е в списъка за Австралийско културно наследство. Безспорен диамант и един от най-красивите паркове в Мелбърн са градините Фицрой, често определяни като Градът-градина на Австралия. Те са исторически, архитектурен и естетически символ на щата Виктория. Носят името на сър Чарлс Аугустус Фицрой – главен губернатор на австралийските колонии и на Нов южен Уелс от 1846 до 1855 година. Разположена е в югоизточната част на централен Мелбърн и освен невероятни представители на флората, има изграден умален модел на автентично село от епохата на Тюдорите, декоративно езеро, белязано дърво от времето на аборигените, информационен център, кафене, консерватория, ротонда, дървото на феите, различни фонтани и склуптури, както и най-любопитното – родният дом на Джеймс Кук. Къщата е била разглобена от оригиналното си място в селцето Грейт Айтън, Йоркшир и транспортирана на парчета в Мелбърн. Общо 253 сандъка и 40 варела. Както самата къща, така и бръшлянът по фасадата са оригинални. Интересното е, че къщата е купена за 800 паунда от Ръсел Гримуейд – знатен бизнесмен и филантроп, които иницира пренасянето ѝ в колонията. Освен автентичността ѝ, в по-късни години е изградена и типична за онова време английска градина около нея, а част от предметите в нея са били притежание на семейство Кук. Другите предмети са представителни експонати от епохата. След това се отправяме към Мемориалния паметник, посветен на загиналите австралийци през Първата световна война. Изграден е в класически стил, базиран на гробницата на цар Мавзол, по-известен като Мавзолеят в Халикарнас и едно седемте чудеса на античния свят, и Пантенона в Атина. Катедралата Свети Павел е престолен храм на архиепископа на Мелбърн. Строителството ѝ започва на мястото, където се е състояло първото богосложение в Мелбърн при основаването на града през 1835 година.
Свободно време за обяд.
Следобед свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Филип Айлънд. Островът се намира на около 90 минути от Мелбърн и е притегателна точка за туристи от цял свят с природните си красоти, атракциите за любителите на дивата природа и приключенията. Известен е с богатото разнообразие на животински видове, но най-вече като дом на коалите. Най-любопитното тук е Парадът на пингвините – така се нарича моментът, когато пингивините се прибират на брега, за да нощуват, след като цял ден са били за риба. А около самия остров плуват делфини, китове и други представители на водния свят.
Вечеря. Нощувка.

29.02.2020-сб. 4 ден.Мелбърн (закуска, вечеря)
Закуска. Днес сме предвидили свободно време за занимания по интереси – самостоятелна разходка из Мелбърн, шопинг в бутиковите магазини, посещения на сладкарници и магазини за шоколад (Между другото в Мелбърн има огромно количество такива магазинчета и препоръчваме да опитате местните шоколади).
По желание и срещу допълнително заплащане ви предлагаме изключително интересна екскурзия по долината на река Яра и пътуване с Пуфкащия Били. Ще се качим на Пуфкащия Били – един от най-старите действащи парни влакове в света. Самата железопътна линия е била една от петте теснолинейни линии на викторианските железници, открити в началото на XX век и до ден днешен е запазена в оригиналния си вид. Железопътното трасе минава покрай реките Дейднонг и Джембруук, което ще ни даде възможност да се насладим на живописни гледки. Любопитно е, че се поддържа основно от доброволци. След Пуфкащия Били се отправяме към долината на река Яра. Името ѝ идва от аборигенско наречие и означва „Винаги течаща“. Тази област е известната с лозите и съответно винопроизводството, затова и ще дегустираме местно вино, ще се разходим из красивите градини и ще обядваме традиционно австралийско барбекю. На територията на парка има изградени няколко тематични парка, заведения, винарни, детска железница и редовно се провеждат музикални събития.
Връщане в Мелбърн. Вечеря. Нощувка.

01.03.2020-нд. 5 ден. Мелбърн → Айърс Рок: Улуру (закуска, вечеря)
След закуска трансфер до летище и полет JQ 664 в 09:00 ч от Мелбърн. Кацане в Айърс Рок в 10:30 ч. Национален парк Улуру-Ката Чута е едно от знаковите места в Австралия, които ще посетим. Ката Чута от местното наречие се превежда като „много глави“. Представлява група от големи скални образувания – общо 36, покриващи площ от почти 22 кв.км. и са съставени от конгломерат, утаечна скала, различни видове скали – гранит и базалт, пясъчник. Най-високият купол е Олга, който се издига на 546 метра. След кацането си ще се разходим из околоността на Улуру и Айърс Рок – свещено място за аборигените, изобилстващо от извори, водни дупки, скални пещери и древни рисунки. Трансфер до хотела и настаняване. Свободно време.
Вечерта се отправяме към скалата Айерс, където ще се насладим на залеза на слънцето, чиито избледняващи лъчи ще оцветят магично скалата, придавайки ѝ отенъци от огненочервено до виолетовосиньо. Вълшебното природно представление насред пустинята се нарича Звука на тишината. Ако се загледаме в нощното небе, без услие ще можем да видим Южния кръст, знаците на зодиака, Млечния път. Ще се почувстваме малки прашинки в безкрая на вселенската могъща красота и хармония, но и безсъмнено живи и значими като част от симфонията на живота и природата. Докато празникът за сетивата тече край нас, ще се насладим на вкусна вечеря с плата деликатеси и шампанско, а край нас ще звучи диджериду – дървен духов музикален инструмент с много нисък тонов обем, създаден от аборигените в Северна Австралия.
Връщане в хотела. Нощувка.

02.03.2020-пн. 6 ден. Айърс Рок → Кернс: Палм Коув (закуска, вечеря)
В ранни зори, още по тъмно се отправяме отново към Айърс рок, за да посрещнем изгрева. В спокойствието на отплуващата нощ ще отидем при скалните образувания, за да наблюдаваме раждането на новия ден с изплуването на слънчевия диск над хоризонта и пронизващата мрака светлина, танцуваща по древните скали, за да възроди едно ново начало, един нов ден от вечния кръговрат на живота.
Връщане в хотела за закуска и свободно време.
Трансфер до летище и полет QF1854 в 14:20 от Айърс Рок. Кацане в Кернс в 17:20 ч. Градчето е основано през 1876 година и носи името на някогашния губернатор на щата Уилям Уелингтън Кернс. Първоначално е създадено, за да обслужва миньорите, които са търсили злато в района на река Ходжкинсън, но в по-късни години се запазва като важна крайна железопътна гара и търговски пристан за износ на минерали, метали и селскостопанска продукция от Куинсленд. В наши дни е основен туристически център на Австралия заради разстоянието до Големия бариен риф – само на час път с лодка, а и е на 130 километра от природен парк „Дейнтрий“, известен с вечнозелените си тропически гори.
Трансфер до хотела в Палм Коув. Градчето се намира на трийсетина километра от Кернс, а името му идва от това, че по протежение на плажа му, се издигат палмови дървета. Същевременно е близо до Големия бариерен риф и парк Куранда. Вечеря. Нощувка.

03.03.2020-вт. 7 ден. Големия бариерен риф (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Днес е денят за посещение на Големия бариерен риф – единствената структура на Земята, създаденна от живи организми, която може да се види с просто око от Космоса. Съставен е от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Поддържа голямо биоразнообразие, включен е в Списъска на световното наследство и е едно от Седемте природни чудеса на света. Той е най-голямата система от коралови рифове и острови, съставена от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, покривайки площ от около 345 000 кв. км. Освен това, Големият бариерен риф е и най-голямата екосистема в света. Тук живеят повече от 400 вида корали – по-голямата част от тях твърди корали с цветове от червено до тъмножълто, но се срещат и меки корали, при които отсъства външният скелет. Срещат се и тридесет вида китове, делфини, морски свине, включително редките видове като южен малък ивичест кит, китайски бял делфин, гърбав кит. Харектерен и любопитен вид, обитаващ рифовете, е дюгонът – едър морски бозайник от семейство морски крави и застрашен от изчезване вид. Тук дом намират и над 1500 вида риби, сред които риба-клоун, крилатка, бодлоперки, лъчеперки идр., както и седемнадесет вида морски змии. За съжаление в наши дни Големия бариерен риф е застрашен заради въздействието на човешките дейности – промяната на климата, изливането на повърхностни води от сушата, риболова и др. Затова внимателно ще пристъпим към това крехко природно чудо с деветдесет местна лодка, ще пием чай по пътя за рифа, а морски биолог ще ни разкаже за целия район и живота под водата. Можем да се възползваме от оборудване за гмуркане с шнорхел, лодка с прозрачно дъно, храна за рибите, за да надникнем в приказения свят на морските обитатели. Оборудването за дайвинг се заплаща допълнително.
Обяд с морски деликатеси и месна кухня на бюфет. Алкохолните напитки се заплащат допълнително.
Следобед отново ще имаме възможност да се насладим на фантастичните организми.
Връщане в хотела в Палм Коув.
Вечеря и нощувка.

04.03.2020-ср. 8 ден. Палм Коув - Куранда (закуска, вечеря)
Закуска. Свободен ден за занимания по интереси.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Куранда. Тропическите гори на Куранда са дом на племето джабугай от повече от 10 000 години. Отправяме се рано с автобус до началната станция на лифта, който е най-дългият и най-старият тропически лифт в света. На една от наблюдателните площадки ще слезем, за да се насладим на спиращата дъха гледка към океана, залива и тайствената джунгла от високо, както и много красиви водопади. Продължаваме към селцето Куранда, където ще обядваме отбрано BBQ меню от тропически риби, скариди, биволско и агнешко месо и свежи салати. След това ще се разходим из парка, за да видим куче Динго, емута, да нахраним малки кенгура и да се снимаме с пухкави коали и куоки. Куоката е първото животно, което европейците са видели, идвайки в Непознатата южна земя и е интересно как са определили странното животинче. Холандския моряк Самюъл Волкертзун през 1658 година ги нарича „диви котки“, а през 1696 година холандския мероплавател Вилем де Фламинг ги оприличава на гигантски плъхове, откъдето идва и наименованието на самия о-в Ротнес – Rotte nest, което от нидерландски се превежда като гнездо на плъхове. Всъщност това са много симпатични животинки от семейство Кенгурови с максимално тегло 5 килограма. Ще имаме възможност да видим и кродили, различни влечуги и други типични за Австралия животни в естествения им хабитат. После ще се качим на кола-амфибия, за да се спуснем по ждрелото на джунглата и да наблюдаваме десетки тропически пеперуди, прелитащи около нас. В края на този забележителен ден ще отделим внимание и на местното население, което ще ни демонстрира уменията си за хвърляне на копие и бумеранг. Връщане в хотела.
Вечеря. Нощувка.

05.03.2020-чт. 9 ден. Кернс → Сидни (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището. В 09:10 ч. полет QF 923 от Кернс. Кацане в Сидни в 13:05 ч. Сидни е най-големият град в Австралия и Океания, както и най-голям финансов, транспортен, търговски и културен център, съперничещ си само с малко по-малкия Мелбърн. Носи името на британския вътрешен министър лорд Сидни, който издава заповедта за основаването на наказателна колония на това място. Днес Сидни е значима туристическа дестинация и един от най-красивите градове в света, заради пристанището си, красивото крайбрежие, топлия климат, уредените и поддържани паркове и квартали и световните архитектурни ценности – Операта и моста Харбър.
Полудневната ни обиколка започва от пристанището Дарлинг в старата част на града, красива зона за разходки и нощен живот. Продължаваме към Кралската ботаническа градина, която заема площ от 30 хектара и е популярно място за почивка на местните жители. Много австралийци посрещат тук Нова година, за да наблюдават изключително пищните илюминации. Открита е през 1816 година и е най-старата научна институция в Австралия, както и най-важната исторически ботаническа институция в света. Самите жители на Сидни я наричат градски оазис, където обичат да прекарват свободното си време с приятели и семействата си. На територията ѝ освен изключителна колекция от цветя и растения, редовно се откриват изложби – за аборигенското наследство, за историята на Австралия, за различните видове животни и растения. Освен това има много магазини, ресторанти, кафенета, където можете да поседнете и да се насладите на топлия бриз и аромата на цветята. На всеки двадесет и пет минути минава и Ту-Ту Експрес, който обикаля из градината, спира на емблематични места и такива, от които се открива живописна гледка към залива. Интересното е, че Кралската ботаническа градина е от десетилетия дом на огромна колония сивоглави летящи лисици – ендемичен вид прилеп. След потапянето в природата, се отправяме към друга икона на Сидни – Столът на мисис Маккуайър, разположен в непосредствена близост до градините. Всъщност този 'стол' представлява седиментна скала с форма на пейка. Легендата твърди, че мисис Маккуайър, съпруга на генерал-майор Маккуайър, губернатор на Нов южен Уелс от 1810 до 1821 година, е седяла на скалата, за да наблюдава корабите, пристигащи от Великобритания. Toва е било любимото ѝ място за почивка, тъй като е била известна с усилията си да защитава интересите на жените, работниците и аборигените. Днес много хора се стичат на това място, за да поседнат и да се насладят на панорамната гледка към залива. След това се отправяме към емблемата на Сидни - сградата на Операта, която е открита на 20 октомври 1973 година. За нейния проект архитектът Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света Прицкер, а от 2007 година Операта е включена в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим и знаменития плаж Бонди, разположен на около 7 километра от центъра на Сидни. „Бонди“ идва от аборигенски и означава „вода, разбиваща се в скали“. Самият плаж е дълъг около 1 километър и е предпочитано място за летуване. През 2007 година е поставен рекорд на Гинес за най-голям брой жени, заснети по бански. На края на деня се отправяме към залива Уотсън, за да видим скалата, която се нарича Дупката – скала в океана, откъдето се открива красотата на залива и крайбрежието.
Вечеря в панорамния ресторант на хотел Гленмор с типична местна кухня. Нощувка.

06.03.2020-пт. 10 ден. Сидни (закуска)
Закуска. Свободен ден за занимания по интереси.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Сините планини. Сините планини са една от най-известните и харесвани забележителности, разположена на около 2 часа път с кола от Сидни. Националния парк е известен със скалното образувание Трите сестри, многото водопади, стръмни скали от пясъчник с причудливи форми. Трите сестри се издигат на над 3000 м.н.в. , а легендата за тях е следната: Трите сестри Меехни, Уимла и Гунеду живеели в племето Катумба, но се влюбили в трима братя от враждебното племе Непеа. Законът забранявал на младежите да се оженят за момичетата, затова те решили да ги отвлекат. Станала голяма битка, в която били въвлечени целите племена, а шаманът на Катумба превърнал трите сестри в камъни, за да ги запази живи по време на боевете. Точно, когато стълкновението приключвало, шаманът бил убит и вече нямало как да направи заклинание, за да върне сестрите към живот. Има и алтернативна легенда, но ще ви оставим да я научите на място.
В изключително уредения парк има много пещери със светещи червеи, лифтове, въжени тролеи, скокливи потоци, културен център, магазинчета за сувенири, ресторанти и кафенета, така че изкарването там да е приятно за всички.
След обяд връщане в Сидни.
Нощувка.

07.03.2020-сб. 11 ден. Сидни – Куинстаун – Те Анау (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летище и полет NZ 832 от Сидни в 09:25. Кацане в Куинстаун в 14:25 ч.
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ или АОТЕАРОА на маорски език, което се превежда като Земята на дългия бял облак.
Нова Зеландия е островна държава с два основни големи острова – Северен и Южен и около 600 малки острова, разположена на 2000 километра източно от Австралия. Заради нейната отдалеченост от континентите, тук се е развила специфична екосистема, а релефът ѝ е изключително разнообразен – от фиорди до полупустинни области, високи над 3000 м. планини, плата, низини, долини и седловини. Това е и земята, най-късно заселена от хора. Около 1200 година източните полинезийци са достиганали островите. Първият европеец, който е достиганал отдалечените острови, е Абел Тасман през 1642 г., но след сблъсък с маорите, при който са убити четирима членове на екипажа, никой не посещава земите. Чак повече от век по-късно през 1769 година капитан Джейм Кук, като част от околосветското си пътешествие, прави почти пълна карта на островите. В следващите години китоловни и търговски кораби посещават земите на маорите и търгуват с тях – разменят метални предмети, оръжия и сечива за прясна храна, вода и артефакти. Едва в началото на XIX век християнските мисионери започват своята дейност.
От летището на Куинстаун се отправяме към Те Анау, град, разположен в географския регион Фиордлaнд на брега на езерото Те Анау.
Eзерото Те Анау е второто най-голямо езеро в Нова Зеландия след ез. Таупо, с размери 344 кв. км. Но по количества прясна вода е най-голямо в цяла Австралазия.
Настаняване. Вечеря и нощувка.

08.03.2020-нд. 12 ден. Те Анау и Милфорд Саунд (закуска, обяд, вечеря)
След закуска навлизаме в Национален парк Фиордланд – най-големият парк в Нова Зеландия. Образува ценна, разнообразна екосистема от планини, главозамайващи фиорди, дълбоки езера, бумтящи водопади, величествени ледници, тучни долини, които са дом на редки животни, и е едно от световните културни наследства. В границите на парка живеят редки местни птици като например такахе, жълтоперести папагали, дългоопашати прилепи, синя патица, кафяв примкар и други. Под водите на фиордите са развити невероятно красиви коралови гори, местообитание на разнообразни видове риба, раменоноги и медено-подобни организми, останали непроменени милиони години. Тук под защита са и повече от 700 растения, които не се срещат другаде по света.
Качваме се на лодка, за да се разходим във второто най-голямо езеро на Нова Зеландия – Те Анау, за да видим уникалния Южен Фиорд – единствения вътрешен фиорд за сладка вода в целия свят, както и невероятната гледка на малките светещи червейчета по стените на подводна пещера. Бледата им светлина фосфорицира омайващо и мистично сред мрака и студа на пещерите, създавайки усещане за нереалност, сякаш се разхождаме сред звездното небе. Следващата ни цел е Милфорд Саунд – една от най-любимите дестинации за туристи. Световноизвестният писател и поет Ръдиард Киплинг нарича фиорда „Осмото чудо на света“. Качваме се на туристическо корабче, за да се насладим на впечатляващата недокосната от човека природа, да попием хармонията на това кътче от света, което е съхранено от древността до наши дни в най-чист вид. Милфорд Саунд е дом на тюлени, пингвини, индо-австралийски афали (вид делфини), акули и др. Ежегодно мястото привлича между 550 000 и 1 000 000 туристи. В този ден е включен и обяд.
Връщане в хотела в Те Анау. Вечеря и нощувка.

09.03.2020-пн. 13 ден. Те Анау - Куинстаун (закуска)
След закуска интересния ни маршрут ни връща към Куинстаун. След около два часа шофиране през изключително живописно шосе пристигаме в града, разположен на брега на езерото Уакатипу и обкръжен от планини. Още при пристигане, ще се изкачим с въжен лифт до връх Бобс Пийк, където ще имаме време да са съзерцаваме как професионалната четка на природата е срещнала островърхи зъбери, зейнали пропасти, спокойни води в един истински шедьовър, пред който най-големите постижения на човечеството бледнеят. Ще се разходим из района по някоя от многобройните туристически пътеки, ще си направим снимки, за да донесем поне частица от това величие обратно у дома. След кратка почивка в хотела в Куинстаун, се отправяме към брега на езерото Уакатипу, където ни очаква изключително приятно и някак мило преживяване – ще се качим на парахода ТСС Ърнслоу – единствен по рода си запазен още от 1912 година параход, превърнат в туристическа атракция. Докато сме на борда ще разгледаме устройството му, ще научим как в миналото е използвана парата, дори ще видим работата на въглищарите в котелното отделение. По-късно ще се насладим на вечеря, докато плаваме из спокойните води на Уакатипо.
Връщане в хотела. Нощувка.

10.03.2020-вт. 14 ден. Куинстаун → Роторуа (закуска)
След закуска трансфер до летище и полет NZ642 в 07:00 от Куинстаун. Кацане в Крайстчърч в 08:00 ч. Излитане с NZ5782 в 09:30 и пристагане в Ротроура в 11:15 ч. По път за хотела ще се отбием до едно от знаковите места на Нова Зеландия – Уай-О-Тапу – уникална геотермална и вулканична област. Името ознава „Свещени води“ и се простира на 18 кв. км. Ще наблюдаваме множество гейзери, изригващи в различни цветове, езера, от които се издига пара, кални вулкани. Толкова вълшебно място, че не е нужно да ползваме филтрите на телефоните си, когато се снимаме, защото причудливите цветове, които природата дарява, са напълно достатъчни.
Трансфер до хотела в Роторуа. Нощувка.

11.03.2020-ср. 15 ден. Роторуа (закуска)
Закуска. Днес ни предстои един от най-зашеметяващите откъм впечатления дни. Първо се отправяме към природния резерват Рейнбоу Спринг, за да изследваме природата и да научим повече за историята и начина на живот на редица характерни местни представителите на животниския свят. Тук ще видим киви, кака, кеа, папагали, а при скалата на влечугите ще видим гекони, змии и ще научим повече за тях. Ще срещнем и един от най-редките ендемични видове влечуги – туатуа или хатерия. Те са единствените оцелели представители на разред влечуги-клюноглави. Предстои ни първи досег с маорите, затова се отправяме към село Уакареуареуа. Територията около него е място, известно със своите 500 минерални извора и гейзера, като най-високият гейзер в страната – Похуто, изхвърля водни струи на над 30 метра височина. Ще се запознаем с местните жители – маорите от племето тихуранги нгати. Това е единственото живо селище на туземци, което над 200 години приема посетители, за да разкрие своя уникален начин на живот, възприемане на света, бит и култура.
Отправяме се към Градските градини на Роторуа, разположени край езерото Роторуа. Тук са Музеят на града, къщата на старата баня, построена през 1908 година, напълно възстановена и превърната в музей през 1995 година, арката и портата на принца, издигнати в чест на кралската визита през 1901 година и други любопитни обекти, свързани с историята на областта.
Вечерта ни очаква фолклорно шоу с изпълнение на традиционния за маорите танц хака. По време на представлението ще вкусим от характерната местна кухня, приготвена по маорски обичай, наречен ханги. Това е традиционен метод, при който храната се готви, използвайки нагряти скали, заровени в яма.
Връщане в хотела. Нощувка.

12.03.2020-чт. 16 ден. Роторуа – Окланд (закуска)
Закуска. Трансфер до Окланд. По път по желание и срещу допълнително заплащане посещение на Хобитън – мястото, което Питър Джаксън избира, за да създаде селището на хобитите от романа „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин. Тук има 44 малки хобитски къщички, потънали в зеленина, а така също и любимата кръчма на любимите герои Фродо, Мери, Сам и Пипин „Зеления дракон“, в която можете да изпиете халба бира. Може би е важно да се знае, че халбите бира не са с хобитски размери.
Пристигане в Окланд. Настаняване в хотела. Полудневен тур на най-големия град в Нова Зеландия, космополитен и чаровен. На маорски името му е Тамаки-Макау-Рау или Девицата със стоте обожатели. Градът си е спечелил това име, тъй като районът, в който е разположен, е бил желан от много племена. По време на панормания ни тур ще видим основните забележителности: Градския театър, кулата Окланд, Катедралата, хълма с мемориалния обелиск, Скай Тауър – най-високата кула в южното полукълбо и част от казино комплекса СкайСити, както и Харбър бридж – най-дългият мост на Северния остров.
Нощувка.

13.03.2020-пт. 17 ден. Окланд (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка, плаж или разходка из приветливия Окланд.
По желание и срещу допълително заплащане екскурзия до о-в Уайхеке. Пътуването ни ще започне с от пристанището на Окланд, откъдето с корабче ще отидем до о-в Уайхеке, ще се спуснем след това с автобусче до южната част на острова, за да посетим винарна, тъй като това място се слави с превъзходните си сортове грозде и винопроизводство. Свободно време за обяд, а след това посещение на фабрика за бира. На връщане към Окланд ще минем през най-луксозните квартали в района на уютния пристанищен град. Пак с корабче ще акостираме на пристанището, за да се върнем в хотела.
Нощувка.

14.03.2020-сб 18 ден. Окланд → Нади (закуска)
Закуска. Свободно време и трансфер до летище. Полет на FJ 410 в 13:55 от Окланд и кацане в 16:05 в Нади, Фиджи. Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

15.03.2020-нд 19 ден. Нади (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка.
По желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до о-в Капитан Кук. Успокояващо преживяване, по време на което ще плаваме с лодка с прозрачно дъно, ще се гмуркаме в кристално чистите води на лагуната, за да се насладим на коралите, ще се разходим из острова, след което ни очаква пикник на брега.
Нощувка.

16.03.2020-пн 20 ден. Нади (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка. Нощувка.

17.03.2020-вт 21 ден. Нади → Окланд → Доха (закуска)
Закуска. Трансфер до летище. Полет FJ411 в 08:20. Кацане в Окланд в 12:40 ч. Полет QR 921 в 16:15 от Окланд.

18.03.2020-ср 21 ден. Доха → София
Кацане в Доха в 00:05 ч. Излитане с QR 227 в 07:10 и пристагане в София в 11:25 ч.

Примерни хотели по програмата:
27.02 – 01.03. Мелбърн 3 н Clarion Suites Gateway 4* или подобен
01.03 – 02.03. Айърс Рок 1 н Desert Gardens 4* или подобен
02.03 – 05.03. Палм Коув 3 н Grand Chancellor Palm Cove 4* или подобен
05.03 – 07.03. Сидни 2 н Vibe hotel 4* или подобен
07.03 – 09.03. Те Анау 2 н Lake side Motel and Apartments 4* или подобен
09.03 – 10.03. Куинстаун 1 н Copthorne Hotel 4* или подобен
10.03 – 12.03. Роторуа 2 н Novotel Rotorua Lakeside 4* или подобен
12.03 – 14.03. Окланд 2 н Copthorne hotel 4* или подобен
14.03 – 17.03. Фиджи 3 н The Westin Denarau Island Resort & Spa 5* или подобен

Настаняване по програма

Clarion Suites Gateway - 4+
Локация:Мелбърн, Австралия
Брой нощувки:3
Desert Gardens - 4+
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:1
Grand Chancellor Palm Cove - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:1
Grand Chancellor Palm Cove - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:1
Grand Chancellor Palm Cove - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:1
Vibe Hotel
Уебсайт:
Локация:Сидни, Австралия
Брой нощувки:2
Lake side Motel and Apartments - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:1
Lake side Motel and Apartments - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:1
Novotel Rotorua Lakeside - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:2
Copthorne Hotel - 4*
Уебсайт:
Локация:
Брой нощувки:2
The Westin Denarau Island Resort & Spa - 5*
Уебсайт:
Локация:Нади, Фиджи
Брой нощувки:3

Хотели

Цени

Цени

Дата Възрастен в двойна стая Единична стая
26.02.2020 г. 16927 лв. 19000 лв.
Цената включва:
Самолетни билети с включени такси София ‒ Доха ‒ Мелбърн / Окланд ‒ Доха ‒ София с редовен полет на Катарските авиолинии, включени летищни такси, багаж 30 кг и ръчен 7 кг.
Самолетен билет с включени такси Окланд – Нади - Окланд, багаж 20 кг и ръчен 7 кг;
Самолетeн билет с включени такси: Мелбърн – Айърс Рок, Айърс Рок – Кернс, Кернс – Сидни, Сидни – Куинстаун, Куинстаун-Крайсчърч-Роторуа с багаж 20 кг и ръчен 7 кг;
19 нощувки в хотели 4*/5*: 2 в Мелбърн, 1 в Айърс Рок, 3 в Палм Коув, 2 в Сидни, 2 в Те Анау, 1 в Куинстаун, 2 в Роторуа, 2 в Окланд и 3 на о-в Фиджи в района на Нади;
19 закуски, 2 обяда, 10 вечери;
Всички трансфери, екскурзии и входни такси за посещаваните обекти:
- полудневен сити тур на Мелбърн;
- екскурзия в Улуру;
- вечеря по време на залеза Звука на тишината в Айърс Рок;
- посрещане на изгрева край Айърс Рок;
- целодневна екскурзия до Големия бариерен риф;
- полудневна екскурзия в Сидни;
- вечеря в панорамен ресторант в Сидни;
- круиз в езерото Те Анау;
- круиз Милфорд Саунд;
- посещение на пещера глоууорм;
- изкачване с въжен лифт до Бобс Пийк в Куинстаун;
- круиз с парахода ТСС Ърнслоу в езерото Уакатипу;
- посещение в Уай-О-Тапу;
- посещение на природния резерват Рейнбоу Спринг;
посещение на маорско селище Уакареуареуа;
разходка в градските градини на Роторуа;
полудневна обиколка на Окланд;
Медицинска застраховка с асистанс на ЗАД „Армеец“ с покритие 30 000 USD.
Водач-преводач от фирмата

Допълнително се заплащат:
Виза + такса за Нова Зеландия – 50 евро/ 100 лв.;
Лица на възраст над 70 г. доплащат за медицинска застраховка – 97 лв.;
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 150 USD/ 267 лв.;
По желание - застраховка „Отмяна на пътуване”: от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора;

Цената не включва:
Виза за Нова Зеландия + такса – 50 евро/100 лв,(заплаща се с първия депозит);
Екскурзии по желание (заявяват се и се заплащат от България с последното плащане):
- Екскурзия до Филип Айлънд от Мелбърн (ден 3) – 65 евро/127 лв.;
- Екскурзия по долината на река Яра и Пуфкащия Били (ден 4) – 127 евро/249 лв.;
- Екскурзия до Куранда (ден 8) – 156 евро/ 305 лв;
- Екскурзия до Сините планини от Сидни (ден 10) – 56 евро/ 109 лв.
- Екскурзия Хобитън (ден 16) – 66 евро/ 130 лв.
- Екскурзия до о-в Уайхеке (ден 17) – 95 евро/ 186 лв.
- Екскрузия до о-в Кук (ден 19) – 126 евро/ 247 лв.
Лични разходи, други хранения неупоменати в цената включва, напитки по време на храненията;

Записване и плащане:
Краен срок за записване: до 20.12.2019 или до изчерпване на местата;
При записване ‒ личната карта, паспорт с 6-месечна валидност след датата на връщане и 6 свободни страници
Аванс: 30% в срок до 3 дни след подписване на договора;
Второ плащане: 50% : до 20.11.2019
Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 16 туристи.
Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи – 30 дни преди началната дата.
При недостигнат минимален брой от 16 туристи, но не по-малко от 10 туристи – доплащане 1297лв.
Цените са при курс 1 AUD = 1,19 BGN и 1 NZD = 1.12 BGN. При промяна на валутния курс цената може да бъде актуализирана към момента на доплащане.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Туристът може да преотстъпи правото си на пътуване при същите условия на друго лице до 90 дни преди тръгване, ако няма издадени самолетни билети и визи, и ако смяната на пътуващото лице не е свързана с допълнителни разходи. В този случай се заплаща такса административни разходи 100 лв.

Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:
Туристът има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
- до 7 дни след записване, освен ако не е „Пътуване в последния момент” – без неустойка
- от 180 до 90 дни преди тръгване се удържат 30% от общата цена.
- от 89до 61 дни преди тръгване се удържат 50% от общата цена.
- под 60 дни до деня на отпътуване, или при неявяване се удържат 100%
В случай, че Потребителят доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, всички допълнителни разходи, включително транспортните, са за негова сметка.
Трето финално плащане до 100%: до 20.12.2019

  • Отказ до 7 дни преди датата на отпътуване.
  • Уведомление за ненабран минимален брой туристи до 30 дни преди датата на отпътуване.
  • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването: 16.
  • Депозит 30 %.
  • Второ плащане 70 %.
  • Второ плащане до: 20.11.2019 .
  • Транспортна фирма Qatar Airways.

Видео

Отвъд познатите на европейците земи до XVIII век, цял един континент крие своите тайни. „Непознатата южна земя“, за чието съществуване още римляните са подозирали, вече е гостоприемна и готова да разкрие своите красоти и съкровенни тайни пред пътешествениците. Само 250 години след като експедицията на легендарния Джеймс Кук открива континента, Австралия е символ на просперитет, висок стандарт на живот и девствена природа. Огромен е интересът към тази необследвана земя от страна на учени, естествоизпители, емигранти и, разбира се, туристи. В това пътуване към земите, миещи се от Южния Пасифик се отправяме с огромно желание и любов да открием нови за вас места, предизвикателства, хоризонти. Професор Мери Биард казва: „Пътуването е повече от гледане на забележителности. То е промяна, дълбока и постоянна, промяна в идеите за живота“. Затова подаваме ръка на верните и ентусиазирани пътешественици и се отправяме към Непознатата южна земя, родината на аборигените, където ще ви покажем мегаполисите Мелбърн и Сидни, ще вечеряме заедно под купол от звезди при скалата Айерс в национален парк Улуру-Ката Чута, за да чуем Звука на тишината, после ще отплаваме за Големия бариерен риф, където ще поплуваме покрай пъстроцветни корали и екзотични риби, а по-късно ще имаме възможност да се запознаем с местните жители в Куранда. Но тъй като сме жадни за нови и нови предизвикателства, за нови впечатления и приключения, поемаме към Нова Зеландия – земята на маорите. Тук, в тази сравнително нова държава, властва природата и точно на това ще наблегнем – ще плаваме до Милфорд саунд, ще видим пещери със светещи стени, ще се възхитим на Фиордланд и седловината Хоумър, ще се изкачим с въжен лифт до възвишението Бобс пийк, а после ще плаваме из езерото Уакатипо с параход. Очаква ни и Уайо Тапу – регион с много цветни езера и гейзери, парк Рейнбоу Спрингс с екзотични представители на местната фауна и иконата на Нова Зеландия - птицата Киви. Какво би било едно пътуване в Земята на дългия бял облак, както маорите наричат страната си, ако не ги видим с прословутия им танц хака, а и не вкусим от тяхната кухня. След пътуването из природните красоти на Нова Зеландия, ни очаква мегаполисът Окланд, но по път ще имаме възможност да се отбием и при „Властелина на пръстените“. Огромното ни пътуване, което безсъмнено ще ни обогати, ще завърши с екзотичните острови Фиджи, където предвиждаме заслужен отдих. Летище Нади е леснодостъпно с директен кратък полет от Окланд, така че максимално бързо ще превключим от режим на „опознаваме“ в режим „почивка“. А там, гостоприемните местни жители, ще ни посрещнат с усмивка и приветливия поздрав „Була“ или „Желая щастие и добро здраве“.
Великият приказен разказвач Ханс Кристиан Андресен е казал „Да пътуваш означава да живееш!“. Затова ние ви каним да поживеете с нас двадесет и два дни из далечни, тайнствени, приказни и красиви земи и ви посрещаме на летището преди да излетим заедно с „Була!“.
Полезни връзки

екскурзия |