Етиопия - религията Кафе - Nikona
Етиопия - религията Кафе
Кафеената церемония в Етиопия е интегрална част от социалния и културен живот. Поканата за нея е знак на дълбока почит, истинско приятелство и гостоприемство.
Изпълнението на церемонията е почти задължително в присъствието на госта, независимо от времето на деня. Хубаво е, ако сте гост на такава церемония, да сте подготвени, че може да отнеме няколко часа. Затова седнете, отпуснете се и се наслаждавайте.
Церемонията обикновено се провежда от млада жена, облечена в традиционния етиопски костюм от бяла рокля с цветни вълнени кантове. Дългият процес започва с оформянето на легло с ароматизирани треви, отгоре върху миниатюрна печка на дървени въглища се поставя плосък тиган, в който ще се пекат кафените зърна. По време на горенето в печката се слага и тамян, така острата миризма на кафето се смесва с тази на тамяна, придавайки мистична атмосфера в дома.
Дамата, която провежда церемонията, нежно измива шепа кафени зърна над на нагорещения тиган. След това разбърква и разклаща съда, за да отдели люспите на кафето. Когато зърната почернеят и заблестят, тя ги смила с пестик и дълга дръжка. Мляното кафе се изсипва в съд от черна глина, който местните наричат „йебена“ - черна купа със сламен капак. Кафето се прецежда няколко пъти, а след това най-малкото дете се изпраща, за да уведоми кога ще е готово да се поднесе. Първо се сервира на най-възрастните в стаята, а след това на останалите, следвайки йерархията и свързвайки всички поколения. Най-накрая дамата сервира кафето в мънички чаени чаши на семейството си, приятелите и съседите си, които са чакали и наблюдавали процедурата през последния час. Грациозното изливане на тънка златиста струйка кафе във всяка малка чаша от височина половин човешки бой изисква години практика.
Кафето се пие с много захар (или сол), но без мляко, а консумацията му е придружена с пищни похвали за неговия вкус и умелото приготвяне. Често се допълва с традиционна закуска като пуканки, фъстъци или варен ечемик. В повечето части на Етиопия се повежда три пъти на ден – сутрин, обед и вечер. Това е основното социално събитие на селото и време за обсъждане на общността, политиката, живота и обмяна на клюки. Ако сте поканени в дом, за да вземете участие в церемонията, не забравяйте – недобросъвестно е, ако се оттеглите, докато не сте консумирали поне три чаши, тъй като третият кръг се счита за дарение. Трансформацията на духа се извършва по време на церемонията чрез завършване на „абол“ (първи кръг), „тона“ (втори кръг), „барака“ (трети кръг).
Кафето във всеки регион на Етиопия има различен вкус в зависимост от условията на отглеждане. В гористите склонове на Кафа, на 1500 м.н.в., има по-високи дървета, които предпазват кафеените растения от суровото слънце. Харар е известен със сорта си от дълги зърна, които се отличават с винен аромат. Оригиналното кафе Арабика е единственият, който все още се отглежда и пие днес. Той не притежава прекомерна острота или киселинността на съседните кенийски марки и е много по-близък по характер със свързания с Йемен сорт Мокка. Съставът на нейния нежен и силен аромат може да се изгуби, ако е силно печен.
Според националния фолклор произходът на кафето е силно вкоренен в историята на Етиопия. Най-популярната легенда засяга козевъда от Кафа, където растенията все още растат диво в горските хълмове. След като козарят открива, че козите му се вълнуват след консумацията на клоните на кафееното растение, което е било обкичено с яркочервени плодове, самият той опитва плодовете. Във възторг се втурнал вкъщи при жена си, която му казала, че трябва да каже на монасите. Монасите обаче хвърлили греховния наркотик в пламъците, действие, което довело до разнасяне на миризма, която в наши дни е позната на всички. След това монасите счукали зърната и ги дестилирали във вряща вода. След минути манастирът се изпълнил с божествен аромат. Останалите монаси се събрали, консумирали непознатата до този момент напитка и придобили енергия да продължат своята работа с нови сили. Останалото, както се казва, е история.
Кафето заема свещено място в Етиопия. В процеса на отглеждане и бране участват над 12 милиона човека. Продукцията носи две трети от приходите на страната. Най-високите цени на световния пазар държат етиопските премиум зърна Арабика. Древна етиопска мъдрост казва: „Кафето е нашият хляб!“.
Вижте предложението предложението ни за екскурзия до Етиопия тук!