Фиджи - десет причини да отидеш
Фиджи – повече от рай
Десет причини да посетим Фиджи
Фиджи е достатъчно далеч от България и достатъчно непознато за нас българите, но пък е толкова известно място, за което всеки е чувал и възприема като синоним на екзотика. Там можете да намерите частици от т.нар. райски острови, известни като дестинации за почивка – Малдиви, Сейшели, Мавриций, Мадагаскар, Бора Бора, Таити и т.н., но същевременно ще отриете много повече от просто лежерна дестинация. Ще откриете всичко, което търсите и, което искате да преживеете – спокойствие, хармония, приключения, редки видове животни, птици и морски обитатели, вкусна традиционна кухня, рафтинг, гмуркане, екстремни преживявания, чудни легенди, непотворим микс от културата на фиджийци и индийци и още много други.
ДЕСЕТТЕ ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИМ ФИДЖИ, посочени от tripsavvy:
1. Частни островни курорти – огромното количество малки острови позволяват на редица собственици да предложат на един остров един хотел. По този начин можете да се окажете един от тридесетимата човека, решили да почиват на даден остров нс Фиджи. Това, ако не е бягство от реалността и завръщане към природата за постигане на пълна хармония, здраве му кажи. Неслучайно филми като „Корабокрушенецът“ с Том Ханкс, „Синята лагуна“ с Брук Шийлдс и Мила Йовович, „Контакт“ с Джоди Фостър и Матю Маконъхи, „Тренировъчен лагер“ с Мила Кунис и Грегъри Смит и др. са снимани тук.
снимка: https://www.marriott.com/hotels/hotel-photos/nanwi-the-westin-denarau-island-resort-and-spa-fiji/
2. Настаняване в „буре“, както се нарича местното традиционно жилище, което всъщност представлява дървено бунгало със сламен покрив, разположено на брега и с окачени прозорци, така че да пропускат бриз. Разбира се, не са подминати всички съвременни удобства, но са гарнирани и с по-смели решения като външни душове, легла от мрежа, външни басейни, традиционни храни и напитки за Фиджи, така че да се потопите максимално в бита на местните.
3. Прекрасни възможности за шнорхелинг и дайвинг.
Почти всеки курорт тук предлага гмуркане с шнорхел и с акваланг, защото морската вода на южния тихоокеански регион е кристално чиста, а защитените рифове, известни с блестящи коралови образувания, обитават над 1000 вида риби и седем вида морски костенурки. Заради изключителното разнообразие и богатство на подводния свят, наричат Фиджи „Световната столица на мекия корал“ и „Световна дестинация за гмуркане с акули“. т.е. със специална екипировка и съоръжения ще можете да плувате на ръка разстояние от морските хищници.
4. Ако сте любители на морската храна и дарове, това е вашето място, защото продуктите са винаги пресни. Морските дарове са основа на кухнята на Фиджи и тук можете да опитате специалитети като махи-махи, риба тон, омари, раци, приготвени по традиционен начин. Обикновенно морските дарове се консумират сурови или мариновани в кокосово мляко, лук и домати, а националният деликатес е кокодо.
Една от рецептите за кокодо е следната:
Рибата (обикновено бяла риба) се нарязва на малки парчета, след което се слага в сок от лайм или лимон. Съдът се покрива и се оставя в хладилника за 30-45 минути. Киселината на цитрусовите плодове ще сготви рибата. После смесвате с кокосова сметана, тънко нарязан или рендосан кромид, пресен лук, капсикума и домати. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер. Ястието се поданася в малки купички, декорирани със свежи листа от маруля.