Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Армения - Кавказката кралица

Екскурзия Армения - Кавказката кралица - дати през 2021
Ереван, Армения
% ранно записване
-50 лв.
8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София, Варшава, Ереван, Горис, Севан, Ереван, Варшава, София
Дати на отпътуване:
20, 27 Март
14, 21 Август
от 2380 лв.
от 2330
лв./човек
Програма
Цени
Дестинация
Армения е една от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик – от древни църкви и манастирски комплекси до майсторско винопроизводство, вкусна кухня, и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест, винопроизводството, както и съвременни постижения. На територията на Армения се издига най-старата християнска катедрала! Освен църквите, манастирите, крепостите, в Армения ще имаме възможност да опитаме световноизвестния коняк „Арарат“, както и местно производство вино! Тази програма ще ви запознае с културата, историята, бита и най-важните забележителности на един народ, който исторически ни е близък.

Подробна програма
20.03; 27.03; 14.08; 21.08.2021-сб. 1 ден София → Варшава → Ереван
В 18:05 ч полет LO 634 от София. Кацане във Варшава във 19:10 ч. В 22:10 ч. полет LO 727 от Варшава. Кацане в Ереван след пoлунощ в 04:40 ч. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела. Нощувка.

21.03; 28.03; 15.08; 22.08.2021-нд. 2 ден. Ереван – Минало и съвремие (закуска)
Добре дошли в Армения – първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година и съответно построява първата катедрала в света в Ечмиадзин през IV век. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголци и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г. Eреван е наричан още „розови град“ заради сградите, изградени от вулканични блокове в различни отенъци на розовия цвят.
След закуска започва полудневният ни тур на арменската столица. Ще започнем от паметника Майка Армения и Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. Следва сградата на Операта и Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Няма как да не посетим и мемориала-музей на Арменския геноцид, построен 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира и ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. В края на деня ще се отбием във фабриката за коняк „Арарат“, където ще се запознаем с производството на световноизвестната напитка, а срещу допълнително заплащане ще можем и да дегустираме прословутия арменски коняк. По път за хотела ще се разходим в открития пазар Вернисаж, където се предлагат различни произведения на изкуството, традиционните занаяти и сувенири. Връщане в хотела. Нощувка.

22.03; 29.03; 16.08; 23.08.2021-пн. 3 ден. Ереван – Горис (закуска)
Закуска. Отправяме се към древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра). Манастирът е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. След това ще се спуснем към в ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирският комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес и последна работа на известния скулптор Момик, който е погребан тук. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г. Продължаваме към пещерата Арени, където през 2010 година е открита най-древната обувка, а през 2011 година най-старата винарна в света (на 6100 години), най-старата сламена пола от 3900 г.пр.н.е и най-старият хуманоиден мозък. След това се отправяме към Ехегнадзор, за да посетим древната мегалитна обсерватория Зорац Карер, наричана още арменския Стоунхендж. По път ще спрем по желание и срещу допълнително заплащане във винарната „Стария мост“ за дегустация на вино. Зорац Карер е разположен на плато на 1770 метра надморска височина и се смята, че е от около 3000 г. пр.н.е. Някои учени дори считат, че това е некропол. А други, тъй като мегалитите на обекта имат странни и загадъчни кръгови отвори, които са причина да се смята, че тези съоръжения са вид астрономическа обсерватория. Отпътуваме за Горис. Настаняване в хотела. Нощувка.

23.03; 30.03; 17.08; 24.08.2021-вт. 4 ден Татев – Хндзореск (закуска)
След закуска отпътуваме за едно от най-красивите и впечатляващи места в Армения – Манастира Татев. Той е основан през IX век на ръба на базалтова скала, издигаща се над ждрелото на река Воротан. Играл е значима роля в историята на региона като икономическо, политическо, духовно и културно средище. Ще се качим на лифта „Кралете на Татев“ от Халидзор до Татев. Тази въжена линия е отворена през 2010 година и е записана в книгата за рекордите на Гинес като най-дългия двупосочен лифт без междинни станции в света. Оттам се отправяме към Хндзореск (от арменски „Дълбока пропаст“). Районът е известен със скалните и пещерни формации, които са били обитаеми до 1950 година. Ще се разходим из пещерната система и ще стъпим на „Тибетски мост“ – 160 метра дълъг мост, който се разклаща при всяка стъпка. Връщане в Горис. Нощувка.

24.03; 31.03; 18.08; 25.08.2021-ср. 5 ден Горис – Севан (закуска)
Закуска. Напускаме хотела в Горис и се отправяме към езерото Севан през прохода Селим, след което продължаваме към Норатус – средновековно гробище. Следва посещение на манастирския комплекс Севанаванк. Първата църква в него е основана през 874 г. от принцеса Мариам. Трансфер до хотела в Севан. Нощувка.

25.03; 01.04; 19.08; 26.08.2021-чт. 6 ден Севан – Дилиджан – Агартсин – Евеван (закуска)
Закуска. Отправяме се към националния парк Дилижан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“. Трудно може да се опише красотата на Дилиджан, а много поети са казвали: „Ако в Рая има гори, планини, потоци и минерални извори, то той е като Дилижан“. Градът е дом на множество арменски художници, композитори и режисьори, изобщо хора на изкуството. Освен спа център е и пример за арменска традиционна архитектура. Поддържан е и „стар град“, където има редица занаятчийски работилници, галерия, музеи. В историческия му център ще се разходим по улица Шарамбеян с очарователни каменни и дървени традиционни сгради, магазинчета, ресторанти, сувенирни щандове и занаятчийници.
След очарователното градче се отправяме 13 км североизточно от Дилижан, за да посетим манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означава „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа. Време е да се върнем отново в столицата на Армения Ереван, за да посетим Матенадаран – музей-институт с най-голямата колекция от средновековни книги и ръкописи, където се пазят повече от 23 000 ръкописа, и пазара за плодове Шука. Настаняване в хотела. Нощувка.

26.03; 02.04; 20.08; 27.08.2021-пт. 7 ден Ереван (закуска)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин. Пътят ни минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония от камъни“. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса, е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основната църква в комплеса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения, наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Отпътуване за катедралата Звартнотс или „Небесните ангели“, строена от 643 до 652 г., когато по-голяма част от Армения е под византийско робство. Патрон на цъкрвата е Свети Григорий Просветител, а мястото на строежа ѝ е там, където се е състояла срещата между крал Трдат III и Св. Григорий. Отпътуване към Ечмиадзин (обект на ЮНЕСКО) - главната катедрала на арменската апостолическа църква, където ще разгледаме първата християнска църква в света, построена през IV век. Връщане в хотела. Нощувка.

27.03, 03.04, 21.08, 28.08.2021-сб. 8 ден Ереван – Варшава – София
Тази сутрин ставаме рано за трансфер до летището Зварнотс, Ереван. Полет LO 728 в 05:30 от Ереван. Кацане във Варшава в 06:30. Полет LO 631 в 11:00 от Варшава и кацане в София в 14:00 ч.

Програма

Подробна програма
20.03; 27.03; 14.08; 21.08.2021-сб. 1 ден София → Варшава → Ереван
В 18:05 ч полет LO 634 от София. Кацане във Варшава във 19:10 ч. В 22:10 ч. полет LO 727 от Варшава. Кацане в Ереван след пoлунощ в 04:40 ч. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела. Нощувка.

21.03; 28.03; 15.08; 22.08.2021-нд. 2 ден. Ереван – Минало и съвремие (закуска)
Добре дошли в Армения – първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година и съответно построява първата катедрала в света в Ечмиадзин през IV век. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголци и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г. Eреван е наричан още „розови град“ заради сградите, изградени от вулканични блокове в различни отенъци на розовия цвят.
След закуска започва полудневният ни тур на арменската столица. Ще започнем от паметника Майка Армения и Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. Следва сградата на Операта и Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Няма как да не посетим и мемориала-музей на Арменския геноцид, построен 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира и ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. В края на деня ще се отбием във фабриката за коняк „Арарат“, където ще се запознаем с производството на световноизвестната напитка, а срещу допълнително заплащане ще можем и да дегустираме прословутия арменски коняк. По път за хотела ще се разходим в открития пазар Вернисаж, където се предлагат различни произведения на изкуството, традиционните занаяти и сувенири. Връщане в хотела. Нощувка.

22.03; 29.03; 16.08; 23.08.2021-пн. 3 ден. Ереван – Горис (закуска)
Закуска. Отправяме се към древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра). Манастирът е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. След това ще се спуснем към в ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирският комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес и последна работа на известния скулптор Момик, който е погребан тук. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г. Продължаваме към пещерата Арени, където през 2010 година е открита най-древната обувка, а през 2011 година най-старата винарна в света (на 6100 години), най-старата сламена пола от 3900 г.пр.н.е и най-старият хуманоиден мозък. След това се отправяме към Ехегнадзор, за да посетим древната мегалитна обсерватория Зорац Карер, наричана още арменския Стоунхендж. По път ще спрем по желание и срещу допълнително заплащане във винарната „Стария мост“ за дегустация на вино. Зорац Карер е разположен на плато на 1770 метра надморска височина и се смята, че е от около 3000 г. пр.н.е. Някои учени дори считат, че това е некропол. А други, тъй като мегалитите на обекта имат странни и загадъчни кръгови отвори, които са причина да се смята, че тези съоръжения са вид астрономическа обсерватория. Отпътуваме за Горис. Настаняване в хотела. Нощувка.

23.03; 30.03; 17.08; 24.08.2021-вт. 4 ден Татев – Хндзореск (закуска)
След закуска отпътуваме за едно от най-красивите и впечатляващи места в Армения – Манастира Татев. Той е основан през IX век на ръба на базалтова скала, издигаща се над ждрелото на река Воротан. Играл е значима роля в историята на региона като икономическо, политическо, духовно и културно средище. Ще се качим на лифта „Кралете на Татев“ от Халидзор до Татев. Тази въжена линия е отворена през 2010 година и е записана в книгата за рекордите на Гинес като най-дългия двупосочен лифт без междинни станции в света. Оттам се отправяме към Хндзореск (от арменски „Дълбока пропаст“). Районът е известен със скалните и пещерни формации, които са били обитаеми до 1950 година. Ще се разходим из пещерната система и ще стъпим на „Тибетски мост“ – 160 метра дълъг мост, който се разклаща при всяка стъпка. Връщане в Горис. Нощувка.

24.03; 31.03; 18.08; 25.08.2021-ср. 5 ден Горис – Севан (закуска)
Закуска. Напускаме хотела в Горис и се отправяме към езерото Севан през прохода Селим, след което продължаваме към Норатус – средновековно гробище. Следва посещение на манастирския комплекс Севанаванк. Първата църква в него е основана през 874 г. от принцеса Мариам. Трансфер до хотела в Севан. Нощувка.

25.03; 01.04; 19.08; 26.08.2021-чт. 6 ден Севан – Дилиджан – Агартсин – Евеван (закуска)
Закуска. Отправяме се към националния парк Дилижан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“. Трудно може да се опише красотата на Дилиджан, а много поети са казвали: „Ако в Рая има гори, планини, потоци и минерални извори, то той е като Дилижан“. Градът е дом на множество арменски художници, композитори и режисьори, изобщо хора на изкуството. Освен спа център е и пример за арменска традиционна архитектура. Поддържан е и „стар град“, където има редица занаятчийски работилници, галерия, музеи. В историческия му център ще се разходим по улица Шарамбеян с очарователни каменни и дървени традиционни сгради, магазинчета, ресторанти, сувенирни щандове и занаятчийници.
След очарователното градче се отправяме 13 км североизточно от Дилижан, за да посетим манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означава „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа. Време е да се върнем отново в столицата на Армения Ереван, за да посетим Матенадаран – музей-институт с най-голямата колекция от средновековни книги и ръкописи, където се пазят повече от 23 000 ръкописа, и пазара за плодове Шука. Настаняване в хотела. Нощувка.

26.03; 02.04; 20.08; 27.08.2021-пт. 7 ден Ереван (закуска)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин. Пътят ни минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония от камъни“. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса, е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основната църква в комплеса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения, наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Отпътуване за катедралата Звартнотс или „Небесните ангели“, строена от 643 до 652 г., когато по-голяма част от Армения е под византийско робство. Патрон на цъкрвата е Свети Григорий Просветител, а мястото на строежа ѝ е там, където се е състояла срещата между крал Трдат III и Св. Григорий. Отпътуване към Ечмиадзин (обект на ЮНЕСКО) - главната катедрала на арменската апостолическа църква, където ще разгледаме първата християнска църква в света, построена през IV век. Връщане в хотела. Нощувка.

27.03, 03.04, 21.08, 28.08.2021-сб. 8 ден Ереван – Варшава – София
Тази сутрин ставаме рано за трансфер до летището Зварнотс, Ереван. Полет LO 728 в 05:30 от Ереван. Кацане във Варшава в 06:30. Полет LO 631 в 11:00 от Варшава и кацане в София в 14:00 ч.

Цени

дати и цени на човек в двойна стая в единична стая
20.03 – 27.03.2021 1217 € / 2380 лв 1386 € / 2710 лв
27.03 – 03.04.2021 1217 € / 2380 лв 1386 € / 2710 лв
14.08 – 21.08.2021 1217 € / 2380 лв 1386 € / 2710 лв
21.08 – 28.08.2021 1217 € / 2380 лв 1386 € / 2710 лв

Хотели:
1-3 ден Ереван Ani Central Inn 4* или подобен
3-5 ден Горис Mina hotel 3+* или подобен
5-6 ден Севан Sevan Up Inn 3* или подобен
6-8 ден Ереван Ani Central Inn 4* или подобен

Цената включва:
Самолетни билети София – Варшава – Ереван – Варшава – София с редовен полет на LOT, включени летищни такси, багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
7 нощувки със закуски: 4 в Ереван; 2 в Горис и 1 в Севан;
Всички екскурзии по програмата;
Обиколка и разглеждане на Ереван;
Посещение на манастирите Хор Вирап, Нораванк, Татев, Севанаванк Агартсин;
Посещение на пещерата Арени;
Посещение на Зорац Карер – арменския Стоунхендж;
Еднопосочен билет за най-дългия лифт в света – Крилете на Татев;
Разходка из пещерите на Хндзореск и Тибетския мост;
Разходка из курортното градче Дилиджан;
Посещение на музея-институт Матенадаран;
Местни екскурзоводи на английски/руски език;
Водач-преводач от агенцията;

Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 8 лв. на ден
Медицинска застраховка с покритие до 100‘000 лв.: 33 лв за лица до 65 г; за лица над 66 г – 66 лв.
Екскурзии по желание (при минимум 6 човека):
Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин - 63 евро/ 122 лв. на човек
Пакет 6 вечери (една от тях на брега на ез. Севан с рибно меню) – 94 евро/ 183 лв.;
Дегустация на бренди във фабриката „Арарат“ – 13 евро/ 24 лв.
Дегустация на вино в „Стария мост“ – 13 евро/ 24 лв.
По желание допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване”: около 5% от общата цена по договора;

Цената не включва:
Входни такси за обектите в Армения – около 24 евро/ 48 лв. на човек. Заплащат се на място.
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за резервация и плащане:
Данни по лична карта, копие на паспортите на пътуващите, сключване на договор и заплащане на депозит:

Срокове и начин на плащане:
10% от пакетната цена до: 150 дни преди тръгване;
50% от пакетната цена до: 91 дни преди тръгване;
Пълно плащане до 45 дни за пътуване;

Необходими документи:
Задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването;
За деца под 18г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване.
При недостигнат минимален брой туристи се доплаща: 99 лв.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,76701 лв. и 1 евро = 1,95583 лв.
При промяна с повече от 5% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза.

Медицински изисквания:
За посещение на Армения не са необходими ваксинации.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Потребителят има право да преотстъпи пътуването си при същите условия на друго лице в срок не по-късно от 90 дни преди тръгване, като заплаща административна такса 100 лв. и съобразно спецификата на дестинацията, само дължимите суми, свързани с тази промяна и анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор.
Ако туристът има сключена Застраховка Отмяна на пътуване, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.

Прекратяване на договора, анулации и неустойки по програмата:
Потребителят има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, като Туроператорът възстановява платената сума за пътуването след заплащане на следните неустойки:
до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ – без неустойка;
до 121 дни преди тръгване се удържат 10% от пакетната цена;
от 120 до 91 дни преди тръгване се удържат 40% от пакетната цена
от 90 до 65 дни преди тръгване се удържат 60% от пакетната цена
от 64 до 46 дни преди тръгване се удържат 80% от пакетната цена
под 45 дни до деня на отпътуване, или при неяваване се удържат 100 %
В случай, че туристът доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, суми не се възстановяват и всички допълнителни разходи, включително транспортни, са за сметка на туриста.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
LO 634 София, Т2 – Варшава 18:05 – 19:10
LO 727 Варшава – Ереван 22:10 – 04:40+1
LO 728 Ереван – Варшава 05:30 – 06:30
LO 631 Варшава – София, Т2 11:00 – 14:00

Информация:
Точните часове на екскурзиите се определят на място.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
Агенцията не носи отговорност за анулиране на полети, промяна в разписанията на авиокомпаниите; ако някой от обектите е в процес на реновиране; за дейности и събития, възникнали в резултата на форсмажор, за мероприятия и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия или член на неговото семейство или бизнес партньор, както и при немедицински причини като явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя.

Дестинация

Армения
Армения е древна страна от Югозападна Азия, но политически и културно тя е приемана като част от Европа.

Граничи с Турция на запад, Грузия на север. Има общи граници и с Азербайджан на изток и с Иран на юг. Столицата ѝ е Ереван. От 1922 до 1991 г. страната е в СССР като съставна част от Закавказката съветска федеративна социалистическа република и после като съюзна Арменска съветска социалистическа република. Площта ѝ е 29 743 км², от които 28 342 км² суша и 1401 км² водна площ.
Армения е една от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик – от древни църкви и манастирски комплекси до майсторско винопроизводство, вкусна кухня, и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест, винопроизводството, както и съвременни постижения. На територията на Армения се издига най-старата християнска катедрала! Освен църквите, манастирите, крепостите, в Армения ще имаме възможност да опитаме световноизвестния коняк „Арарат“, както и местно производство вино! Тази програма ще ви запознае с културата, историята, бита и най-важните забележителности на един народ, който исторически ни е близък.