Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Армения - Кавказката кралица

Екскурзия Армения - Кавказката кралица - дати през 2021
Ереван, Армения
8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София, Виена, Ереван, Горис, Севан, Ереван, Виена, София
от 2031
лв./човек
Програма
Условия
Информация
Програма
Армения е една от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик – от древни църкви и манастирски комплекси до майсторско винопроизводство, вкусна кухня, и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест, винопроизводството, както и съвременни постижения. На територията на Армения се издига най-старата християнска катедрала! Освен църквите, манастирите, крепостите, в Армения ще имаме възможност да опитаме световноизвестния коняк „Арарат“, както и местно производство вино! Тази програма ще ви запознае с културата, историята, бита и най-важните забележителности на един народ, който исторически ни е близък.

Подробна програма
13.08; 21.08.2021 1 ден София → Виена → Ереван
В 18:35 ч полет OS 798 от София. Кацане във Виена във 19:15 ч. В 22:35 ч. полет OS 641 от Виена. Кацане в Ереван след полунощ в 03:55 ч. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела. Нощувка.

14.08; 22.08.2021 2 ден. Ереван – Минало и съвремие (закуска)
Добре дошли в Армения – първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година и съответно построява първата катедрала в света в Ечмиадзин през IV век. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголци и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г. Eреван е наричан още „розовия град“ заради сградите, изградени от вулканични блокове в различни оттенъци на розовия цвят.
След закуска започва полудневният ни тур на арменската столица. Ще започнем от паметника Майка Армения и Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. Следва сградата на Операта и Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Няма как да не посетим и мемориала-музей на Арменския геноцид, построен 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира и ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. В края на деня ще се отбием във фабриката за коняк „Арарат“, където ще се запознаем с производството на световноизвестната напитка, а срещу допълнително заплащане ще можем и да дегустираме прословутия арменски коняк. По път за хотела ще се разходим в открития пазар Вернисаж, където се предлагат различни произведения на изкуството, традиционните занаяти и сувенири. Връщане в хотела. Нощувка.

15.08; 23.08,2021 3 ден. Ереван – Горис (закуска)
Закуска. Отправяме се към древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра). Манастирът е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. След това ще се спуснем към в ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирският комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес и последна работа на известния скулптор Момик, който е погребан тук. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г. Продължаваме към пещерата Арени, където през 2010 година е открита най-древната обувка, а през 2011 година най-старата винарна в света (на 6100 години), най-старата сламена пола от 3900 г.пр.н.е и най-старият хуманоиден мозък. След това се отправяме към Ехегнадзор, за да посетим древната мегалитна обсерватория Зорац Карер, наричана още арменския Стоунхендж. По път ще спрем по желание и срещу допълнително заплащане във винарната „Стария мост“ за дегустация на вино. Зорац Карер е разположен на плато на 1770 метра надморска височина и се смята, че е от около 3000 г. пр.н.е. Някои учени дори считат, че това е некропол. Други, тъй като мегалитите на обекта имат странни и загадъчни кръгови отвори, смятат, че тези съоръжения са вид астрономическа обсерватория. Отпътуваме за Горис. Настаняване в хотела. Нощувка.

16.08; 24.08,2021 4 ден Татев – Хндзореск (закуска)
След закуска отпътуваме за едно от най-красивите и впечатляващи места в Армения – Манастира Татев. Той е основан през IX век на ръба на базалтова скала, издигаща се над ждрелото на река Воротан. Играл е значима роля в историята на региона като икономическо, политическо, духовно и културно средище. Ще се качим на лифта „Кралете на Татев“ от Халидзор до Татев. Тази въжена линия е отворена през 2010 година и е записана в книгата за рекордите на Гинес като най-дългия двупосочен лифт без междинни станции в света. Оттам се отправяме към Хндзореск (от арменски „Дълбока пропаст“). Районът е известен със скалните и пещерни формации, които са били обитаеми до 1950 година. Ще се разходим из пещерната система и ще стъпим на „Тибетски мост“ – 160 метра дълъг мост, който се разклаща при всяка стъпка. Връщане в Горис. Нощувка.

17.08; 25.08,2021 5 ден Горис – Севан (закуска)
Закуска. Напускаме хотела в Горис и се отправяме към езерото Севан през прохода Селим, след което продължаваме към Норатус – средновековно гробище. Следва посещение на манастирския комплекс Севанаванк. Първата църква в него е основана през 874 г. от принцеса Мариам. Трансфер до хотела в Севан. Нощувка.

18.08; 26.08,2021 6 ден Севан – Дилиджан – Агартсин – Евеван (закуска)
Закуска. Отправяме се към националния парк Дилиджан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“. Трудно може да се опише красотата на Дилиджан, а много поети са казвали: „Ако в Рая има гори, планини, потоци и минерални извори, то той е като Дилиджан“. Градът е дом на множество арменски художници, композитори и режисьори, изобщо хора на изкуството. Освен спа център е и пример за арменска традиционна архитектура. Поддържан е и „стар град“, където има редица занаятчийски работилници, галерия, музеи. В историческия му център ще се разходим по улица Шарамбеян с очарователни каменни и дървени традиционни сгради, магазинчета, ресторанти, сувенирни щандове и занаятчийници.
След очарователното градче се отправяме 13 км североизточно от Дилиджан, за да посетим манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означава „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа. Време е да се върнем отново в столицата на Армения Ереван, за да посетим Матенадаран – музей-институт с най-голямата колекция от средновековни книги и ръкописи, където се пазят повече от 23 000 ръкописа, и пазара за плодове Шука. Настаняване в хотела. Нощувка.

19.08; 27.08,2021 7 ден Ереван (закуска)
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин. Пътят ни минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония от камъни“. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса, е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основната църква в комплеса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения, наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Отпътуване за катедралата Звартнотс или „Небесните ангели“, строена от 643 до 652 г., когато по-голяма част от Армения е под византийско робство. Патрон на цъкрвата е Свети Григорий Просветител, а мястото на строежа ѝ е там, където се е състояла срещата между крал Трдат III и Св. Григорий. Отпътуване към Ечмиадзин (обект на ЮНЕСКО) - главната катедрала на арменската апостолическа църква, където ще разгледаме първата християнска църква в света, построена през IV век. Връщане в хотела. Нощувка.

20.08; 28.08,2021 8 ден Ереван – Виена – София
Тази сутрин ставаме рано за трансфер до летището Зварнотс, Ереван. Полет OS 642 в 04:45 от Ереван. Кацане във Виена в 06:30. Полет OS 795 в 10:15 от Виена и кацане в София в 12:45 ч.
Условия
Условия за резервация и плащане:
Депозит при записване в размер на 200 лв.;
Доплащане до 55 дни преди датата на заминаване;

Анулации и неустойки:
До 96 дни преди заминаване - без неустойка
От 95 до 56 дни преди заминаване - 50 лв. неустойка;
От 55 до 40 дни преди заминаване - 200 лв. неустойка;
От 40 дни до датата на заминаване се удържа пълния размер на пътуването;
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка - до 20 дни преди заминаване;

Анулации и възстанояване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията
При активация на полицата “Отмяна на пътуване”, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК “Мондиал Асистанс”.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка, свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни от лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници;
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и - нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия/те родител/и (оригинал и 1 копия);’
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детото, в който са вписани двамата родители;

Минимален брой туристи: 8
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване.

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Армения.

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени;
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
OS 798 София, Т2 – Виена 18:35 – 19:15
OS 641 Виена – Ереван 22:35 – 03:55+1
OS 642 Ереван – Виена 04:45 – 06:30
OS 795 Виена – София, Т2 10:15 – 12:45

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката “Отмяна на пътуване” по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина, поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.
Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условия се записва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуване.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини;
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочени в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,65 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи и престоя в съответната дестинация.
Информация
дати и цени на човек в двойна стая в единична стая
13.08 – 20.08.2021 1039 € / 2031 лв 1137 € / 2294 лв
21.08 – 28.08.2021 1158 € / 2265 лв 1292 € / 2528 лв


Ден Нощувки Град Хотел
1-3 ден Ереван Ani Central Inn 4* или подобен
3-5 ден Горис Mina hotel 3+* или подобен
5-6 ден Севан Sevan Up Inn 3* или подобен
6-8 ден Ереван Ani Central Inn 4* или подобен

Цената включва:
Самолетни билети София – Виена – Ереван – Виена – София с редовен полет на Австрийски авиолинии, включени летищни такси в размер на 159 EUR, багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
7 нощувки със закуски: 4 в Ереван в хотел 4*; 2 в Горис в хотел 3+* и 1 в Севан в хотел 3*;
Всички екскурзии по програмата:
 • Обиколка и разглеждане на Ереван;
 • Посещение на манастирите Хор Вирап, Нораванк, Татев, Севанаванк Агартсин;
 • Посещение на пещерата Арени;
 • Посещение на Зорац Карер – арменския Стоунхендж;
 • Еднопосочен билет за втория по дължина въжен лифт в света – Крилете на Татев;
 • Разходка из пещерите на Хндзореск и Тибетския мост;
 • Разходка из курортното градче Дилиджан;
 • Посещение на музея-институт Матенадаран;
Местни екскурзоводи на английски/руски език;
Представител на туроператора по време на пътуването;

Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 8 лв. на ден

Цената не включва:
Входни такси за обектите в Армения – около 23 щ.д. на човек. Заплащат се на място.
Медицинска застраховка с покритие до 100 000 лв.: 33,30 лв за лица до 65 г; за лица над 66 г – 84,90 лв.
Екскурзии по желание (при минимум 6 човека):
 • Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин - 56 евро/ 109 лв. на човек
 • Пакет 6 вечери (една от тях на брега на ез. Севан с рибно меню) – 84 евро/ 164 лв.;
 • Дегустация на бренди във фабриката „Арарат“ – 11 евро/ 22 лв.
 • Дегустация на вино в „Стария мост“ – 11 евро/ 22 лв.
Доброволна застраховка “Отмяна на пътуване” с покритие в случай на Covid-19
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.
Армения е една от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик – от древни църкви и манастирски комплекси до майсторско винопроизводство, вкусна кухня, и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест, винопроизводството, както и съвременни постижения. На територията на Армения се издига най-старата християнска катедрала! Освен църквите, манастирите, крепостите, в Армения ще имаме възможност да опитаме световноизвестния коняк „Арарат“, както и местно производство вино! Тази програма ще ви запознае с културата, историята, бита и най-важните забележителности на един народ, който исторически ни е близък.
Facebook Youtube Instagram