Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Грузия - кралицата на Кавказ

Грузия - кралицата на Кавказ
Тбилиси, Грузия
8 дни / 7 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Истанбул - Тбилиси - Гори - Уплицихе – Боржоми - Тбилиси - Истанбул - София
от 1995
лв./човек
Програма
Условия
Информация
Програма
Грузия е една от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик - от древни църкви, манастирски комплекси до лускозни винарни, възможности за почивка, и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма ще се запознаете с основните традиции на Грузия, ще имате възможност за почивка в курорта Боржоми, а по-любопитнтие от вас, биха могли да посетят интересни забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест и винопроизводството. На територията на Грузия са открити най-старите доказателства за производството на вино отпреди 8000 години! По време на пътуването ни в Кавказ, ще имате възможност да се потопите без да се натоварвате и изморявате в една същевремено близко и все пак непозната държава, да опознаете грузинския народ и да натрупате поне няколко гигабайта спомени! Така че заповядайте с нас на чудно пътешествие и запомнящо се преживяване в Кралицата на Кавказ - Грузия!

Подробна програма
23.09.2021-чт. 1 ден София → Истанбул → Тбилиси
В 09:55 ч полет TK1028 от София. Кацане в Истанбул в 11:25 ч. В 13:50 ч. полет TK 382 от Истанбул. Кацане в Тбилиси в 17:10 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

24.09.2021-пт. 2 ден. Тбилиси (закуска)
Закуска. Обзорната обиколка на Тбилиси – eдин от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Турът започва от Стария град и по-точно от квартала на „серните бани“, църквата Метехи, статуята на основателя на град Тбилиси – Вахтанг Горгасали, крепостта Нарикала с лифт, църквата Св. Николай, улица Шардени, катедралата Сиони, Моста на мира, базиликата Анчисхати, Площадът на мира, бюст-паметника на Александър Пушкин и улица Руставели – главната пътна артерия на града, отрупана с магазинчета, кафенета и любимо място за младите грузинци и гостите на града. Свободно време за обяд.
*Екскурзия по желание и срещу доплащане: Мцхета и Джвари. За тези от вас, които искат да посетят християнските светини в Тбилиси сме подготвили половин ден в Мцхета – древен и красив град, първата столица на Грузия, чийто разцвет е бил по времето на Александър Македонски. Цялата територия на града е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Според една от легендите, градът е основан от Месхет, един от близките потомци на Ной, а местоположението му е близо до Арарат, защото там е погребан самият Ной. От много древни църкви няма как да не посетим първо катедралния събор Светицсховели (обект на ЮНЕСКО), основана през IV век и свещенно място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определено художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове. Следва манастирът Самтавро, където са положени телата на крал Мирян и принцеса Нана, първите приели християнството по тези земи. Твърди се, че къпиновият храст тук е посаден от самата Света Нана. Отправяме се към манастира Джвари (обект на ЮНЕСКО), построен през V век. Превежда се като „Манастирът на кръста“, защото е построен с такава форма. Разположен е на скалист връх между реките Мтквари и Арагви и от него се открива зашеметителна гледка към Мцхета.
Нощувка.

25.09.2021-сб. 3 ден Тбилиси (закуска)
Закуска. Свободно време за самостоятелни разходки из столицата на Грузия или:
*Целодневна екскурзия по желание и срещу доплащане: След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, построена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. От Гудаури ще се изкачим към храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света троица. Тя е разположена на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. под връх Казбег с прекрасна гледка към Кавказ. Британския вестник „Телеграф“ я поставя в списъка с 23 най-красиви църкви в света, редом до Саграда Фамилия. Построена е през XIV в. Освен за религиозни цели, църквата е служела в миналото и като убежище, скривалище по време на средновековните войни. Често там е скривано и националното съкровище на Грузия, за да не попадне в ръцете на врагове. Интересно е, че камбанарията е отделена от самата сграда на църквата още в първоначалния план. Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Връщане в Тбилиси.
*По желание и срещу доплащане: традиционна вечеря с шоу програма в грузински ресторант.

Нощувка.

26.09.2021-нд. 4 ден Тбилиси – Гори – Уплисцихе – Боржоми (закуска)
Закуска. Отпътуваме за Боржоми, но по път ще посетим Уплисцихе - древен пещерен град, един от първите градове изобщо на територията на Грузия и Гори с къщата музей на Сталин. Пристигане в Боржоми. Настаняване в хотела.
*По желание и срещу доплащане: Екскурзия до Био-ферма Барбале, която се намира на тридесетина километра от Боржоми. Тук можете да се включите в лека земеделска работа на полето, да правите чечкела или да готвите с местните, а на края ви очаква чаша вино с вкусна вечеря, приготвена с био продукти произведени на място. Връщане в Боржоми.
Нощувка.

27.09.2021-пн. 5 ден Боржоми (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка или самостоятелни разходки. Нощувка.

28.09.2021-вт. 6 ден Боржоми (закуска)
Закуска. Свободно време за почивка или самостоятелни разходки. Нощувка.

29.09.2021-ср. 7 ден Боржоми – Тбилиси (закуска)
Закуска. Отпътуване за Тбилиси. Пристигане и настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка.

30.09.2021-чт. 8 ден Тбилиси → Истанбул→ София
Закуска. Трансфер до летището и полет TK 379 от Тбилиси в 10:30 ч. Кацане в Истанбул в 12:05. Излитане с TK 1031 в 13:30 и пристигане в София в 14:50 ч.
Условия
Условия за резервация и плащане екскурзия до Грузия - Кралицата на Кавказ:
Депозит при записване в размер на 300 лв.
Доплащане – до 30 дни преди датата на тръгване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Анулации и неустойки:
Туристът може да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
до 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
от 89 до 60 преди отпътуване – се удържат 25% от стойността на пакета;
от 59 до 31 дни преди отпътуване се удържат 50% от стойността на пакета;
от 31 дни до датата на връщане се удържат 100%;

Необходими документи:
Лична карта и копие от паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане.
За непълнолетни лица, пътуващи без родител/и се представя акт за раждане и нотариално заверено родителско разрешение от непътуващия/те родител/и.

Минимален брой туристи: 14
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – 25 дни преди тръгване;
При недостигнат минимален брой от 14 туристи, но не по-малко от 10 – доплащане 141 лв.;

Визов режим: няма

Медицински изисквания:
За посещение на Грузия няма задължителни ваксинации.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Туристът може да преотстъпи пътуването си на друго лице без такса анулация до 30 дни преди датата на тръгване и при същите условия (ако няма издадени самолетни билети и визи, и ако смяната на пътуващото лице не е свързана с допълнителни разходи и не противоречи на анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор). В този случай се заплаща такса административни разходи 100 лв.
Ако туристът има сключена Застраховка „Отмяна на пътуване“, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус/ автомобил

Примерно полетно разписание от София:
ТК 1028 София, Т2 – Истанбул 09:55 – 11:25
ТК 382 Истанбул– Тбилиси 13:10 – 16:530
ТК 379 Тбилиси – Истанбул 10:30 – 12:05
ТК 1031 Истанбул – София 13:30 – 14:50

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19, състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,70 лв. и 1 евро = 1,95583 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в съответната дестинация.
Информация
Група: 23.09.2021 – 30.09.2021

Цена на човек:
в двойна стая в единична стая
1020 € / 1995 лв 1203€ / 2353 лв

Хотели по програмата или подобни
дата престой град хотел
23.09 - 26.09.2021 Тбилиси Citrus hotel 4*
26.09 – 29.09.2021 Боржоми Borjomi Likani Health & Spa Center 4+*
29.09 – 30.09.2021 Тбилиси Citrus hotel 4*

Цената включва:
Самолетни билети София – Истанбул – Тбилиси - Истанбул - София с редовен полет на Turkish airlines, включени летищни такси, багаж 30 кг и ръчен 10 кг;
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
7 нощувки със закуски: 4 в Тбилиси и 1 в Боржоми;
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
-Обзорна обиколка на Тбилиси
-Посещение на Уплисцихе
-Посещение на къща-музей на Сталин в Гори
Местни екскурзоводи на английски/ руски език;
Водач-преводач от агенцията;

Допълнително се заплащат:
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 100, 000 щ.д. и COVID-19 покритие на ЗАД „МОНДИАЛ“ - 33.30 лв. Лица над 65 години запалащат 84.90 лв.
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 72 лв.
Екскурзии по желание (при минимум 6 човека, заявяват се и се заплащат в България):
- Мцхета и Джвари: 5 евро/ 10 лв. (от Тбилиси)
- Гадаури, Анаури, Казбег и храма Пресвета троица Гергети: 44 евро/ 86 лв. (от Тбилиси)
- Вечеря в хотела в Тбилиси без напитки: 15 евро/ 29 лв.
- Вечеря във фолкорен ресторант в Тбилиси с шоу програма и 250 мл. вино: 18 евро/ 34 лв.
- Екскурзия Барбале био-ферма (от Боржоми): 23 евро/ 44 лв.
- Вечеря в хотела в Боржоми: 19 евро/ 37 лв.
- Обяд в хотела в Боржоми: 16 евро/ 32 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19

Цената не включва:
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.
Грузия е една от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик - от древни църкви, манастирски комплекси до лускозни винарни, възможности за почивка, и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма ще се запознаете с основните традиции на Грузия, ще имате възможност за почивка в курорта Боржоми, а по-любопитнтие от вас, биха могли да посетят интересни забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест и винопроизводството. На територията на Грузия са открити най-старите доказателства за производството на вино отпреди 8000 години! По време на пътуването ни в Кавказ, ще имате възможност да се потопите без да се натоварвате и изморявате в една същевремено близко и все пак непозната държава, да опознаете грузинския народ и да натрупате поне няколко гигабайта спомени! Така че заповядайте с нас на чудно пътешествие и запомнящо се преживяване в Кралицата на Кавказ - Грузия!
Facebook Youtube Instagram