Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Грузия - Мандаринови приключения в слънчева Грузия

Екскурзия до Грузия - Мандаринови приключения в слънчева Грузия
Тбилиси, Грузия
от 15 октомври
10 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
Тбилиси – Тскалтубо – Батуми – Боржоми – Тбилиси
от 2470
лв./човек
Програма
Информация
Програма
Есента в Грузия е магична гледка – навсякъде цветовете искрят в различни нюанси, а природата се подготвя за зимната си премяна. Но тук, в Грузия е времето за изгрев не на едно, а на много слънца. Защото от октомври до март започва беритбата на слънчевите мандарини. Освен това времето е приятно – температурата на въздуха е около 15 -20 градуса, а кавказката кралица има какво да разкрие на гостите си. Затова каним всички приятели да оцветят с оранжеви тонове есенните дни и да открият още едно от лицата на Грузия. Очакват ви древни крепости и градове, главозамайващи планини, нашето си Черно море, но от срещуположната му страна, а специален акцент ще е посещението при аджарци, където ще можете да опитате слънчевия плод и още много изненади, гарантиращи прекрасното ви изживяване.Подробна програма
15.10.2021-пт. 1 ден → Тбилиси
Полет ТК 1028 от София в 09:40 ч. Кацане в Истанбул в 11:10 ч. Излитане с ТК 382 в 12:10 и пристигане в Тбилиси в 15:25 ч. Столицата на Грузия и един от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

16.10.2021-сб. 2 ден. Тбилиси – сити тур (закуска)
Закуска. Полудневна обзорна обиколка на Тбилиси, която започва от втория по големина православен храм в Грузия след катедралата Светицховели – Цминда Самеба или Света Троица. Храмът е изпълнявал функцията на главен катедрален храм на грузинската православна църква. Построен е в периода 1995 – 2004, въпреки че е планиран от 1989 година, във връзка с честванията по случай 1500-годишнина на автокефалността на грузинската църква. Подобаващо внимание ще обърнем на величествения храм Метехи, разположен в сърцето на стария град. Според легендата именно тук царица Тамара се е молела на Всевишния. Крепостта Нарикала се издига на града и от там ще се насладим на красивата панорама, за да се отправим към най-стария квартал – този на серните бани. Самите бани са куполовидни, облицовани с керемиди и едно от най-посещаваните места в столицата. Функционират и в наши дни, така че в свободното си време бихте могли да се поглезите. Разходката ни из миналото и съвремието на Тбилиси ще завършим при старата часовникова кула. Нощувка.

17.10.2021-нд. 3 ден Мцхета – Сатапли (закуска, вечеря)
Закуска. Отправяме се към Кутаиси, по път ще изкачим планината, за да видим манастира Джвари (обект на ЮНЕСКО), построен през V век. Превежда се като „Манастирът на кръста“, защото е построен с такава форма. Разположен е на скалист връх между реките Мтквари и Арагви и от него се открива зашеметителна гледка към Мцхета. След него ще посетим и самата стара столица на Кавказката кралица – Мцхета, древен, красив град на над 2500 години и първа столица на Грузия, чийто разцвет е бил по времето на Александър Македонски. Цялата територия на града е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Според една от легендите, градът е основан от Месхет, един от близките потомци на Ной, а местоположението му е близо до Арарат, защото там е погребан самият Ной. От многото древни църкви няма как да не посетим първо катедралния събор Светицсховели (обект на ЮНЕСКО), основана през IV век и свещено място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове. А преди да продължим към Сатаплия, ще видим и църквата Самтавро, която е била женски манастир на Св. Нино и е построена през 4 век. Продължаваме към Имеретери и природен резерват Сатапли с посещение на пещерите Прометей или Сатаплия. Пристигане в Тскалбуто, вечеря и нощувка.

18.10.2021-пн. 4 ден Сатапли - Батуми (закуска)
Закуска. Отпътуваме за Батуми като по път ще спрем в Дендрологичния парк в село Шекветили и Батумската ботаническа градина, открита в далечната 1912 година. Великолепната градина се простира на площ от 113 хектара и е дом на около 2 хиляди растения от цял свят, намерили дом в далечна Грузия, благодарение на субтропичния климат в този район. Разходката ни ще мине през девет флориални секции и ще продължи около 2 часа, след което пристигаме в Батуми. Батуми е перлата на черноморското крайбрежие и впечатлява гостите си най-вече през нощта. След настаняване ще се разходим по улиците на града, започвайки от Пиаца – площадът, посещаван от световни знаменитости като Андреа Бочели. Следва църквата „Свети Никола“, склуптурата на Медея и Новия булевард. Накрая картините, оживели от Музикалния фонтан, ще ни отведат далеч-далеч в богатия свят на човешкото въображение. Нощувка.

19.10.2021- вт. 5 ден Батуми – мандаринов рай (закуска, вечеря)
Закуска. След закуска се отправяме към Аджария, където ще вземем участие в брането на вкусни мандарини, а за награда домакините ще ни дадат толкова плодове, колкото можем да изядем, че дори ще има и да вземем със себе си. В края на деня ще гостуваме на гостоприемните аджарци и ще опитаме местни ястия, както и невероятното вино, което правят. Връщане в Батуми и нощувка.

20.10.2021-ср. 6 ден Мачахела (закуска, вечеря)
Закуска. На 28 км от Батуми е долината Мачахела, която наричат „път в небето“. Историята, етнографията и природата на този край е забулен в много тайни, по път ще спрем, за да видим моста Тамар – построен през 12 век от царица Тамара от вулканични камъни, и водопада Мирбети.
Продължаваме към село Чкхутунети, където ще видим водопада Дунга, а след това ще се насладим на местното гостоприемство, защото сме поканени да гостуваме на семейство Малакмадзе за вечеря - домашна традиционна кухня с вино и фолклорна програма. Връщане в Батуми и нощувка.

21.10.2021-чт. 7 ден Батуми – Боржоми (закуска, вечеря)
След закуска свободно време в Батуми. Отпътуваме за Боржоми – спа център на Грузия. Вечеря и нощувка.

22.10.2021-пт. 8 ден Боржоми – Гори – Уплисцихе - Тбилиси (закуска)
Закуска. Посещение на парка в Боржоми, където ще опитаме световноизвестната минерална вода, която местните изнасят бутилирана в цял свят, а след това отпътуваме за Тбилиси. По път ще посетим родното място на Йосиф Сталин – град Гори. Преди да стигнем до столицата ще спрем в пещерния град Уплисцихе, основан преди повече от 3000 години, заемащ площ от 40 000 кв.м. Нощувка в Тбилиси.

23.10.2021-сб. 9 ден Ананури и Гудаури (закуска)
След закуска отпътуваме по военна магистрала към Великия Кавказ. По път ще спрем на брега на Жинвали, за да посетим замъка Ананури (Обект на ЮНЕСКО). След това ще посетим Гудаури и църквата Гергети в Казбег с джипове, откъдето при хубаво време се открива прекрасна гледка към планините. Връщане в Тбилиси. Нощувка.

24.10.2021-нд 8 ден Тбилиси →
Закуска. Трансфер до летището и полет TK 383 в 16:20 за Истанбул. Кацане в 17:50 ч. Следващ полет TK 1029 в 19:20, кацане в София в 20:35 ч.
Информация
група: 15.10.2021 – 24.10.2021
в двойна стая в единична стая
1263 € / 2470 лв 1482 € / 2899 лв

хотели:
период нощувки град хотел
15.10 – 17.10.2021 Тбилиси Citrus 4* или подобен
17.10 – 18.10.2021 Тскалбуто Tskaltubo Spa 4* или подобен
18.10 – 21.10.2021 Батуми Best Western Batumi 4* или подобен
21.10 – 22.10.2021 Боржоми Borjomi Palace 4* или подобен
22.10 – 24.10.2021 Тбилиси Citrus 4* или подобен

Цената включва:
Самолетни билети София – Истанбул – Тбилиси - Истанбул - София с редовен полет на Turkish airlines, включени летищни такси, багаж 30 кг и ръчен 8 кг;
Нощувки със закуски в 4-звездни хотели по маршрута, както следва: 4 н в Тбилиси, 3 н в Батуми, 1 н в Тскалбуто, 1 в Боржоми;
4 вечери;
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута;
Вечеря при грузинско семейство, обяд с беритба на мандарини, обяд при аджарско семейство ;
Всички екскурзии по програмата:
обзорна обиколка на Тбилиси;
екскурзия до Мцхета и Джвари с посещение на пещерите Прометей или Сатаплия;
посещение на Дендрологичния парк в Шекветили и Батумската ботаническа градина;
вечерна разхода в Батуми;
посещение на долината Мачахела с посещение на моста Тамар и водопадите Мирбети и Дунга;
посещение на парка Боржоми;
екскурзия до Гори и посещение на Уплисцихе;
екскурзия Ананури, Гудаури и Гергети;
Местен екскурзовод на руски/ английски език;
Водач от България, който пътува през цялото време на екскурзията;
Допълнително се заплащат:
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 100, 000 щ.д. и COVID-19 покритие на ЗАД „МОНДИАЛ“ - 33.30 лв. Лица над 65 години запалащат 84.90 лв.
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 45 лв.
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради Covid-19

Цената не включва:
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за резервация и плащане:
Депозит при записване в размер на 250 лв.
Доплащане – до 65 дни преди датата на тръгване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Анулации и неустойки:
Туристът може да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
до 95 дни преди отпътуване – без неустойка;
от 94 до 60 преди отпътуване – се удържат 10% от стойността на пакета;
от 59 до 31 дни преди отпътуване се удържат 50% от стойността на пакета;
от 31 дни до датата на връщане се удържат 100%;

Необходими документи:
Данни по лична карта и копие от паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане.
За непълнолетни лица, пътуващи без родител/и се представя акт за раждане и нотариално заверено родителско разрешение от непътуващия/те родител/и.

Минимален брой туристи: 15
При несъбран минимален брой туристи, но не по-малко от 12 – доплащане 102 лв.

Визов режим:
Не се изисква виза за посещение на Грузия от български граждани с цел туризъм.

Медицински изисквания:
За посещение на Грузия няма задължителни ваксинации.
Към 24.06.2021 Грузия приема туристи с отрицателен резултат от PCR тест или ваксинационен сертификат. За актуалните изисквания във връзка с COVID-19 ще бъдете уведомени допълнително с наближване на пътуването.

Преотстъпване на пътуването на друго лице:
Туристът може да преотстъпи пътуването си на друго лице без такса анулация до 30 дни преди датата на тръгване и при същите условия (ако няма издадени самолетни билети и визи, и ако смяната на пътуващото лице не е свързана с допълнителни разходи и не противоречи на анулационните условия на превозвача и/или на местния партньор). В този случай се заплаща такса административни разходи 100 лв.
Ако туристът има сключена Застраховка „Отмяна на пътуване“, тя не може да бъде прехвърлена на трето лице и сумата е невъзстановима.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус/ автомобил

Примерно полетно разписание от София:
ТК 1028 София, Т2 – Истанбул 09:55 – 11:25
ТК 382 Истанбул– Тбилиси 13:10 – 16:530
ТК 383 Тбилиси – Истанбул 16:20 – 17:50
ТК 1029 Истанбул – София 19:20 – 20:35

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19, състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,65 лв. и 1 евро = 1,95583 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в съответната дестинация.
Есента в Грузия е магична гледка – навсякъде цветовете искрят в различни нюанси, а природата се подготвя за зимната си премяна. Но тук, в Грузия е времето за изгрев не на едно, а на много слънца. Защото от октомври до март започва беритбата на слънчевите мандарини. Освен това времето е приятно – температурата на въздуха е около 15 -20 градуса, а кавказката кралица има какво да разкрие на гостите си. Затова каним всички приятели да оцветят с оранжеви тонове есенните дни и да открият още едно от лицата на Грузия. Очакват ви древни крепости и градове, главозамайващи планини, нашето си Черно море, но от срещуположната му страна, а специален акцент ще е посещението при аджарци, където ще можете да опитате слънчевия плод и още много изненади, гарантиращи прекрасното ви изживяване.


Facebook Youtube Instagram