Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Норвегия - на лов за Северното сияние - Никона травел

Норвегия - леденото кралство на северното сияние
7 дни / 6 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Варшава - Осло - Хиркенес - Тромсьо - Осло - Варшава - София
от 8995
лв./човек
Програма
Условия
Информация
Програма
Един от най-ярките природни феномени е Северното сияние – явление, което привлича в северните страни хиляди туристи от цял свят. Норвегия – най-северната държава в Европа, е най-подходящото място за наблюдение на това явление, но възможностите, които предлагаме с това индивидуално пътуване, далеч не се изчерпват с Aurora Borealis. Пътят на север, както се превежда името на Норвегия от северногермански, ще ни предложи редица запомнящи се моменти и дейности, които ще ви накарат да се влюбите в Леденото кралство: ще се возите на шейна, теглена от кучешки впряг; ще участвате в лов на кралски рак; ще се докоснете до северните елени, а също така ще се запознаете със специфичната кухня. А местата за настаняване, които сме подбрали, са като от истинска приказка на Ханс Кристиан Андерсен – дървена кабина „Gamme” и леден хотел! „Леденото кралство на северното сияние“ е програма за истински ценители на новите усещания и за хора, прекланящо се пред дивата и сурова природа.


Подробна програма
1 ден София → Варшава → Осло
В 14:35 ч полет LO 632 от София. Кацане във Варшава в 15:35 ч. В 16:50 ч. полет LO 483 от Варшава и пристигане в Осло в 19:00 ч.
Столица на Норвегия – Осло (наричан в миналото Кристиания) е основана през 1048 година от крал Хералд III, а името ѝ се превежда като „ливадата на билото“ или „ливадата на боговете“. Става столица на на Норвегия през 1299, когато крал Хокон V я мести от Берген. Същият владетел започва и строежа на крепостта Акешхус. По време на управлението му Осло процъфтява, за което свидетелства удвояването на населението. Век по късно чумна епидемия покосява голяма част от жителите и аристрокрацията, а следващия владетел е датския крал, който мести столицата в Копенхаген. Едва след изпепеляването му от огромен пожар, кралят на Дания и Норвегия - Кристиян IV, нарежда Осло да бъде възстановен на ново място – в близост до крепостта Акешхус, и му дава името Кристиания.
В наши дни Осло е дом на два от най-големите музеи на изкуството в Европа – Мунч и Националния музей. Изкуството на Норвегия е дори на открито – в паркове и градини като Скулптурния парк Вигеланд и Екебергпаркен. Най-добрата възможност за опознаване на града са пешеходните разходки, а любим маршрут на местни и туристи е деветкилометровата пристанищна променада.
Самостоятелно придвижване до хотела, разположен на пешеходно разстояние от летището. С екпресния влак Flytoget за 20 минути можете да стигнете до центъра на Осло. Настаняване и нощувка. Още тази вечер имате възможност да се впуснете в лов на красивото Северното сияние.

2 ден. Осло → Хиркенес (закуска, вечеря)
След закуска полет от Осло до арктическия град Хиркенес, разположен на няколко километра от границата на Норвегия с Русия в арктическия кръг.
По време на Втората световна война всички къщи в града са разрушени с изключение на малката дървена къща. Но тъй като Хиркенес по това време е миньорски град с лабиринт от подземни тунели извън центъра на града, жителите успяват да избягат и да се скрият от немските войници. Те се крият дълго и живеят под земята, докато пристига внезапна помощ от Русия и над 3000 жители внезапно се появяват в призрачното до този момент градче. Този разтърсващ момент е запчатан във филм, който можете да гледате в минния тунел Andersgrotta.
След пристигане трансфер до Снежния хотел (Showhotel Kirkenes) – една от основните атракции на града. Разположен е на тесен фиорд до самия град, предлагащ идеални условия за наблюдаване на Северното сияние! Първият снежен хотел е построен през 2002 година, като той бива построяван отново и отново еежгодно. Новите технологии, обаче, позволяват мястото за настаняване да бъде отворено за гости постоянно.
Първата нощувка в Хиркенес е в Gаmme cabin – уникално екзотично помещение с голям панорамен прозорец и шезлонги пред него, покрити с овчи кожи, така че спокойно и топло да можете да наблюдавате не само страхотния пейзаж, а и е знаменитото Северно сияние. Всъщност тези „кабини“ са вдъхновени от традиционния начин на строеж на местните ловни и рибарски хижи, наречени „gamme”, които могат да бъдат видяни в Лапландия и зоните около Арктика. На територията на хотела има уютен ресторант, в който се сервира местна арктическа кухня, малък парк за северни елени и над 180 хъскита.
През този ден ви очаква двучасово приключение с кучета и шейна на фона на живописните пейзажи, които създават фиордът и планинското плато (включени са трансфери и топли дрехи). Поради метеорологичните условия е задължително да имате удобни топли обувки и вятъроустойчиво облекло. Огромна е вероятността да се насладите на причудливата магия на Северното сияние по време на пързалянето с кучешки впряг!
Вечеря – тристепенно меню с традиционна арктическа храна, на която ще се насладите в ресторанта към хотела. Нощувка.

3 ден. Хиркенес – на лов за раци (закуска, вечеря)
След закуска предстои приключение, което трудно може да бъде осъществено на друго място по земното кълбо – незабравимо сафари „Кралски рак“. В замръзналите арктически фиорди на Хиркенес ще се научите не само как се хваща това впечатляващо с размерите си ракообразно, но и как се готви, за да се превърне в деликатес. Освен това накрая и ще го опитате в типичен ресторант. Кралският рак ще бъде сготвен по автентична норвежка рецепта. Хиркенес е едно от основните пристанища, от който се осъществява улов на кралски рак в Баренцово море, главно на около 100 км западно от града в района на Бугьойнес. По размери раците достигат до 1,8 метра с разпънати крака и маса до 12 килограма! Мъжките екземпляри са по-тежки от женските и могат да бъдат уловени на дълбочина над 200 метра. Всъщност Баренцово море не е родина на кралския рак. Той е внесен тук за първи път през 1930 година от Тихия океан. За съжлаение, опитът е неуспешен и популацията не оцелява. Експериментът е повторен през 1959 година, когато десет големи женски рака са хваната в Японско море при Владивосток и транспортирани на запад през територията на бившия Съветски съюз. През пролетта на 1960-те са пуснати във фиорда заедно с пет мъжки рака. През периода 1961-1969 година 1,5 млн ларви на кралския рак са пуснати в Баренцово море, а последното разселване на вида е от 1977-78 година, когато 1200 възрастни рака са пуснати в залива Кола. Оттогава популацията се разраства и става част от бита на местните жители. След кралското сафари и след дегустиране на вкусното месо на кралския рак връщане в хотела. Тази нощ ще спите в същинската снежна част на Снежния хотел. Той е изцяло направен от сняг и лед, а в това число и стаята ви! Задължително е да оставите багажа си на рецепцията, а в самата стая да внесете малко багаж, който да включва термобельо, пуловер, топла шапка за спане, дебели чорапи и тоалетни принадлежности. Обърнете се към рецепцията за допълнителни завивки, ако сте по-изнежени. В цената на нощувката са включени връхни дрехи, шапка, ръкавици, зимни ботуши, които да ползвате, когато напускате ледената стая, както и спални чували и чаршафи за ваше удобство. Самата стая е с истински легла и матраци, които са заобиколени с ледени блокове. Когато си лягате, облеклото за навън се слага или на руло в спалния чувал или под чувала и над матрака, така че да можете на сутринта да се облечете отново. Пълни инструкции ще получите на място, но имайте предвид, че температурата е -4 градуса.
До самия хотел от сняг и лед има сервизни помещения, които се отопляват, с душове, тоалетни, сауна, ресторант и рецепция.
Преди нощувката имате вечеря в ресторанта Laven на тристепенно меню, препоръчваме да разпуснете и в ледения бар (консумацията не е включена в цената). Нощувка.

4 ден Хиркенес → Тромсьо (закуска, вечеря)
След закуска можете да ползвате сауната преди трансфера до летището и полета за Тромсьо. Скътаното арктическо бижу е сгушено между високи планински върхове, острови и фиорди. Центърът на града е разположен на остров, а красиви мостове го свързват със сушата. Градът е известен като дестинация за наблюдение на Северното сияние, тъй като се намира в средата на зоната на Aurora Borealis, на западния бряг Северна Норвегия. Той е и най-северният университетски град в Европа и вторият по големина на север от Арктическия кръг. Планината Сторстайнен с височина 421 метра е достъпна с кабинков лифт, а отгоре се разкрива спираща дъха панорама към града и впечатляващите околности. От края на ноември до средата на януари слънцето не преминава хоризонта. Все пак за няколко часа има т.нар. арктически здрач – прекрасна, синя арктическа светлина, която оцветява магично „деня“.
Тромсьо е гостоприемно и автентично, арктическо градче. Центърът му е съставен от дървени къщи, а най-старата от тях е от 1789 година. Разположен е на остов Трьомсоя и е свързан с континента чрез мост и тунел. В свободното си време тук можете да посетите Арктическата катедрала, построена през 1965 година и икона на Тромсьо. Друг обект е Катедралата на Тромьо, която е единствена дървена катедрала в цяла Норвегия. Препоръчваме и Арктическия музей Полария, където основна атракция са брадатите тюлени, но също има доста интересни арктически експонати и филми за Северното сияние и Арктика. А ако искате да разберете повече за феномена Северно сияние – задължително отидете в планетариума, където ще получите научно обяснение за това явление.
Климатът в Тромсьо е мек и сравнително топъл за такава географска ширина, тъй като пряко влияние оказва течението Гълфстрийм. През януари температурата е само -3 градуса!
За вечеря ви очаква малкият гурме ресторант Emmas със 7-степенно меню, базирало вкусовете и рецептите си на местните продукция и традиции.
Нощувка.

5 ден Тромсьо – приключение с елени (закуска)
Закуска. Свободно време. Приключение с шейна, теглена от северни елени. От центъра на Тромсьо започва пътуване до екзотичната пустош на долината Тамок. Там климатът е по-сух и по-студен, отколкото в града, като това създава перфектни условия да видите невероятното Северно сияние. Ще карате шейна, теглена от елени, ще се опитате да хвърляте ласо и ще можете да научите повече за културата на саамите. Екскурзията включва пързаляне с шейна, теглена от елени, трансфери, традиционна топла храна, среща с местното население саами, които ще разкажат своите истории. Ще можете да ползвате връхни зимни дрехи, ботуши, ръкавици и шапка, за да се чувствате конфортно и топло по време на това предизвикателство. Както и в предните дни от програмата, днес отново има добра вероятност да наблюдавате Северното сияние.
Саамите са фино-угорски народ, обитаващ района на Сампи (или както е по-известен Лапландия), обхващащ големи части от Норвегия, Швеция, Финландия и Мурманска област, Русия. Традиционно саамите се препитават по различни начини – крайбрежен риболов, лов и пастирство. Най-известни са с това, че отглеждат и развъждат северни елени. В наши дни около 10% от тях се занимават с тази дейност, а в редица северни държави единствено те имат това право.
Връщане в хотела. Нощувка.

6 ден Тромсьо → Осло (закуска)
След закуска полет от Тромсьо до Осло, който ще отнеме около два часа. Пристигане в столицата на Норвегия. Настаняване в хотела. Свободно време, през което препоръчваме да разгледате самостоятелно Осло – сградата на кметството, сградата на операта, музея на викингския кораб, средновекния замък Акершус и др. Нощувка.

7 ден Осло → Варшава → София
След закуска придвиждане до летището и полет LO482 от Осло в 10:40. Кацане във Варшава в 12:40. Излитане от Варшава в 14:45 с полет LO633 и пристигане в София в 17:40 ч.

Условия
Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 3000 лв.
Доплащане до 61 дни преди заминаване

Анулации и неустойки:
До 96 дни преди заминаване – без неустойка
От 95 до 62 дни преди заминаване – 500 лв. неустойка
От 61 ден до 45 ден преди заминаване в размер на 3000 лв.
От 45 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения вследствие на епидемичната обстановка, свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници;
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: няма

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Норвегия.

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Примерно полетно разписание от София:
LO 632 София, Т2 – Варшава 14:35 – 14:35
LO 483 Варшава – Осло 16:50 – 19:00
LO 482 Осло – Варшава 10:40 – 12:40
LO 633 Варшава – София 14:45 – 17:40

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини;

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,90 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Норвегия.
Информация
Период двойна стая еденична стая трети възрастен в двойна стая
30 ноември - 27 март 4599 € / 8995 лв 5969 € / 11674 лв. 4163 € /8143 лв.

Хотели по програмата или подобни:

брой нощувки населено място хотел
1 н. Осло Thon City 4* или подобен
1 н Хиркенес Gamme cabin
1 н. Хиркенес Snow hotel
2 н. Тромсьо хотел 4*
1 н. Осло Thon City 4* или подобен

Цената включва:
Самолетни билети София – Варшава – Осло - Варшава - София с редовен полет на Полски авиолинии LOT, включени летищни такси, багаж 23 кг и ръчен 8 кг; (Цената подлежи на препотвърждение към момента на резервация);
Полет Осло – Хиркенес;
Полет Хиркенес – Тромсьо;
Полет Тромсьо – Осло;
Трансфер летище Хиркенес – хотел – летище Хиркенес;
4 нощувки със закуски (в 2 Осло и 2 в Тромсьо в 4* хотели);
1 нощувка със закуска и тристепенно меню за вечеря в Gamme cabin в Хиркенес;
1 нощувка със закуска и тристепенно меню в Снежния хотел в Хиркенес;
Спални чували и сутрешна сауна в Снежния хотел в Хиркенес;
Приключение с кучешки впряг с включени топли дрехи и трансфери в Хиркенес;
Сафари „Kралски рак“ с топли дрехи, трансфери и дегустация на деликатеса в Хиркенес;
Арктическа гурме вечеря по 7-степенно меню без включени напитки в Тромсьо;
Екскурзия със северни елени в лов на Aurora Borealis с включени топли дрехи, храна и трансфери в Тромсьо;
Допълнително се заплащат:
Цената не включва:
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 20,000 лв.;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“;
Непосочените в програмата трансфери, екскурзии, хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Един от най-ярките природни феномени е Северното сияние – явление, което привлича в северните страни хиляди туристи от цял свят. Норвегия – най-северната държава в Европа, е най-подходящото място за наблюдение на това явление, но възможностите, които предлагаме с това индивидуално пътуване, далеч не се изчерпват с Aurora Borealis. Пътят на север, както се превежда името на Норвегия от северногермански, ще ни предложи редица запомнящи се моменти и дейности, които ще ви накарат да се влюбите в Леденото кралство: ще се возите на шейна, теглена от кучешки впряг; ще участвате в лов на кралски рак; ще се докоснете до северните елени, а също така ще се запознаете със специфичната кухня. А местата за настаняване, които сме подбрали, са като от истинска приказка на Ханс Кристиан Андерсен – дървена кабина „Gamme” и леден хотел! „Леденото кралство на северното сияние“ е програма за истински ценители на новите усещания и за хора, прекланящо се пред дивата и сурова природа.

Полезни връзки

екскурзии до Норвегия |
Facebook Youtube Instagram