Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Нова година 2021 в Баку

Нова година 2021 в Баку
Баку, Азербайджан
от 29 декември
7 дни / 5 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София - Истанбул - Баку - Истанбул - София
от 3066
лв./човек
Програма
Информация
Програма
Подробна програма
Азербайджан е известен като „земята на вечния огън”, заради природните огньове, които са се превърнали в неин символ, а местоположението ѝ на кръстопътя между Изтока и Запада, определя нейната бурна, но богата история. Това обяснява и странната смесица на култури, които съжителстват в изумителна хармония. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. В последните десетилития столицата Баку бележи бум в развитието си, благодарение на нефтените запаси в Каспийско море. Някои сравняват Баку с Дубай и Доха – най-развитите градове в съвремието. Най-забележителни са природните пейзажи на държавата в Южен Кавказ и гостоприемс-твото ѝ, така характерно за Ориента. Като част от Пътя на коприната в Азербайджан се намират следи от културите на много народи, архитектурата – кервансараите и, разбира се, калните вулкани, газовите находища и легендарните огнени храмове, традициите в килимарството, винопроизводството... Все неща, които привличат туристи от цял свят. В наши дни Баку е още по-близо и по-достъпен за любознателните пътешественици, интересуващи се от история, традиции и неповторими преживявания. Така че нека стегнем багажа си и да се качим на самолета, за да посрещнем новата 2021 година в Земята на вечния огън по един неповторим начин!

29.12.2020-вт. 1 ден София → Баку
В 21:25 полет от София, кацане в Истанбул в 23:50.

30.12.2020-ср. 2 ден Истанбул → Баку (закуска)
В 02:10 полет за Баку. Кацане в 06:05. Посрещане, трансфер и ранно настаняване в хотела.
Закуска. След това започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан. Името на Баку идва от персийски и се превежда като Град на ветровете. Това е най-големият град в страната с население над 2 млн. жители. Тук се сливат двата континента – Европа и Азия и културата на Изтока и Запада, което обуславя необичайното разнообразние на исторически паметници. По време на обиколката ще разгледаме стария Баку (обект на ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешен град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения. Девичата кула от 12 век – една от най-големите забележителности на страната, чиито основи са дело на майстори от персийската империя (III – VII в.) - част от свещено зороастрийско място, най-вероятно храм. Има две легенди за името на кулата. Едната гласи, че девойка отказва да се омъжи насила и се хвърля от върха ѝ, а другата, че идва от факта, че кулата никога не е била превземана от врагове. След това ще видим кервансараите Мултани и Букхара от 14-15 век и музейния дворцов комплекс Ширваншах от 15 век (обект на ЮНЕСКО), разположен на един от хълмовете на Ичери Шехер. “Ширван шах“ е титла в средновековния ислямски свят, а самият комплекс се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей, джамия, хамам и мавзолей на Сеид Яхя Бакуви. Продължаваме към ул. Низами, стара търговска зона с много магазини и Площада на фонтаните, на който ще можете да се потопите в приказната новогодишна атмосфера на благотворителния панаир „Студени ръце, топли сърца“. Връщане в хотела. Нощувка.

31.12.2020-чт. 3 ден Баку (закуска, новогодишна гала вечеря)
Закуска. Отправяме се към парка „Хайленд“ (Upland) и Алеята на мъчениците. В близост до алеята се намират Огнените кули – новата визитка на града. Известният комплекс се състои от 3 сгради. Според проучване на skyscrapercity.com, осветяването на кулите е признато за най-доброто в света. Фасадите на трите сгради са изцяло покрити с LED екрани, които отразяват различни визуални ефекти, видими почти от всяка част на града. От авеню Нефтчилар, което започва от площад Азнефт, ще наблюдаваме красивите светлини на сградите в Баку. А по време на разходката по булевард Баку, ще можете да видите Малката Венеция и Окото на Баку. След това се отправяме към Крайморския парк, за да посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. А след това отиваме в културния център Гайдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век и емблема на ново Баку. Центърът е едновременно конгресна зала, музей, културен и изложбен център. Самата ѝ архитектура е уникална с флуидните си форми и, въпреки че е на над 10 етажа и площ над 57 000 кв.м., отвън няма да ви направи впечатление с размерите си. Ще я разгледаме от всички страни, тъй като тя е напълно различна, откъдето и да я погледнем и е разположена сред голяма градина на върха на хълм. НОВОГОДИШНА ГАЛА ВЕЧЕРЯ в Circle restaurant & Music Hall. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Нощувка.

01.01.2021-пт. 4 ден Баку (закуска)
Закуска. Свободно време. Нощувка.

02.01.2021-сб. 5 ден Абшерон и Гобустан (закуска)
Закуска. Отправяме към полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен истори-ческо-художествен резерват. Гобустан (обект на ЮНЕСКО) е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите петроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от каменната епоха и съдър-жа свиделства за заселниците като скални изображения, надгробни паметници, сечива и др. Самите кални вулкани представляват малки могили, пръснати на стотина метра една от друга, а кратерите им са широки от два – три до десетина метра. В тях непрестанно клокочи лепкава сива субстанция, която образува мехури, които се пукат периодично на височина до половин – един метър. Съставът ѝ е богат на 30 микроелемента, минерали и органични вещества, изключително полезна за ставни и кожни болести.
Посещението на Храма на Вечния огън – Атешгах. Намира се на 30 км от центъра на Баку в село Сурахани. Храмът е построен през 17-18 век и се свързана със сикхите. Огнените ритуали тук датират от поне 10 век. , а името идва от персийската дума за „дом на огъня“. Продължаваме към Огнената планина Янардаг, която се намира в близост до село Мамедли. Думата „янар“ означава „горящ“, а „даг“ - „планина“. И планината наистина гори – не метафорично, а буквално. Там от недрата на земята изригва горящ газ, чийто отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Връщане в хотела. Нощувка.

03.01.2021-нд. 6 ден Баку (закуска)
Закуска. Свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане: Майсторски клас по грънчарство, рисуване на национални орнаменти на чинии и дегустация на 4 вида азербайджански вина в Salavan Show Room. Нощувка.

04.01.2021-пн. 7 ден Баку → София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището.
В 13:45 полет от Баку. Пристигане в Истанбул в 16:15.
В 20:10 Полет от Истанбул. Пристигане в София в 20:30.


Информация
дати: 29.12.2020 – 04.01.2021

цена на човек:
в двойна стая в единична стая допълнително легло
1568 € / 3066 лв. 1736 € / 3395 лв. 1533 € / 2998 лв.

хотел / или подобен
30.12 – 04.01 Баку Qafqaz Baku City 4*

Цените включват:
Самолетни билети София – Истанбул – Баку – Истанбул - София с редовни полети на Турски авиолинии, включени летищни такси, и багаж до 23 кг ;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
5 нощувки в хотел 4* в Баку;
5 закуски;
Всички екскурзии с местни ексурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
целодневно разглеждане на Баку – стария и новия град, музея на килимите, кервансараите Мултани и Букхара, комплекс Ширваншах, парка „Хайленд“, крайморския парк, културния център Гайдар Алиев;
целодневна екскурзия до Абшерон с посещение на Янардаг и зорооастрийския храм Атешгах;
Новогодишна гала вечеря с музика на живо в ресторант Circle restaurant & Music Hall.;
Представител на туроператора по време на пътуването;
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19;
Застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19;

Допълнително се заплаща:
Виза за Азербайджан – 60 лв.;
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 70 лв.
Лица над 66 години доплащат за медицинска застраховка – 51 лв.
Цената не включва допълнителни услуги по желание:
Посещения, екскурзии и спектакли, които се заплащат с доплащането: Майсторски клас по грънчарство и дегустация на четири вида вина – 140 лв.
Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 250 лв.
Втори депозит в размер на 1 000 лв. до 50 дни преди заминаване
Доплащане до 40 дни преди заминаване

Анулации и неустойки:
До 55 дни преди заминаване – без неустойка
От 55 ден до 40 ден преди заминаване в размер на 1 250 лв.
От 40 дни до датата на заминаване – пълния размер на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (29.06.2021) и 2 свободни страници;
За деца под 18г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 17
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване.
При недостигнат минимален брой туристи, но не по-малко от 10 се доплаща – 225 лв.

Визов режим:
За български граждани е небходима виза за посещение на Азербайджан.
Визата е електронна. При записване се предоставя формуляр, който да попълните, след което фирмата кандидатства от ваше име за виза. Лица, които са посещавали Нагорни Карабах или други територии на Азербайжан, окупирани от Република Армения след 1991 г. трябва да притежават специално разрешително от Министерство на външните работи на република Азербажан, в противен случай, ще им бъде отказано влизане в страната, независимо от това, че са получили виза.

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус

Полетно разписание:
29.12.2020 TK 1030 София, Т2 – Истанбул 21:25 – 23:50
30.12.2020 TK 338 Истанбул – Баку 02:10 – 06:05
04.01.2021 TK 333 Баку – Истанбул 13:45 – 16:50
04.01.2021 TK 1029 Истанбул – София, Т2 20:10 – 20:30

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини е с покритие до 2 500 лв. и възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.
Застраховката ОП се сключва 55 дни преди датата на отпътуване, тъй като преди този срок няма неустойки.
За записали се 40 и по-малко дни преди отпътуване, застраховката се сключва в деня на резервацията.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,70 лв. и 1 евро = 1,95583 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки касаещи влизането и престоя в Азербайджан.
Facebook Youtube Instagram