Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия Мексико - Гранд тур

Гранд тур - екскурзия до Мексико
Гарантирани дати! Сборни групи!
9 дни / 8 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
Мексико Сити 2н ‒ Теотихуакан - Пуебла ‒ Оахака 1н ‒ Монте Албан – Туле – Туантепек 1н - каньона Сумидеро – Сан Кристобал 1н – Сан Хуан Чамула ‒ Паленке 1н – Кампече 1н ‒ Укшмал ‒ Мерида 1н ‒ Ик Кил ‒ Чичен Ица ‒ Канкун
от 2062
€/човек
Програма
Дати и цени
Условия
Програма
Екскурзията до Мексико е магия, страст и любов – любов към историята, археологията, мистиката, музиката, храната, усмивките, танците, храната и природата! Затова ви предлагаме да ви пренесем в родината на редица индиански култури и цивилизации, за да се потопим в богата и чудна култура и история на Мексико. През 9-те дни на увлекателното пътешествие ще разгледате забележителностите на столицата, ще посетите величествени пирамиди, древни и уютни колониални градове в централната и източната части на страната, ще се полюбувате на красиви пейзажи и ще усетите истинската магия на загадъчната родина на олмеки, маи, толтеки, сапотеки и ацтеки - Мексико. А защо не завършите пътешествието си с луксозна почивка на източното крайбрежие в Канкун или на Ривиера Майа?

Подробна програма
1 ден. → Мексико Сити
Пристигане в Мексико Сити. Мексико е тринадесетата по големина страна в света и трета в Латинска Америка. По население е десетата най-многолюдна. Тя е родина на две от най-важните доколумбови цивилизации – народите мексика и маите. На територията на държавата има следи от човешко присъствие от преди 30 000 години. Столицата Мексико сити е с население почти 10 млн.души и е разположена в едноименната долина в мексиканското централно плато на около 2240 м.н.в. Градът е известен като Град на дворците, название дадено му от Александър фон Хумболт. Най-старите данни за човешки следи тук са от 9500-7000 г. пр. н.е. През 1959 година е открит череп на палеоиндианка, наречен Пейонска жена с възраст 12 705 години, което го прави най-старият скелет в америките.
Посрещане на летището и трансфер до хотела. Свободно време. Нощувка в хотел 4*.

2 ден. Мексико Сити: Антропологическият музей – Теотихуакан (закуска)
Закуска. Обзорна екскурзия на Мексико Сити с посещение на историческия център – площад „Сокало” (ЮНЕСКО), в близост до който се намират руините на древен ритуален център на ацтеките и където се е издигала пирамидата „Темпло Майор” (главният храм). Посещение на главната католическа катедрала и президентския дворец, украсен с фреските на мексиканския художник Диего Ривера. (*При посещение на официални лица или други мероприятия, дворецът може да бъде затворен за посещения и в подобен случай ще бъде пропуснат). Посещение на Националния антропологически музей, един от най-добрите в света и най-големият в Латинска Америка с богата колекция от археологически, антропологически и етнографски експонати. Входът на музея се охранява от огромната 8-метрова статуя на ацтекския бог на дъжда Тлалок. Тук са представени всички култури на Мексико и се съхраняват най-големите ценности, сред които е известният Слънчев камък, наречен календар на ацтеките; гигантските глави на олмеките, съкровищата от гробницата на великия владетел Пакал на маите от Паленке, внушителните атланти от Тула от културата на толтеките, монументални скулптури от Теотихуакан, посветени на Бога на водата и други. Екскурзия до археологическата зона Теотихуакан (ЮНЕСКО) – градът на загадъчните пирамиди, останали от процъфтяващата през 2-3 век държава. Разглеждане на най-значимите обекти: Пирамидата на Слънцето, Пирамидата на Луната, Булеварда на мъртвите и Храма на Пернатия змей с огромни орнаменти, наподобяващи глави на змии. Връщане в хотела. Нощувка.

3 ден. Мексико сити – Пуебла – Оахака (закуска)
Закуска. Отпътуване за Пуебла. Пътят минава покрай едни от най-високите планини на Мексико, които са вулкани: Истаксиуател ‒ спящ и Попокатепетел ‒ действащ. Пристигане в Пуебла (ЮНЕСКО) – “градът на ангелите”, един от най-красивите колониални градове на Мексико, известен с превъзходната си кухня и грънчарски традиции. Църквите и часовниковите кули са построени в уникалния стил „чуригереско” (мексикански барок), а камбанарията на бароковата катедрала е с най-високата часовникова кула в Мексико. Градът е основан през 1531 г., носил е името Куетлакскоапан или в превод „където змиите сменят кожа“ и е разположен между две важни селища за онова време – Тлаксала и Чолула. Пристигане в Оахака де Хуарес (ЮНЕСКО) – столица на щата Оахака, разположена в едноимената долина. Югозападният мексикански щат е известен с коренните си жители и култури. Най-известни от шестнадесетте култури са сапотеките и микстеките. Биологичната диверсификация го класира на 3-то място заедно с Чиапас и Веракруз по видове влечуги, земноводни, бозайници и растения. Вечерна обзорна екскурзия на красивия град. Нощувка.

4 ден. Монте Албан – Туле (закуска)
Закуска. Отпътуване за Монте Албан (ЮНЕСКО) – церемониален център на древната цивилизация на сапотеките, установен на планинско плато, от което се открива впечатляваща гледка към долината Оахака. Археологическите останки на близките хълмове на север – Атсомпа и Ел Гайо (Петелът) се смятат за неразделна част от археологичния комплекс. В миналото, между 250 и 700 г., градът е бил столица на индианската култура и е населяван от над 25 000 души.
По път за Теуантепек посещение на най-голямото като диаметър дърво в света – Туле. Дървото е могъщ кипарис Монтесума и е в центъра на града Санта Мария дел Туле. Датирано е на повече от 2 000 години! Ел Арбол дел Туле е с най-големият ствол в света – 30 души, хванати за ръце, не биха могли да го обгърнат. Пристигане в Теуантепек или Салина Круз, настаняване и нощувка.

5 ден. Каньона Сумидеро – Сан Кристобал (закуска)
След закуска пътят продължава в планината Сиера Мадре през каньона Сумидеро, където има разходка с лодка. Реката, която пълноводно се вие в дъното на каньона се нарича Грихалва. Така е наречена на Хуан де Грихалва – един от първите конкистадори, откриватели на Мексико в експедицията от 1518 година. Тя извира от Гватемала и пресича мексиканските щати Чиапас и Табаско, за да се влее в Мексиканския залив. По пътя има възможност да се наблюдават крокодили и маймуни. Най-високата точка на каньона достига 1000 метра, а дължината му е 32 километра. Районът около Сумидеро е обявен за национален парк през 1972 година. По-голямата част от парка е заета от дъбови и борови гори с невероятно разнообразие на флора и фауна. Крайбрежните райони са обитавани от вирджински опосуми, костенурки, тамадуа (бозайник от семейство мравояди), игуани, скунксове, ягури и др.
Пристигане в Сан Кристобал де лас Касас – колониален град, основан през 16 век и едно от първите испански поселища на континента. Той е съхранил очарованието от отминалите векове до наши дни.

6 ден. Сан Хуан Чамула – Паленке (закуска)
След закуска отпътуване за Сан Хуан Чамула, където е знаменитата древна църква, в която индианците продължават да извършват езическите си ритуали, но посветени на католически светци.
След това отправяне към водопада Мисол-Ха*. Красивото дере сред буйна джунгла и спускащите се от петдесетина метра води правят мястото наистина живописно и атрактивно. Бесейнът, в който се излива водата, е удобен и за плуване, така че ако времето позволява, пригответе си и банските.
Отпътуване за Паленке. Вечерна разходка из града. Нощувка.
  • Достъпът до водопада не винаги е отворен през цялата година. Туроператорът си запазва правото да замени посещението на Мисол-Ха с друг природен обект.

7 ден. Паленке – Кампече (закуска)
Закуска. Разглеждане на Палeнке (ЮНЕСКО) – най-мистичната и красива археологическа зона от периода на разцвет на изчезналата култура на маите. Той е едно от чудесата на Мексико, където изкусната архитектура съседства с буйната растителност на тропическата джунгла. Градът става знаменит при царуването на Пакал (615–683 г.), когато са изградени много площади, сгради, храмове, дворецът на Пакал и собственият му мавзолей. Синът на Пакал продължава развитието на града, но след смъртта му започва упадък. През X век Паленке e изоставен и „погълнат“ от джунглата. След това се отправяме към живописния и приветлив колониален Кампече (ЮНЕСКО) – един от малкото градове в Мексико със запазени крепости от испанския период. Градът е основан на 04.10.1540 година от испанските конкистадори на място на индианско поселище „Кин Печ“. Поради разположението на му на брега на залива испанците построили много фортове, за да пазят града от постоянните набези на пиратите, но въпреки това загубили огромна част от ограбените богатства на новия свят. В крепостта Сан Мигел се съхраняват археологически находки от областта, включително шест нефритени маски и други погребални подаръци, открити в Калак-муле в края на миналия век. Нощувка в хотел 4*.

8 ден. Кампече – Укшмал – Мерида (закуска)
Закуска. Отпътуване за Укшмал (ЮНЕСКО) – величествен образец на архитектурния стил „Пук”, един от най-красивите градове и една от основните столици на маите. Укшмал означава „построено три пъти”. Маите често строяли нов храм върху вече съществуващ такъв. Най-главните сгради са Пирамидата на магьосника – 35-метрова конструкция в центъра на града, Дворът на монахините, Палатът на владетеля, Акрополът, гробището и Северната група. Характерно за стила „Пук“ е, че сградите се разделят хоризонтално на две части. Долната част е семпла и еднообразна, докато горната е богато украсена, използват се склуптури над вратите и в ъглите на сградата. Най-често срещаната склуптура е тази на бога на дъжда – Чак. Дворецът на владетеля е впечатляващо творение с 24 помещения и площ над 10 декара. Но още по-интересното е, че за декорация са използвани 20 000 специално изработени плочи, образуващи невероятна мозайка, на която са изобразени богове, змии, астрономически символи и др. Любопитно е, че археолозите нямат единно мнение за разположението на двореца. Едва наскоро се е разбрало, че главният вход е изравнен с местоположението на Венера на нощното небе. Продължаване за Мерида – столица и културен център на щата Юкатан. Наричат го ”белият град” заради красивите бели сгради от 19–20 век. Най-интересни са площад „Независимост”, Паметникът на родината и Централният булевард „Пасео дел Монтехо” с разкошните колониални сгради. Нощувка в хотел 4*.
  • За датите през януари, февруари и март се посещава Селестун вместо Укшмал!

9 ден. Мерида – Чичен-Ица – Ик Кил – Канкун (закуска)
Закуска. Тръгване за главния политически и церемониален център от културата на Маите на полуостров Юкатан – Чичен Ица (ЮНЕСКО), едно от 7-те нови чудеса на света. Градът носи името на свещените извори, разположени от двете му страни. Разглеждане на Пирамидата на Пернатия змей „Кукулкан“, Обсерватория “Каракол“, Храмът на воините и огромното игрище (най-голямото в Централна Америка) за свещената игра „Пок-та-пок“ ‒ игра с топка, наподобяваща футбол. Отправяме се към едно от природните чудеса на Юкатан - сенотът Ик Кил – невероятно красиво подземно езеро, образувано от пропадането на карстова пещера. В Юкатан има над 3000 такива езера. За маите те са били магически и свещени, не само защото се явявали единствен източник на прясна сладка вода в джунглата, но и защото символизирали подземния свят. Тук може да се поплувате преди да продължим за крайбрежието на Карибско море. Пристигане около 18:00 ч. в Канкун или на Ривиера Майа, където ни очаква отдих на белоснежния плаж на Карибско море.
Възможност по желание и срещу допълнително заплащане за почивка в района на Канкун или Ривиера Майа на предпочитана база на изхранване и желан брой нощувки. Препоръчваме да планирате поне 1 нощувка след приключване на обиколната програма „Гранд тур на Мескико“.

10 ден. Канкун – отпътуване →
Закуска. Трансфер от хотела в Канкун до летището. Отпътуване от Канкун.
Дати и цени
в двойна стая 3-ти възр. единична стая дете до 11,99 г. с 2-ма възрастни
2062 € / 4032 лв. 1093 € / 3722 лв. 2646 € / 5174 лв. 1368 € / 2676 лв.

Дати 2024
23 януари 2024
12 февруари 2024
15 март 2024

Цените включват:
8 нощувки в хотели 4* - стандартна стая;
8 закуски (тип американска);
8 обяда или вечери в зависимост от програмата (местният екскурзовод информира на място);
Пътуване с туристически автобус/мини ван, ако групата е 15 или по-малко туристи;
Екскурзовод на руски eзик по време на цялото пътуване;
Всички екскурзии с включени входни билети;
Трансфер от летището в Мексико Сити до хотела в Мексико Сити в деня на пристигане /между 07:00 и 21:30/;
Допълнително се заплащат:
Бакшиши за шофьора и екскурзовода;

Цените не включват:
Самолетeн билет София‒ Мексико Сити / Канкун ‒ София;
Транзитна нощувка, ако е необходима;
Нощувки в хотел по избор в Канкун или на Ривиера Майа след края на програмата;
Трансфер от хотела в Канкун/ Ривиера Майа до летището в Канкун;
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста и продължителността на пътуването. Ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19;

Условия
Условия за резервация и плащане:
Депозит при записване в размер на 20% от пакетната цена и пълната стойност на самолетните билети;
Доплащане – до 69 дни преди датата на тръгване.

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 30% от общата сума по договор;
От 95 до 70 дни преди отпътуване – 50% от общата сума по договор;
От 69 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Анулациите, свързани със самолетните билети, се извършват спрямо условията на тарифата на съответната авиокомпания;

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на застрахователната компания.
При невъзможност за пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването и 2 свободни страници; сканирано цвето копие на паспорта, паспортна снимка за виза.
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: няма

Визов режим:
Българските граждани не се нуждаят от виза, за да посетят Мексико.

Медицински изисквания:
Към 26.10.2022 за осъществяване на пътуването се изисква сертификат за поставена COVID ваксина (пълен ваксинационен курс), минимум 14 дни преди пристигане, преведен на английски език. Пътуващите могат да бъдат тествани от властите на летище и подлежат на карантина за тяхна сметка при положителен тест.
Не се изискват други задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
Примерно полетно разписание от София:
LH1429 София, Т2 – Франкфурт 07:05 – 08:40
LH 498 Франкфурт – Мексико сити 13:35 – 19:00
LH 515 Канкун – Франкфурт 18:05 – 10:25+1
LH 1430 Франкфурт – София 19:25 – 22:35

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 20 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е животозастрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,80 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Мексико.
Екскурзията до Мексико е магия, страст и любов – любов към историята, археологията, мистиката, музиката, храната, усмивките, танците, храната и природата! Затова ви предлагаме да ви пренесем в родината на редица индиански култури и цивилизации, за да се потопим в богата и чудна култура и история на Мексико. През 9-те дни на увлекателното пътешествие ще разгледате забележителностите на столицата, ще посетите величествени пирамиди, древни и уютни колониални градове в централната и източната части на страната, ще се полюбувате на красиви пейзажи и ще усетите истинската магия на загадъчната родина на олмеки, маи, толтеки, сапотеки и ацтеки - Мексико. А защо не завършите пътешествието си с луксозна почивка на източното крайбрежие в Канкун или на Ривиера Майа?
Facebook Youtube Instagram