Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Загадките на Перу

ЗАГАДКИТЕ НА ПЕРУ
Лима, Перу
индивидуално пътуване с дати по избор
10 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
Лима: линиите Наска, оазиса Хуакачина - Куско: Свещената долина, Мачу Пикчу – Пуно - Лима
от 4397
лв./човек
Програма
Информация
Програма
Подробна програма
Далечната земя на инките е изпълнена със загадки, невероятни природни красоти, културно-историческо наследство, спомени за колониални времена, причудливи вярвания и изключително добронамерено местно население. Перу е готово да разкрие своите тайни и забележителности пред вас. Тук всеки камък диша история, която само очаква своя слушател. Това пътешествие в Перу ще Ви срещне с най-интересните паметници на различни цивилизации, култури и традиции. Още от древни времена тези земи са били обитавани от десетки индиански цивилизации. През 13 век са станали център на могъщата империя на инките, а през 16 век – испанска колония. Столицата Лима приветства гостите си с колониална архитектура и модерни сгради, които съжителстват в хармония и уважение към историята, а парковете са красиво поддържани, правейки я уютна и гостоприемна. Ще полетите над загадъчните линии на Наска (ЮНЕСКО), за чието предназначение още няма единодушно мнение, ще посетите оазиса Хуакачина, където ще се почувствате като в Африка. При желание може да се спуснете с пясъчен борд или бъги по вторите по височина дюни в света. В следващите дни ви очаква Куско – златната столица на някогашното огромно индианско кралство Тиуантенсую, за да разгледате символите на могъщата империя на инките и изгубения град Мачу Пикчу. Следващата ви спирка ще е град Пуно и ще се разходите с лодка по най-високото плавателно езеро на планетата ни – Титикака, вдъхновило Тур Хаердал за пътешествието с „Кон-Тики“. Последната ви нощувка в люлката на индианските цивилизации е отново Лима, където ще имате възможност да се сбогувате с пъстрата южноамериканска държава.

1 ден → Лима
Пристигане в Лима. Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

2 ден Лима ‒ Наска и Хуакачина (закуска, обяд)
Закуска и трансфер до Ика и Наска, откъдето ще се издигнeте за 1 час над земята (на място се заплаща летищна такса в размер на 10 USD), за да се полюбувате и замислите за предназначението на линиите Наска – една от най-големите загадки не само на Перу, а и в цял свят. Toва са геоглифи, създадени между 500 г. пр.н.е. и 500 г. сл.н.е. насред пустинята Наска. Повечето от тях представяляват прави линии, но има много, които изобразяват животни и растения. Най-голямата фигура е около 370 метра. Повечето учени смятат, че са създадени с религиозна насоченост, но друга част от учените имат алтернативни версии като извънземен произход на фигурите. Любопитното е, че през 2018 година подобни геоглифи са открити наблизо в провинция Палпа. Новооткритите не са толкова впечатляващи, но се датирани като по-стари. Смята се, че автор на тези впечатляващи рисунки са представители на културата Паракас.
След кацане на малкото летище ще се отправите към оазиса Хуакачина, т.нар. „Оазис на Америка“, тъй като един от малкото естествени оазиси на континента. Около неголямото езеро живеят постоянно стотина жители, но това не пречи на десетки хиляди туристи да посещават мястото. От една страна е интересно, тъй като ще имате чувството, че сте в сърцето на Сахара (тук са вторите в света по височина дюни – 2708 м.), от друга страна и водата, и калта се смятат за лечебни, което привлича хора с артрит и ревматизъм. Местно предание твърди, че езерото е създадено по следния начин: красива индианска принцеса се съблякла на това място, за да се изкъпе, но когато повдигнала огледалото, за да се огледа, видяла зад гърба си ловец, който се приближава. Тя се изплашила и побягнала, хвърляйки огледалото си зад себе си, което се превърнало в езеро и това забавило ловеца да настигне принцесата.
  • По желание, разходка по дюните с бъги, спускане с борд или езда на коне (заплащат се на място - около $15 / $35 ).
Връщане в Лима. Нощувка.

3 ден Лима (закуска, вечеря)
Закуска. Обзорна тричасова екскурзия на Лима: тихоокеанското крайбрежие с романтичния парк на влюбените и известната скулптура “Андинските влюбени”, финансовото сърце на града - района Сан Исидоро, където ще видим пирамидата Уака – древно доинкско светилище, парка с маслинови дръвчета, а след това ще се отправите към центъра на града с колониална атмосфера, парадния площад Плаза де Армас (ЮНЕСКО) от 1535 г. с катедралата, двореца на архиепископа с красиви дървени балкони, президентския дворец и манастира “Св. Франциск” с прекрасна колекция от картини, разнообразни арки, подземни крипти и катакомби. Ще посетите и залата за златни изделия на Централната банка на Перу. Свободно време. Вечеря на шведска маса и фолклорно шоу със спектакъл, в който участват специална порода перуански коне, живели в изолация над 400 години. Връщане в хотела. Нощувка.

4 ден Лима → Куско (закуска)
Закуска. Трансфер до летището и директен полет до Куско. Посрещане, трансфер и настаняване. Разглеждане на Куско – някога столица на огромното индианско кралство Тиуантинсую, което се простирало от днешна Колумбия до Чили и превъзхождало по размери Римската империя по времето на нейния разцвет. Градът е залят от слънчева светлина и не случайно е бил център на култа Инти (Светило). През 2006 г. учените откриват, че тук е най-силното ултравиолетово излъчване в света. Посещение на храма Кориканча – най-важното светилище на инките, посветено на главния бог в техния пантеон – Слънцето. Разкошният храм е построен през 1438 г., в него живеели около 4000 свещеници и е служил и за астрономическа обсерватория. Когато испанците дошли, видели невероятен приказен дворец, целия позлатен, със златни и сребърни статуи, изобразяващи животни и растения в естествени размери, в центъра му – олтар във формата на огромен златен диск, а на площада – стотици златни пана и фигури. След като го разграбили, те построили върху основите на храма манастира Санто Доминго ( на място се заплаща входeн билет $ 3.5 ). Ще видим знаменития 12-ъгълен камък, образец на уникалните строителни умения на инките. В горната част на града са руините на крепостта Саксайуаман (ЮНЕСКО) – церемониален комплекс, дом на Слънцето, дом на оръжията и войната – още една загадка на инките, доинкското светилище Кенко с олтар за жертвоприношения вътре в скалата, крепостта Пука Пукара, която е охранявала входа към града и храма на водата Тамбомачай, където вождът на инките е отдавал почит на водата като елемент на вселената (на място се заплаща входен билет за 4-те руини $ 36 ).
Вечерта, по желание, възможност за посещение на фолкорно шоу. Нощувка.

5 ден Куско ‒ Мачу Пикчу ‒ Куско (обяд)
В 5:00 трансфер до Олантайтамбо за посещение на древните знаменити руини, разположени на терасираните склонове на планината. Археологическия комплекс се намира на 60 километра северозападно от Куско и е на височина 2792 м.н.в. Трансфер до гарата. Отпътуване със специален туристически влак до Агуас Калиентeс, разположен в подножието на Мачу Пикчу. Продължаване с туристически автобус около 20 мин. до Мачу Пикчу (билетът за автобуса се заплаща на място $26). Мачу Пикчу (ЮНЕСКО) – „изгубеният” град на инките, е считан за най-силния eнергиен център в Южна Америка. Величественият град, заобиколен от внушителни клисури и могъщи хребети, е разположен на 2430 м. на границата между Андите и амазонската джунгла. Изоставен от инките и завзет от джунглата, той остава скрит и забулен сред гъста растителност до 1911 г., когато едно 10-годишно местно момче завежда до него американския изследовател Хайрам Биндам. Разглеждане руините на свещения град с прочутата цитадела, възникнала през 15 век като тайно церемониално убежище и религиозен център на инките. Комплексът се състои от крепостна кула, селскостопанска част с тераси и градска част с централен площад, светилища, главен Храм на Слънцето с жертвен олтар, слънчев часовник, дворци, жилищна част, бани и уникална водна система с подземни канали, чрез която инките умело контролирали нивото на водата по време на силните тропически дъждове, избягвайки всякакви наводнения в свещения град. Връщане с автобуса в Агуас Калиентес. Обяд. Връщане с влака в Куско. Трансфер до хотела. Нощувка.

6 ден Куско (закуска)
Закуска. Свободен ден или по желание екскурзия с доплащане до Марас и Морай - символите на Свещената долина и нейното най-голямо природно богатство (на място се заплаща входен билет $ 3.5). За инките тя била „свещена”, защото през нея протича божествената река Урубамба, за която те вярвали, че в края си се свързва с Млечния път. Според тях в тази долина имало концентрирана енергия, която се усещала и придавала магическа сила на цялата местност. Затова тук те издигнали много храмове и светилища, за да отдават почит на съзвездията. Така определяли и промените в сезоните, важни за земеделието, ритуалните освещавания и жертвоприношения на боговете си. Археологическите комплекси, построени от тях, не били просто храмове, а ключови места в политическата и религиозна организация на огромната империя ‒ свидетелство за недостижимите архитектурни и инженерни умения от една култура на отминала цивилизация. Терасовидните басейни на Марас са служили за добиване на сол чрез специална система за управление на подпочвената вода, която съдържа огромно количество минерали, при изпарението на които се отделя сол. Кръговете на Морай са удивително красив комплекс от тераси за земеделие, построени във формата на разширяващи се кръгове, наподобяващи амфитеатър. Наричат ги житница, биолаборатория на инките. Комплексът е на 3500 м., разликата във височината на терасите е 150 м, всяка тераса е покрита с пръст, донесена от различна част на империята и има свой собствен микроклимат като разликата в температурите варира с 15 градуса от горните до долните кръгове тераси. Нощувка.

7 ден Куско - Пуно (закуска, обяд)
Закуска. Трансфер до автогарата. Отпътуване с туристически автобус за Пуно. Разглеждане на Андахуалиляс, наречена „Сикстинската капела на Андите“, образец на андинското религиозно изкуство. Посещение на археологическия комплекс, посветен на бог Виракоча в Ракчи. Обяд в Сикуани. Спиране в Ла Рая (4400 м.). Пътува се през Алтиплано – второто по големина планинско плато на планетата, което се простира от северната част на Аржентина до южната част на Перу. Разглеждане на музея Литико в Пукара. Пристигане в Пуно. Настаняване в хотела. Нощувка.

8 ден Пуно – езерото Титикака – Пуно (закуска, вечеря)
Закуска. Езерото Титикака се простира на границата на Перу и Боливия и е едно от най-необичайните и загадъчни места на планетата. Разположено е на 3810 м.н.в., което го прави най-високото сладководно езеро в света. Освен това е най-голямото езеро в Южна Америка с дължина от 170 км. Според преданията предците на инките са излезли от сладководните му води. В Титикака има повече от 30 острова, а най-известните са плаващите острови от тръстика на индианците уроси. Последният чистокръвен урос е починал през 1959 година, но сегашните обитатели на тръстиковите острови, строго спазват традицията на племето – умели риболовци са, ловуват птици и разбира се, използват крайбрежната растителност, включително камъш, за строителство на домовете си, лодки и самите острови. Вечеря в местен ресторант с фолклорна програма. Нощувка.

9 ден. Пуно → Лима (закуска)
Закуска. Трансфер до летището в Хулиака. Полет за Лима. Пристигане, трансфер и настаняване в хотела в Лима. Нощувка.

10 ден. Лима → (закуска)
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището и полет за България.

Информация
Индивидуално пътуване с дати по избор – обслужаването е на английски език;

За фиксирани дати 2020: 16.01, 30.01, 06.02, 20.02, 05.03, 12.03, 26.03, 16.04, 31.04, 24.05, 28.05, 11.06, 25.06, 02.07, 16.07, 30.07, 13.08, 27.08, 03.09, 17.09, 01.10, 15.10, 05.11, 19.11, 03.12, 10.12 – обслужването е на руски език.

Настаняване в 3* хотели по маршрута /примерни хотели/
Лима Castellana 3*
Куско Sueno del Inca 3*
Пуно Buho 3*

Цена на човек в двойна стая Доплащане за единична стая Намаление за трети възрастен
2248 € / 4397 лв. 340 € / 612 лв. 267 € / 522 лв.

Настаняване в 4* хотели по маршрута /примерни хотели/
Лима Hacienda 4*
Куско San Agustin Dorado 4*
Пуно Posada del Inca 4*

Цена на човек в двойна стая|Доплащане за единична стая|Намаление за трети възрастен
2445€ / 4781 лв. 488 € / 954 лв. 285 € / 558 лв.

Цените включват:
9 нощувки със закуски: 4 в Лима, 3 в Куско, 2 в Пуно
Всички трансфери хотел-летище-хотели по маршрута;
Транспорт по маршрута;
Местни руско говорящи екскурзоводи за фиксираните дати и англоговорящи за дати по избор и включени входни такси за обектите по програмата:
Полет на линиите Наска;
Посещение на оазиса Хуакачина;
Обзорна екскурзия на Лима;
Разглеждане на Куско и прилежащите руини и Олантайтамбо;
Екскурзия до Мачу Пикчу;
Посещение на археологическия комплекс на бог Виракоча в Ракчи;
Посещение на музея Литико в Пукара;
Екскурзия до островите урос в езерото Титикака;
Билет за туристическия влак до Мачу Пикчу и обратно;
Входен билет за Мачу Пикчу;

Цените не включват:
Самолетен билет София – Лима – София – цена от 1955 лв. с включени летищни такси и чекиран багаж;
Самолетен билет Лима – Куско /цена от 290 лв./ и Хулиака – Лима /цена от 335 лв./;
Билет за автобуса при изкачване и слизане до/от Мачу Пикчу. Заплаща се на място и е около 26 щ.д.в зависимост от курса на валутата.
Пълен входен билет за тура на Куско: около 36 щ.д. в зависимост от курса на валутата.
Допълнителни екскурзии;
Допълнителна нощувка на връщане в Париж – цена от 60 лв.;
Друго хранене;
Бакшиши за местните шофьори и екскурзоводи
  • Цените на межуднародния и вътрешните полети са ориентировъчни и подлежат на препотвърждение в момента на резервация.

Допълнително се заплащат:
Медицинска застраховка с Асистанс на ЗАД „Армеец“ за периода на пътуване с лимит на отговорност 15 000 USD с включени допълнителни покрития „Смърт и трайно намелена работоспособност вследствие на злополука“ с лимит 10 000 USD , Дневни пари за болничен престой до 300 USD, Кражба, загуба или забравяне на личен багаж до 400 USD – 1 евро/ 2 лв на ден.
Лица над 70 г. доплащат за медицинска застраховка – 1,1 евро/ 2,20 лв на ден.
По желание – доброволна застраховка „Отмяна на пътуването“ – от 2,7% до 1,5% от крайната цена по договора.

Записване и плащане:
При записване – аванс 1000 лв. от стойността на пакета и пълно плащане на самолетните билети, данни по лична карта и цветно сканирано копие (jpg) на паспорта с мин. 6 месеца валидност след датата на връщане.
Пълно плащане – 60 дни преди датата на отпътуване.

Информация:
Минимален брой участници: 2
Визов режим: за български граждани - безвизов режим при престой до 90 календарни дни.
Ваксинации не са необходими.
Полетите се актуализират от авиокомпаниите, а цените се фиксират при резервация.
В зависимост от местните условияса възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
Хотелите могат да бъдат заменени с подобни от същата категория.
Непълнолетни, пътуващи само с единия родител представят акт за раждане на детето и нотариално заверено родителско разрешение.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, и ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, двете лица се настаняват в двойна стая, като сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и независещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови роднини, явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността ѝ е между 2,7% и 1,5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване и се заплаща при записване заедно с авансовото плащане.

Анулации и неустойки по програмата:
Туристът има право да прекрати едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
В случай на отказ от туристическо пътуване неустойките са:
- за издадени самолетни билети – според условията на авиокомпанията.
- до 45 дни преди тръгване се удържа заплатения депозит.
- под 45 дни до деня на отпътуване, или при неявяване се удържат 100%
В случай, че Потребителят доброволно прекрати своето пътуване, след като то вече е започнало, всички допълнителни разходи, включително транспортните, са за негова сметка.
Полезни връзки

екскурзии | екзотика | Перу |
Facebook Youtube Instagram