Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Екскурзия до Колумбия - Пъстро вдъхновение - Никона травел

Колумбия - Пъстро вдъхновение
Богота, Колумбия
14 дни / 12 нощувки
Транспорт: Самолет
Маршрут:
София – Истанбул – Богота – Перейра – регионът на кафето – долината Кокора – Саленто – Меделин – Гуатапе – Картахена – островите Росарио – Картахена – Богота – Истанбул – София
от 6600
лв./човек
Програма
Информация
Видео
Колумбия е страна, в чиито вени тече ритъм, която вълнува със своята жизненост и многообразие, богато дарена от природата, пъстроцветна, артистична, дръзка и красива! По време на тази екскурзия ще посетим най-представителните ѝ градове и райони, за да срещнем различните цветове, които рисуват обаятелния ѝ образ. Ще започнем от столицата Богота, където ще се запознаем с историческия контекст, ще се разходим по павираните улици и площади с емблематични колониални сгради и ще видим най-голямата доколумбова сбирка от златни предмети в света. Ще се отправим към Андите и Триъгълника на кафето, за да опитаме прочутото колумбийско кафе и да се срещнем с културата, съпътстваща отглеждането му в района. Сред приказното природно спокойствие ще опознаем малки планински градчета и влажни гори, ще извисим поглед в небето, за да видим уникалните стройни восъчни палми, пеперуди, колибри, тропически цветя и плодове. Ще посетим Меделин, за да видим невероятното му преобразяване от опасен в миналото град до проспериращ център на културата и икономиката в страната. Ще пътуваме до великана Ел Пеньол и градчето Гуатапе, разположени в живописен ансамбъл, ще разгледаме романтичната Картахена, разположена на Карибското крайбрежие, ще си подарим кратка почивка на остров от архипелага Росарио и за финал ще посетим уникалната солна катедрала в Сипакира преди да отпътуваме от Богота.


20.07.2022  1 ден   София → Истанбул                                                              
Полет ТК 1030 от София в 21:25. Кацане в Истанбул в 22:25. Трансфер до хотел в Истанбул и нощувка.

21.07.2022 2 ден   Истанбул → Богота                                                                  
Полет ТК 801 от Истанбул в 10:00. Кацане в Богота  в 15:20. Богота е сред най-големите и зелени градове в Латинска Америка, разположен на 2600 метра надморска височина. Тук се пресичат пътищата на хора от цялата страна, което обуславя неговите разнообразие и пъстрота. Отличава се с богат културен живот и огромно историческо наследство – в историческия център на града всеки ъгъл е бил сцена на важно събитие от миналото на страната. Основан през 16 век от испанските завоеватели, този град събира миналото и настоящето. Посрещане и трансфер до хотела, настаняване и нощувка.


22.07.2022  3 ден   Богота (закуска, обяд)
Закуска. Денят е посветен на опознаване на столицата Богота и нейните съкровища. Ще започнем с площад Палокемао и един от най-пъстрите местни пазари в града, където се предлагат в изобилие свежи плодове, зеленчуци, ще можем да опитаме някои от тях, да се освежим с вкусна чаша сок или типична за града местна храна. След това ще се придвижим до историческия център на Богота с прекрасно поддържани колониални съоръжения и сгради от периода 17-20 век – Катедралата, площад Боливар със статуята на Симон Боливар, първият президент на независима Колумбия, Капитолия и други. Ще имаме възможността да се любуваме на най-голямата колекция от злато в света от предколумбовата епоха, изложена в Музея на златото. Ще посетим музея на Ботеро, за да се запознаем с творчеството на уважавания съвременен колумбийски скулптор и художник Фернандо Ботеро, считан за най-успешния артист на Латинска Америка. Обяд в местен ресторант, след който продължаваме, за да уловим многообразието от архитектурни стилове на Богота в историческия квартал Ла Канделария. Ще се изкачим до хълма Серо де Монсерате, където ще завършим обиколката с възхитителна панорамна гледка към Богота. Връщане в хотела и свободно време за разходка. Нощувка.

23.07.2022  4 ден   Богота → Перейра – Региона на кафето – Марсела            (закуска, обяд)
Закуска пакет. Ранен полет за Перейра – един от трите града, очертаващи Триъгълника на кафето. Районът е наслада за очите и бягство от града сред зелените хълмове и ниските склонове в сърцето на Андите. Плодородните земи, които предлагат най-добрите условия за производство на кафе от сорта арабика, се простират в три провинции и са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО заради единственото по рода си живописно разположение на долините, плантациите и планините. Районът предлага разнообразие от възможности за практикуване на планински, селски и еко туризъм, рай е за орнитолозите и задължителна спирка в опознаването на Колумбия. Пристигане и посещение на Марсела, където ни очакват красиви природни пейзажи, обяд, свежи плодове и запознаване стъпка по стъпка с процеса на отглеждане на какаото и производството на органичен шоколад. Ще се разходим сред какаовите дървета, където местните производители ще ни обяснят за произхода и сладостта, събирането, печенето на какаовите зърна, приготвянето на какаовата маса,  различните плодови комбинации, ще приготвим вкусна какаова напитка, която ще дегустираме. След този интересен опознавателен процес ще се настаним в хотела сред приказна природна панорамна гледка. Нощувка.

Екскурзия до Колумбия - какво мидяхме в Марсела.

 

25.07.2022   5 ден   Долината Кокора и Саленто                                                            (закуска, обяд)
Закуска. Днес ще изследваме Региона на кафето – ще посетим екваториална гора в природния парк на долината Кокора – представителен пример за огромното биоразнообразие на Колумбия. Ще направим кратък преход през долината, заобиколени от великолепните восъчни палми – известни и уникални за влажните гори на Андите в Колумбия и Перу, ще чуем историята за тяхното значение за коренните племена, населявали тези земи преди колонизирането им в миналото. В района има много видове птици, сред тях колибри, които ще можем да видим при късмет. Ще посетим плантация за кафе за запознаване с неговото отглеждане и производство. Тук условията са идеални – мекият климат, благоприятната надморска височина между 900 и 1600 м, точното съотношение между слънчеви лъчи и дъжд превръщат кафето от селскостопанска култура в житейска философия. В количествено отношение страната се нарежда на трето място по производство на арабика в света след Бразилия и Виетнам, а ароматът на колумбийското кафе е несравнимо богат. Сред насажденията ще се научим как се селектират най-добрите зърна, а също и как да оценяваме характеристиките и качествата на кафето като истински експерти. Освежени от приключението в кафеената плантация ще се отправим към Саленто. Регионът на кафето е известен и с китните се градчета, които очароват с уют и пъстрота. Ще се спуснем по тесните улички край цветните фасади на къщите, магазинчета и малки кафенета, сред аромат на прясно приготвено кафе в прегръдката на Андите. Връщане в хотела и нощувка.

Долината Кокора по време на екскурзията ни до Колумбия

25.07.2022   6 ден  Перейра → Меделин                                                                              (закуска, обяд)
Закуска и ранен полет за Меделин. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. След обяд и кратка почивка следва полудневна обиколка на града. Меделин е пример за невероятно преобразяване – често в градът е свързван с тежка престъпност като център на наркокартела Меделин през 70-те и 80-те години, ръководен от мрачната легенда Пабло Ескобар. Днес обаче е иновативен, втори по население в Колумбия, известен като „градът на вечната пролет“, тъй като е най-големият производствен център на цветя в страната. Меделин е отворен към всички форми на  изкуството, тук са родени популярни певци като Хуанес, Джей Балвин и Малума, а активно биват насърчавани графити творците да създават красота в сътрудничество с държавните институции. Забележителната трансформация можем да видим най-ясно в Comuna 13 – в миналото опасен квартал, превърнат в пъстра артистична сцена за изява на млади таланти. Ще посетим площад Ботеро, богато украсен с 23 скулптури на високо ценения артист Фернандо Ботеро, роден тук. Ботеро има отличителен стил, при който всички изобразени човешки фигури и форми са пълни. Ще посетим  квартала Пуеблито Паиса, представляващ умален модел на типично селище на общността антиокия. Кварталът е интересен щрих от облика на Меделин, а разположението му върху хълм над града дава възможност за чудесни панорамни снимки и красива гледка. Ще посетим и оживения район на парка Йерас – любимо място за вечерни разходки и забавление. Връщане в хотела и нощувка.

Меделин по време на екскурзията ни до Колумбия

26.07.2022   7 ден Меделин – Ел Пеньол – Гуатапе  → Картахена                         (закуска, обяд)
Закуска. Предстои да посетим Гуатапе – градче, разположено на около 2 часа път от Меделин в красив район, заобиколено от водно богатство и колосалното творение на природата – гигантската скала Ел Пеньол. Гуатапе е истинско произведение на изкуството под небето – всяка къща е изрисувана с типични фрески в ярки цветове. Ще разгледаме градчето, след което ще посетим скалата Ел Пеньол, ще се изкачим до панорамна площадка с прекрасна гледка към града и ще направим кратка разходка с лодка по водите на язовира Гуатапе. Връщане в Меделин и полет за Картахена – петият по големина град в Колумбия, разцъфтял на брега на Карибско море. Романтичен, забавен, изпълнен с живот и ритъм, дом на фестивали и събития – тук няма как да скучаете. Почитателите на кулинарните изкушения могат да се насладят на редица местни специалитети в първокласните ресторанти на града. Посрещане, трансфер и настаняване. Нощувка.


27.07.2022   8 ден   Картахена                                                                                (закуска, обяд)
След закуска предстои обиколка на Картахена. Ще започнем със Замъка на Сан Фелипе (ЮНЕСКО) – най-мащабната, здрава и защитена крепост, строена някога в земите, влизащи във владенията на испанските конкистадори. Построена на върха на хълма Сан Лазаро в далечната 1536 г. и многократно е отбранявала града от нападатели, идващи по суша и море. Притежава сложна система от подземни тунели, по която при нужда е можело да се евакуират обитателите без да бъдат забелязани от врага. През 1741 г. тук испанците печелят решителната битка срещу английската корона, побеждавайки многократно превъзхождащата ги по численост английска армия. От върха на крепостта се открива чудесна гледка към града и Карибско море. Ще продължим разходката назад във времето по павираните улици и площади в историческия център на Картахена, след което ще обядваме. Връщане в хотела и свободно време за почивка в  или потапяне „на собствен ход“ в романтичната атмосфера на очарователния крайбрежен град. Нощувка.


28.07.2022   9 ден   Картахена                                                                              (закуска)
Закуска. Свободен ден за самостоятелно опознаване на Картахена или допълнителна екскурзия.
*По желание с доплащане – екскурзия до рибарското село Ла Бокия. Отпътуваме рано сутринта към рибарското село Ла Бокия, разположено на тесен полуостров на 7 км на север от Картахена, заобиколен от Карибско море от едната страна и от блатото Теска аот другата. Ще се качим на дървено кану, за да плаваме през мангровите гори, където ще наблюдаваме характерни за екосистемата прелетни и местни птици. Опитен рибар ще ни научи как да ловим риба с мрежа и как се залагат капани за раци. След като се позабавляваме и придобием нови риболовни умения  ще се върнем към града за традиционен обяд – морска храна, типична за карибското крайбрежие на страната. По време на обяда ще научим повече за ежедневието на хората от местните села и тяхната култура. Връщане в хотела. Нощувка.

29.07.2022   10 ден   Картахена – островите Росарио                                               (закуска, обяд, вечеря)

Закуска. Отпътуване за архипелага на островите Росарио, разположени до карибския бряг на около 45 минути с лодка от Картахена. Островите в групата са общо 28 и формират един от националните паркове на страната. Добавят още красота и цветове в богатата палитра на Колумбия – бял пясък, тюркоазени чисти води, коралови рифове, пълни с живот, и защитени мангрови гори. Тук ни очаква кратка почивка – свободен ден, за да се насладим на божествената колумбийска природа, плажа и карибското спокойствие. Нощувка.

30.07.2022   11 ден   островите Росарио – Картахена → Богота                           (закуска, обяд)
Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Връщане в Картахена в ранния следобед и полет за Богота. Настаняване в хотела, свободно време и нощувка.

31.07.2022  12 ден.   Богота                                                                            (закуска)
Закуска. Хотелът за последните две нощувки се намира в Усакен – един от северните квартали на столицата, където ще имате наистина голям избор от начини да прекарате времето си приятно. В миналото Усакен е бил малък самостоятелен град, но през 1954 г. е присъединен към многоцветната Богота. Тук всяка неделя веселото насторение отеква сред стотиците ресторанти и кафенета, улични музиканти и цветни колониални фасади. Наблизо има занаятчийски пазар и големи търговски центрове, откъдето могат да се купят кафе, бижута и различни интересни подаръци преди отпътуването обратно към дома. Свободен ден в Богота.

01.08.2022  13 ден.   Богота – Сипакира – Богота →                                                       (закуска, обяд)
Закуска. Ще посетим уникалната солна катедрала в Сипакира, разположена на около 50 км от столицата. Катедралата е обявена за национално богатство и забележителност номер 1 на Колумбия през 2007 година. Историята ѝ се простира далеч назад – залежите на сол в централната част на Андите се формирали още преди близо 70 милиона години, когато тук имало море. Солта е била уважавана суровина в предколумбовия период, местните коренни жители били едни от първите, които знаели как да се облагодетелстват от земното богатство и да я добиват, което ги превърнало в едно от най-проспериращите общества за времето си. В по-близкото минало благодарение на нея няколко страни в региона „откупили“  своята независимост. Миньорите, работници в съществуващата солна мина, издигнали със собствените си ръце красив параклис, за да се молят на Господ да ги закриля докато упражняват опасната си професия. Сегашната сграда е построена през 1995 г. и представлява едно от чудесата на съвременната колумбийска архитектура, привличайки хиляди туристи. За да бъде изградена на дълбочина 180 метра, са изнесени 250 тона каменна сол. Красиво осветеният храм посреща поклонниците и посетителите с впечатляващата статуя на Девата от Гуаса, покровителка на миньорите, 3 олтара, посветени на Исус Христос, скулптури на светци и ангели, изработени от различни майстори на религиозното изкуство, атрактивни водни огледала и други. Ще обядваме в местен ресторант, след което се връщаме обратно към Богота. Трансфер до летището и полет ТК 801 за Истанбул в 16:45.


02.08.2022  14 ден.   → Истанбул → София                                                                               
Кацане в 16:50. Следващ полет ТК 1029 за София в 19:20 ч., кацане на терминал 2 в 20:35 ч.

Програма

Колумбия е страна, в чиито вени тече ритъм, която вълнува със своята жизненост и многообразие, богато дарена от природата, пъстроцветна, артистична, дръзка и красива! По време на тази екскурзия ще посетим най-представителните ѝ градове и райони, за да срещнем различните цветове, които рисуват обаятелния ѝ образ. Ще започнем от столицата Богота, където ще се запознаем с историческия контекст, ще се разходим по павираните улици и площади с емблематични колониални сгради и ще видим най-голямата доколумбова сбирка от златни предмети в света. Ще се отправим към Андите и Триъгълника на кафето, за да опитаме прочутото колумбийско кафе и да се срещнем с културата, съпътстваща отглеждането му в района. Сред приказното природно спокойствие ще опознаем малки планински градчета и влажни гори, ще извисим поглед в небето, за да видим уникалните стройни восъчни палми, пеперуди, колибри, тропически цветя и плодове. Ще посетим Меделин, за да видим невероятното му преобразяване от опасен в миналото град до проспериращ център на културата и икономиката в страната. Ще пътуваме до великана Ел Пеньол и градчето Гуатапе, разположени в живописен ансамбъл, ще разгледаме романтичната Картахена, разположена на Карибското крайбрежие, ще си подарим кратка почивка на остров от архипелага Росарио и за финал ще посетим уникалната солна катедрала в Сипакира преди да отпътуваме от Богота.


20.07.2022  1 ден   София → Истанбул                                                              
Полет ТК 1030 от София в 21:25. Кацане в Истанбул в 22:25. Трансфер до хотел в Истанбул и нощувка.

21.07.2022 2 ден   Истанбул → Богота                                                                  
Полет ТК 801 от Истанбул в 10:00. Кацане в Богота  в 15:20. Богота е сред най-големите и зелени градове в Латинска Америка, разположен на 2600 метра надморска височина. Тук се пресичат пътищата на хора от цялата страна, което обуславя неговите разнообразие и пъстрота. Отличава се с богат културен живот и огромно историческо наследство – в историческия център на града всеки ъгъл е бил сцена на важно събитие от миналото на страната. Основан през 16 век от испанските завоеватели, този град събира миналото и настоящето. Посрещане и трансфер до хотела, настаняване и нощувка.


22.07.2022  3 ден   Богота (закуска, обяд)
Закуска. Денят е посветен на опознаване на столицата Богота и нейните съкровища. Ще започнем с площад Палокемао и един от най-пъстрите местни пазари в града, където се предлагат в изобилие свежи плодове, зеленчуци, ще можем да опитаме някои от тях, да се освежим с вкусна чаша сок или типична за града местна храна. След това ще се придвижим до историческия център на Богота с прекрасно поддържани колониални съоръжения и сгради от периода 17-20 век – Катедралата, площад Боливар със статуята на Симон Боливар, първият президент на независима Колумбия, Капитолия и други. Ще имаме възможността да се любуваме на най-голямата колекция от злато в света от предколумбовата епоха, изложена в Музея на златото. Ще посетим музея на Ботеро, за да се запознаем с творчеството на уважавания съвременен колумбийски скулптор и художник Фернандо Ботеро, считан за най-успешния артист на Латинска Америка. Обяд в местен ресторант, след който продължаваме, за да уловим многообразието от архитектурни стилове на Богота в историческия квартал Ла Канделария. Ще се изкачим до хълма Серо де Монсерате, където ще завършим обиколката с възхитителна панорамна гледка към Богота. Връщане в хотела и свободно време за разходка. Нощувка.

23.07.2022  4 ден   Богота → Перейра – Региона на кафето – Марсела            (закуска, обяд)
Закуска пакет. Ранен полет за Перейра – един от трите града, очертаващи Триъгълника на кафето. Районът е наслада за очите и бягство от града сред зелените хълмове и ниските склонове в сърцето на Андите. Плодородните земи, които предлагат най-добрите условия за производство на кафе от сорта арабика, се простират в три провинции и са обявени за част от световното наследство на ЮНЕСКО заради единственото по рода си живописно разположение на долините, плантациите и планините. Районът предлага разнообразие от възможности за практикуване на планински, селски и еко туризъм, рай е за орнитолозите и задължителна спирка в опознаването на Колумбия. Пристигане и посещение на Марсела, където ни очакват красиви природни пейзажи, обяд, свежи плодове и запознаване стъпка по стъпка с процеса на отглеждане на какаото и производството на органичен шоколад. Ще се разходим сред какаовите дървета, където местните производители ще ни обяснят за произхода и сладостта, събирането, печенето на какаовите зърна, приготвянето на какаовата маса,  различните плодови комбинации, ще приготвим вкусна какаова напитка, която ще дегустираме. След този интересен опознавателен процес ще се настаним в хотела сред приказна природна панорамна гледка. Нощувка.

Екскурзия до Колумбия - какво мидяхме в Марсела.

 

25.07.2022   5 ден   Долината Кокора и Саленто                                                            (закуска, обяд)
Закуска. Днес ще изследваме Региона на кафето – ще посетим екваториална гора в природния парк на долината Кокора – представителен пример за огромното биоразнообразие на Колумбия. Ще направим кратък преход през долината, заобиколени от великолепните восъчни палми – известни и уникални за влажните гори на Андите в Колумбия и Перу, ще чуем историята за тяхното значение за коренните племена, населявали тези земи преди колонизирането им в миналото. В района има много видове птици, сред тях колибри, които ще можем да видим при късмет. Ще посетим плантация за кафе за запознаване с неговото отглеждане и производство. Тук условията са идеални – мекият климат, благоприятната надморска височина между 900 и 1600 м, точното съотношение между слънчеви лъчи и дъжд превръщат кафето от селскостопанска култура в житейска философия. В количествено отношение страната се нарежда на трето място по производство на арабика в света след Бразилия и Виетнам, а ароматът на колумбийското кафе е несравнимо богат. Сред насажденията ще се научим как се селектират най-добрите зърна, а също и как да оценяваме характеристиките и качествата на кафето като истински експерти. Освежени от приключението в кафеената плантация ще се отправим към Саленто. Регионът на кафето е известен и с китните се градчета, които очароват с уют и пъстрота. Ще се спуснем по тесните улички край цветните фасади на къщите, магазинчета и малки кафенета, сред аромат на прясно приготвено кафе в прегръдката на Андите. Връщане в хотела и нощувка.

Долината Кокора по време на екскурзията ни до Колумбия

25.07.2022   6 ден  Перейра → Меделин                                                                              (закуска, обяд)
Закуска и ранен полет за Меделин. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. След обяд и кратка почивка следва полудневна обиколка на града. Меделин е пример за невероятно преобразяване – често в градът е свързван с тежка престъпност като център на наркокартела Меделин през 70-те и 80-те години, ръководен от мрачната легенда Пабло Ескобар. Днес обаче е иновативен, втори по население в Колумбия, известен като „градът на вечната пролет“, тъй като е най-големият производствен център на цветя в страната. Меделин е отворен към всички форми на  изкуството, тук са родени популярни певци като Хуанес, Джей Балвин и Малума, а активно биват насърчавани графити творците да създават красота в сътрудничество с държавните институции. Забележителната трансформация можем да видим най-ясно в Comuna 13 – в миналото опасен квартал, превърнат в пъстра артистична сцена за изява на млади таланти. Ще посетим площад Ботеро, богато украсен с 23 скулптури на високо ценения артист Фернандо Ботеро, роден тук. Ботеро има отличителен стил, при който всички изобразени човешки фигури и форми са пълни. Ще посетим  квартала Пуеблито Паиса, представляващ умален модел на типично селище на общността антиокия. Кварталът е интересен щрих от облика на Меделин, а разположението му върху хълм над града дава възможност за чудесни панорамни снимки и красива гледка. Ще посетим и оживения район на парка Йерас – любимо място за вечерни разходки и забавление. Връщане в хотела и нощувка.

Меделин по време на екскурзията ни до Колумбия

26.07.2022   7 ден Меделин – Ел Пеньол – Гуатапе  → Картахена                         (закуска, обяд)
Закуска. Предстои да посетим Гуатапе – градче, разположено на около 2 часа път от Меделин в красив район, заобиколено от водно богатство и колосалното творение на природата – гигантската скала Ел Пеньол. Гуатапе е истинско произведение на изкуството под небето – всяка къща е изрисувана с типични фрески в ярки цветове. Ще разгледаме градчето, след което ще посетим скалата Ел Пеньол, ще се изкачим до панорамна площадка с прекрасна гледка към града и ще направим кратка разходка с лодка по водите на язовира Гуатапе. Връщане в Меделин и полет за Картахена – петият по големина град в Колумбия, разцъфтял на брега на Карибско море. Романтичен, забавен, изпълнен с живот и ритъм, дом на фестивали и събития – тук няма как да скучаете. Почитателите на кулинарните изкушения могат да се насладят на редица местни специалитети в първокласните ресторанти на града. Посрещане, трансфер и настаняване. Нощувка.


27.07.2022   8 ден   Картахена                                                                                (закуска, обяд)
След закуска предстои обиколка на Картахена. Ще започнем със Замъка на Сан Фелипе (ЮНЕСКО) – най-мащабната, здрава и защитена крепост, строена някога в земите, влизащи във владенията на испанските конкистадори. Построена на върха на хълма Сан Лазаро в далечната 1536 г. и многократно е отбранявала града от нападатели, идващи по суша и море. Притежава сложна система от подземни тунели, по която при нужда е можело да се евакуират обитателите без да бъдат забелязани от врага. През 1741 г. тук испанците печелят решителната битка срещу английската корона, побеждавайки многократно превъзхождащата ги по численост английска армия. От върха на крепостта се открива чудесна гледка към града и Карибско море. Ще продължим разходката назад във времето по павираните улици и площади в историческия център на Картахена, след което ще обядваме. Връщане в хотела и свободно време за почивка в  или потапяне „на собствен ход“ в романтичната атмосфера на очарователния крайбрежен град. Нощувка.


28.07.2022   9 ден   Картахена                                                                              (закуска)
Закуска. Свободен ден за самостоятелно опознаване на Картахена или допълнителна екскурзия.
*По желание с доплащане – екскурзия до рибарското село Ла Бокия. Отпътуваме рано сутринта към рибарското село Ла Бокия, разположено на тесен полуостров на 7 км на север от Картахена, заобиколен от Карибско море от едната страна и от блатото Теска аот другата. Ще се качим на дървено кану, за да плаваме през мангровите гори, където ще наблюдаваме характерни за екосистемата прелетни и местни птици. Опитен рибар ще ни научи как да ловим риба с мрежа и как се залагат капани за раци. След като се позабавляваме и придобием нови риболовни умения  ще се върнем към града за традиционен обяд – морска храна, типична за карибското крайбрежие на страната. По време на обяда ще научим повече за ежедневието на хората от местните села и тяхната култура. Връщане в хотела. Нощувка.

29.07.2022   10 ден   Картахена – островите Росарио                                               (закуска, обяд, вечеря)

Закуска. Отпътуване за архипелага на островите Росарио, разположени до карибския бряг на около 45 минути с лодка от Картахена. Островите в групата са общо 28 и формират един от националните паркове на страната. Добавят още красота и цветове в богатата палитра на Колумбия – бял пясък, тюркоазени чисти води, коралови рифове, пълни с живот, и защитени мангрови гори. Тук ни очаква кратка почивка – свободен ден, за да се насладим на божествената колумбийска природа, плажа и карибското спокойствие. Нощувка.

30.07.2022   11 ден   островите Росарио – Картахена → Богота                           (закуска, обяд)
Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Връщане в Картахена в ранния следобед и полет за Богота. Настаняване в хотела, свободно време и нощувка.

31.07.2022  12 ден.   Богота                                                                            (закуска)
Закуска. Хотелът за последните две нощувки се намира в Усакен – един от северните квартали на столицата, където ще имате наистина голям избор от начини да прекарате времето си приятно. В миналото Усакен е бил малък самостоятелен град, но през 1954 г. е присъединен към многоцветната Богота. Тук всяка неделя веселото насторение отеква сред стотиците ресторанти и кафенета, улични музиканти и цветни колониални фасади. Наблизо има занаятчийски пазар и големи търговски центрове, откъдето могат да се купят кафе, бижута и различни интересни подаръци преди отпътуването обратно към дома. Свободен ден в Богота.

01.08.2022  13 ден.   Богота – Сипакира – Богота →                                                       (закуска, обяд)
Закуска. Ще посетим уникалната солна катедрала в Сипакира, разположена на около 50 км от столицата. Катедралата е обявена за национално богатство и забележителност номер 1 на Колумбия през 2007 година. Историята ѝ се простира далеч назад – залежите на сол в централната част на Андите се формирали още преди близо 70 милиона години, когато тук имало море. Солта е била уважавана суровина в предколумбовия период, местните коренни жители били едни от първите, които знаели как да се облагодетелстват от земното богатство и да я добиват, което ги превърнало в едно от най-проспериращите общества за времето си. В по-близкото минало благодарение на нея няколко страни в региона „откупили“  своята независимост. Миньорите, работници в съществуващата солна мина, издигнали със собствените си ръце красив параклис, за да се молят на Господ да ги закриля докато упражняват опасната си професия. Сегашната сграда е построена през 1995 г. и представлява едно от чудесата на съвременната колумбийска архитектура, привличайки хиляди туристи. За да бъде изградена на дълбочина 180 метра, са изнесени 250 тона каменна сол. Красиво осветеният храм посреща поклонниците и посетителите с впечатляващата статуя на Девата от Гуаса, покровителка на миньорите, 3 олтара, посветени на Исус Христос, скулптури на светци и ангели, изработени от различни майстори на религиозното изкуство, атрактивни водни огледала и други. Ще обядваме в местен ресторант, след което се връщаме обратно към Богота. Трансфер до летището и полет ТК 801 за Истанбул в 16:45.


02.08.2022  14 ден.   → Истанбул → София                                                                               
Кацане в 16:50. Следващ полет ТК 1029 за София в 19:20 ч., кацане на терминал 2 в 20:35 ч.

Информация

дати за група и цени:

20.07.2022 – 02.08.2022 (мъж за комбинация)
Цена на човек:
в двойна стая в единична стая
€ 3367/ 6600 лв € 4060/ 7958 лв

01.12.2022 – 13.12.2022
Цена на човек:
в двойна стая в единична стая
€ 3572/ 7000 лв € 4264/ 8358 лв

Хотели по програмата или подобни:
20.07 – 21.07 Истанбул Хотел 3/4*
21.07 – 23.07 Богота Hamilton Court 4*
23.07 – 25.07 Каларка Hacienda Combia 4*
25.07 – 26.07 Меделин Hotel Diez 4*
26.07 – 29.07 Картахена Hotel Bantu 4*
29.07 – 30.07 Остров Бару Isla del Encanto 4*
30.07 – 01.08 Богота NH Hacienda Royal 4*
*екскурзията през декември е без нощувка в Истанбул

Цените включват:
Самолетни билети София – Истанбул – Богота – Истанбул – София с включени такси, чекиран багаж 23 кг и ръчен 7 кг; (за дата 01.12 полетът е през Франкфурт с Lufthansa)
Самолетни билети Богота – Перейра, Перейра – Меделин, Меделин – Картахена, Картахена – Богота с включен чекиран и ръчен багаж;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
12 нощувки в хотели 4*;
11 закуски, 9 обяда, 1 вечеря;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
обиколка на Богота;
какаов тур в Региона на кафето;
посещение на екваториална гора, долината Кокора, плантация за кафе и град Саленто;
обиколка на Меделин;
посещение на Гуатапе и Ел Пеньол;
разглеждане на Замъка на Сан Фелипе и историческия стар град в Картахена;
посещение на Солната катедрала в Сипакира.
Представител на туроператора по време на пътуването;

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 145 лв.
Допълнителни екскурзии и мероприятия по желание: екскурзия до Ла Бокия – 138 лв.
Цените са при 10 туриста и се заплащат с доплащането. При по-малък брой участници, цените могат да бъдат променени.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 1800 лв.
Доплащане до 65 дни преди заминаване.

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 30% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 50% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на ЗК „Мондиал Асистанс“.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения в следствие на епидемиологичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (02.02.2023) и 2 свободни страници;
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 14
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване: до дата: 30.06.2022
При недостигнат минимален брой от 14 туристи, но не по-малко от 10 туристи се доплащат – 115 лв;

Визов режим:
За български граждани не се изисква виза за посещение на Колумбия.

Медицински изисквания:
Към 13.01.2022 за осъществяване на пътуването се изисква сертификат за поставена COVID ваксина, не се изискват други задължителни имунизации; за медицинските изисквания и/или препоръки за Covid-19 ще бъдете допълнително уведомени.
Пътуването е свързано с пешеходни обиколки, поради което не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
автобус / бус
моторна лодка

Полетно разписание:
20.07.2022 ТК 1030 София, Т2 – Истанбул 21:25 – 22:25
21.07.2022 ТК 801 Истанбул – Богота 10:00 – 15:20
01.08.2022 ТК 801 Богота – Истабнул 16:45 – 16:50 (+1)
02.08.2022 ТК 1029 Истанбул – София, Т2 19:20 – 20:35

Застраховки:
Медицинската застраховка е с покритие до 100 000 лв. и включен риск Covid-19 в случай на заболяване в чужбина и лечение на място.
Застраховката „Отмяна на пътуване“ по независещи от пътуващия причини възстановява възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване по здравословни, семейни и други причини; ако застрахованото лице се разболее от Covid-19 или е поставено под карантина поради съмнение от заболяване и трябва да отмени планирано пътуване; ако член на семейството или близък роднина, който не пътува, заболее от Covid-19 и състоянието му е живото застрашаващо и лицето се нуждае от интензивни грижи в болница.

Информация:
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, а ако не желае, той приема да бъде настанен в стая с 2 или 3 легла заедно с друг/и турист/и от същия пол. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператорът ще информира своевременно потребителите.
В случай на промяна на летищните и горивните такси, туроператорът ще уведоми потребителя, а потребителят се задължава да доплати разликата до 21 дни преди отпътуването.
Точните часове на екскурзиите се определят на място. Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини.
Туроператорът не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти, в случаи на форсмажор, за дейности и събития, които не са организирани от туроператора, както и ако туристът прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му. В този случай туроператорът оказва съдействие, но всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за сметка на туриста.
Цените не включват непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, в ресторантите, хотелите и други лични разходи.
Цените са при курс 1 щ.д. = 1,70 лв. и 1 евро = 1,96 лв. При промяна с повече от 8% цената ще бъде преизчислена към датата на окончателното плащане.
Преди заминаване туроператорът ще информира туристите за евентуални изисквания, процедури и препоръки, касаещи влизането и престоя в Колумбия.

Видео

Колумбия е страна, в чиито вени тече ритъм, която вълнува със своята жизненост и многообразие, богато дарена от природата, пъстроцветна, артистична, дръзка и красива! По време на тази екскурзия ще посетим най-представителните ѝ градове и райони, за да срещнем различните цветове, които рисуват обаятелния ѝ образ. Ще започнем от столицата Богота, където ще се запознаем с историческия контекст, ще се разходим по павираните улици и площади с емблематични колониални сгради и ще видим най-голямата доколумбова сбирка от златни предмети в света. Ще се отправим към Андите и Триъгълника на кафето, за да опитаме прочутото колумбийско кафе и да се срещнем с културата, съпътстваща отглеждането му в района. Сред приказното природно спокойствие ще опознаем малки планински градчета и влажни гори, ще извисим поглед в небето, за да видим уникалните стройни восъчни палми, пеперуди, колибри, тропически цветя и плодове. Ще посетим Меделин, за да видим невероятното му преобразяване от опасен в миналото град до проспериращ център на културата и икономиката в страната. Ще пътуваме до великана Ел Пеньол и градчето Гуатапе, разположени в живописен ансамбъл, ще разгледаме романтичната Картахена, разположена на Карибското крайбрежие, ще си подарим кратка почивка на остров от архипелага Росарио и за финал ще посетим уникалната солна катедрала в Сипакира преди да отпътуваме от Богота.

Полезни връзки

екскурзия до Колумбия | екзотични екскурзии |