Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Южна Африка

Южна Африка
Южна Африка
Столица
Кейптаун
Официален език
английски, африканс
Валута
Ранд (ZAR)
Код
Южна Африка
Население
57 725 600
Територия
1 221 037 km²
Часово зона
UTC+2
Информация
Визи
Големи градовеКейптаун, Йоханесбург, Претория
Климатсубтропичен и тропичен
Интернет домейн.za
Телефонен код +27
Държавно устройствоПрезидентска република с правителство, излъчвано от парламента
Религия християнство

Република Южна Африка (РЮА) или Южноафриканска република (ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка с 2798 km брегова линия на Атлантическия и Индийския океан. На север тя граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток – с Мозамбик и Есватини, а държавата Лесото е анклав – напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка.
Релефът е планински, като в него има крайбрежни низини, плата, полупустинни и пустинни земи. Най-високата точка е връх Нджесути (3408 m). Най-дълга река е Оранжевата река, която води началото си от планините в Лесото и се влива в Атлантическия океан.
Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални. Два от тези езици са с европейски произход – английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството бели и цветнокожи южноафриканци. Макар че английският играе важна роля в обществения и стопанския живот, той е едва петият най-говорен език.
Република Южна Африка е демократична парламентарна република, но за разлика от повечето държави с такова устройство, президентът изпълнява и функциите на ръководител на правителството. Страната е сред учредителите на Африканския съюз и има най-голямата икономика сред членовете на организацията. В РЮА има 11 официални езика, което прави страната втора в света по техния брой след Индия. 

Facebook Youtube Instagram