Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Информация за Австралия

Австралия
Австралия
Столица
Канбера
Официален език
английски
Валута
австралийски долар (AUD)
Код
AU
Население
25 643 700 души
Територия
7 692 024 km²
Часово зона
UTC+8; +9.5; +10
Информация
Визи
Големи градовеСидни, Мелбърн, Бризбейн
Климатсубекваториален - на север; тропичен - в средните области; субтропичен и умерен - в южните области
Интернет домейн.au
Телефонен код +61
Държавно устройствоФедерална парламентарна конституционна монархия
Химн"Advance Australia Fair"
Религия християнство, будизъм, ислям

Официалното име на Австралия е Австралийски съю́з или Общност на Австралия (на английски: Commonwealth of Australia. Страната е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент – Австралия. Пресечена е и от Южната тропична окръжност (Тропика на козирога). На север Австралия се доближава до Азия чрез Малайския архипелаг.

Името й произлиза от латинската дума austrālis, което означава „южен“, но легендите разказват за латинската фраза "terra australis incognita", което означава ,,непозната южна земя". Най-вероятно водещо се от това, че страната е разположена изцяло в южното полукълбо.

Австралийците са основното население на Австралийския съюз (Австралия), потомци на европейски преселници от 19 и 20 век главно от Англия, Шотландия и Ирландия. До края на 18 век населението на Австралия се състои от австралийски аборигени, островитяни от Торесовия проток и тасманийски аборигени. Между тези 3 групи съществуват културни различия. През 1770 г. на източния бряг на Австралия пуска котва английският мореплавател Джеймс Кук. След като САЩ обявява независимостта си, Великобритания вече няма къде да изолира престъпниците си и затова решава да изпраща осъдените далеч в Тихия океан. Първият кораб с 1500 осъдени пристига в Австралия през 1788 г. Оттогава започва изтласкването на местното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната. Свободни заселници и бивши затворници основали шест колонии: Нов Южен Уелс през 1786 г., Тасмания през 1825 г., Западна Австралия през 1829 г., Южна Австралия през 1834 г., Виктория през 1851 г. и Куинсланд през 1859 г. Откриването на злато през 1851 г. води до преселването на много хора на австралийския континент. Така започва бързото изграждане на градове като Сидни, Мелбърн и Хобарт. По време на Втората световна война Австралия престава да бъде изолирана и влиза във войната срещу Япония, заедно със съюзниците от Запада.

На север Австралия се доближава до Азия чрез Малайския архипелаг. На север са разположени полуостров Йорк и заливът Карпентерия. Чрез Торесовия проток Австралия е отделена от остров Нова Гвинея. Арафурско и Тиморско море мият северните брегове на Австралия. На запад и на юг е Индийският океан, който също докосва бреговете на Австралия. На юг са разположени Големият Австралийски залив и Басовият проток, който отделя Австралия от остров Тасмания. Източните брегове се мият от Коралово и Тасманово море, които са част от Тихия океан. Големият бариерен риф също се намира на изток.

Австралия е просперираща развита държава, тринадесетата по големина икономика в света. Страната се нарежда на високо ниво в степента на човешко развитие, качеството на живот, здравеопазване, продължителност на живота, общественото образование, икономическата свобода и защитата на гражданските свободи и политически права.

В Австралия животните и растенията са се приспособили към горещите и сухи условия. В горите в тропичния и в умерения пояс се среща най-голямото разнообразие на животни в Австралия. Австралия е изолирана и заобиколена от вода в продължение на повече от 30 млн. години и в резултат там еволюират множество уникални растения и животни. Неподправената природа привлича множество туристи всяка година.

Ако желаете да изготвим индивидуална оферта по ваши параметри за пътуване в Австралия, ни изпратете запитване на info@nikona.bg.

За изготвянето на офертата по зададени параметри е необходим депозит в размер на 150 евро, като депозита се приспада от крайната сума на пътуването.

Депозита не се възстановява при отказ от страна на клиента да пътува.


Facebook Youtube Instagram