Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Грузия

Грузия
Грузия
Столица
Тбилиси
Официален език
грузински
Валута
грузинско лари (GEL)
Код
GE
Население
3 718 200
Територия
69 700 km2
Часово зона
UTC+4
Информация
Визи
Големи градовеТбилиси, Кутаиси, Батуми, Рустави
Климатконтинентален
Интернет домейн.ge
Телефонен код +995
Държавно устройствоПарламентарна република
ХимнTavisupleba
Религия християнство

Безспорно Грузия има дълга и интересна история, любопитни легенди и предания, неповторими природни гледки и още много неща, които впечатляват пътешествениците. Въпреки че територията ѝ е почти два пъти по-малка от тази на България, в нея се срещат високи, зелени планини, от които можете за отскочите от величествените склонове на Кавказ и да се потопите в Черно море, като по пътя ще минете през по-ниски планински възвишения, каньони, китни долини, покрай спокойни или буйни реки, цветни автентични селца и езера.
Грузия е разположена между Русия и Турция, на границата между Европа и Азия, на източния бряг на Черно море. Някои институции я причисляват към Източна Европа, а други – и към Европа, и към Предна Азия. Страната се разглежда като част от съвременна Европа. Като естествена северна граница се издигат южните склонове на Голям Кавказ, през които е прекаран тунелът Роки, който свързва Грузия с Русия. На юг са разположени Малък Кавказ и Арменското плато. Исторически погледнато, западната част на Грузия се е наричала Колхида, а източната – Иберия. Поради сложно географско разположение, планините също изолират северния регион Сванетия от останалата част на Грузия.

Между двете големи планини е разположена Колхидската низина. Тя е отделена на запад от областите Долна Картли и Вътрешна Картли чрез разположените от север на юг планини Лихи. Най-високият връх в Грузия е Шхара, висок 5 068 m. Най-дългата река е река Кура – 1 364 km. Най-голямото езеро е Паравани, което заема площ от 37,5 km². Най-дълбоката пещера, Вороня, със своите 2 190 m е същевременно и най-дълбоката в света.
На северозапад е разположена автономната република Абхазия, на югозапад – автономната република Аджария, на север – областта Южна Осетия. Абхазия и Южна Осетия не са под контрола на Грузия и се стремят към независимост, която е предмет на продължаващ териториален спор между грузинското правителство и предимно негрузинското население там.

По време на Античността са били създавани множество малки царства в този регион. Колхидското царство и Царство Иберия приели християнството през ранната половина на IV век. Обединеното Царство Грузия достига върха на своята политическа и икономическа сила по времето на царуването на Давид IV Строителя и Царица Тамара през XI и XII век. След това районът е превзет от различни големи империи. През късния XVIII век Източна Грузия (Картли-Кахетинското царство) сключва съюз с Руската империя и е анексирана през 1801 година. След кратка независимост, следвана от Руската революция през 1917, Грузия става част от Съветския съюз (1921). След независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия страда от гражданско неспокойствие и икономическа криза, което продължава през цялото десетилетие. Това продължава до Революцията на розите през 2003 г., след която новото правителство въвежда демократически и икономически реформи.

Традиционна грузинска супра е част от грузинското културно наследство – на масата са поднесени различни ястия, от които си избирате и сервирате, а важна роля по време на супра е т.нар. тамада – или човек, който вдига тостовете. Неговата роля е да открие празника с подходящ тост, а след това да избира кой от гостите да поздрави останалите участници в банкета с подходящ тост. Много важно за тамада е, както да притежава ораторски умения, така и да пие алкохол без да проявява признаци на опиянение.
На трапезата се сервира царевичен хляб с орехи, боб с орехи, качапури – хляб, напълнен със сирене и яйце, бадрияни – патладжан, напълнен с орехи и чесън, мцвади – шиш с различни меса, чурчкела – изсушен като наденица десерт от ядки, плодов сок, смесени с брашно и други.
Разгледайте всички екскурзии до Грузия

Facebook Youtube Instagram