Азия
Европа
Северна Америка
Южна Америка
Африка
Австралия и Океания
Почивки
Празници

Виетнам

Виетнам
Виетнам
Столица
Ханой
Официален език
Виетнамски
Валута
Виетнамски донг (VND)
Код
VN
Население
95 545 962
Територия
331 690 km² (на 65-то място)
Часово зона
UTC+7
Информация
Визи
Големи градовеКан То, Дананг, Хай Фонг, Ханой, Хо Ши Мин
Климатвлажен субтропичен климат в северните части, тропичен саванен климат на юг и тропичен мусонен климат
Интернет домейн.vn
Телефонен код +84
Държавно устройствокомунистическа страна
ПрезидентЧан Дай Куанг
Религия будизъм

Виетнам – земя на необикновена природна красота, хиляди островчета, уникални архитектурни комплекси, богата история и ценни исторически паметници.

На виетнамски език името се произнася по следния начин: Конг хоа са хои ту ния Виет Нам. Виетнам е държава в Югоизточна Азия. Намира се в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море.

Още от древността Виетнам се намира под силното влияние на Китайската цивилизация, което се запазва и след 10 век, когато в страната се утвърждават династии с местен произход. В средата на 19 век тя е превърната в колония на Франция, но през 40-те години на 20 век французите са изтласкани от силно националноосвободително движение, което оставя страната разделена на две – Северен Виетнам и Южен Виетнам. През 1975 година страната е обединена отново.

Основен отрасъл е селското стопанство, като в него са заети 77 % от трудоспособното население. Основна култура – ориз (две реколти годишно – 30 млн. т. г.). Отглеждат се още батати, царевица, маниока, добитък – говеда и биволи – общо 4 млн. свине. Риболовът по традиция е добре застъпен. Основа на промишленото производство е нефтената промишленост – 9.8 млн. т. добив. Виетнам има голям запас от висококачествени въглища – 10.5 млн. т.
Етнически състав – виети – 87,5 %, мъонг – 1,3 %, кхмери – 1,4 %, мео-яо – 1,5 %, тайски народи – 4,5 %, китайци – 1,7 %, зярай, еде, чам – 0,9 %, други – 1,2 %
Около 40% от територията на страната е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. Флората и фауната на тези области е в процес на изследвания и продължават да бъдат описвани нови видове, включително едри животни, като саола (Pseudoryx nghetinhensis) или гигантски мунтжак (Muntiacus vuquangensis). Характерни бозайници, срещащи се във Виетнам, са биволите, гибоните, леопардите. В отделни изолирани райони се срещат тигри, както и част от последните запазени в природата явански носорози.

Виетнамската кухня се счита за една от най-здравословните в света, тъй като разчитат на свежите съставки за приготвянето на ястията. Подправките, които присъстват почти в цялата кухня са лимонена трева, виетнамската мента, кориандърът и листата на тайландския босилек. Консумират много пресни плодове - манго, личи, дуриан; пролетни рулца; „канх" - бистър бульон с месо и зеленчуци; ориз с морски дарове и др.